PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw na poczatek- prosze o opinie profesjaonalistow

kovalphoto
27-03-2011, 12:38
witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum i mam kilka pytan,zamierzam zajac sie fotografia studyjna nigdy nie pracowalem w studiu do dzis zajmowalem sie fotografia przyrodnicza,sportowa i czasem robilem foty na weselach przy uzyciu lampy sb-800 i lampy pomocniczej quantum q-flash teraz chce wejsc w studio na dobre -pracuje na nikonie d300,do dyspozycji mam szkla 17-55 2.8 ,70-200 2.8 , dadam ze chcialbym robic cos na dobrym poziomie jezeli chodzi o sprzet i chce robic zdjecia artystyczne nie takie na tle namalowanej altanki,chce robic portrety jak i cale postacie.Chce rowniez byc w miare mozliwosci mobilny robiac wesela i sesje w plenerze ,na poczatek wymyslilem taki zestaw , do wydania mam jakies 7000zl
dwei lampy Quantuum R+ Dual Power 600Ws
softbox 40/180 i drugi 120/80
beauty dish 70cm
dwie parasolki czarna ze srebrym srodkiem i biala
ring flash quantuum
obiektyw sigma 50mm 1.4
radiowe transmitery pocetwizard
PROSZE O OPINIE I LICZE NA WYROZUMIALOSC DLA LAIKA STYDYJNEGO Z GORY DZIEKI
ps.slyszalem opinie na temat lamp quantuum ze maja niestabilna temperature barwowa prosze o koment w tej kwesti - dzieki

Matey3000
27-03-2011, 12:57
Dobry zestaw. Kup i do roboty, i tak wszystko z czasem zmienisz.

Ps. To co juz masz wystarczy, odrobina wyobrazni, styropianu i bialych przescieradel i jazda. Szybko sie zorjetujesz co TOBIE jest jeszcze potrzebne.

kovalphoto
28-03-2011, 20:55
dzieki za odpowiedz,w sumie to myslalem ze nie bedziesz jedyny ale cos chyba watek nikomu nie przypadl do gustu

pet3r
28-03-2011, 21:03
nie pomogę w ocenie zestawu ale podpowiem, żebyś poczekał z tym ocenianiem gustów - na pewno ktoś jeszcze zajrzy w temat :)

pitupitu
29-03-2011, 07:50
Ja też jestem tego zdania że Quantuum to bardzo dobry wybór na początek. Zestaw ma ręce i nogi. Myślę, że wszystko jest w porządku i nic tylko kupować i testować. W czasie testów, zdjęć wyjdzie tak naprawdę czego Ci brakuje. Niektóre rzeczy to indywidualna sprawa ;)

tomek murański
14-04-2011, 16:05
sam nie wiem co ci powiedzieć.... 7k zł to niewiele jak na studio. Zaczynasz od Quantuuma. Może być. Może to (studio w sensie) nie będzie Twoja filiżanka herbaty i wydasz szmal bez sensu. W tym kontekście, jak i mobilności zestawu Q R+ 600Ws są ok. stabilnością temeperaturową się aż tak nie przejmuj na początku. Dasz sobie radę - rób w rawach i wyciągniesz. Jak ci się spodoba i zarobisz na studyjnej, to sobie kupisz coś lepszego. Oczywiście do tego, co wypisałeś dodaj 4 statywy solidne w rodzaju 806tek, z jednego pieska (to taki niski), osobiście dorzuciłbym z jedną, albo dwie 100Ws - mogą być te najtańsze chńczyki z fripersa - dadzą radę. Do tego system zawieszenia tła. Na ścianę i mobilny - na statywy (juz o nich psałem - dlatego 4 sztuki były - żeby 2 wykorzystac do teł). Do nich mocownia (taki rodzaj kołków rozporowych wsadzanych w kartonowy rdzeń tła), superclams (mocowanie do statywów) z hakami. Jesze dodatkowy ciężki statyw z uchwytem do blend i blenda . albo kopsnij się i kup kawał styropianu w Castoramie - nie zawsze będzie ci miał kto trzymać, ale pokombinujesz, to dasz radę. Pockety są zajerzaste, ale nie wiem, czy na początek nie kupiłbym chińczyka. Różnicę w cenie wykorzystasz na statywy ;). I tyle ;) aaaa, no - byłbym zapomniał - tła też się przydadzą ;)

kovalphoto
14-04-2011, 19:23
BARDZO DZIEKI za info,co do blend to juz mam duza blende typu 5 in 1 a transmitery pocketwizard to juz je mam od dawna ,oczywiscie mam tez druga liste z tlami i statywami i beauty dish,niewiem czy quantuum da rade ale za 7k zl nie mam chyba duzego pola do manewru,jak masz jakies inne propozucje to daj znac - WIELKIE DZIEKI

marekb
14-04-2011, 19:46
co do wyzwalaczy skyporty elinchroma, niezawodne i z wielkim zasięgiem (w plenerze czasem się przydają),a tańsze od pocketów. używam już 3-4 lata i nie ma z nimi problemów

kovalphoto
14-04-2011, 21:12
zestaw ma byc i w plener i do studia ,fotografia slubna i portretowa - widze ze obracasz sie w tych klimatach takze dzieki za info

NEO1_11
22-04-2011, 18:31
witam , ja tez nowy i chciałem krótko zapytać czy tym zestawem dam rade wykonać fotografie legitymacyjne w szkole ???Do tego typu zlecenia nie trzeba specjalnie silnego body wiec d80 powinno wystarczyć prawda?czy wystarczy mi jeśli błysne z przodu sb 900 a doświetle zestawem?Chciałbym też pokusić się o zdjęcia portretowe na tym samym sofboksie ale nie wiem czy nie są za małe?Bardzo proszę o pomoc i opinię.
http://allegro.pl/zestaw-oswietleniowy-2xfree-68-softboksy-50x70-cm-i1557992891.html

r_m
23-04-2011, 03:13
Legitymacyjne dobrze się robi np. Olympusem C-2040, tylko trzeba uważać aby karta się nie złamała (sprawdź jaki to aparat, jakie ma możliwości). Znajomy dla żartu zrobił kiedyś komórką, po wydrukowaniu nadawały się do wykorzystania (łącznie z paszportem), to chyba wyczerpuje pytanie o sprzęt? ;)

Proponowałbym odwrotnie, sb na tło, klientów zestawem.
Lekka ironia: jeśli nie jesteś pewien, jak i czym oświetlić zdjęcia legitymacyjne, może warto iść do jakiegoś fotografa (dobrego rzemieślnika, starej daty), i zrobić sobie takie zdjęcie? To chyba lepsze niż uczyć się na klientach? Za kilka zł z bliska zobaczysz gdzie i jak są ustawione lampy, a na podstawie zdjęcia domyślisz się jaką miały moc. Jak dobrze trafisz to fotograf odpowiednio Cie ustawi, aby zdjęcie było portretem i spełniało wymagania formalne, wtedy człowiek nie wygląda jak na zdjęciu z kabiny.
Oczywiście wiesz jakie wymagania mają spełniać zdjęcia do poszczególnych dokumentów? Klienci mogą się trochę zdenerwować jak zdjęcie nie zostanie gdzieś przyjęte bo fotograf nie wiedział jak powinno być zrobione. Często zdjęcia są oddawane w urzędach w ostatniej chwili, i mogą być spore nerwy, gdy się okaże, że "to się nie nadaje".

Kundzior
02-05-2011, 16:28
Zestaw jak na początek wypasiony. Śmiało wystarczy Ci nie tylko na początek.

kovalphoto
06-05-2011, 16:31
dzieki