PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor ED 180mm f/2.8 i problem z BF-em

navigator_s9
29-03-2011, 16:49
Mam problem z moim nowym nabytkiem. Zauważyłem, że występuje w nim niewielki backfokus. Chciałbym to jakoś skorygować. Proszę o podpowiedź czy można to zrobić samemu (mam D90 więc kalibracja z poziomu puszki odpada), czy najlepiej wysłać do serwisu, z tym wiążą się kolejne dwa pytania. Czy ktoś z Wrocławia może mi polecić jakiś sprawdzony punkt który może się tym zająć? Ile może za to sobie zażyczyć serwis nikona?

krolewicz
29-03-2011, 17:09
raczej nic nie wskórasz, to szkło bez silnika, więc nie nadaję się do kalibracji

Zolty
29-03-2011, 20:30
Napisz do serwisu Nikona w Niemczech (ponoć niezły jest tem w Berlinie i Dusseldorfie, słabszy ten we Frankfurcie) - odpowiadają szybko. Nie wiem czy taka kalibracja jest możliwa (na pewno można skalibrować w serwisie AF aparatu).
Adres email: [email protected]

Skibek
30-03-2011, 00:38
A jak zdejmiesz bagnet to masz tam jakieś cieniutkie mosiężne podkładki? Np. ze trzy sztuki?
Jakby Ci się udało dorobić taką jedną (nawet z folii aluminiowej) to może by coś dało... Ale wiedz, że takie domowe sposoby to na krótką metę :(

navigator_s9
14-04-2011, 17:49
to szkło z każdym dniem coraz bardziej mnie zadziwia... robiłem ostatnio 2 sety. Raz na zgrupowaniu Lacrosse (efekty widać na forum) - przy pięknym słońcu i +20 stopniach BFa ani śladu... w ostatni weekend byłem na meczu piłkarskiego Śląska Wrocław i przy znacznie niższej temperaturze (+9) przy 30% zdjęć był wyraźny backfocus....

Piotrek Charchuła
14-04-2011, 23:44
A może to nie jest BF tylko nie wyrabiał Ci auto focus na stadionie ? Bo jakbyś miał back focusa to występowałby on ciągle a nie tylko czasami. Proponuje żebyś wydrukował sobie tablice testową do badania ff i bf, ustawił aparat na statywie i sprawdził jak to wygląda przy zdjęciach statycznych.

Zolty
15-04-2011, 02:12
Tylko w dobrym oswietleniu - bo AF moze nie dac rady. Piotrek moze miec racje - w sztucznym slabym swietle D700+24-70/2.8 tez sie nie wyrabia - efekt to FF.

marcin_G
02-05-2011, 00:42
A jak zdejmiesz bagnet to masz tam jakieś cieniutkie mosiężne podkładki? Np. ze trzy sztuki?
Jakby Ci się udało dorobić taką jedną (nawet z folii aluminiowej) to może by coś dało... Ale wiedz, że takie domowe sposoby to na krótką metę :(
Te podkładki w żaden sposób nie uleczą błędu BF / FF - dodawanie podkładek to nic innego jak dodawanie cieniuuuuuutkiego pierścienia makro. Wywalanie istniejących podkładek z kolei przesuwa ostrość w nieskończoności na mniejsze odleglości na skali ostrości, ale NIE poprawi BF / FF.