PDA

Zobacz pełną wersję : nec pa231w - Picture Mode

rpromin
26-03-2011, 22:02
Witam,

Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem Nec-a pa231w, poniewaz kalibrator bede mial dostepny dopiero w przyszlym tygodniu to chcialbym sobie przynajmniej na razie ustawic ten monitor "recznie".

Po zainstalowaniu MultiProfiler-a mam do wyboru nastepujace tryby obrazu (Picture Mode):
REC-Bt709
sRGB
High Bright
Full
sRgb (po raz drugi)

Domyslnie po wlaczeniu byl aktywny profil sRGB, intuicyjnie wybralbym Full, przy czym widze ze np dla sRGB jasnosc domyslnie jest ustawiona na 21,4% a w full na 50%.

Czy ktos moze mi doradzic co wybrac i jaki poziom jasnosci powinienem ustawic tymczasowo do czasu kalibracji?

pozdrawiam
Roman

P.S. Musze przyznac ze obrazy testowe z http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 wygladaja wysmienicie :) i jest to przepasc w porownaniu do mojego laptopa :)

Czornyj
26-03-2011, 22:11
Preset sRGB ustawia jaskrawość na 80cd/m^2, natomiast w trybie full jest to 160cd/m^2. Proponuję pracować w trybie full (pełny gamut) przy jaskrawości ustawionej jak dla sRGB.

Gio
26-03-2011, 22:14
Nawet w instrukcji do Multiprofiler'a jest wyraźnie napisane żeby wybrać opcję 'full' z tego co pamiętam.

Czornyj
26-03-2011, 22:17
W trybie "full" monitor idzie pełną parą, czy raczej pełnym gamutem. Natomiast jaskrawość ustawiona jest tam wysokawo, warto ją przyciąć do mniej wściekłych wartości.

rpromin
26-03-2011, 23:00
dzieki wielkie za wskazowki!

20-06-2011, 21:14
PA241W warto dopłacać do niego?

Czornyj
20-06-2011, 21:23
Jeśli ktoś potrzebuje szerokiego gamutu, to warto. Do tego nieco wygodniejszy z uwagi na większą wysokość, 10-o bitowe wyświetlanie, elektroniczna korekta starzenia się podświetlenia.

20-06-2011, 21:25
do zadań obróbkowo fotograficznych czy taki szeroki gamut (107%) rzeczywiście jest potrzebny skoro odbitka odcina w pewnym stopniu kolory?
chcę mieć idealnie obrobiony i potem wydrukowany kolor skóry czy ten tańszy da mi to?

Czornyj
20-06-2011, 21:34
Zależy od sposobu wykonywania odbitki. W typowym minilabie gamut papieru tak czy owak przycięty jest do sRGB, więc monitor szerokogamutowy nie jest konieczny do precyzyjnej kontroli barw.

Szeroki gamut przydaje się w przypadku wykonywania wydruków, lub odbitek z wykorzystaniem pełnego gamutu papieru.

20-06-2011, 21:42
czyli nie warto przepłacać, dzięki za szybka odpowiedź.

davnes
04-07-2011, 17:12
nie orientujecie sie , które popularne wśród fotografów laby oferują wydruk pełnego gamutu papieru?
Czy wy odbitki posyłacie częściej Adobe RGB czy srgb? Porównywaliście jakaś odbitkę drukowaną na dwa sposoby?

Gio
04-07-2011, 18:09
nie orientujecie sie , które popularne wśród fotografów laby oferują wydruk pełnego gamutu papieru?
Czy wy odbitki posyłacie częściej Adobe RGB czy srgb? Porównywaliście jakaś odbitkę drukowaną na dwa sposoby?

Lab z racji wykorzystywanej technologii druku nie jest w stanie odtworzyć barw występujących w AdobeRGB, więc w plikach do drukowania na takim urządzeniu nie należy go stosować.

Kyle
05-07-2011, 09:07
Lab z racji wykorzystywanej technologii druku nie jest w stanie odtworzyć barw występujących w AdobeRGB, więc w plikach do drukowania na takim urządzeniu nie należy go stosować.
Twoje twierdzenie jest błędne.

Prawda jest taka że całej przestrzeni sRGB nie nadrukują. Ale są w stanie nadrukować barwy z poza przestrzeni sRGB, które jeszcze są w aRGB ... i dla tego w labach w których pracują kumaci ludzie, lepiej stosować aRGB niż sRGB.

ps. po prostu przestrzeń barw labu jest w niektórych miejscach węższa od sRGB a w innych szersza ... aby wykorzystać całą przestrzeń labu trzeba stosować przestrzeń obejmującą w 100% gamut labu

Czornyj
05-07-2011, 09:21
Prawda jest taka że całej przestrzeni sRGB nie nadrukują. Ale są w stanie nadrukować barwy z poza przestrzeni sRGB, które jeszcze są w aRGB ... i dla tego w labach w których pracują kumaci ludzie, lepiej stosować aRGB niż sRGB.

Które w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. Standardowe oprogramowanie minilabu nie przyjmuje niczego poza sRGB.

05-07-2011, 09:35
może ktoś jeszcze się wypowie bo mnie tez to interesuje i to bardzo.
Skoro lab obcina znacznie kolory z naszych drogich monitorów to w takim razie po co szerokogamutowy potwór kryjący 95% srgb.

Czornyj
05-07-2011, 09:37
Monitor pokrywający adobeRGB przydaje się*w przypadku nielicznych wyjątków, które jednak nie obcinają.

raptor88
05-07-2011, 13:08
Skoro lab obcina znacznie kolory z naszych drogich monitorów to w takim razie po co szerokogamutowy potwór kryjący 95% srgb.

Zapewne dla 95% ludzi nic powyżej srgb nie jest potrzebne, poza nielicznymi wyjątkami. A że teraz każdy monit ma superduperRGB 150% to już inna kwestia.
Dostajemy wtedy tragicznie ustawionego, nieregulowanego śmietnika z masakrycznym gamutem, którego opanowanie nie jest dla wszystkich proste.

Kyle
05-07-2011, 14:13
Skoro już jesteśmy przy klasie śmietnikowej to wręcz przeciwnie ... ludzie "ceniący" sobie tego typu sprzęt raczej lubią nieco przesycone kolory z materiału sRGB ... więc lepiej by mieli ten gamut ~85+% aRGB (i oczywiście zero profilowania) - przynajmniej nie będą doprowadzać do większych anomalii próbując wycisnąć extra blink blink mlask mlask kolorki z monitora sRGB (72% aRGB) :lol:

Gio
05-07-2011, 17:39

Przecież lab nie jest jedynym urządzeniem do robienia wydruków.

Hamarama
07-07-2011, 21:26
Torszkę się podepnę pod wątek. Nie mam okazji porównania monitorów, bo mojej mieścinie nie ma nic ciekawego od ręki żeby przetestować w sklepie. Obecnie posiadam Samsunga SuncMaster F2380 i zaczynam dostrzegać jego wady w postaci braku detali w czerniach. Czy mój obecny sprzęt w porównaniu z omawianym to jest jakaś przepaść jakościowa? Od biedy bym mógł się wysilić i zakupić tego NECa. Czy odczuję różnicę? A może jest coś deko tańszego lepszego od tego co mam?

Hamarama
07-07-2011, 22:01
Edit (zabrakło 1 min na edycję :) ). Trochę głupio brzmi to pytanie "czy odczuję różnicę" :) Chodzi mi o to czy dla mnie amatora warto dopłacać? Przesiadłem się z d300s na d700 i jestem baaardzo zadowolony. Czy to podobna różnica między tymi monitorami? Mam problem, bo nigdy nie pracowałem na niczym lepszym. Nawet nie widziałem jak taki NEC wyświetla zdjęcia. Może różni się od mojego samsunga tylko minimalnie co dla profi foto jest ważne, a ja tego nawet nie zauważę. A wtedy lepij kasiorkę zaoszczędzić.

Edit 2. Muszę pamiętać o pisaniu postów przed piwem. Jeszcze wyprostuję poprzedni post. Napisałem, .."coś deko tańszego od tego co mam". Oczywiście chodzi o coś deko lepszego od Samsunga ale tańszego od pa231w. Przepraszam za zawiłości myślowe.

Johanan
07-07-2011, 22:08
Jeśli nie jesteś jakimś wyznawcą techni-bożka, a przy tym nie zajmujesz się fotografią pofersjonalnie, to pakowanie się w urządzenie szerokogamutowe jest zupełnie bez sensu, bo wygeneruje tylko dodatkowe koszty, a i tak efektów swojej pracy nie przełożysz na papier korzystając z większości labów.

Hamarama
07-07-2011, 22:13
Jeśli nie jesteś jakimś wyznawcą techni-bożka, a przy tym nie zajmujesz się fotografią pofersjonalnie, to pakowanie się w urządzenie szerokogamutowe jest zupełnie bez sensu, bo wygeneruje tylko dodatkowe koszty, a i tak efektów swojej pracy nie przełożysz na papier korzystając z większości labów.

Tzn. Wstarczyłoby mi właśnie to co mam tylko problem polega na drobnym detalu w postaci czerni. Odchylam się w lewo na krześle i garnitur który jest czarną plamą patrząc na wprost, po spojrzeniu pod kątem zaczyna mieś jakieś paski. Wolałbym widzieć te detale patrząc na wprost. Ogólni kolory mi odpowiadają. Są w miarę akceptowalne. Naczytałem się jednak o tym przycinaniu czerni przez tego samsunga i teraz nie mogę przez to się z nim polubić. Czy do 2k znajdę coś lepszego w tej jednej jedynej kwestii?

Johanan
07-07-2011, 22:19
Dobrze ustawiony monitor wąskogamutowy, np. jakiś EIZO serii "S", powinien doskonale się sprawić.

Co do małych neców, to nie mam wielkich doświadczeń, ale Marcin zwany Czornyjem, dużo więcej Ci o tej marce powiedzieć może.

Czornyj
07-07-2011, 22:23
Akurat PA231W jest jednym z nielicznych przedstawicieli ginącego gatunku monitorów o normalnym gamucie, zbliżonym do sRGB. Pozostałe monitory serii PA są wprawdzie szerokogamutowe, ale ich gamut można ograniczyć jednym kliknięciem do sRGB, AdobeRGB i czekogolwiektamsobiebądź.

A jeśli chodzi o jakość, mz. nie ma na rynku nic lepszego od serii PA. Ciężko mi się wypowiadać nt. różnicy jakiej doświadczy się po przesiadce z Samsunga, bo od kilku lat jestem rozbestwiony jakością moich pieczołowicie wykalibrowanych wyświetlaczy NEC, ale z wygody jaką daje praca na chirurgicznie precyzyjnym sprzęcie tej klasy zrezygnowałbym baaaardzo niechętnie.

Hamarama
07-07-2011, 22:28
No ja mam tak z tym d700. Niby wystarczyłoby pewnie d300, a nawet i d90 ale d700 daje przyjemność w fotografowaniu. Co do monitora to wymagam żeby się nie świecił jak stadion narodowy i oddawał w miarę wiernie to co zarejestrował aparat. A mam wrażenie, że mój samsung gdzieś mnie oszukuje :) Wynalazłem jeszcze jakiegoś NECa 221 ale coś mało przychylnie się o nim wypowiadałeś w sensie różnych egzemplarzy. Cenowo jednak, odpowiadałby mi bardzo.

Gio
08-07-2011, 08:12
Wydaje mi się że p221w byłby właśnie idealnym wypośrodkowaniem pomiędzy Twoim samsungiem a serią pa neca. Miałem go i bardzo chwaliłem. Sprzedałem koledze z forum przy przesiadce na pa.