PDA

Zobacz pełną wersję : Piescień do Nikkora 50 1.8

zabka1984
27-03-2011, 21:36
Witam! Z racji tego że lubię fotografie makro a na dzień dzisiejszy nie stać mnie na zakup obiektywu do tego typu fotografii szukam innej opcji. Kiedyś przeczytałam artykuł w którym napisano że jeżeli do obiektywu np. Nikkor 50 1.8 dodamy pierścień odwrotnie mocowany to uzyskam takie możliwości aparatu jakich poszukuje. Stąd moje pytanie do was, jaki pierścień byście zaproponowali oczywiście w rozsądnej cenie?

pioter m
27-03-2011, 22:07
Dowolny z allegro. Drogie nie sa, ale i tak szkoda kasy.
Poszukaj w sieci, jak sie z tym pracuje.
Zdecydowanie lepiej zainteresowac sie pierscieniami posrednimi.

zabka1984
27-03-2011, 22:14
OKi ale czy one będą miały takie samo zastosowanie jak te odwrotnie mocowane?

zabka1984
27-03-2011, 23:27
Dzięki już znalazłam informacje na ten temat.

zabka1984
07-04-2011, 17:56
To jeszcze raz ja, poradźcie jakie najlepiej zakupić pierścienie pośrednie do 501.8D??? Wiem, że najlepsze są firmy kenko ale zakup 50 sprawił że narazie mam ograniczony fundusz. na dzień dzisiejszy mogę wydać 200-250zł.

pioter m
07-04-2011, 21:06
Pozostaja delty. Sa dwie wersje. Calkiem plastikowa i nieco solidniejsza. Dzialaja tak samo. Istotne jest, zeby byly wewnatrz wyscielane czarnym materialem pochlaniajacym swiatlo (cos jak aksamit), aby nie bylo odblaskow na fotkach.
Na forum bylo juz troche o tych pierscieniach. Poszukaj.

zabka1984
16-04-2011, 10:08
Obiektyw już mam i pierścienie Delty również i niestety pierwsze spotkanie z tym zestawem sprowadziło mnie na ziemię. Nie wiem czy popełniam jakiś błąd czy po prostu tak musi być ale ustawienie ostrości na robaczku czy czym kolwiek nawet przy niewielkim wietrze graniczy z cudem przynajmniej w moim przypadku. Druga rzecz to głębia ostrości, jest bardzo duża. Podpowiedzcie czy to jest normalne czy ja popełniam jakieś błędy???

pioter m
16-04-2011, 11:07
Bardzo duza glebia ostrosci????!!!! Zartujesz? Jesli nie, to trzeba otworzyc przyslone. Na f1.8 napewno nie jest duza i z calej muchy ostra bedzie np. tylko glowa.

Makro robisz ze statywu. Przy takich powiekszeniach nieznaczne drgania to przesuniecia o polowe szerokosci kadru.

Nikt nie pisal, ze bedzie latwo. Napewno pisano, ze potrzeba wiele cierpliwosci i wielu powtorzen. Potem wybierasz udane strzaly.

zabka1984
16-04-2011, 11:26
Nie żartuję, robiąc zdjęcie np. monecie 10 groszowej niewielki pasek w środku jest tylko ostry a dól i góra już nie. Wolałabym osiągnąć mniejszą głębie ostrości żeby np mucha była cała ostra a jej otoczenie już nie.

zabka1984
16-04-2011, 11:30
Co do łatwości robienia zdjęć wcale nie oczekuje że jest to proste ale jak pisałam wcześniej, jeżeli mam problem ze złapaniem ostrości monecie to jak mam zrobić zdjęcie motyla czy robaczka na powietrzu gdzie jest delikatny wiaterek. Nie interesuje mnie robienie zdjęć przedmiotom tylko owadom i kwiatom.

pioter m
16-04-2011, 14:12
Mieszasz. To jest plytka glebia ostrosci, a nie duza. Trzeba przymknac przyslone i tyle, ale do max f16 (potem jest nieostro). Bardzo wydluza to czas i potrzeba wiecej swiatla.
Fotografowanie owadow jest bardzo trudne z takim zestawem, bo uciekna, kiedy sie zblizysz.
Wiaterek - na to nic nie poradzisz. Mozna jedynie skrocic czas i liczyc na chwile ciszy. Jak najkrotszy czas (lampa?), wyzsze ISO. Mozna fotografofac seriami. Mozliwe, ze przynajmniej jedno bedzie ostre.

Trzeba duuuuzo cwiczyc.

zabka1984
16-04-2011, 14:15
Sorki pomyliłam pojęcia, dzięki za podpowiedź.