Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czasy z lampą - Ewenement czy głupie szczęście?

Sapphiron
28-03-2011, 08:44
Witajcie, Wczoraj z kumplem testowaliśmy nowy sprzęt plenerowy (Powerluxa 1000ws i 500ws) i podczas testów zrobiliśmy coś z leksza dziwnego.

Otóż, na zestawie S5+85/1.8 + oczywiście te lampy (1000ws jako główne, 500ws jako doświetlenie od tyłu) doszedłem do wyniku 1/1250 f2.8 gdzie zdjęcie o dziwo chyba jest baaaardzo że tak powiem "przyjmowalne"...

A oto fota(tylko wywołana w ACR i zmniejszona bez wyostrzania w IrfanView)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fujiklub.pl/album_pic.php?pic_id=16636) ( w regulaminowym wymiarze z exifem)
Pełna wersja (sorry że z brzydkim tagiem ale cóż, względy powiedzmy że bezpieczeństwa):

http://www.makarski.eu/wymiana/testfuji.jpg

Co więcej na zestawie który używał kumpel (Cwanon 400D +28/2.8 lub 50/1.8 ) nie dawało rady zarejestrować w ogóle jakichkolwiek oznak błysku który u mnie jest bardzo zauważalny.

Tak więc czy może ktoś mi wytłumaczyć, czy miałem genialne szczęście, czy ten typ tak ma?

stock
28-03-2011, 09:42
a pytanie brzmi?

Bo nie wiadomo o co Ci chodzi w sumie. Rozumiem ze nalezy się pochwalić lampami - to jedno. A druga sprawa to napisz coś może o parametrach canona - jak miał np 1/4000 sek to nie ma co się dziwić :)

morzon
28-03-2011, 09:49
Czym wyzwalane?

Sapphiron
28-03-2011, 09:51
@ S4INT Wyzwalane Pixel Soldier, a Cwanon leciał na tej samej przysłonie i zawiesił sie na 1/320 gdzie "ostatni raz" było widać błysk i efekty doświetlenia...

stock, pytanie brzmi jak to możliwe że przy takim czasie dało radę... a Cwanon leciał na tej samej przysłonie i zawiesił sie na 1/320 gdzie "ostatni raz" było widać błysk i efekty doświetlenia...

Jacek_Z
28-03-2011, 11:39
Miałeś szczęście, zobacz gdzie szczelina zakończyła ci naświetlać błysk. Najlepiej widac to na płytkach chodnikowych.
Taki efekt idzie wykorzystywać w zdjęciach plenerowych. Gdy tło jest daleko za oświetlaną modelką to można pracować ciagle na pełnym błysku i mieć przez to sporo mocy lampy. Bo przechodząc na FP traci sie jej bardzo duzo.
Kiedyś widziałem film na youtube jak facet korzystał z tego robić jakieś slubniaki.

Sapphiron
28-03-2011, 12:41
Czyli że umiejętnie wykorzystując takie "koromysła" można spokojnie focić w takich warunkach z takimi parametrami?

JacekCz
28-03-2011, 13:09
Tak więc czy może ktoś mi wytłumaczyć, czy miałem genialne szczęście, czy ten typ tak ma?

Czy ten wątek jest zbieżny z Twoim eksperymentem:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170148

?

Sapphiron
28-03-2011, 13:14
z tego co wyczytałem to raczej nie. tam jest wyzwalane z lampy albo inne triki z fotocelą, tutaj strzelanka z wyzwalaczem radiowym...

JacekCz
28-03-2011, 13:18
z tego co wyczytałem to raczej nie. tam jest wyzwalane z lampy albo inne triki z fotocelą, tutaj strzelanka z wyzwalaczem radiowym...

A rdzeń tematu (być może różnica w wyzwalaniu jakaś jest), istota to: studyjna z jej długim czasem, bardzo szybkie migawki i sensowne działanie?

Zaznaczam, mądrzę się zasłyszaną wiedzą.

Pozytywny efekt na 1/1250 nie może być z powodu "udało się trafić" bo szczelina migawki ma wtedy pewnie z 5-10% wysokości klatki.
Nie neguję, może to mieć znaczenie na 1/320 (dla korpusów 1/250) i lampie aparatowej, ubywa wtedy czarny pas ok 1/4 klatki, przy zbiegu okoliczności się uda. To akurat osobiście sprawdzałem.

Jacek_Z
28-03-2011, 13:31
Gdzie będzie szczelina w momencie błysku zależy od konkretnego modelu body i sposobu synchronizacji. Musielibyście mieć identyczne zestawy sprzętu by móc wymieniać się doświadczeniem.

Sapphiron
28-03-2011, 13:33
czyli do jakiego wniosku dochodzimy? da się to umiejętnie wykorzystać, jeśli tak to jak? czy może to babol bez zastosowania?

Jacek_Z
28-03-2011, 13:38
Da się. Tak jak ty to zrobiłeś. Musisz tylko zapamiętać (przy danym sposobie synchronizacji) przy jakim czasie gdzie masz szczelinę.

JacekCz
28-03-2011, 13:39
Da się. Tak jak ty to zrobiłeś.

Każda jedna chińska studyjna, czy poczynając od pewnej półki cenowej?

Sapphiron
28-03-2011, 13:40
Tak wiec, lamelka migawki może posłużyć jako swoisty filtr połówkowy, ale tylko w kadrach pionowych z obiektem po prawej stronie kadru...

Oczywiście z odpowiednio wysterowanym światłem a nie tak jak moim które tylnie poszło centralnie w chodnik zamiast dać kontrę na modelkę :D

Jacek_Z
28-03-2011, 13:42
Pamiętam parkę (ślub) na trawniku. Zdjęcie poziome. Facet błysnął tak, że głowy dostały światło lampy błyskowej, a trawnik przed parką nie dostał błysku i przez to nie był przepalony. Bo trawnik był bliżej. To idealny przykład genialnego wykorzystania tego efektu. Ale to już naprawde wyższa szkoła jazdy :smile:

Jacek_Z
28-03-2011, 13:44
Każda jedna chińska studyjna, czy poczynając od pewnej półki cenowej?
każda lampa czy to studyjna czy zwykła, reporterska. Ale napierw trzeba zrobić testy! Podstawa to rodzaj body i sposób synchronizacji.

Sapphiron
28-03-2011, 13:45
jak uda CI się znaleźć namiar na to zdjecie będę mega wdzięczny... Powiedzmy ze podejde do tematu bardzo analitycznie i może coś się nauczę bo ciekawe zjawisko mimo wszystko...

JacekCz
28-03-2011, 13:49
Pamiętam parkę (ślub) na trawniku. Zdjęcie poziome. Facet błysnął tak, że głowy dostały światło lampy błyskowej, a trawnik przed parką nie dostał błysku i przez to nie był przepalony. Bo trawnik był bliżej. To idealny przykład genialnego wykorzystania tego efektu. Ale to już naprawde wyższa szkoła jazdy :smile:

W innym wątku, za co losowi jestem wdzięczny, tłumaczyliście mi (i innym) że studyjne mają pewne korzystne do tego celu właściwości w postaci długiego błysku ....

Tu Jacek zajmujesz stanowisko jakby na odwrót (albo ja znów się muszę douczyć, czego nie odmawiam).

Jacek_Z
28-03-2011, 14:32
Ja nie widzę rozbieżności. Jedno nie koliduje z drugim.
Temat błyskania jest naprawdę bardzo skomplikowany gdy się wejdzie w detale - mnogość opcji zestawów model body/urządzenie stosowane do synchronizacji/model lampy powoduje, że nie sposób napisać coś obowiązującego dla wszystkich przypadków :)
Ja przez to już prawie nie pisze porad w tym dziale. Ja mogę zakwestionować niemal wszystko co w tym dziale napisano! a kazdy może zakwestionować z kolei to co ja pisze. Mocno niekomfortowa sytuacja. Tu trzeba precyzji do tego stopnia, że trzeba wymienić calusieńki sprzet i nastawy na tym sprzęcie. A ludziska jak tu (w tym dziale) cos piszą to absolutnie nie podają wszystkich danych potrzebnych dla udzielenia porady.
Radzić tez mi jest ciężko z tego tytułu, że wielu zestawów nie mam, więc nie mogę sprawdzać info. Mogę więc tylko radzić i tłumaczyc to, co wynika z zasad działania, które generalnie znam i mam nieźle opanowane.

JacekCz
28-03-2011, 14:46
Ja nie widzę rozbieżności. Jedno nie koliduje z drugim..

Techniczny jestem i rozumiem, nie da się każdej konfiguracji wytestować, każda jest w jakimś sensie jedyna.

Tu Z GRUBSZA mogą zachodzić dwie dość wyraziste okoliczności:
a) błysk jest (nie wnikając w technologię, FP aparatowej lub "długa" studyjna) dłuższy (nie krótszy) od łącznego czasu lotu migawki.
b) błysk jest w stosunku do ruchu migawki znacznie krótszy (aparatowa bez FP).

Jak na pierwszy rzut oka ocenić, jaki model przebiegu zjawiska jest prawdopodobny w danej okoliczności, widzisz to jakoś po zdjęciu?

jackrabbit
28-03-2011, 14:58
jak uda CI się znaleźć namiar na to zdjecie będę mega wdzięczny... Powiedzmy ze podejde do tematu bardzo analitycznie i może coś się nauczę bo ciekawe zjawisko mimo wszystko...

http://strobist.blogspot.com/2010/01/know-your-sync.html

cos w temacie

Jacek_Z
28-03-2011, 15:03
...Jak na pierwszy rzut oka ocenić, jaki model przebiegu zjawiska jest prawdopodobny w danej okoliczności, widzisz to jakoś po zdjęciu?
Po tym zdjęciu nie wiem który przypadek zajdzie. Na zdjęciu gdzie jest dużo zastanego nie da się zrobić testów, które wykażą jaki z przypadków ma miejsce. Ale gdy się zrobi testy z malutka ilością zastanego i gdzie lampa oświetla płaszczyznę równo oddaloną od lampy (a więc w testach nie krajobraz, a ściana) to już da się wyciągnąć takie wnioski. A już w ogóle gdy się zrobi porównując do układu, gdzie wiemy o co chodzi. Tzn lampa sb800 na 1/128 mocy ma czas około 1/40.000 i wiadomo, że testuje sie wtedy tylko położenie migawki dla poszczególnych czasów body na M. Potem robisz sobie test na innych czasach na "swojej" (np studyjnej) lampie, porównujesz i .. wyciąga sie wnioski.