PDA

Zobacz pełną wersję : F60 i matówka klinowa

Mariusz_eS
29-03-2011, 21:49
Hej,

czy ktoś może mi polecić, gdzie i jaką nabyć, matówkę klinową do Nikona F60?
Bo ja swoim F-em robię zdjęcia tylko w manualu, gdyż szkła nie pozwalają mi wykorzystywać AF.
Czy ceny takich matówek do analogów różnią się od tych do DSLR?

Pozdrawiam!

pastwisko
29-03-2011, 22:38
Czemu ci nie pozwlają?

!AGresT
29-03-2011, 22:40
Czemu ci nie pozwlają?

Albo źle wychowane, albo ortodoksyjnie manualne.

Mariusz_eS
29-03-2011, 22:54
Czemu ci nie pozwlają?

Nie działają na śrubaka, no oprócz Tokiny, reszta to manuale albo AF-Sy i DXy:razz:

pastwisko
29-03-2011, 23:01
A juz widzę.. Nie lepiej kupić jakiś ciut lepszy? Juz F65 bedzie ci kręcił afem

Mariusz_eS
30-03-2011, 08:23
to miałbyć wątek o wymianie matówki a nie aparatu;) Nie chcę go zmieniać, bo to prezent od bliskiej osoby, o!

zdyboo
30-03-2011, 09:56
A jesteś pewien, że da się wymienić matówkę w F60. W specyfikacji jest, że jest fixed focusing screen. Żeby się nie okazało potem, że trzeba rozebrać pól aparatu, żeby wymienić matówkę. Drugą sprawą jest, że dedykowanej matówki nie ma i trzeba by się posiłkować zamiennikami, co może sprawić, że o ile się taki zamiennik znajdzie, to jego cena przekroczy cenę aparatu. Dedykowane matówki Nikona, kosztują zwykle ok. 100 PLNów, zamienniki z reguły więcej. F60 chyba da się taniej kupić, no ale jak jesteś skazany na jego używanie, to pozostaje się męczyć albo wykosztować.

pastwisko
30-03-2011, 10:43
Juz znikam :)

Mariusz_eS
30-03-2011, 11:07
A jesteś pewien, że da się wymienić matówkę w F60. W specyfikacji jest, że jest fixed focusing screen. Żeby się nie okazało potem, że trzeba rozebrać pól aparatu, żeby wymienić matówkę. Drugą sprawą jest, że dedykowanej matówki nie ma i trzeba by się posiłkować zamiennikami, co może sprawić, że o ile się taki zamiennik znajdzie, to jego cena przekroczy cenę aparatu. Dedykowane matówki Nikona, kosztują zwykle ok. 100 PLNów, zamienniki z reguły więcej. F60 chyba da się taniej kupić, no ale jak jesteś skazany na jego używanie, to pozostaje się męczyć albo wykosztować.

Ok, dziękuję.
Poszukam rozwiązań

igg
30-03-2011, 22:52
zamień 35kę na FXową albo dokup sobie coś na śrubokręt 50ke choćby albo tamrona 28-75 szkieł masz dużo i nietanich to jeszcze jedno ujdzie w tłoku. Jak sentymenty to nie ma litości.
A ja jestem za opcją z 35/2.0 D bo mam i wiem :-)

aaa, powtarzam się ale pewnie nie wiesz, że F60 ma najszybsze na świecie przejście z pomiaru matrycowego na centralny; blokada ekspozycji przełącza pomiar we wszystkich trybach poza M. Na M jest centralny.
I to jest bardzo przydatne.

Mariusz_eS
31-03-2011, 16:02
aaa, powtarzam się ale pewnie nie wiesz, że F60 ma najszybsze na świecie przejście z pomiaru matrycowego na centralny; blokada ekspozycji przełącza pomiar we wszystkich trybach poza M. Na M jest centralny.
I to jest bardzo przydatne.

Chyba pisałeś to już, kiedy pytałem o filmy do mojego F60 :)