Zobacz pełną wersję : D5k, czy warto wymieniać?
Tematów o D5k i d90 jest masa.
Jednak moj wątek raczej ma charakter indywidualny, poniekad znam zalety obu tych modeli, jednak nie moge podjac decyzji.
Mam d5k, jestem zadowolony, jestem amatorem ok. jednak troche ogranicza zabawe z sabinka 600 (czasy jakie moge ustawic). oraz jak troche pobawilem sie d90 albo d80 to strasznie zaluje, ze d5k jest mniejszy. mam obiektyw 18-200 i jak przypialem go do d90 to komfort trzymania jest rewelacyjny.
Tak naprawdę tego mi głownie brakuje w d5k, d90 ma jeszcze ten gorny wyswietlacz, ktory z tego co wyczytalem jest niezly.
Zastanawiam sie czy taka wymiana to nie beda wyrzucone pieniadze.. czy nie lepiej jeszcze pomeczyc sie z pol roku albo rok i bic sie o d7000, nie wiem co robic.
do tego dochodzi sprawa obiektywow.. af-s to droga zabawa, mam 18-200, bede kupowal lada momemnt 35.
D90 rekompensuje tutaj te koszta , tanszymi obiektywami, gdzie moglbym miec 70-300 , itp za duzo mniejsze pieniadze, jako ze jestem amatorem chyba wazniejsze dla mnie jest roznorodnosc szkla, zebym mogl zobaczyc co lubie fotografowac, albo zeby fotografoawac wszystko.. drogie szklo = wydatki, a naleze do grona studentow.
I tak to mam nadzieje ze ktos mi pomoze rozwiac te watpliwosci..
Dziekuje i czekam na odpowiedzi
Mam ten sam dylemat,już wcześniej zamieściłem temat to poczytaj sobie,może łatwiej będzie podjąć decyzję
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175663
PBmarkII
28-03-2011, 19:49
18-200 to zakres który powinien spokojnie ci powiedziec jaki zakres potrzebujesz ! 35 z tego co wiem to posiada silniczek :) a jesli sadzisz ze te 2 rzeczy które wymieniłeś ograniczaja cie tak ze wydaje ci sie ze bez nich nie da sie pracowac z body to zmieniaj :)
no wlasnie, teraz to tylko czy mi sie wydaje, czy mnie ograniczaja? 18-200 mam, 35 kupie,
teraz czy obiektywy ida w af-s i ich cena bedzie spadac, czy lepiej brac te ktore sa af .
:)
Mam ten sam dylemat,już wcześniej zamieściłem temat to poczytaj sobie,może łatwiej będzie podjąć decyzję
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175663
przejrzalem, dziękuję :)
darkmajin
28-03-2011, 20:25
1. z d90 uzyskasz 1/320 aż taka różnica ?
2. masz gripa ? to powinien być twój pierwszy zakup po 35
3. wyczytałeś o górnym ekraniku - przeszkadza ci to teraz i tak główny ci pokazuje
4. kupisz d90 za chwile będziesz chciał d7k idę o zakład :)
5. 70-300 na śrubokręt to jeden z gorszych i nie udanych obiektów nikona
6. za kolegą PBmarkII z 18-200 powinieneś wiedzieć jakich szkieł Ci trzeba, narazie chcesz wszystkich ;)
7. z d90 bedziesz miał dokładnie te same zdjęcia nic się nie poprawi dalej siedzisz z 18-200 i 35
nikt nie powiedział że to tanie hobby :)
IMO<-
kamoreks
28-03-2011, 22:52
Kup 35 mm 1.8 i tyle Ci wystarczy, będzie działało z D5000, a mieć przysłonę 1.8-2.2 to można dobrze wydobyć 1szy plan i będziesz zadowolony, a jak za 3 lata będziesz zmieniał aparat to nadal będziesz miał tą 35 mm i będziesz mogł śmigać.
Kup 35 mm 1.8 i gripa. Trzyma się rewelacyjnie - wiem bo mam.
Kup 35 mm 1.8 i gripa. Trzyma się rewelacyjnie - wiem bo mam.
mam gripa nawet :)
W ogóle to dlaczego ludzie tak bardzo chcą wymieniać d5k na d90?
Myślą, że odrazu zrobią lepsze zdjęcie?
Szkła zostaną te same zmieniamy body na D90 i bedzie różnica? Czy ktoś mi odpowie?
Tak samo zadyma z 35 mm 1.8 wszyscy chwalą i w Anglii cena w niektórych sklepach podskoczyła ze 160 f. do 270 f.
krzysztofz24
29-03-2011, 00:46
Gorny ekranik w D90 i dwa pokretla fajna rzecz. Wszystko idzie tak szybciej ustawic. Zyskasz srubokret do AF. Jest kilka fajnych tanich szkiel na srubokret. Ogolnie to zmieniajac body zyskasz na ergonomi i wygodzie pracy plus szkla na srubokret. Obrazek bedzie ten sam. P. S 70-300 srubokretowe sa dwa rodzaje:kiepski z G w nazwie z plastikowym bagnetem za 200-300 zeta i dobry ED z metalowym bagnetem za 500-600 zeta.
pioter m
29-03-2011, 12:37
Gorny ekranik w D90 i dwa pokretla fajna rzecz. Wszystko idzie tak szybciej ustawic. Zyskasz srubokret do AF. Jest kilka fajnych tanich szkiel na srubokret. Ogolnie to zmieniajac body zyskasz na ergonomi i wygodzie pracy plus szkla na srubokret. Obrazek bedzie ten sam. P. S 70-300 srubokretowe sa dwa rodzaje:kiepski z G w nazwie z plastikowym bagnetem za 200-300 zeta i dobry ED z metalowym bagnetem za 500-600 zeta.
Nie calkiem to prawda. 70-300 d ed tez nie jest cudowny na cyfrze. Raczej zainteresowalbym sie 70-210. To jest dobre szklo.
Cala reszta to inna bajka. Potrzeba ci - wymieniasz. Masz za duzo kasy - kupujesz d7000 i tyle.
Juz tyle pisano, ze dziwie sie, iz komukolwiek chce sie w takim temacie pisac.
Jeśli fotografujesz czysto hobbystycznie, i sprzęt Cię nie ogranicza, tylko po prostu szukasz czegoś wygodniejszego, lepiej poczekaj. D90 niedługo pewnie zniknie ze sklepów, a D7000 zostanie dopracowany. Kwestia miesięcy. A może uchroni Cię to przed pluciem sobie w brodę.
Jeśli fotografujesz czysto hobbystycznie, i sprzęt Cię nie ogranicza, tylko po prostu szukasz czegoś wygodniejszego, lepiej poczekaj. D90 niedługo pewnie zniknie ze sklepów, a D7000 zostanie dopracowany. Kwestia miesięcy. A może uchroni Cię to przed pluciem sobie w brodę.
też jestem tego zdania D90 ma dni policzone poczekaj dozbieraj idz w D7000 jeżeli potrzebujesz czegoś więcej niż D3100 lub D5000
Też mam D5000 i stwierdziłem że szkoda $$ na D90. Zdjęcia robię w NEFach więc nie potrzebne mi zmienianie WB,a zatem nie brakuje przycisków. Jedyne co boli to brak przycisku ISO, trybu AF, trybu pomiaru światła. Ale zawsze można coś pod Fn ustawić ;-) lepiej dokup 35 1.8 i będziesz szczęśliwy :-) JA ostatnio myślałem czy by nie zmienić body ale na D3100 - ładnie leży w ręce, ma miła gumę na uchwycie, fajną zmianę trybu wyzwalania migawki, większy LCD od D5000, nie wspominając o matrycy o większym zakresie tonalnym ;-) Jeszcze kusi Pentax K-r i obiektywy niezależnych producentów za małą kasę, a stabilizacja w body. Nawet w M42 można by się sensownie bawić.