Zobacz pełną wersję : Jaka lampka do D200 i 18-200
Witam wszystkich, pomimo że byłem już przekonany do Nissina Di866 to jeszcze wolę zapytać użytkowników co kupić do tego zestawu, czy:
- SB 900
- Metz i jaki
- Nissin Di866. Z góry dziękuję za POMOC.
pozdrawiam
Sapphiron
27-03-2011, 11:11
sb900 pokryje ci cały zakres szkiełka...
Czyli sugerujesz jednak oryginał, a czy nie warto pochylić się nad Nissinem Di 866 lub jakimś Metzem, które są po prostu tańsze ???
Sapphiron
27-03-2011, 12:32
tańsze ale nie bedziesz miał krycia całego zakresu ogniskowych...
Bo jak wiesz cenowo to wygląda to tak i zastanawiam się co wybrać: metz 58 AF-2 - 1400 pln, SB-900 - 1370 lub Di-866 PRO ZA JEDYNE 899 pln !!
W opisach na stornach producentów wszystkie lampki są ekstra i jedyne .... wiadomo marketing. Jeżeli chodzi o moje preferencje to fotki w naturze + trochę w ciemnych kościołach i na salach, pokojach. Czyli normalne warunki dla lampki póki co tylko z dyfuzorem dołączonym ...
Albert44
27-03-2011, 12:40
Bo jak wiesz cenowo to wygląda to tak i zastanawiam się co wybrać: metz 58 AF-2 - 1400 pln, SB-900 - 1370 lub Di-866 PRO ZA JEDYNE 899 pln !!
W opisach na stornach producentów wszystkie lampki są ekstra i jedyne .... wiadomo marketing. Jeżeli chodzi o moje preferencje to fotki w naturze + trochę w ciemnych kościołach i na salach, pokojach. Czyli normalne warunki dla lampki póki co tylko z dyfuzorem dołączonym ...
Poszukaj Metza 58 AF-1 ... jeszcze do znalezienia poniżej 1000 PLN.. ;)
Widzę że zoom tylko w przypadku 900-tki jest do 200 a przy innych do 105 i to da trochę mniej cieni na zdjęciach, ale zastanawiam się nad silniejsza lampą np. Di 866 z dyfuzorem ...
bierz systemową czyli SB900 nie rozdrabniaj się
Albert44
27-03-2011, 13:12
bierz systemową czyli SB900 nie rozdrabniaj się
Wiara w system :razz: czyni cuda ?
Wiara w system :razz: czyni cuda ?
dokładnie i do tego eliminuje większość problemów ;)
Sapphiron
27-03-2011, 13:20
Jeżeli chodzi o moje preferencje to fotki w naturze + trochę w ciemnych kościołach i na salach, pokojach. Czyli normalne warunki dla lampki póki co tylko z dyfuzorem dołączonym ...
Czyżby kolejny początkujący "ślubman" pytający o radę?
Albert44
27-03-2011, 13:32
dokładnie i do tego eliminuje większość problemów ;)
Albo je dopiero rozpoczyna.. :lol: RiP SB600... którą pochowałem z radością :twisted:
Nie jestem "ślubmanem" bardziej dokumentalistą i to głównie rodzinnych i znajomych ... i tylko po to. A w ogóle to nie wyobrażam sobie pracy bez porządnej lampki w słoneczne dni i w zamkniętych pomieszczeniach i w ogóle ...
Albert44
27-03-2011, 14:01
Nie jestem "ślubmanem" bardziej dokumentalistą i to głównie rodzinnych i znajomych ... i tylko po to. A w ogóle to nie wyobrażam sobie pracy bez porządnej lampki w słoneczne dni i w zamkniętych pomieszczeniach i w ogóle ...
Czyli reasumując: pierwszy zestaw Metz 50 AF-1 lub SB700, w drugi zestaw używana SB800 lub Metz 58 AF-1 (nowy na gwarancji jeszcze do kupienia), zestaw trzeci Metz58 AF-2 lub SB900. Nissina odpuściłbym z powodów opisanych na forum w długaśnych wątkach... :( Osobiście celowałbym w coś z zestawu nr 2..
marcinez
27-03-2011, 18:52
tańsze ale nie bedziesz miał krycia całego zakresu ogniskowych...
Czy to jest najważniejszy argument?? Czy rzeczywiście wykorzysta się ogniskową 200 mm razem z lampą?
Czy to jest najważniejszy argument?? Czy rzeczywiście wykorzysta się ogniskową 200 mm razem z lampą?
wykorzysta
Art Erie
27-03-2011, 19:15
Zoom SB 900 to 200mm, crop na puszce daje nam przy tym szkle 300mm; ale jakie to ma znaczenie?
Ktoś wali gołym palnikiem "na wprost"?
Kilka dni temu kupowałem lampę i mając do wyboru SB: 700, 800 i 900 zdecydowałem się na 800-tkę.
Dlaczego?
"Mała", mocna, wszystkie grupy CLS, atrakcyjna cena.
SB 700 - odpadła z powodu tylko 2 grup CLS, suwaki na obudowie mnie nie przekonują co do swojej trwałości.
SB 900 - duża, droga, słabsza od SB 800 (minimalnie), zoom oraz modyfikacja kąta błysku nie ma dla mnie znaczenia ( błyskam przez stofena, albo odbijam).
Pozostałych nie brałem pod uwagę, choć nie neguję Metz'a, z pewnością to bardzo dobra lampa.
marcinez
27-03-2011, 19:58
wykorzysta
O dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Sądziłem, że to tylko taki chwyt marketingowy nikona z tym zoomem. :)
Witam wszystkich, pomimo że byłem już przekonany do Nissina Di866 to jeszcze wolę zapytać użytkowników co kupić do tego zestawu, czy:
- SB 900
- Metz i jaki
- Nissin Di866. Z góry dziękuję za POMOC.
pozdrawiam
Nissin jest PRO tylko z nazwy...
Jeśli kupować to Metz 50 AF-1, Metz 58 AF-2, Nikon SB-900.
Z doświadczenia Ci powiem, że zoomu lampy nie wykorzystuje się (sam nie wykorzystuję nawet tego 105), a ważniejsza np jest liczba przewodnia dla jego szerokiego końca, ponieważ z lampą na body wali się szeroko, dla jak najmniejszych cieni.
Sapphiron
28-03-2011, 12:49
Ja np wykorzystuje. Szczególnie przy ślubniakach lub przy reportażach... Wiem że może jestem dziwny albo cóś no ale tak już mam...
marcinez
28-03-2011, 14:59
Ja np wykorzystuje. Szczególnie przy ślubniakach lub przy reportażach... Wiem że może jestem dziwny albo cóś no ale tak już mam...
I błyskasz lampą ustawioną na wprost?
Sapphiron
28-03-2011, 16:11
I błyskasz lampą ustawioną na wprost?
WIesz, często w reporterce nie liczy się jakość artystyczna zdjęcia, jak jest doświetlone itp tylko że jest w ogóle zarejestrowane, widać co się dzieje itp. Swego czasu pracowałem w redakcji Radio Lublin na newsach i któregoś razu naczelny powiedział że albo tutaj nie ma czasu na artystyczne widzimisie. On ma mieć najpóźniej pół godziny po zarejestrowaniu materiału zdjęcia na stronie, nie ważne która to bedzie godzina... Dwa razy zdarzyło mi się tak że cieć mi otwierał po 23 redakcję żebym wstawił foty bo np była jakaś gala która się kończyła po 22...
W takich wypadkach nie masz że tak powiem czasu na kombinowanie od czego odbić, zakładasz mydelniczkę na lampę i polujesz na kadr...
Art Erie
28-03-2011, 16:21
[...]W takich wypadkach nie masz że tak powiem czasu na kombinowanie od czego odbić, zakładasz mydelniczkę na lampę i polujesz na kadr...
W tym wypadku nie masz już zooma w lampie.
Sapphiron
28-03-2011, 16:26
Masz :) w oryginalnej mydelnice do sb900 wycinasz jedną wypustkę i nie najeżdża ci na spust który uaktywnia ci ten "brak zooma"
strzelasz na pełnym zoomie z mydelniczką :D kto nie wierzy niech se zmierzy :P
kusmiksa
28-03-2011, 16:37
nie ma innej wersji jak sb 900 sam stosuje i jestem mega zadowolony..kryje caly zakres a poza ty to nikonowska produkcja:)
Albert44
28-03-2011, 16:37
Masz :) w oryginalnej mydelnice do sb900 wycinasz jedną wypustkę i nie najeżdża ci na spust który uaktywnia ci ten "brak zooma"
Dorabiasz teorie... ale twoja to wola.. :lol: Sorry ale tak to widzę..
Sapphiron
28-03-2011, 16:50
nie dorabiam teorii tylko jestem praktykiem :)
Albert44
28-03-2011, 17:03
nie dorabiam teorii tylko jestem praktykiem :)
Praktyk.. niech będzie praktyk, byle to miało ręce i nogi, a nie na siłę udowadniać niezbędność 200 mm zooma z mydelniczką (obcinanie, kombinowanie... kiedy można założyć byle co bez obcinania :mrgreen: ) i tyle nad tą trumną.
btw: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2038418&postcount=13 http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2328058&postcount=50 to tak dla praktyków-fanatyków ;)
Rafał_Sz
28-03-2011, 18:47
Czasami z tego korzystam (z zooma z mydelniczką), tylko, że ja nic nie obcinam, a wkładam kawałeczek tekturki między dyfuzor, a obudowę lampy.
Chociaż jak się dłużej zastanowić, to takie działania są irracjonalne. :D
LordRamzes
28-03-2011, 18:49
to ja Ci rozsądnie polecę do domowego użytku i amatorskich zastosowań weź sb 600 na prawdę do takich celów w zupełnie CI wystarczy a jest nie droga na skąpiec.pl sobie wpisz i szukaj sklepu , nie ma sensu kupować profesjonalnych lamp tylko do dokumentacji rodzinnych imprez bo sb 600 wystarczy a kasy zostanie .
Art Erie
28-03-2011, 19:41
W Stofenie niczego nie trzeba wycinać, gdyż są specjalne szyny do ominięcia tej dżwigni. Nie do tego jednak piję ;) Po prostu zoom + rozpraszacz = światło rozproszone, jesli chcesz efektywnie zoomować - musisz zdjąć mydelniczkę; w przeciwnym razie fatygowanie silniczka nie ma sensu...
Sapphiron
28-03-2011, 19:55
możliwe, nie znam się tak dobrze by polemizować, wręcz powiedziałbym że jestem głupi jeszcze w kwestii światła. U mnie zdawało egzamin więc cóż...
Art Erie
28-03-2011, 20:09
Tu nie trzeba zbyt wiele kombinować, wystarczy racjonalnie pomyśleć :)
Jeśli zoomujesz palnikiem, to nie ma sensu zaraz po tym tego strumienia światła rozpraszać mydelniczką :idea:
W praktyce zdaje Ci to egzamin, bo lampa wyciska z siebie siódme poty by odpowiednio doświetlić scenę. Dodatkowo światło (dzięki mydelniczce) masz rozproszone i efekt na zdjęciu jest lepszy, niż doświetlając gołą lampą. Efekt jest zadowalający więc nikt się nie zastanawia czy zoom w lampie jest potrzebny :)
marcinez
28-03-2011, 20:52
Podobnie pomyślałem. Po co zoom jak się używa mydelniczki? :) Czyli jednak ten zoom 200 mm to jednak chwyt marketingowy jest... SB-900 ma inne nie mają, brzmi dumnie, a w praktyce nic nie daje :)
Art Erie
28-03-2011, 21:04
Może do jakiś specjalnych efektów, gdy zależy nam na ostrym i skupionym oświetleniu, ale w takim wypadku użyłbym grid'a.
Albert44
28-03-2011, 21:41
Podobnie pomyślałem. Po co zoom jak się używa mydelniczki? :) Czyli jednak ten zoom 200 mm to jednak chwyt marketingowy jest... SB-900 ma inne nie mają, brzmi dumnie, a w praktyce nic nie daje :)
Nie chwyt, Joe McNally używa np. do twardych cieni (odstawia na 20 m i ma jak ulał)... ;)
Dziękuję wszystkim wypowiadającym się za POMOC :) A przy okazji kupiłem SB900 i jestem zadowolony :)