Zobacz pełną wersję : F60 i matówka klinowa
Mariusz_eS
29-03-2011, 21:49
Hej,
czy ktoś może mi polecić, gdzie i jaką nabyć, matówkę klinową do Nikona F60?
Bo ja swoim F-em robię zdjęcia tylko w manualu, gdyż szkła nie pozwalają mi wykorzystywać AF.
Czy ceny takich matówek do analogów różnią się od tych do DSLR?
Pozdrawiam!
pastwisko
29-03-2011, 22:38
Czemu ci nie pozwlają?
Czemu ci nie pozwlają?
Albo źle wychowane, albo ortodoksyjnie manualne.
Mariusz_eS
29-03-2011, 22:54
Czemu ci nie pozwlają?
Nie działają na śrubaka, no oprócz Tokiny, reszta to manuale albo AF-Sy i DXy:razz:
pastwisko
29-03-2011, 23:01
A juz widzę.. Nie lepiej kupić jakiś ciut lepszy? Juz F65 bedzie ci kręcił afem
Mariusz_eS
30-03-2011, 08:23
to miałbyć wątek o wymianie matówki a nie aparatu;) Nie chcę go zmieniać, bo to prezent od bliskiej osoby, o!
A jesteś pewien, że da się wymienić matówkę w F60. W specyfikacji jest, że jest fixed focusing screen. Żeby się nie okazało potem, że trzeba rozebrać pól aparatu, żeby wymienić matówkę. Drugą sprawą jest, że dedykowanej matówki nie ma i trzeba by się posiłkować zamiennikami, co może sprawić, że o ile się taki zamiennik znajdzie, to jego cena przekroczy cenę aparatu. Dedykowane matówki Nikona, kosztują zwykle ok. 100 PLNów, zamienniki z reguły więcej. F60 chyba da się taniej kupić, no ale jak jesteś skazany na jego używanie, to pozostaje się męczyć albo wykosztować.
pastwisko
30-03-2011, 10:43
Juz znikam :)
Mariusz_eS
30-03-2011, 11:07
A jesteś pewien, że da się wymienić matówkę w F60. W specyfikacji jest, że jest fixed focusing screen. Żeby się nie okazało potem, że trzeba rozebrać pól aparatu, żeby wymienić matówkę. Drugą sprawą jest, że dedykowanej matówki nie ma i trzeba by się posiłkować zamiennikami, co może sprawić, że o ile się taki zamiennik znajdzie, to jego cena przekroczy cenę aparatu. Dedykowane matówki Nikona, kosztują zwykle ok. 100 PLNów, zamienniki z reguły więcej. F60 chyba da się taniej kupić, no ale jak jesteś skazany na jego używanie, to pozostaje się męczyć albo wykosztować.
Ok, dziękuję.
Poszukam rozwiązań
zamień 35kę na FXową albo dokup sobie coś na śrubokręt 50ke choćby albo tamrona 28-75 szkieł masz dużo i nietanich to jeszcze jedno ujdzie w tłoku. Jak sentymenty to nie ma litości.
A ja jestem za opcją z 35/2.0 D bo mam i wiem :-)
aaa, powtarzam się ale pewnie nie wiesz, że F60 ma najszybsze na świecie przejście z pomiaru matrycowego na centralny; blokada ekspozycji przełącza pomiar we wszystkich trybach poza M. Na M jest centralny.
I to jest bardzo przydatne.
Mariusz_eS
31-03-2011, 16:02
aaa, powtarzam się ale pewnie nie wiesz, że F60 ma najszybsze na świecie przejście z pomiaru matrycowego na centralny; blokada ekspozycji przełącza pomiar we wszystkich trybach poza M. Na M jest centralny.
I to jest bardzo przydatne.
Chyba pisałeś to już, kiedy pytałem o filmy do mojego F60 :)