PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka głowica?

Marta55555
30-03-2011, 15:20
Nie znalazłam nigdzie wątków o głowicach więc umieszczę go w tym dziale. Miałam zamiar kupić głowicę Phottix KB-1 ale wycofali ją z produkcji. Teraz pytanie: Czy znacie jakiś tani i dobry zamiennik? Do głowicy będzie przyczepiony nikon D700+ sigma 100-300mm f4 i TC 1.4 (razem jakieś 3kg). Zestaw ten będzie stosowany do fotografii ptaków (głowicę przykręcę do ground pod'a). Dysponuję kwotą około 200zł (od razu zaznaczam, że głowica nie będzie stosowana latami, chcę ją mieć chociaż na wiosnę - w wakacje idę do roboty więc myślę, że zarobie na coś lepszego).

Pawel Pawlak
30-03-2011, 16:14
(głowicę przykręcę do ground pod'a)
Jeśli tak, to zrezygnuj całkowicie z głowicy. Podkładaj "coś" pod aparat i pod obiektyw i uzyskasz leszą perspektywę i stabilność zestawu.

Marta55555
30-03-2011, 16:25
Jeśli tak, to zrezygnuj całkowicie z głowicy. Podkładaj "coś" pod aparat i pod obiektyw i uzyskasz leszą perspektywę i stabilność zestawu.

Czyli zestaw mam przykręcić bezpośrednio na ground pod'a i podłożyć np. ubrania tak aby konstrukcja była stabilna?

Ground pod'a robiłam na zamówienie akurat pod głowicę którą chciałam kupić dlatego też nie wiem, czy gwint będzie pasował pod uchwyt obiektywu (chociaż to podobno standardowy gwint). Ale to już sprawdzę ja ground pod dojdzie. Jeżeli gwint nie będzie pasował to muszę dokupić jakąś głowicę...

Pawel Pawlak
30-03-2011, 16:39
nie, myślę żeby kłaś aparat bezpośredniu na podłożu, lub na woreczkach z piaskie/zwiniętym ubraniu/nie wiem czym jeszcze - w zalezności od sytuacji. To z reguły lepsze podparcie - bo nie jednopunktowe - niż głowica "do 200zł". Ja też mam jakiegoś ground pad'a zrobionego, ale jeszcze nigdy go nie wykorzystałem. Bo jak mam fotografować z tak niskiej perspektywy, to wolę połozyć aparat "na czymś". jedynie do czołgania się ze sprzętem foto po lodzie, "na szybko" zrobiłem deskę o wym. ok. 30x50cm (obiektym mam 500mm) z zamocowanym paskiem żeby dopiąć przód obiektywu na stał (ale elastycznie) a pod bagnet podkładałem kawałki steropiany, żeby wypoziomować perspektywę kiedy deska leżała na lodzie a ja popychałem ją kiedy się czołgałem. Głowice używam tylko przy wyższych perspektywach (czyli od wysokości pojedynczej sekcji nóg statywu)

Marta55555
30-03-2011, 16:48
Ja zwykle kładłam obiektyw na torbę i stertę ubrań ale ostatnio nawet z takim 'zabezpieczeniem' zdjęcia wychodzą poruszone (co prawda nie wszystkie ale większość), dlatego postanowiłam kupić ground pod'a. Zobaczymy jak będą wychodziły zdjęcia z jego pomocą. Jeżeli nic się nie poprawi to albo zacznę zbierać na porządną głowicę albo już nie wiem co zrobię...

Pawel Pawlak
30-03-2011, 17:03
Jeśli większość zdjęć wychodzi Ci poruszonych z takiego podparcia i ogniskowej 420mm to może coś nie tak z techniką ? może za gwałtowne ruchy ?
A przy jakich czasach one były poruszone ?

MYSZ
30-03-2011, 19:56
Kiedyś zakupiłem obiektyw lustrzany Nikkor 500 i zrobienie nieporuszonego zdjęcia było raczej przypadkowe. Bardzo pomocny okazał się monopod (bez głowicy). W moim przypadku Manfrotto 680B. Procent dobrych zdjęć znacznie wzrósł, może w tym kierunku? Przydaje się również w miejscach, gdzie rozstawienie statywu jest niemozliwe. Zmieścisz się w budżecie:)

Marta55555
30-03-2011, 19:56
Jeśli większość zdjęć wychodzi Ci poruszonych z takiego podparcia i ogniskowej 420mm to może coś nie tak z techniką ? może za gwałtowne ruchy ?
A przy jakich czasach one były poruszone ?

Kiedy kupiłam D700 i TC okazało się, że na zdjęciach występuje spory BF i może to dlatego zdjęcia były poruszone lub po prostu nie ostre. Zastosowałam mikrokalibrację w body i teraz wydaje się być wszystko ok jednak jeszcze nie testowałam go po kalibracji w terenie. Kupiłam ground pod'a bo myślałam, że to ubrania nie dają wystarczającej podpory dla sprzętu i dlatego zdjęcia są poruszone. Co do techniki to mając wcześniej D80 nie miałam takich problemów z ostrością. Na ostatniej zasiadce pilnowałam się, żeby nie ruszać za bardzo aparatem przy robieniu zdjęć, ustawiłam sensowne czasy a zdjęcia i tak są nieostre.

tutaj przykłady:
http://img146.imageshack.us/i/dsc2561z.jpg/ f 6.3 czas 1/320 bez jakiejkolwiek obróbki
http://img864.imageshack.us/i/dsc2294n.jpg/ f 7.1 czas 1/800

Zdjęcia te robiłam przed kalibracją ale nadal nie jestem pewna czy to przez BF czy to przeze mnie są takie nieostre.

MYSZ mam statyw (co prawda byle jaki ale można na nim zrobić nieporuszone zdjęcia) tylko, że ja zwykle robię zdjęcia z poziomu ziemi i chodzi mi o to aby uzyskać bardzo niską perspektywę, dlatego kupiłam ground pod'a i teraz szukam głowicy...

wasilewk
30-03-2011, 20:15
1-sze za długi czas (poruszone),
2-gie nietrafiona ostrość.

adolfik9501
31-03-2011, 10:07
(...) Miałam zamiar kupić głowicę Phottix KB-1 ale wycofali ją z produkcji. Teraz pytanie: Czy znacie jakiś tani i dobry zamiennik? (...) Dysponuję kwotą około 200zł (od razu zaznaczam, że głowica nie będzie stosowana latami, chcę ją mieć chociaż na wiosnę - w wakacje idę do roboty więc myślę, że zarobie na coś lepszego).

triopo b2 (http://www.foto-tip.pl/sklep/profesjonalna_glowica_triopo_b_2-p-1769.html)

triopo b3 (http://www.foto-tip.pl/sklep/profesjonalna_glowica_triopo_b_3-p-1770.html)

Pawel Pawlak
31-03-2011, 10:52
Kiedy kupiłam D700 i TC okazało się, że na zdjęciach występuje spory BF i może to dlatego zdjęcia były poruszone lub po prostu nie ostre. Zastosowałam mikrokalibrację w body i teraz wydaje się być wszystko ok jednak jeszcze nie testowałam go po kalibracji w terenie. Kupiłam ground pod'a bo myślałam, że to ubrania nie dają wystarczającej podpory dla sprzętu i dlatego zdjęcia są poruszone. Co do techniki to mając wcześniej D80 nie miałam takich problemów z ostrością. Na ostatniej zasiadce pilnowałam się, żeby nie ruszać za bardzo aparatem przy robieniu zdjęć, ustawiłam sensowne czasy a zdjęcia i tak są nieostre.

tutaj przykłady:
http://img146.imageshack.us/i/dsc2561z.jpg/ f 6.3 czas 1/320 bez jakiejkolwiek obróbki
http://img864.imageshack.us/i/dsc2294n.jpg/ f 7.1 czas 1/800

Zdjęcia te robiłam przed kalibracją ale nadal nie jestem pewna czy to przez BF czy to przeze mnie są takie nieostre.

MYSZ mam statyw (co prawda byle jaki ale można na nim zrobić nieporuszone zdjęcia) tylko, że ja zwykle robię zdjęcia z poziomu ziemi i chodzi mi o to aby uzyskać bardzo niską perspektywę, dlatego kupiłam ground pod'a i teraz szukam głowicy...

2gie jest przestrzelone AFem. Pierwsze to nie wiem, bo na tej miniaturce nic nie widać, może być poruszone (ale nie wygląda mi na to), może być kwestia powietrza drgającego (w zimie to mniej częste zjawisko niż wiosna czy latem, ale im bliżej ziemi tym o nie łatwiej).
Przy takich czasach jak na Twoich zdjęciach, wprawie i sprzyjających warunkach pogodowych, da się robić zdjęcia super ostre z dowolnego podparcia. A jeśli powietrze będzie falowało, to nawet betonowe podparcie nic nie da - będzie mydło.
Jeśli chodzi o głowicę, to moim zdaniem kulowa to ostatni typ głowicy która sprawdza się przy fotografii ptasiej. Najbardziej polecam olejowe video - przy takich ogniskowych spokojnie dadzą radę nawet najtańszy manfrotto - ale to niestety i tak znacznie większy wydatek. Wieszaki typu wimberley też są dobre (niektórzy twierdzą że najlepsze). Co do samego udźwigu głowicy to jest z nim trochę tak jak z prędkością max w leciwym samochodzi - niby jest, ale nie bardzo da się wykorzystać. Dobrze jeśli głowica ma udźwig max jakieś 3 razy większy niż Twój max zestaw. Ważne jest jaką ma stopkę, jak dużą powierzchnią styka się ze statywem czy z czymkolwiek do czego jest przytwierdzona. Poza tym na stabilność zestawu wpyłwa nie tylko ciężar zestawu, ale jego długość i wyważenie, jakość stopki statywowej obiektywu (nie wiem jak z tym jest w przypadku tej sigmy), luzy na bagnetach (luz na bagnecie aparatu + TC to miejsce do przenoszenia drgań). Moim zdanie temat rzeka... w każdym razie tanie i dobrze to można podpierać aparat+obiektyw w więcej niż jenym miejscu - czyli klasyczne mocowanie odpada :)