PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ze mną jest coś nie tak?

hackermuz
28-03-2011, 22:05
Właśnie toczę sobie rozmowę na FB z kimś z Polskiego Stowarzyszenia Fotografów Ślubnych na temat takiej konwersji do BW http://blog.psfs.pl/marta-potoczek-aga-paul/ dla mnie jest mułowato i szaro-szaro. W odpowiedzi otrzymuję argumenty, że "Niejeden znany i uznany fotograf lubi taką tonację zdjeć czarno-białych [czy to analogowych, czy cyfrowych], że najjaśniejsze partie zdjęcia nie są białe tylko szare. Takie zdjęcia trafiają do najlepszych galerii i najlepszych agencji [np. Magnum, Vu], tam szlachetne szarości jakoś nie są uważane za 'mułowate'..."
Czy to ze mną jest coś nie tak, czy świat oszalał i po prostu PSFS broni prac swoich ludzi jak Częstochowy?

Jak nie ten dział to proszę o przeniesienie.

amirez
28-03-2011, 22:09
Akurat w tym przypadku to chyba taka maniera fotografa.
Z drugiej strony, gdyby to był mój ślub - to bym fotografa za takie fotki B/W psem poszczuł.
Pozostaje więc kwestia gustu - podoba się czy nie.
Mnie nie. Dlaczego - bo ślub to nie ta bajka.

mobil12
28-03-2011, 22:11
Ja bym podsumował starym powiedzeniem "...miliony much nie mogą się mylić" ale ja się nie znam, więc pewnie ze mną też jest coś nie tak.

freefly
28-03-2011, 22:14
Kiedyś mi taka szarość wychodziła na początku ekperymentów w ciemni w połowie lat 80-tych ubiegłego wieku.:-) Była to wina starych odczynników.

eskimos
28-03-2011, 22:16
Kiedyś mi taka szarość wychodziła na początku ekperymentów w ciemni w połowie lat 80-tych ubiegłego wieku.:-) Była to wina starych odczynników.

Teraz trzeba zrobic update Photoshopa to tez sie poprawi :mrgreen:

Vall
28-03-2011, 22:17
Kolorowe są bardzo fajne, natomiast b/w takie pomymlane "wyplute". :) Jak już takie nisko kontrastowe to może lepiej zachować jak najwięcej tonów? Albo po prostu brakuje mocnego ziarna. :)

Krzysiek B
28-03-2011, 22:23
Być może takiej konwersji na BW używa nie jeden uznany i znany fotograf.
Być może takie zdjęcia trafiają do najlepszych agencji.

Myślę, że za 4-5 lat takie zdjęcia będą zwyczajnym reliktem mody na siłowy artystyczny wyraz :)
Ale ja się nie znam :)
Mówię tylko tak od siebie bo w/w konwersja zupełnie mi nie odpowiada.

hackermuz
28-03-2011, 22:30
Ahh kocham takie argumenty...jak ktoś ma FB to zapraszam http://www.facebook.com/polskie.stowarzyszenie.fotografow.slubnych/posts/188761757833589?notif_t=share_reply

stock
28-03-2011, 22:30
są gusta i guściki. Mody i tendencje. Maniery i chwilowe fascynacje. Ja bym tam się tematem nie podniecał i nie strzępił klawiatury na kłótnie. Mnie sie kiedyś podobało bardzo kontrastowe BW. Teraz wolę bardziej mgiełkowate. Rzecz gustu. Byc moze za rok będę się lubował znów w kontrastowych lub w zupełnie szarych - nie wiem. Jak dla mnie ten materiał jest spójny, kolorowe są fajne. Podoba się jako całość.

hackermuz
28-03-2011, 22:32
stock ja nie oceniam kadrów bo te mi się podobają tylko konwersję. Mnie po prostu strasznie irytuje to, że w tym wypadku Pani Kinga nie może pojąć tego, że mi się to nie podoba. Forsowanie swojego zdania przez 'bo tak robią znani' dla mnie jest bez sensu.

stock
28-03-2011, 22:36
ja też pisze o konwersji bo kadry sa wg mnie bardzo fajne. Przejrzałem fejsa. Jak dla mnie to pitoli trochę bez sensu bo jest kupę agencji gdzie za takie BW by wyleciała drzwiami a za nią te foty. Więc tak naprawdę można się kłócić na fejsie do upadłego i każdy będzie uparcie stał przy swoim :) Jak to mawiają - kijem Wisły nie zawrócisz. Uparła się ze w Magnum lubią szarości i tematu nie przeskoczysz. Cóż, pozostaje wierzyć ze wiosna poszerzy ciut klapy na oczach. Szanownej pani Fotograf rzecz jasna :)

Maciek R
28-03-2011, 22:38
Argumenty trochę słabe. To, że uznani robią tak, a nie inaczej - chociaż z chęcią bym zobaczył portfolio tych uznanych, którzy tak robią - nie czyni tej konwersji jedyną słuszną.

P.s. Konwersja moim zdaniem słaba, mdła, nudna (mowa o BW), bo kolorki są świetne.

hackermuz
28-03-2011, 22:38
Czy to jest Pani fotograf tego nie wiem, ja dyskusję zakończyłem, jak koniecznie będzie chciała mieć ostatnie zdanie niech ma :) Marta Potoczek będzie miała darmową reklamę przez mały szum wokół konwersji ;)

stock
28-03-2011, 22:41
Jak dla mnie to takimi argumentami wizytóweczkę wystawiła sobie jedynie pani fotograf. Niezbyt dobrą.

ekonet
28-03-2011, 22:46
Właśnie toczę sobie rozmowę na FB z kimś z Polskiego Stowarzyszenia Fotografów Ślubnych na temat takiej konwersji do BW http://blog.psfs.pl/marta-potoczek-aga-paul/ dla mnie jest mułowato i szaro-szaro. W odpowiedzi otrzymuję argumenty, że "Niejeden znany i uznany fotograf lubi taką tonację zdjeć czarno-białych [czy to analogowych, czy cyfrowych], że najjaśniejsze partie zdjęcia nie są białe tylko szare. Takie zdjęcia trafiają do najlepszych galerii i najlepszych agencji [np. Magnum, Vu], tam szlachetne szarości jakoś nie są uważane za 'mułowate'..."
Czy to ze mną jest coś nie tak, czy świat oszalał i po prostu PSFS broni prac swoich ludzi jak Częstochowy?
Co prawda, ja nie uważam, że zdjęcie czarno-białe MUSI zawierać miejsca całkowicie białe i całkowicie czarne, takie pojmowanie tej fotografii to nieporozumienie, ale te faktycznie maja kompletnie zgaszone światła. Ja tego nie kupuję. Przynajmniej nie na tym polu eksploatacji.

Czy to jest Pani fotograf tego nie wiem, ja dyskusję zakończyłem, jak koniecznie będzie chciała mieć ostatnie zdanie niech ma :) Marta Potoczek będzie miała darmową reklamę przez mały szum wokół konwersji ;)
Zawsze można wąteczek tutejszy skasować, tak przypadkiem niby. ;)

hackermuz
28-03-2011, 22:46
ahh nie wytrzymałem ;)

TOP67
29-03-2011, 11:09
Wygląda jak zaświetlony, zleżały papier. Ew źle utrwalony. Poza tymi w kościele.
Jakby to były widoczki we mgle, to może. Ale ze ślubu bym pogonił.

stock
29-03-2011, 11:15
tez takie kiedys efekty miałem jak za szybko z wywoływacza wyciagałem papier lub światło zapalałem :)

Rycerz
29-03-2011, 11:27
e tam, oni tam kasę chcą kroić, a ty im piszesz, że słabe te zdjęcia szaro-szare to normalne że się zdenerwowali ;-) biznes im psujesz
jak na forum napiszesz komuś kto ma dużo kolegów, że słabe zdjęcie pokazał, to też ci powiedzą, że się nie znasz na fotografii ;-)

robin102
29-03-2011, 12:35
Pani Marta Potoczek to rozchwytywana i mocno poklepywana foterka w wielu różnych TWA, więc co jej uchodzi to innym już nie bardzo :(. Te dyskusyjne kadry to chyba w popularnej technice uprawianej przez arDystów zwanej lowkontrast miały być ( widziałem ładniejsze wykonania). Jednym się podoba innym nie, jak wszystko na tym świecie. Przy dzisiejszych możliwościach psucia zdjęć w zasadzie nie ma co dywagować czy to ładne czy nie. Fotograf zawsze znajdzie usprawiedliwienie na taki postprocesing, że taką miał ajdiję ;) choć często prawda jest taka, że ekspozycyjnie kadr wyszedł jak z du... y i trzeba na siłę coś z nim zrobić, najlepiej coś mocno marketingowego bo przecież o to chodzi, aby sprzedać :)

hackermuz
29-03-2011, 12:40
robin102 a skopane zdjęcie to od razu do BW i zaszumić :) Jeszcze jest jedna zasada, jak błyskałeś na ślubie bo było ciemnawo to musisz z tego zrobić BW...

fjerzy
29-03-2011, 12:44
Te zdjęcia, nie wyglądają na przypadkowe. Maniera. Ciebie może razić szczególnie, mnie, akurat nie. Czy bym chciał mieć wiele tak zrobionych zdjęć? Chyba nie. Natomiast w krótkim secie, moim zdaniem by się obroniły, ale faktycznie, kogoś mogą irytować.

hackermuz
29-03-2011, 12:50
Mój ostatni post odnosił się do ogółu. fjerzy wg mnie kadry nie są przypadkowe, obróbka na pewno u Pani Marty zamierzona, a ja tylko napisałem co myślę :)

robin102
29-03-2011, 12:56
Jeszcze jest jedna zasada, jak błyskałeś na ślubie bo było ciemnawo to musisz z tego zrobić BW...
Ja akurat dużo zostawiam na kolorowo bo sporo błyskam, przed światłem zastanym nie klękam, lampy się nie boję, nawet ją lubię jak tak sobie błyska na prawo i lewo :)

marszull
29-03-2011, 13:16
Co do niskiego kontrastu to ja bardzo lubie zdjecia Jacka Poremby (osobiste cykle - Sudan, Wlochy, Polska) na stronie nie wygladaja moze ale w wiekszym formacie w galerii bardzo (troche zapomniany sposob ogladania zdjec ale istnieje ;) )
Co do zdjec z tematu to kilka jest naprawde fajnych, ale takie wypowiedzi i proby obrony za wszelka cene to wrecz szkodza autorce

hackermuz
29-03-2011, 13:17
Ja akurat dużo zostawiam na kolorowo bo sporo błyskam, przed światłem zastanym nie klękam, lampy się nie boję, nawet ją lubię jak tak sobie błyska na prawo i lewo :)

To mamy podobnie :)

verus
29-03-2011, 13:19
Mój ostatni post odnosił się do ogółu. fjerzy wg mnie kadry nie są przypadkowe, obróbka na pewno u Pani Marty zamierzona, a ja tylko napisałem co myślę :)

BW można zrobić na 1000 sposobów i jaki kto wybierze to jego wola. Co mnie obchodzi czy czerń u kogoś jest bardziej szara a biel bardziej czarno biało szara z dodatkiem biało czarnego :-)
A mnie np. się nie podobają ramki na zdjęciach i co ? Mam zakładać wątek i toczyć bezsensowną dyskusję ?
Tak więc hackermuz - coś jest nie tak ;-)

Boryszuk
29-03-2011, 13:22
BW można zrobić na 1000 sposobów i jaki kto wybierze to jego wola. Co mnie obchodzi czy czerń u kogoś jest bardziej szara a biel bardziej czarno biało szara z dodatkiem biało czarnego :-)
A mnie np. się nie podobają ramki na zdjęciach i co ? Mam zakładać wątek i toczyć bezsensowną dyskusję ?
Tak więc hackermuz - coś jest nie tak ;-)

Ależ tu chyba nie chodzi o to co się komu podoba a co nie a raczej o rodzaj argumentów używany przez osobę reprezentującą Stowarzyszenie. To, że "wielu zawodowym fotografikom się podoba" nie jest żadnym argumentem. Dużo mocniejszym jest powiedzienie "nie podoba mi się bo nie".

Michał Jędrak
29-03-2011, 13:23
hackermuz, popełniłeś błąd, gdyż z psfs się nie dyskutuje.
A po drugie każdy ma swój gust i to czas oceni, które zdjęcia są ponadczasowe i nie będą śmieszyć za 10 lat. Podobnie było jakieś 5 lat temu ze zdjęciami kobiet: pewne magazyny dla panów promowały dziewczyny jakby oblane plastikiem, z wypalonymi czołami na żółto i z pomarańczową skórą. Parę osób miało do mnie pretensję, że odmawiam wykonania takich 'modnych' zdjęć. Kilka lat minęło i wszyscy mają polewkę z takich żółtych plastikowych panienek. Więc czas swoje pokazał i dzisiaj tylko dzieciaki z podstawówki się podniecają takimi fotkami, a wykonują je sobie tylko prostytutki na portale erotyczne. Po prostu idź swoją drogą.

verus
29-03-2011, 13:24
Ależ tu chyba nie chodzi o to co się komu podoba a co nie a raczej o rodzaj argumentów używany przez osobę reprezentującą Stowarzyszenie. To, że "wielu zawodowym fotografikom się podoba" nie jest żadnym argumentem. Dużo mocniejszym jest powiedzienie "nie podoba mi się bo nie".

dlatego takie dyskusje są bezsensowne już na starcie

hackermuz
29-03-2011, 13:33
verus ale przecież to jest jedna z dyskusji jaka nie raz toczy się u nas na forum. Rozumiem, że "BW można zrobić na 1000 sposobów i jaki kto wybierze to jego wola. Co mnie obchodzi czy czerń u kogoś jest bardziej szara a biel bardziej czarno biało szara z dodatkiem biało czarnego" może być komentarzem do wszystkich prac na forum zamiast BW można wpisać, że kolor też można zrobić na 1000 sposobów :) To nie jest atak na Ciebie, pytanie do reszty na początku było co myślą o takim BW i tyle, nie mam prawa pytać innych osób co myślą o tym co ja skrytykowałem? Jeżeli nie mam to przepraszam i możesz wnosić o zamknięcie tematu. Jeżeli mam to proszę nie zabraniaj mi wypowiadania się, mnie np obchodzi czy u kogoś czerń jest czarna a biel biała, bo ja to oglądam :)

Michał Jędrak przed chwilą zakończyłem bardzo fajną rozmowę z jedną z osób zrzeszonych u nich i dyskutować się dało :) Szkoda tylko, że nie takie osoby się wypowiadają po takim komentarzu jak mój :)

robin102
29-03-2011, 14:02
hackermuz, popełniłeś błąd, gdyż z psfs się nie dyskutuje.

Celna uwaga którą można rozszerzyć na inne TWA. W pojedynkę nie ma co dyskutować bo jest się bez szans. W końcu po to ludzie sobie te TWA rożne robią żeby w kupie raźniej było i łatwiej przepychać to i owo i często się poklepywać na scenie. Nic złego w TWA nie ma każdy z nas pewnie do jakiegoś należy. Źle zaczyna być gdy takie TWA promuje i celebruje gargamele fotograficzne które oglądają inni- cmokają, mlaskają i uznają, że tak tak takie to zdjęcia mają być, a w rzeczywistości często są to kadry które powstać nie powinny bo szpecą ludzi i sytuacje.
No i tak upada estetyka fotograficzna w tych co fotografie popełniają jak i w tych co oglądają, czy się na nich wzorują :( bo przecież jak wielu zawodowym fotografom się podoba to znaczy, że tak ma być :(

Pawel.S
29-03-2011, 14:59
Pozwolę sobie przytoczyć obrazek na tą okoliczność :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://obczaj.net/obrazki/71795.jpg)

hackermuz
29-03-2011, 15:25
:D