Zobacz pełną wersję : Nowy D700, a uzywany D3 do reportażu
Witam.
Nieublaganie zbliza sie moment, w ktorym bede musial kupic nowe body. Chce zrobic upgrade sprzetu na FF. Dylemat przed jakim stoje, to fundusze (8tys z groszami) pozwalajace na zakup nowego D700 albo uzywanego D3. Czy ktos mial okazje obydwoma tymi puszkami sie bawić i moze opisac swoje wrazenia? Być moze byl juz taki post na forum, ale nie moglem sie doszukac.
Dzieki za ewentualne podpowiedzi.
Sapphiron
28-03-2011, 13:24
bierz D3
A co by za tym przemawialo az tak? D3 oczywiscie bedzie z przebiegiem znacznym i bez gwarancji.
Piotr Spek
28-03-2011, 13:27
D3 - pracowałem prze 3 lata
D 700 - to "bogaty" D 300
za d3 - szybkość i solidność wykonania (rozmiar moze być problematyczny ale jesli focisz zawodowo to mysle ze nie)
kup NOWY. taki na jaki starczy Ci $
Sapphiron
28-03-2011, 13:30
za d3 - szybkość i solidność wykonania (rozmiar moze być problematyczny ale jesli focisz zawodowo to mysle ze nie)
Otóż to...
Jak zwykle opinie podzielone, ale i ja sklanialem sie ku D3.
Za D700 w moim przypadku przemawia jednak... gwarancja. Co prawda mam D80 i D300 od lat i nigdy nic sie z nimi nie dzialo, ale serwis przy takiej puszce jak D3 moze z latwoscia odchudzic kieszenie.
A jak z obrazkami na wysokich czulosciach? Nie przepadam za uzywaniem lampy na aparacie, a nie zawsze jest czas, zeby rozstawic zewnetrzne i milo jest miec pewnosc, ze da sie cos zrobic ze zdjeciem zrobionym na ISO3200 czy wyzej.
A jak z obrazkami na wysokich czulosciach? Nie przepadam za uzywaniem lampy na aparacie, a nie zawsze jest czas, zeby rozstawic zewnetrzne i milo jest miec pewnosc, ze da sie cos zrobic ze zdjeciem zrobionym na ISO3200 czy wyzej.
Czy D3 i D700 nie maja tych samych matryc?
Może to i prozaiczny plus D700, ale wbudowana lampa błyskowa - masz sterownik błysku do CLS. Na D3 musisz dopiero zakładać SB-700/800/900 lub lampę alternatywną
nowy d700 i grip, wg. mnie gwarancja ma tu duże znaczenie...
joker333
28-03-2011, 13:53
nowy d700 i grip, wg. mnie gwarancja ma tu duże znaczenie...
też tak myślę szczególnie że chyba na tym zarabiasz Padnie Ci ten d3 naprawa będzie droga i co będziesz czekała aż na nia zarobisz?
Mając gwarancję masz zawsze jakiś tam komfort psychiczny
Może to i prozaiczny plus D700, ale wbudowana lampa błyskowa - masz sterownik błysku do CLS. Na D3 musisz dopiero zakładać SB-700/800/900 lub lampę alternatywną
Niestety dosc zawodny. Lampy musza sie widziec, a nie zawsze tak jest. Jestem zwolennikiem radiowego przenoszenia sygnalu wyzwalajacego.
też tak myślę szczególnie że chyba na tym zarabiasz Padnie Ci ten d3 naprawa będzie droga i co będziesz czekała aż na nia zarobisz?
Mając gwarancję masz zawsze jakiś tam komfort psychiczny
Ano wlasnie - to jest duzy argument. Dlatego liczylem na to, aby ktos podal mi bardzo mocne argumenty za D3. Lepsza ergonomia, troche szybszy i mocniejsza pucha, to na razie jedyne plusy jakie zebralem. Jesli matryca i soft produkuja w obu puchach ten sam obrazek - to czy jest sens ryzykowac na D3?
Owszem, zarabiam aparatem. Oczywiscie zostalby mi backup w postaci D300.
joker333
28-03-2011, 14:27
z ergonoimią to różnie mówią podobno niektóre przyciski przy pionowych kadrach ciężko dosięgnąć w d3
za d700 przemawia też to że zawsze gripa odczepić możesz nie zawsze chce sie i nie zawsze jest potrzeba mieć na szyi dodatkowe obciążenie. Oczywiście w reporterce grip nieodzowny ale jak zechcesz aparat na długi spacer wziąć to juz nie koniecznie
Czyli D700+grip.
Czy ktos jeszcze wystapi w obronie D3? ;)
Nic tylko zaczac szukac D700 w dobrej cenie.
Krzysiek B
28-03-2011, 14:54
Oczywiście w reporterce grip nieodzowny ale jak zechcesz aparat na długi spacer wziąć to juz nie koniecznie
D700 i bez gripa nadaje się do reporterki.
Na jednym akumulatorze robię 1000-1200 zdjęć, szybkostrzelność dla mnie zadowalająca tym bardziej, ze sportu nie robię więc nie potrzebuję mega szybkostrzelności.
Gripa nie używam, bo zawsze mam na zapas drugi akumulator.
Też stałem przed dylematem zakupu d3/d700.
Najpierw napaliłem się na d3 jednak po dłuższym przemyśleniu zdecydowałem, że kupię d700.
Też stałem przed dylematem zakupu d3/d700.
Najpierw napaliłem się na d3 jednak po dłuższym przemyśleniu zdecydowałem, że kupię d700.
Magia jednocyfrowego body... ;)
Krzysiek B
28-03-2011, 15:08
Dokładnie tak to opisywał znajomy gdy rozmawiałem z nim o zakupie d3 :)
tgollob_jamessuchar
28-03-2011, 15:10
D700 + PDK-1 i masz praktycznie D3, tylko z lampą błyskową i możliwością zmiany konfiguracji na mniejszą - "spacerową"
tracisz tylko fps w postaci 8fps vs. 9fps (11 z tego co wiem tylko w DX mode, którego nie włączyłem ani razu... może i fajna sprawa, ale przy matrycy w D3x)
też się nosiłem z D3 (kto tego nie robił?) prawie rok pracuję już na D700 z PDK-1 i jestem zachwycony, ani mi się myśli zmiana puszki.
też się nosiłem z D3 (kto tego nie robił?) prawie rok pracuję już na D700 z PDK-1 i jestem zachwycony, ani mi się myśli zmiana puszki.
tez bylem tego zdania ;)
ale po pol roku z D3s'em ciagnie do zmiany D700 na D3 :)
Matryce te same. Na korzyść D700 przemawia fajna artystyczna przypadkowość balansu bieli, dająca niesamowite efekty i gwarancję totalnej niepowtarzalności:-)
Piotr Spek
28-03-2011, 15:29
Racja - to jest plus d 700
- ale jak pracowałem z d3 - zadko uzywałem lampy (moze dwa razy) - a w studiu wyzwalacz an body. Co wysokich ISO - do 6400 - bez problemów w d3 - do 3200 - miodek na oczka
tez bylem tego zdania ;)
ale po pol roku z D3s'em ciagnie do zmiany D700 na D3 :)
z tym ze D3, a D3S to juz nie te same puchy. Raczej nie ma sensu porownywac D700 do D3S bo wynik konfrontacji (nie wnikajac w cene) dosc oczywisty.
D3 ładniej kłapie migawką ;)
Hahaha... No tak - niezwykle istotna cecha. W takim razie to juz tylko D3 ;)
z tym ze D3, a D3S to juz nie te same puchy. Raczej nie ma sensu porownywac D700 do D3S bo wynik konfrontacji (nie wnikajac w cene) dosc oczywisty.
akurat puszki te same (D3 i D3s), tylko bebechy ciut inne :)
guziki (za wyjatkiem bodajrze dwoch nowych), wizjer, ogolna budowa... co ja bede wymienial :D
D3s to podkrecony D3, a nie zupelnie inne body ;)
Ale wlasnie o te bebechy chodzi. Nie mam na mysli rozkladu przyciskow,czy wymiarow obudowy. Po co zmieniac dobre na...inne? ;)
akurat puszki te same (D3 i D3s), tylko bebechy ciut inne :)
guziki (za wyjatkiem bodajrze dwoch nowych), wizjer, ogolna budowa... co ja bede wymienial :D
D3s to podkrecony D3, a nie zupelnie inne body ;)
Podkręcone ma wysokie iso (+ dodatek w postaci kręcenia filmów), bo reszta praktycznie to samo.
Podkręcone ma wysokie iso (+ dodatek w postaci kręcenia filmów), bo reszta praktycznie to samo.
lepszy AF i AWB
Przyznam się, że tych cech nie zauważyłem, bo nie robię na AWB, a lepszy AF to pewno idzie dostrzec w sporcie; w makro żadnych różnic.
Przyznam się, że tych cech nie zauważyłem, bo nie robię na AWB, a lepszy AF to pewno idzie dostrzec w sporcie; w makro żadnych różnic.
racja :)
Pawel Pawlak
29-03-2011, 11:52
No d3s ma jeszcze to co ma d700 a nie ma D3 - czyli obsługa wielu ustawiń za pomocą klawisza info. Dla mnie to bardzo istotna zmiana. fotografując D300 właśnie tego mi brakuje względem D700. Więc jesli miałbym znieniać to raczej na D3s niż D3.
W moim odczuciu za D3 także zauważalnie szybsze lustro (które daje większy komfort pracy i z pewnością przekłąda się na trochę precyzyjniejszą pracę AF-C)
Za d700 z pewnością gwarancja - znając ceny serwisu myślę że to bardzo ważny czynnik.
Dzieki moi drodzy. Przed tym postem sklanialem sie lekko ku D700. Teraz w zasadzie mam pewnosc. 1000zł niższa cena, gwarancja,zerowy przebieg, podobne "wnetrznosci" i obrazek. Post w zasadzie mozna zamknac, chyba ze inni chca sie do niego odwolywac ;)