Zobacz pełną wersję : Problem z przysłoną w d 90
Skubi Glasgow
27-03-2011, 15:03
Witam wszystkich ma problem z d 90 jezeli robie zdjencie na ustawieniach manualnych po zrobieniu zdjencia znmienia mi sie przeslona i czas naswietlania i tak za kazdym razem moze musze cos zmienic w ustawieniach aparatu prosze o pomoc pozdrawiam
Trochę zły dział wybrałeś... Na pewno ustawiasz na "M" ? Przy tym trybie czas/iso/przysłona są ustawione na sztywno przez Ciebie i do puki nie pokręcisz kółkiem nie zmienią się.
Ustaw sobie A lub S i będzie grało, zakładam że wiesz do czego służą te tryby
Skubi Glasgow
27-03-2011, 17:35
Tak ustawiam na M i Za kazdym razem ustawienia sie zmieniaja a wydaje mi sie ze wczesniej niezmienialy sie
marcin_G
27-03-2011, 19:00
Albo się nie zmieniają, albo nie masz trybu M.
- rzuć okiem w instrukcję obsługi, jej lektura nie wymaga dodatkowych opłat, a może dostarczyć wielu wrażeń
- w trybie M aparat "zakłada", że fotografujący wie co robi. Po to masz "drabinkę" (co to jest wyjaśnione jest w instrukcji), by w zależności od pomiaru światła, żądanej głębi ostrości i zamrożenia ruchu, uzyskać zamierzony efekt
A może masz włączony autobracketing
Skubi Glasgow
27-03-2011, 19:48
Male sprostowanie oslona sie niezmienia a czas naswietlania sie zmienia 25 100 400 i tak caly czas moze musze cos zmienic w ustawieniach
Skubi Glasgow
27-03-2011, 19:49
I to jest napewno tryb M
I to jest napewno tryb M
M jako tryb zdjęć
czy M jak tryb AF?
I tak BTW:
jezeli robie zdjencie
Co to jest zdjencie?
marcin_G
27-03-2011, 21:45
Co to jest zdjencie?
To jest to, co bendzie po naświetleniu matrycy obrazem z obiektywu. Można to wydrukować, oprawić w ramkę i wysłać firmom kurierskom komuś w prezencie.
Male sprostowanie oslona sie niezmienia a czas naswietlania sie zmienia 25 100 400 i tak caly czas moze musze cos zmienic w ustawieniach
Czyli Autobracketing. Pod przyciskiem flesza (tam gdzie masz zmianę AF/M i przycisk do zwolnienia obiaktywu) masz przycisk BKT. Przytrzymaj go i pokrętłem od migawki (od strony wyświetlacza) ustaw na 0F.
marcin_G
27-03-2011, 21:57
I to jest napewno tryb M
Kolego
W trybie ekspozycji M (słownie: manual) tylko i wyłącznie TY zmieniasz czas otwarcia migawki (tylne koło sterujace) oraz tylko i wyłącznie TY zmieniasz przysłonę (przednie koło sterujące lub pierścień przysłon)
Jeśli coś zmienia się samoczynnie, to jest to jedna z automatyk / programów.
Skubi Glasgow
27-03-2011, 23:31
Czyli Autobracketing. Pod przyciskiem flesza (tam gdzie masz zmianę AF/M i przycisk do zwolnienia obiaktywu) masz przycisk BKT. Przytrzymaj go i pokrętłem od migawki (od strony wyświetlacza) ustaw na 0F.
Zgadza sie dzieki Za pomoc pozdrawiam
No tak, bo lepiej popłakać na forum albo powydzierać się na sprzedawcę że aparat zepsuty niż przeczytać instrukcję obsługi...
Sapphiron
28-03-2011, 07:52
No tak, bo lepiej popłakać na forum albo powydzierać się na sprzedawcę że aparat zepsuty niż przeczytać instrukcję obsługi...
standard niestety...