Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : soft do likwidacji winiety, alternatywa dla Capture ?

Kedirak
30-03-2011, 11:19
Witam!

Mam wrażenie, że darmowy nx view nie posiada opcji likwidacji winiety. NX Capture nie posiadam i nie wchodzi w grę - zbyt drogi.

Bardzo proszę o zaproponowanie programiku, który skutecznie usuwa winietę nie psując obrazu. Niestety wiem, że idealnym rozwiązaniem byłby Capture, gdyż miałbym konwersję z RAW i od-winietowanie "w jednym" lecz jest zbyt drogi.Także pozostaje od-winietowanie na JPEG uzyskanym z RAW z NX View.. jednak znowu czy to mi nie zepsuje JPEG wyprodukowanego z NX View ?

Posiadam d3100, niestety ani w nim ani jak wspomnialem w darmowym nikonowskim nx view nie widzę opcji usuwania winiety - jeżeli tam jest bardzo proszę również o podpowiedź. Byłoby wspaniale gdyby tam jednak była.

Na razie pozostaje domykanie przysłony, ale nigdy nie wiadomo kiedy w mi W-wyskoczy i chcę być na to przygotowany.
Pozdrawiam!

dzejms
30-03-2011, 11:37
View NX ma opcję usuwania winiety.

Jaką masz wersję?

ViewNX

Changes to the free ViewNX image browser include:

• Vignette Control option has been added.

Kedirak
30-03-2011, 14:25
no też widzialem na sieci ten wpis, ale mam 2.1.2 .. jezeli tylko jest tam ta opcja.. bardzo prosze o znavigowanie mnie za rękę , byloby swietnie.
Pod adjustments mam:
Exposure, White balance, Sharpness, Contrast, Britness, Highlight protection, Shadow Protection, D lightling, color booster, Crop, Straighten, Red eye, Color Aberration. tyle.

Jezeli bylo w starszych nx 1 to obawiam sie nie skorzystam z nich gdyz raczej potrzebuję nowej wersji aby czytac RAW z d3100 chyba nie otworzą (nie mam tu 100% pewnosci, tylko raz probowalem z niepowodzeniem i widzialem na sieci ze Capture zostalo uaktualnione aby wspierac d3100 i d7k).

Choc fakt.. moglbym pobrac starszego nx 1 i obrabiac nim jpg jesli bedzie to mozliwe i zlikwidowac winietę hmm. :-) Moze nie bedzie problemu z dwoma zainstalowanymi wersjami w sumie czemu mialby byc.

Me_how
30-03-2011, 14:30
Nie koniecznie programik: DxO posiada takową opcje.

Kedirak
30-03-2011, 15:04
Dzięki, też płatny lub trial zdaje się. Coż może nie da się inaczej.

Odnosnie wczesniejszej sugestii (za którą oczywiście dziękuję) - "Vignette Control option has been added." -
być może chodzi tutaj jedynie o wyświetlana informację. Otóż w Nx View 2.1.2 widzę Vignette Control pod "Image
Settings" lecz jest to raczej jedynie wyświetlana informacja należąca do kategorii Meta-Data.

Także gdybym miał D7000 z włączoną opcją usuwania winiety wtedy tam zobaczyłbym "On" a tak to widzę pustą wartość.

Dzięki za sugestie - jeśli są jeszcze inne w pełni darmowe opcje nie czyniące ze mnie "pirata" proszę o nie bardzo :-)

K

Grzybu
30-03-2011, 15:28
Wiem, że trochę odbiegnę od tematu swoimi gdybaniami, ale jeśli jesteś uczniem/studentem (lub nauczycielem) to całkiem niezłym wyjściem jest zakupienie licencji na Adobe Lightroom 3
Koszt takiej licencji to ok 330 zł czyli nie jakieś strasznie wielkie pieniądze na dożywotnią licencję z możliwością komercyjnego wykorzystania.

Kedirak
30-03-2011, 16:47
Dobry pomysł :-), najwyraźniej nie będąc nauczycielem i mając 33 latka pozostaje mi zakupić legalny capture od nikona lub na allegro. Albo body d7k ale to wyjdzie drożej.

:-)
Teraz wszedłem na moment na Twoja stronkę http://student.agh.edu.pl/~grzybu/?o-mnie,4
i widzę ze i tobie soft do od-winietowania by sie przydał

;-)

oszo
30-03-2011, 17:19
Spróbuj PTlens, co prawda płatny.

http://epaperpress.com/ptlens/

dzejms
30-03-2011, 18:54
Dzięki, też płatny lub trial zdaje się. Coż może nie da się inaczej.

Odnosnie wczesniejszej sugestii (za którą oczywiście dziękuję) - "Vignette Control option has been added." -
być może chodzi tutaj jedynie o wyświetlana informację. Otóż w Nx View 2.1.2 widzę Vignette Control pod "Image
Settings" lecz jest to raczej jedynie wyświetlana informacja należąca do kategorii Meta-Data.

Także gdybym miał D7000 z włączoną opcją usuwania winiety wtedy tam zobaczyłbym "On" a tak to widzę pustą wartość.

Dzięki za sugestie - jeśli są jeszcze inne w pełni darmowe opcje nie czyniące ze mnie "pirata" proszę o nie bardzo :-)

K

No aż zainstalowałem i rzeczywiście suwaka brak.

Znalazłem tylko takie info na stronie Nikona:

For those conditions where vignetting is obvious in a photo, View NX will automatically compensate for vignetting and Capture NX2 includes a Vignette Control slider feature to further reduce the visible effect without noticeably changing the overall image.

Kedirak
30-03-2011, 19:50
'View NX will automatically' - Fakt, że pomaga nawet sensownie slider "Shadow protection" ale tylko użyty na 75% i więcej. D-Lighting również potrafi zdziałać cuda jednak zbyt mocno ingeruje w obrazek.
Z tym 'automatically' to panowie od nikona przegięli zdrowo, trzeba mocno suwakiem.. posuwać aby uzyskać efekt. Ale w sumie..jest nieźle! Muszę jeszcze zwrócic uwagę czy nie zrobię zdjęciom zbyt dużej krzywdy po zapodniau Shadow Protection na 75 %.. :-)

PTLens fajny, ale jak piszecie płatny - zainstowałem i można kliknąć Zastosuj aby zapisać obrazek do 10 razy i wyskakuje expired (zgodnie z opisaem na stronie www)

Dzięki Wam za sugestie, jestem nieco dalej od niechcianej (przeze mnie) winiety, jeśli się zdenerwuję to założę 18-55 aby jej nie mieć przy szerokim kącie :>