Zobacz pełną wersję : Statyw - alu, carbon, bazalt?
Przymierzam się do zakupu solidnego statywu i z racji cenowych zastanawiam się czy poza różnicą w wadze są róznice w stabilności w/w materiałów? Oczywiście zakładając ten sam model statywu... marzy mi się coś z firmy na G... (nie Giotto ;) ) ale carbon w ich wykonaniu jest poza moim zasięgiem finansowym - stąd rozważania o innych materiałach. Aluminium kiedyś miałem (w czasach wczesnego Jaruzelskiego) i wydawał mi się dosyć 'miękki" - miał ktoś może okazję porównać np Manfrotto 055 w wersji CX i nie-CX albo Gitzo?
Statyw miałby podpierać D700+70-200/2.8 a w przyszłości może 300/4; waga statywu ma drugorzędne znaczenie - choć takiego 6 kilogramowego grata wolałbym nie dźwigać.
Nie mam węglowego Manfrotto, ale z pozostałymi możliwościami jestem obeznany. Od ca 10 lat mój 20-letni Manfrotto 055 (o nazwie Bogen, bo pod taką nazwą Manfrotto było sprzedawane w USA w owym czasie) stoi w kącie, ale nie dlatego, że jest zły, ale z powodu ciężaru. Waży 2.4 kg bez głowicy, a to jest spory ciężar, jeśli chce się z takim statywem wędrować bądź jeździć na rowerze. Manfrotto 055 z pewnością nie jest miękki, jest całkiem "twardy". Oprócz większego ciężaru w porównaniu do węglowego odpowiednika (tutaj mogę się wypowiadać jedynie o Gitzo) silniej przenosi drgania lustra. Czyli trzeba nieco dłużej odczekać po podniesieniu lustra niż w przypadku statywu karbonowego. I to są dwie podstawowe różnice, bo to, że Gitzo ma inne blokady sekcji, nie ma dla mnie znaczenia. Manfrotto 055 bez wysiłku podtrzymuje D3 + 70-200 lub + 300/4. Tak samo działa każdy Gitzo od serii 2 wzwyż. Większych szkieł nie sprawdzałem. Trzeba wszakże założyć dobrą głowicę.
dobre, trwale nogi karbonowe - Velbon Sherpa Pro CFx30. konkretny model w zaleznosci od wzrostu - ja przy
swoich powalajacych 172cm mam CF630 i to nie tyle wystarcza, co na oko i czlowiekowi obdarzonemu 180cm
moze z powodzeniem wystarczyc. ale sa i wyzsze nogi.
alternatywnie moze byc tez cos z Benro, Triopo czy ten nowy Sirui - koncepcyjnie to sa sensowne statywy,
a bracia z socjalistycznych Chin je bardzo przyzwoicie robia. i niedrogo.
na CF630 wieszalem 5D + 300/4 albo 450D + 300/4 i to z punktu widzenia nog byl pikus. kwestia tylko
glowicy dajacej odpowiedni komfort pracy
na CF630 wieszalem 5D + 300/4 albo 450D + 300/4 i to z punktu widzenia nog byl pikus. kwestia tylko
glowicy dajacej odpowiedni komfort pracy
A jakiej głowicy używałeś?
Benro B1. na 300/4 jest IMHO ciut za mala, tzn. dla plynnej pracy na dzien dzisiejszy wolalbym B-2.
badz cos podobnego w Triopo, Sirui, Enduro... podobnego = z 3 srubami i o kulce (faktycznie to nie kulce,
bo splaszczonej, ale niech bedzie, ze kulce ;) ) srednicy na poziomie 4~4,5cm.
uwaga dotyczy plynnosc i dokladnosci pracy, bo stabilnosc nieodmiennie jest w porzo.
upewnie sie tylko: do tego 70-200 masz/przewidujesz uchwyt statywowy? bo bez tego, to bedzie rzezba
w kupie, chocbys nogi ze stali czolgowej podlozyl i kulke jak globus ;)
Dzięki za odpowiedzi - znaczy się jednak carbon (trochę bałem się o jego wrażliwość na uderzenia no i cena).
A co do uchwytu statywowego - szczerze pisząc nie planowałem: myślałem że ma wbudowaną "stopkę" która wystarczy - planowane zakupy to w kolejności: statyw z osprzętem, później 70-200.
Przyjrze się Manfrotto i innym polecanym, a co do głowicy to myślałem nad Markinsem (mam znajomego w Stanach który mógłby mi coś takiego zaimportować w kieszeni ;) ).
A co do uchwytu statywowego - szczerze pisząc nie planowałem: myślałem że ma wbudowaną "stopkę" która wystarczy
a tego to nie wiem. grunt, zeby dalo sie zestaw zalozyc na statyw "za obiektyw" a nie korpus.
dedykowany uchwyt ma ta zalete, ze bardzo wygodnie sie tez foci kadry pionowe. ale to wbrew pozorom nie jest wielki problem...
Dzięki za odpowiedzi - znaczy się jednak carbon (trochę bałem się o jego wrażliwość na uderzenia no i cena).
A co do uchwytu statywowego - szczerze pisząc nie planowałem: myślałem że ma wbudowaną "stopkę" która wystarczy - planowane zakupy to w kolejności: statyw z osprzętem, później 70-200.
Przyjrze się Manfrotto i innym polecanym, a co do głowicy to myślałem nad Markinsem (mam znajomego w Stanach który mógłby mi coś takiego zaimportować w kieszeni ;) ).
Czy chodzi Tobie o "stopkę" obiektywu, czyli ten uchwyt pierścieniowy do statywu? Ona nie wystarczy, bo tracisz możliwość ruchów zestawem w pionie. Lepiej mieć porządną głowicę. Markins jest ok, z tym, że przy tych obiektywach nie warto schodzić niżej niż M10, a raczej Q10 (to jest najnowsza odmiana Markinsów). Markinsy można też kupić w Europie, ale chyba drożej jak w USA (https://www.photoproshop.com/index.php?manufacturers_id=10&language=en). Poza tym, jesli chcesz ściągać głowicę ze Stanów, możesz zwrócić uwagę na podobne do Markinsów Photo Clamy (też Korea), rozprowadzane w USA przez Really Big Cameras (http://reallybigcameras.com/). Są nieco tańsze, a jakość podobna, do tego maję poziomicę na zewnątrz płytki, a nie wewnątrz jak Markinsy.
>markB: Tak chodziło mi o stopkę, a głowica miała być tak czy inaczej - więc chyba problem kadrów pionowych rozwiązany. Co do głowic - poczytałem tu i ówdzie i wszyscy polecają albo Markinsa albo RRS albo Kirka.
Jeśli będę zamawiał to coś mocno przewymiarowanego - wolę raz zapłacić więcej i mieć pewność niż po jednej nocnej sesji zamawiać kolejną głowicę lub statyw. Myślałem nad Q20 albo BH 55 z RRS - z drugiej strony RRS ma zestawy statyw+głowica - tyle że bazują chyba na gitzo a to winduje cenę. Z drugiej strony zakładanie takiego sprzętu (puszka, szkło głowica) na statyw 'profesional no-name plastic-fantastic hand made in PRC' mija się z celem.
Dzięki za namiary na głowice.
Drobne sprostowanie: statywy RRS nie bazują na Gitzo, to własna konstrukcja firmy. Niestety cena tych statywów w USA jest przynajmniej porównywalna z Gitzo, a w Europie, dodając koszty sprowadzenia, cło i VAT, trzeba się liczyć z około 20-30% wyższą ceną niż Gitzo. Taniej wychodzi przez znajomego z USA i tak też polecano na dpreview w sprawie zakupu towarów RRS; RRS nie ma przedstawicielstwa w Europie, jak i nigdzie poza USA.
Jeśli chodzi o głowice Markins Q20 i RRS 55, to są to porównywalne konstrukcje. RRS jest może nieco stabilniejsza przy superciężkich szkłach, jak 400/2.8, ale za to o ok. 250 g cięższa. Komfort obsługi jest nieco lepszy w przypadku Markinsa - piszę to z praktyki, a nie teorii; za to RRS ma bogatszy zestaw akcesoriów do głowic.
>markB: Twoje informacje są bezcenne - np te dotyczące obsługi głowic.; dotychczas bazowałem tylko na katalogach i fotkach tego sprzętu. Statyw kupię w Europie - jako że ze znajomym Amerykaninem spotykam się w Afryce transport nóg byłby dosyć niewygodny ;).
Dziękuję raz jeszcze.
No i po zakupach - dziękuję wszystkim za porady. Dzięki wycieczce za kanał miałem okazję pomacać różne statywy i skończyło się na Gitzo Systematic 3541LS - nie jest superlekki, ale stabilny. Markins "Q20" w drodze (znaczy się już czeka na mnie).
Jastrząb
01-06-2011, 17:48
I to jest dobry wybór. Przerabiałem manfrociaka, 2 velbony z najwyższej półki i w końcu dotarło do mnie, że nie ma alternatywy: dobrze=drogo=Gitzo
Byłem zdecydowany na 5541, ale rozmiar i waga zbyt duże. Mam nadzieję że 3541 utrzyma stabilnie 200mm+ TC 2x
Bartek - NinoVeron
02-06-2011, 03:20
sam przerobiłem kilka statywów i monopodów ... i z czasem zadaje sobie pytanie "czy to nie jest przerost formy nad treścią"?
oczywiście są "chińskie" pseudostatywy w różnych hipermarketach co nawet bez aparatu dostają "parkinsona"
ale ogólnie wszystko co markowe w zupełności wystarcza do 98% zdjęć :)
pytanie do autora - czy zamierzasz dokumentować mega szybkie przemieszczanie się flory bakteryjnej?
wiem... można w niektórych przypadkach popadać w skrajność i kupować gigantyczny i dobrze dociążony statyw (ale z kosmicznych stopów) z mega zajefajną głowicą wytrzymującą aparat z właścicielem ... a do tego używać wężyka spustowego (a najlepiej pilota) i stosować "wstępnie" podniesione lustro ...
pytanie tylko co się na tym zyska? czy 2-3 razy tańszym sprzętem nie wykona się podobnego zdjęcia?
Przyznaję - jestem "onanistą" sprzętowym i lubię markowe zabawki (taki sposób na dowartościowanie się) ;) Oczywiście dałoby się robić nocne zdjęcia z czegoś dużo tańszego - miałem/mam Velbona za jakieś 200 PLN w komplecie z głowicą i używałem go do tego celu z jako/takimi rezultatamii. Tyle że na tej zasadzie można wszystko sprowadzić do opcji minimum - po co van jak można podobnie przewieźć rodzinę Lublinem, po co D3 jak można podobne zdjęcia zrobić D40.. itd itp. Ci którzy umięją robić zdjęcia i wyciskają ze sprzętu maksimum najczęściej wiedzą co jest im potrzebne i tylko potrzebne graty kupują, Ci którzy nie mają umiejętności/talentu ale jakieś ambicje, obkupujją się w sprzęt mając nadzieję że to coś pomoże.
Ja jestem tym drugim typem - jak z twojej stopki ;(
Byłem zdecydowany na 5541, ale rozmiar i waga zbyt duże. Mam nadzieję że 3541 utrzyma stabilnie 200mm+ TC 2x
Seria 5 to jest już baaardzo poważny statyw, ja go używam tylko do S300-800.
Seria 3 zdecydowanie Ci wystarczy, stawiam na tym 500 + TC i spokojnie z tym zestawem sobie radzi - gratki zakupu.
sam przerobiłem kilka statywów i monopodów ... i z czasem zadaje sobie pytanie "czy to nie jest przerost formy nad treścią"?
oczywiście są "chińskie" pseudostatywy w różnych hipermarketach co nawet bez aparatu dostają "parkinsona"
ale ogólnie wszystko co markowe w zupełności wystarcza do 98% zdjęć :)
pytanie do autora - czy zamierzasz dokumentować mega szybkie przemieszczanie się flory bakteryjnej?
wiem... można w niektórych przypadkach popadać w skrajność i kupować gigantyczny i dobrze dociążony statyw (ale z kosmicznych stopów) z mega zajefajną głowicą wytrzymującą aparat z właścicielem ... a do tego używać wężyka spustowego (a najlepiej pilota) i stosować "wstępnie" podniesione lustro ...
pytanie tylko co się na tym zyska? czy 2-3 razy tańszym sprzętem nie wykona się podobnego zdjęcia?
Sam też przerobiłem podobnie i skończyło się na Gitzo; od tego czasu przestałem się interesować tematem statywów:).
To jest podobnie jak z samochodami - kupuje się to na co nas stać, w następnej kolejności to co byśmy chcieli; w wypadku Gitzo jednak dodatkowo w cenie mamy jakość, a to nie zawsze idzie w parze;)
Pawel Pawlak
02-06-2011, 11:39
U mnie także skończyło się na gitzo serii 3. Nie wiedzę problemu ani z 500tką, anie 400tką 2.8 , także z dowolnym TC. Gratulują zakupu "ostatecznego" statywu ;)
Paweł + Wilk;
Zdradźcie proszę której wersji z serii 3 używacie? Z kolumną centralną czy też bez?
Paweł + Wilk;
Zdradźcie proszę której wersji z serii 3 używacie? Z kolumną centralną czy też bez?
ja używam bez
GITZO GT3530LS SER.3 6X SYSTEMATIC 3S. LONG
http://fotozakupy.pl/statyw/gitzo-gt3530ls-ser-3-6x-systematic-3s-long,11787s
Wilku, dzięki za info. A mógłbyś jeszcze w dwóch słowach potwierdzić, że GT3541LS bedzie dobrym wyborem? To co prawda statyw 4-sekcyjny (w odróżnieniu od Twojego 3-sekcyjnego 3530), ale też dzieki temu krótszy? Czy też może coś innego?
>toski: Wetne sie w watek jako wlascicel 3541, macalem tego 3530 i tak organoleptycznie w stabilnosci nie ma roznicy (testowych zdjec z uzyciem 30 i 41 nie robilem). Przed zakupem czytalem tu i owdzie ze Gitzo conieco poprawilo w projekcie i juz nie ma takich roznic w stabilnosci miedzy 3-sekcyjnymi a 4-sekcyjnymi statywami ich wypustu.
3541 jest krotszy - tak na styk do bagazu podrecznego (55 cm bez glowicy).
O ile pamietam oba maja 3-polozeniowe blokady rozwarcia nog.
zolty - to, ze się wcinasz to b. dobrze. generalnie chodzi mi o, jak to ładnie nazywasz, "organoleptyczne" opinie, które mają mi pomóc w podjęciu decyzji. Znajoma jedzie na kilka tygodni do stanów i zgodziła się mi przywieźć taki czy inny statyw. nie miałem do czynienia do tej pory z Gitzo (caly czas jest to poczciwe Manfrotto 55 Pro ), chociaż już z Wimberleyem II. Nowy zestaw ma dzwigać dopiero co zakupioną 500 VR. Zależy mi po prostu na dobrym zainwestowaniu pieniędzy i wykorzytaniu, zapewne jednej z niewielu, okazji, jakie mi się w tym zakresie pojawiły. Zastanwaiłem się, czy nie powinno to być coś z wyższych modeli (seria 5), opinie z tego wątku wskęszuja, że coś z "3" powinno dawać radę. stąd to "węszenie" (z kolumną, bez kolumny, niski, wysoki itd). każda opinia jest przeze mnie mile widziana.
5541 mialem w reku takze (tak jak pisalem wyzej - rozwazalem rowniez tego, zeby miec spokoj raz na zawsze).
Jest duza roznica w wadze i rozmiarze - gorna sekcja nog 5541 to prawie slupy telegraficzne, a ten kilogram wiecej w wadze jest mocno odczuwalny (2.8kg vs. 1.8 kg w 3541LS). Jak do tych prawie 3 kg dolozysz glowice to robi sie ciezko, choc przy 500 mm szkle to akurat mobilnosc nie jest priorytetem. Gdzies w sieci natknalem sie na fotke gdzie widac oba statywy - daje wyobrazenie o roznicy w rozmiarze - jak znajde to podesle linka.
Wilk325 napisal wyzej ze na 3530 stawia 500mm+ TC, wiec "3" powinna wytrzymac w twoim przypadku.
Niemniej rozumiem rozterki - kupic "3" i zalowac ze to nie "5"... przy roznicy w cenie rzedu 200USD (5541LS vs 3541LS) albo i mniej (5531 vs. 3541LS) w B&H.
Mialem to szczescie ze moglem pomacac kilka wersji Gitzo i wybralem to co wybralem - "3" jest nieporownywalnie lepiej wykonana i bardziej stabilna od 055. Czego bys nie wybral bedzie to postep.
BTW Wersja LS w Gitzo to akurat aparat na wysokosci oczu, nie ma potrzeby wchodzenia w XLS w normalnych zastosowaniach (odpada dzwiganie drabiny ;) ).
Powodzenia.
Znalazlem porownanie, ale nie moge otworzyc flickra, bo mnie przyzakladowy firewall blokuje:
http://www.flickr.com/photos/grobarek/5487161851/
zolty - to co piszesz chyba przesadza sprawe! mam co prawda jeszcze kilka dni na "bicie sie z myslami", ale chyba faktycznie nie ma to sensu. Wielkie dzieki!
Tylko zeby potem nie bylo na mnie .... ;)
Tylko zeby potem nie bylo na mnie .... ;)
No nie. Tego obiecać nie mogę...
Wilku, dzięki za info. A mógłbyś jeszcze w dwóch słowach potwierdzić, że GT3541LS bedzie dobrym wyborem? To co prawda statyw 4-sekcyjny (w odróżnieniu od Twojego 3-sekcyjnego 3530), ale też dzieki temu krótszy? Czy też może coś innego?
jeżeli nie stanowi Ci problemu długość to jednak brałbym 3 sekcyjny; co prawda MF nie Gitzo ale kiedyS miałem MF carbonowy 3 i 4 sekcyjny; jednak ten 4 sekcyjny był mniej stabilny.