Zobacz pełną wersję : Ozdobna ramka w PS-ie
Czy ktoś wie jak zrobić ozdobną ramkę wokół zdjęcia w PS-ie, która wyglądałaby jak obrzeże starego zdjęcia (takie falisto-ząbkowane) ?
2pompony
28-03-2011, 16:06
Taaa... 'Zobacz se w guglu'. Klasyka.
Uwielbiam takie odpowiedzi, są bardzo mądre, świadczą o wyższości odpowiadającego nad pytającym, ustawiają go w pozycji proszącego kaleki umysłowego (bo my, odpowiadający, przecież wiemy lepiej), no i na koniec mają jedną zasadniczą zaletę: pozwalają nie odpowiadać na to, na co się nie zna odpowiedzi, lub zna ją zupełnie mgliście. A potem, jak się drąży temat - pozwalają szybko łyknąć jakąś wiedzę, potem gdzieś pod koniec wątku podać 4 pierwsze linki z gugla i (niezależnie od tego, jak bardzo mogą być mało przydatne) i zawołać wielkim głosem: proszę, oto linki! Wystarczyło poszukać!
Byłem kiedyś moderatorem na jednym forum i wprowadziłem taką zasadę: jak nie znasz odpowiedzi, to nie pierdź o guglu; jak chcesz pierdzieć o guglu, musisz podać konkretnego linka z konkretnym przykładem rozwiązującym sprawę/problem. Wprowadziwszy taką zasadę zrobiło się jakby przejrzyściej.
Paweł, jak poczekasz do wieczora, to napiszę Ci akcję, a jak sprawa jest niewiarygodnie szybka, to zrób tak:
• z backgroundu zdjęćia zrób layer
• powiększ sobie canvas obrazka o białą ramką plus trochę na ząbki
• zrób selekcję ramki (zwykły prostokąt) trochę większy niż zdjęcie
• uderz literę Q
• zastosuj filtr Glass
• uderz jeszcze raz literę Q
i po tych operacjach dostaniesz 'ząbkowaną' selekcję większą niż początkowe zdjęcie, z którą sobie powinieneś poradzić dalej. Ta-daaa! I koniec. :)
W akcji - jeśli poczekasz do nocy lub do jutra, bo będę wolny późnym wioeczorkiem - będzie 15 czy 20 kroków, czyli mało. To prosta sprawa.
Taaa... 'Zobacz se w guglu'. Klasyka.
Uwielbiam takie odpowiedzi, są bardzo mądre, świadczą o wyższości odpowiadającego nad pytającym, ustawiają go w pozycji proszącego kaleki umysłowego (bo my, odpowiadający, przecież wiemy lepiej), no i na koniec mają jedną zasadniczą zaletę: pozwalają nie odpowiadać na to, na co się nie zna odpowiedzi, lub zna ją zupełnie mgliście. A potem, jak się drąży temat - pozwalają szybko łyknąć jakąś wiedzę, potem gdzieś pod koniec wątku podać 4 pierwsze linki z gugla i (niezależnie od tego, jak bardzo mogą być mało przydatne) i zawołać wielkim głosem: proszę, oto linki! Wystarczyło poszukać!
Byłem kiedyś moderatorem na jednym forum i wprowadziłem taką zasadę: jak nie znasz odpowiedzi, to nie pierdź o guglu; jak chcesz pierdzieć o guglu, musisz podać konkretnego linka z konkretnym przykładem rozwiązującym sprawę/problem. Wprowadziwszy taką zasadę zrobiło się jakby przejrzyściej.
Paweł, jak poczekasz do wieczora, to napiszę Ci akcję, a jak sprawa jest niewiarygodnie szybka, to zrób tak:
• z backgroundu zdjęćia zrób layer
• powiększ sobie canvas obrazka o białą ramką plus trochę na ząbki
• zrób selekcję ramki (zwykły prostokąt) trochę większy niż zdjęcie
• uderz literę Q
• zastosuj filtr Glass
• uderz jeszcze raz literę Q
i po tych operacjach dostaniesz 'ząbkowaną' selekcję większą niż początkowe zdjęcie, z którą sobie powinieneś poradzić dalej. Ta-daaa! I koniec. :)
W akcji - jeśli poczekasz do nocy lub do jutra, bo będę wolny późnym wioeczorkiem - będzie 15 czy 20 kroków, czyli mało. To prosta sprawa.
A teraz wytłumacz mi jak się robi Layer i co to jest Canvas. Nie wiem również nic o selekcji i co to jest filtr Glass
Tylko proszę nie mów nic o "guglach" :D
A teraz wytłumacz mi jak się robi Layer i co to jest Canvas. Nie wiem również nic o selekcji i co to jest filtr Glass
Tylko proszę nie mów nic o "guglach" :D
Spędzając parę ładnych lat nad Photoshopem anglojęzycznym, ciężko się wyzbyć takiego słownictwa. Co więcej, przesiadając się na Polską wersję, następuje totalna i kompletna masakra, której efektem jest potężne zwolnienie całego przepływu pracy -- przynajmniej u mnie.
Psychotrop
29-03-2011, 00:53
jako nieudzielający się w wątku, poczyściłem ze zbędnych "dyrdymałów".
proszę się trzymać tematu.
2pompony
29-03-2011, 02:09
A szkoda, może by się jeden czy drugi nauczył albo przyzwoicie odpowiadać, albo nie wypierdywać głupot... Ale trudno, było i nie ma.
Oto obiecana akcja. Jest mało finezyjna, ale działa. Jest jeden krok do regulacji - mianowicie użycie filtra Glass (przy okazji - mam nadzieję, że na wersji PL zadziała, bo filtr pewnie inaczej się nazywa, ale powinno ruszyć). Ja pisałem akcję na wersji oryginalnej, nie znoszę tłumaczonych.
Jeśli ktoś zna się na akcjach, to sobie łatwo poustawia inne kroki, a jeśli się nie zna, to niech nie grzebie, bo coś popsuje. Jako się rzekło akcja finezyjna nie jest i pewnie można by było zreobić dwa czy trzy kroki mniej, ale zostawiam to innym, jeśli chcą sobie potuningować.
A zatem, do pobrania tu (prawy guzik, save as i te rzeczy); sprawdzałem przed chwilą i działa: http://www.tere-fere.cba.pl/ramka-pozabkowana.atn
2pompony serdeczne dzięki za pomoc !!! Zaraz zabiorę się za sprawdzenie tej akcji u siebie.