Zobacz pełną wersję : D90 przycisk podglądu głębi ostrości
witam zakupiłem niedawno d90 i jest na nim przycisk podglądu głębi ostrości i nie wiem do czego on służy a w instrukcji nie znalazłem nic na ten temat
pioter m
26-03-2011, 20:37
Zapytaj wyszukiwarke o glebie ostrosci (podpowiadam - jak zmienia sie wraz z domykaniem przyslony).
Zainwestuj w jakas ksiazke o fotografii. Moze byc sprzed 20 lat i starsza, poniewaz podstawy sa WCIAZ niezmienne.
wasilewk
26-03-2011, 20:42
witam zakupiłem niedawno d90 i jest na nim przycisk podglądu głębi ostrości i nie wiem do czego on służy a w instrukcji nie znalazłem nic na ten temat
Jego naciśnięcie powoduje przymknięcie przysłony do wartości, przy której będzie wykonane zdjęcie. Spowoduje to przyciemnienie obrazka w wizjerze ale jednocześnie zobaczysz ostre elementy zdjęcia oraz te, które w danej Głębi Ostrości się nie zmieściły.
W praktyce służy to do podglądu rozmycia tła: czy już się rozmywa i jak bardzo -> przy danej przysłonie.
Pzdr.
pastwisko
26-03-2011, 20:43
Pozwala ci zobaczyć co znajdzie się w polu głębi ostroci na mniejszych przesłonach - bo podgląd w wizjerze masz zawsze na najwiekszej przesłonie. Przez to nie wiesz co obejmie np głębia na przesłonie 8 czy 16. Ten przycisk przymyka przesłonę i pozwala to zobaczyć. Jednoczesnie obraz jest ciemniejszy bo wpada mniej swiatła po przymknięciu przesłony. Działa oczywiscie w trybach w których sam ustawiasz przesłonę.
No, za wolno piszę.. :P
wasilewk
26-03-2011, 20:48
...No, za wolno piszę.. :P
Sorry ! To ja za szybko.
Pzdr.
No, tak jak wyżej - czyli generalnie i tak za dużo nie widać ;)
marzyciel9
26-03-2011, 21:57
czy takie kliknięcie w celu podglądu GO zwiększa przebieg aparatu?
z ciekawości pytam
czy takie kliknięcie w celu podglądu GO zwiększa przebieg aparatu?
z ciekawości pytam
Nie, przebieg aparatu wzrasta tylko, gdy migawka pracuje.
W przypadku sprawdzania GO migawka jest bezrobotna.