Zobacz pełną wersję : Co po D50
Grz@choo
22-01-2007, 21:38
Powoli zaczyna mi chodzic po glowie zmiana mojej puszki i nie mam kompletnie zielonego pojecia czy jest sens ja zmieniac a jesli tak to na co.
Jak juz niektórzy zdarzyli sie zorientowac glownie zajmuje sie krajobrazami, od czasu do czasu jakas fotografia przyrodnicza ale to jakies 5% kadrow.
Mam wiec pare pytan
Na co mam zwrocic uwage przy dobiorze kolejnej puszki ?
Czy wyzsze modele nikonow oddaja tez tak posr$%$&% kolory ?
Dzieki za podpowiedzi.
Pzdr
...tak posr$%$&% kolory ?
?????
Kolejne? to dla mnie D200, juz chodzę koło niego:)
Czy wyzsze modele nikonow oddaja tez tak posr$%$&% kolory ?
Przepraszam co poeta miał na myśli???
Grz@choo
22-01-2007, 21:43
To ze nikon ma tak skopany profil barw, ze zanim zawsze go poprawie do swojego to dostaje bolu glowy :(
meliszipak
22-01-2007, 21:47
Grz@choo, zamień na co chcesz, zdjęcia nie będą lepsze.
To nie wina puszki, która jest świetna, co powtarzam od początku
jako pierwszy użytkownik tejże na forum i jeden z pierwszych w Polsce :lol:
Liczy się tylko światło.
A co konkretnie ci w kolorach nie pasi?
Pokaż zdjęcia z tymi zwalonymi kolorami...
Grz@choo
22-01-2007, 21:54
meliszipak gdybym liczyl tylko na dobre przewidywalne swiatlo to bym zostal przy kompakcie.
Dla mnie liczy sie gra swiatla i cieni a tu niestety D50 mnie strasznie zawodzi, przez co zdjecia nie sa takie plastyczne jak bym chcial
gra swiatla i cieni
To to od aparatu zależy?
voyager10
22-01-2007, 22:13
meliszipak gdybym liczyl tylko na dobre przewidywalne swiatlo to bym zostal przy kompakcie.
Dla mnie liczy sie gra swiatla i cieni a tu niestety D50 mnie strasznie zawodzi, przez co zdjecia nie sa takie plastyczne jak bym chcial
Żeby Ci poprawić humor zobacz tu tabelka dynamic range
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D50/D50A17.HTM
Przedstawiłeś bardzo ładne zdjęcia na forum. Przykro mi, jeśli kosztowały Cię tyle pracy.
Przestrzeń koloru w aparacie sprawdzałeś/ eksperymentowłeś? Monitor masz w porządku? Program do obróbki może inny?
Mój D50 kolorystycznie "nawalił" mi raz - w grudniu w lesie, w bardzo pochmurny, taki obsrany dzień zrobił mi wszystkie zdjęcia (NEF, sRGB I) jakieś takie fioletowo-magentowe). Trochę dłubania w RSE i wszystko było OK.
Może masz jakieś nietypowe :twisted: wymagania co do koloru?
O kolory tego aparatu były różne tu wypowiedzi, ale nie kojarzę, żeby ktokolwiek był zdegustowany...
Paweł
Grz@choo
22-01-2007, 23:08
PaSkal jakos biegam miedzy tymi profilami i staram sie je tak ustawiac zeby mi pasowalo.
Pominmy kolory, ale czy jest sens zmiennic na cos innego co by sie lepiej nadawalo do landszaftows ?
Nazywa się Sinar.
A na poważnie? Wątpię. Jeśli już, to inwestować w coraz lepsze obiektywy - stałe ogniskowe, najlepsza jakość, na jaką Cię stać.
P.