PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna porada prawna

DonMaliniacco
28-03-2011, 23:00
Wiem, że na forum jest kilka osób, które posiadają wiedzę dotyczącą mojego małego problemu...

Od sześciu tygodni jestem znów kawalerem (dziękuję, dziękuję) Jakieś 3 lata temu miałem notarialnie sporządzoną rozdzielność majątkową ze swoją byłą żoną. Spakowałem się dosłownie w walizkę i wszystko jej zostawiłem. Od 2 lat nieustannie rzuca mi kłody pod nogi. Postanowiłem upomnieć się o swoją połowę majątku, który nabyliśmy w trakcie trwania małżeństwa do momentu podpisania intercyzy.

Teraz pytanie:
Jak to skutecznie przeprowadzić? Sąd, notariusz, list? W jaki sposób ją zawiadomić, że chcę to co moje? Wiem, że będą problemy, tak więc droga musi być jak najbardziej właściwa pod względem prawnym.

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze wie jak to ugryźć?

qooba
28-03-2011, 23:05
Wiem, że na forum jest kilka osób, które posiadają wiedzę dotyczącą mojego małego problemu...

Od sześciu tygodni jestem znów kawalerem (dziękuję, dziękuję) Jakieś 3 lata temu miałem notarialnie sporządzoną rozdzielność majątkową ze swoją byłą żoną. Spakowałem się dosłownie w walizkę i wszystko jej zostawiłem. Od 2 lat nieustannie rzuca mi kłody pod nogi. Postanowiłem upomnieć się o swoją połowę majątku, który nabyliśmy w trakcie trwania małżeństwa do momentu podpisania intercyzy.

Teraz pytanie:
Jak to skutecznie przeprowadzić? Sąd, notariusz, list? W jaki sposób ją zawiadomić, że chcę to co moje? Wiem, że będą problemy, tak więc droga musi być jak najbardziej właściwa pod względem prawnym.

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze wie jak to ugryźć?
jesteś pewien że chcesz swoje życie upubliczniać na forum??

DonMaliniacco
28-03-2011, 23:17
jesteś pewien że chcesz swoje życie upubliczniać na forum??

Nie mam możliwości wizyty u prawnika, tak więc potrzebuję porady dotyczącej mojego postu. Moralne dylematy pozostawiam sobie.

Robert_P
28-03-2011, 23:45
Proponuję mimo wszystko udać się do prawnika , będzie zdecydowanie prościej i pewniej. Będzie sporo pytań na które będziesz musiał odpowiedzieć a tutaj nie zawsze jest to wskazane.

freefly
28-03-2011, 23:46
Nie mam możliwości wizyty u prawnika, tak więc potrzebuję porady dotyczącej mojego postu. Moralne dylematy pozostawiam sobie.

Przy tak małej ilości szczegółów i danych, to i prawnik niewiele doradzi.

Michał Jędrak
29-03-2011, 09:16
A tam zaraz upublicznianie życia prywatnego... Przecież nie pisze żadnych pikantnych szczegółów, a jedynie chce się dowiedzieć jak odzyskać to co jego. Niestety forma pisemna jest zbyt mało dynamiczna jak na taki temat, więc musisz udać się do prawnika, bo jedynie rozmowa coś tu pomoże. Może lepiej zadać pytanie kto może polecić speca od takiej brudnej roboty.

Rafał_Sz
29-03-2011, 10:17
A tam zaraz upublicznianie życia prywatnego... Przecież nie pisze żadnych pikantnych szczegółów, a jedynie chce się dowiedzieć jak odzyskać to co jego. Niestety forma pisemna jest zbyt mało dynamiczna jak na taki temat, więc musisz udać się do prawnika, bo jedynie rozmowa coś tu pomoże. Może lepiej zadać pytanie kto może polecić speca od takiej brudnej roboty.
Jak to nie? Skoro powstała rozdzielczość majątkowa, to już coś było nie halo. A taka rozdzielczość raczej uczuć nie rozpala. :)

A na poważnie, to też proponuję zabrać papiery, odświeżyć pamięć i iść do dobrego prawnika.

DonMaliniacco
29-03-2011, 16:02
Tak też trzeba będzie zrobić...

lechupe
29-03-2011, 16:14
Jak to nie? Skoro powstała rozdzielczość majątkowa, to już coś było nie halo. A taka rozdzielczość raczej uczuć nie rozpala. :)

Rozdzielczośc majątkowa wcale nie musi byc oznaka "niehalo" pomiedzy małzonkami. Jest wiele przypadków, gdy jest po prostu formą zabezpieczenia majątku w życiu gospodarczym.

wer
29-03-2011, 21:31
Prawnik, z jednego powodu, jak rzuca kłody pod nogi, to niestety sprawa będzie musiała skończyć się w sądzie. Mały błąd w piśmie i można się przejechać, bo sąd potem uzna, że coś nie tak.

freefly
29-03-2011, 23:09
Rozdzielczośc majątkowa wcale nie musi byc oznaka "niehalo" pomiedzy małzonkami. Jest wiele przypadków, gdy jest po prostu formą zabezpieczenia majątku w życiu gospodarczym.

Od kilku lat nie jest. Już nie wystarczy zrobić rozdzielności majątkowej, żeby uciec np. przed fiskusem lub długami.

Podmioty te określane są w ustawie mianem "osób trzecich", a ich odpowiedzialność bierze się z faktu pozostawania z podatnikiem w stosunkach umożliwiających czerpanie korzyści majątkowej z działania podatnika lub z faktu pozostawania w stosunkach gospodarczych z podatnikiem (art. 107 i dalsze o.p.).

Ordynacja podatkowa zawiera zamknięty katalog przypadków, w których odpowiedzialność za należności podmiotu pierwotnie zobowiązanego może być przeniesiona na osoby trzecie. Będą to zatem jedynie podmioty wprost wskazane w Ordynacji. Takimi podmiotami, zgodnie z art. 110 i dalszymi o.p., są:

rozwiedziony małżonek podatnika,
członek rodziny podatnika itp.

Przedmiotem odpowiedzialności osób trzecich są nie tylko zaległości podatkowe podatnika, ale również podatki niewpłacone przez płatników i inkasentów, odsetki za zwłokę od zaległości, niezwrócone w terminie zaliczki naliczonego podatku od towarów i usług, koszty postępowania egzekucyjnego prowadzonego wobec podatnika (art. 107 § 2 o.p.).

mpwt
30-03-2011, 00:41
Od kilku lat nie jest.

Wniosek? Nie żenić się ;)

Z podobnej serii ;)

Jeśli jesteście w związku małżeńskim, to jedyna forma współpracy między małżonkami to... współpracownik. Czyli bulisz pełen zus, tak jakbyś sam prowadził działalność.

To taki bonus od Państwa za życie w legalnym związku i za legalną działalność.

Cosnek
30-03-2011, 00:52
Ja mam pierwszego kwietnia sprawę rozwodowa, wiec wiem co to za ból. DonMaliniacco walcz o swoje!

lechupe
30-03-2011, 09:24
Od kilku lat nie jest. Już nie wystarczy zrobić rozdzielności majątkowej, żeby uciec np. przed fiskusem lub długami.
...

Na pewno nie po fakcie :-)
Ale ja akurat nie podatki mialem na mysli, ale np zabezpieczenie majątku przed ew odpowiedzialnoscia członka zarządu spółki handlowej, czy wszelkie inne sytacje, gdzie prowadzi sie wlasną działalność gosp.

freefly
30-03-2011, 09:29
Na pewno nie po fakcie :-)
Ale ja akurat nie podatki mialem na mysli, ale np zabezpieczenie majątku przed ew odpowiedzialnoscia członka zarządu spółki handlowej, czy wszelkie inne sytacje, gdzie prowadzi sie wlasną działalność gosp.

Teraz żeby zabezpieczyć majątek, trzeba go przepisać na obce podstawione osoby. ;) Nawet rozwód z żoną i majątkiem może nie być skuteczny.