Zobacz pełną wersję : D90 czy D3100 PILNE!
Witam!
Mam pytanie odnośnie tych dwóch modeli (jak w temacie) czym poza wbudowanym silnikiem autofokusa i pryzmatem (? tego nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze w d90 jest pryzmat a w d3100 lustra albo na odwrót proszę mnie poprawic) rózni sie d90 od d3100 i dlaczego d90 jest "półprofesjonalny" a d3100 nie?
tutaj znajdziesz napewno informacje na ten temat
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158124
Dzięki wielkie, ale to nie do końca rozwiązuje mój problem, poniewaz ja nie zajmuje sie fotografia i poprostu potrzebuje dobry apart tak na co dzien z chęcia bym kupił d90 ale nie wiem czy jest wart 500zl wiecej ale z kolei chce miec jeden aparat juz na bardzo bardzo dlugi czas i boje sie bo d3100 wyglada "mizernie" (choc moze to tylko moje wrazenie). Pomózcie!
abraham2ooo
26-03-2011, 14:55
Polecam D3100, jak ma to być puszka na co dzień, to na pewno będziesz zadowolony. Weź do tego 18-105 i powinno wystarczyć, ewentualnie później dokupisz jakąś stałkę lub tele.
pioter m
26-03-2011, 14:58
Wystarczy. Skup sie raczej na optyce, lampach etc..
Bedziesz zadowolony, jesli dobierzesz akcesoria pod swoje potrzeby.
Twoje pytanie, tak nawiasem, to jak wlozenie kija w mrowisko, bo zaraz sie zacznie o 'rozwojowosci systemu' itp. Nie zdziw sie jesli ktos ci napisze, ze tylko d7000 da ci mozliwosc rozwoju. To jest podforum dla onanistow sprzetowych. Fotografowie zagladaja tu mniej chetnie.
Jak chcesz puszke na dlugi czas(i nie bedziesz zmienial za jakis czas) to lepiej dorzuc $$ i wez ---> D90+18-105 VR to naprawde swietny wybor nawet na poczatek moze byc D90+18-55 VR
edit:
Najlepiej idz do sklepu zlap w reke jeden i drugi aparacik zobaczysz ktory lepiej lezy w dloni i ten wez :)
PBmarkII
26-03-2011, 15:39
Dzięki wielkie, ale to nie do końca rozwiązuje mój problem, poniewaz ja nie zajmuje sie fotografia i poprostu potrzebuje dobry apart tak na co dzien z chęcia bym kupił d90 ale nie wiem czy jest wart 500zl wiecej ale z kolei chce miec jeden aparat juz na bardzo bardzo dlugi czas i boje sie bo d3100 wyglada "mizernie" (choc moze to tylko moje wrazenie). Pomózcie!
Nie wiem czy dobrze rozumie ale pisząc ze chcesz aparat na codzien to czy nie lepiej wziąść ci jakis dobry kompakt a nie lustrzanke ? bo wnioskuje z twojej wypowiedzi ( takie mam odczucie ) ze nie będą cie interesować dokupowanie obiektywów ani lamp a tryb manual bedzie malo uzywany ? Jesli nie mam racji to przepraszam ale odniosłem takie wrażenie. a jesli mam racje to chyba lepiej kupić fajny aparacik kompaktowy na codzien w sam raz :)
Pozdrawiam.
Jak chcesz puszke na dlugi czas(i nie bedziesz zmienial za jakis czas) to lepiej dorzuc $$ i wez ---> D90+18-105 VR to naprawde swietny wybor nawet na poczatek moze byc D90+18-55 VR
D90 już sobie odpuść no chyba że koniecznie musisz być PRO ;)
bierz D3100+10-105VR jak pisali wcześniej z tego o piszesz wnioskuję że ten model w zupełności będzie wystarczającą puszką.
masz o niebo lepsze filmy niż w D90
D90 już sobie odpuść no chyba że koniecznie musisz być PRO ;)
Nawet kupno D3s nie uczyni go PRO. Pro to nie kwestia sprzętu.
Do autora - nie wiem, kto Ci powiedział, że D90 to już sprzęt półprofesjonalny. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora, któremu może od czasu do czasu wpadnie jakieś zlecenie. Jednak niezaprzeczalnie prędzej będzie on narzędziem pracy, niż D3100.
Generalnie D90 da Ci sporo większe możliwości - CLS jak kiedyś dokupisz lampę, śrubokręt do starszych, tańszych, jasnych obiektywów (50/1.8, 85/1.8), górny wyświetlacz, szybszą obsługę (praktycznie nie musisz wchodzić w menu, najważniejsze rzeczy są pod przyciskami na body), górny wyświetlacz dzięki któremu szybciej dobierzesz odpowiednie ustawienia.
D90 ma dobry AF i niezłe użyteczne ISO - spokojnie do 2000 można robić, a i 3200 się broni.
masz o niebo lepsze filmy niż w D90
Do filmów, to się kupuje aparaty Canona.
D90 ma dobry AF i niezłe użyteczne ISO - spokojnie do 2000 można robić, a i 3200 się broni.
Do filmów, to się kupuje aparaty Canona.
D3100 ma użyteczne ISO na poziomie 3200 !!!! i nie musi się przed niczym bronić
do filmów kolego to są kamery video, a to w aparatach są dodatkiem dla niektórych dosyć istotnym
To pokaż mi tę rożnicę ISO 3200 z D90 a z nie muszącego się bronić D3100 na odbitce A4, nie wspominając o 10x15.
rożnica będzie pomijalna dla przeciętnego zjadacza chleba i schabowego. Oglądanie na komputerze w powiększeniu 1000% raczej też nie przyniesie rewelacji. Spróbuj za to ustawić na D3100 ostrość mając zapiętego 85/1.8...
do filmów kolego to są kamery video, a to w aparatach są dodatkiem dla niektórych dosyć istotnym
Powiedz to producentom krótkich produkcji wideo, jak teledyski, reklamy.
Żebym nie był gołosłowny: http://www.youtube.com/watch?v=s7vNHLTLOzA
A jeśli dla kogoś filmy są istotnym dodatkiem, to na prawdę powinien rozważyć opcję Canona, bo jego wyższość w kategorii wideo jest niepodważalna, a i dobre zdjęcie też się tym da zrobić.
To pokaż mi tę rożnicę ISO 3200 z D90 a z nie muszącego się bronić D3100 na odbitce A4, nie wspominając o 10x15.
rożnica będzie pomijalna dla przeciętnego zjadacza chleba i schabowego. Oglądanie na komputerze w powiększeniu 1000% raczej też nie przyniesie rewelacji. Spróbuj za to ustawić na D3100 ostrość mając zapiętego 85/1.8...
Powiedz to producentom krótkich produkcji wideo, jak teledyski, reklamy.
Żebym nie był gołosłowny: http://www.youtube.com/watch?v=s7vNHLTLOzA
A jeśli dla kogoś filmy są istotnym dodatkiem, to na prawdę powinien rozważyć opcję Canona, bo jego wyższość w kategorii wideo jest niepodważalna, a i dobre zdjęcie też się tym da zrobić.
oczywiście dla Ciebietylko D90 jest coś wart. czyżby jakiś kompleks? wiem dałeś dużó kasy za aparat więc musisz go chwalić bo nie byłbyś PRO
rdcom tak czytam co piszesz i nie wiem czy ciśnie coś że ktoś ma a ty nie czy też inne powody są twojej frustracji. "a ja mam wyższy, a ja jestem pro, a ja....'
Ja zmieniem d3000 na d90 z kilku powodów
1) ergonomia - wielkosc, ekran górny, przyciski
2) matryca - lepsze iso
3) Silnik (myslalem ze bez znaczenia ale polubiłem robienie z wyłączonym AF i przyda się ...
4) ... troszke większy wizjer
Nie wiem jak D3100, ale uważam że przy obecnym poziomie cen D90 to najlepszy wybór. Jeśli chcesz jednak aparat na wycieczki z 1 obiektywem lekki mały i przyjemny o dobrych parametrach to kup D3100.
Pamiętaj że to Ty robisz zdjęcia a nie aparat. Kup taki żebyś się nie męczył nosząc/obsługując go. Sam długo się wahałem i waham nad zmianą na d90 bo szkła też ciągną, ale jednak większe możliwosci takze wyboru szkieł da D90 przy którym myśle że pozostane dość długo
rdcom tak czytam co piszesz i nie wiem czy ciśnie coś że ktoś ma a ty nie czy też inne powody są twojej frustracji.
Ja zmieniam d3000 na d90 z kilku powodów
1) ergonomia - wielkosc, ekran górny, przyciski
2) matryca - lepsze iso
3) Silnik (myslalem ze bez znaczenia ale polubiłem robienie z wyłączonym AF i przyda się ...
4) ... troszke większy wizjer
Do tego ciągnie mnie (na przyszłość) bawienie się CLS
Nie wiem jak D3100, ale uważam że przy obecnym poziomie cen D90 to najlepszy wybór. Jeśli chcesz jednak aparat na wycieczki z 1 obiektywem lekki mały i przyjemny o dobrych parametrach to kup D3100.
Pamiętaj że to Ty robisz zdjęcia a nie aparat. Kup taki żebyś się nie męczył nosząc/obsługując go. Sam długo się wahałem i waham nad zmianą na d90 bo szkła też ciągną, ale jednak większe możliwosci takze wyboru szkieł da D90 przy którym myśle że pozostane dość długo
Prosze administracje o usunięcie wyższego postu. Coś mi się czarymary zrobiły :]
PBmarkII
27-03-2011, 02:29
I tu się nie zgodzę bo do filmów i fotografi kupuje się canona, nie bez przyczyny teledyski zaczynają być kręcone canonami oraz nawet juz podobno jakies odcinki seriali nagrywali. np taki 5dmk2 daje naprawde duze mozliwosci jesli chodzi o kamerę. Czasy już są inne i teraz mozna łączyć lustrzankę z kamerą.
I tu się nie zgodzę bo do filmów i fotografi kupuje się canona, nie bez przyczyny teledyski zaczynają być kręcone canonami oraz nawet juz podobno jakies odcinki seriali nagrywali. np taki 5dmk2 daje naprawde duze mozliwosci jesli chodzi o kamerę. Czasy już są inne i teraz mozna łączyć lustrzankę z kamerą.
No tak, może to i jest dobre połączenie ale mi D5000 nagrywa max. 5 min. filmu w dobrej jakości. Trochę lipa i dlatego dokupiłem FLIP MINO HD do filmików - polecam.
Michaelius
27-03-2011, 13:08
Jak dla mnie kwestia silnika do szkiel bez AF-S to jeden z najbardziej przehypowanych tematow na tym forum :)
Tak naprawde to wiekszosci ludzi jest on niepotrzebny, jeszcze jak wychodzil D40 to mozna bylo marudzic ,ze nie ma szkiel , ale po wyjsciu 35/1,8, 50/1,4 w zasadzie juz nie ma dziur w zakresie i typach obiektywow.
Zwlaszcza, ze jak ktos sie zastanawia czy warto oszczedzic 500 pln na body to raczej nie bedzie kupowal 15 roznych obiektywow potem.
Imho do amatorskich zastosowan D3100+18-105 w zupelnosci styknie pozniej mozna sobie kupic tele 70-300VR , jakas AF-Sowa stalke i potrzeby wiekszosci amatorow beda zaspokojone.
Jak dla mnie kwestia silnika do szkiel bez AF-S to jeden z najbardziej przehypowanych tematow na tym forum :)
Tak naprawde to wiekszosci ludzi jest on niepotrzebny, jeszcze jak wychodzil D40 to mozna bylo marudzic ,ze nie ma szkiel , ale po wyjsciu 35/1,8, 50/1,4 w zasadzie juz nie ma dziur w zakresie i typach obiektywow.
Zwlaszcza, ze jak ktos sie zastanawia czy warto oszczedzic 500 pln na body to raczej nie bedzie kupowal 15 roznych obiektywow potem.
Imho do amatorskich zastosowan D3100+18-105 w zupelnosci styknie pozniej mozna sobie kupic tele 70-300VR , jakas AF-Sowa stalke i potrzeby wiekszosci amatorow beda zaspokojone.
spokojnie i wystarczy. Śrubokręt to taki slogan użytkowników D90 bez śruboketa nie jesteś PRO i nie ważne czy masz obiektywy z własnym silnikiem czy też nie Śrubokręt musisz mieć ;)
Z silnikiem jest prawie wszystko, poza rasową portretówką. Tutaj za cenę obiektywu AF-S 85/1.4 można kupić D90 plus AF 85/1.5. To najczęściej padające pytanie zrozpaczonych nabywców kastratów.
Ale dla początkującego zdecydowanie polecam D3100.
D90, a dla początkującego nie ma znaczeni czy zacznie od D3100 czy od D700.
PBmarkII
27-03-2011, 13:55
No nie dokońca się zgodzę bo jeśli ktos chce zaoszczedzic 500 zł to nie znaczy ze nie chce kupic potem xx obiektywów. jak amator chce kupic body do portretu to właśnie parzy zeby kupic tanio body z silniczkiem bo potem kupuja 50 1.8 oraz 85 1.8 i tu powstaje różnica w przypadku braku silnika ! policz ile zaoszczędza poczatkujacy jak nie musi kupowac wersji 1.4 :) juz na samej 50 masz jakies 800 zł do przodu a o 85 to nie mowie nawet :)
cocolino41
27-03-2011, 13:55
nie wiem ale jak dla mnie do codziennego użytku najlepszym wyborem był by P500. jest mniejszy, ma i zoom by sąsiadke podgladac i makro dla motylka a jakosc tez jest dobra . wiec dlaczego ma to byc lustro - chyba tylko dla szpanu
oczywiście dla Ciebie tylko D90 jest coś wart. czyżby jakiś kompleks? wiem dałeś dużó kasy za aparat więc musisz go chwalić bo nie byłbyś PRO
Oj kolego idąc Twoim typem rozumowania to widzę, że to Ty masz jakiś kompleks bo kupiłeś D5000 i chcesz za wszelką cenę udowodnić że można tym zrobić od pamiątek z wycieczki po komercyjne zlecenie na billboardy..
No cóż, jak ktoś nie ma racjonalnych argumentów to przynajmniej sobie pokrzyczy.
....i wciskasz ludziom w klawiaturę słowa, których nie pisali:
Nawet kupno D3s nie uczyni go PRO. Pro to nie kwestia sprzętu.
Do autora - nie wiem, kto Ci powiedział, że D90 to już sprzęt półprofesjonalny. Jest to aparat dla zaawansowanego amatora, któremu może od czasu do czasu wpadnie jakieś zlecenie.
źródło - pierwsza strona, post nr 9.
spokojnie i wystarczy. Śrubokręt to taki slogan użytkowników D90 bez śruboketa nie jesteś PRO i nie ważne czy masz obiektywy z własnym silnikiem czy też nie Śrubokręt musisz mieć ;)
tak.. i użytkowników D50, D70, D70s, D80, D200, D300, D300s.... widzę że Ty chyba faktycznie masz kompleks D90.
Ze śrubokrętem nie jest tak że jest niezbędny. Ale jest przydatny. Powiedzmy, że mam kastrata i chcę kupić obiektyw 50mm. zamiast wydać 450zł na 50/1.8 muszę wydać 1300 na 50/1.4 AF-S. To tylko jeden z przykładów, który sam na sobie przerabiałem, gdy miałem D40. Przykładów jednak można mnożyć. Nie ma taniej 85, nie ma tańszej, ciemniejszej 24, nie ma taniego zooma 70-200/4, nie ma fisha.
Ja wiem, że kupując nowsze wersje obiektywów dostaję światło 1.4, nowe powłoki, idealnie okrągłe listki przysłony. Tyle, że ta kwestia jakościowa jest, dla amatora patrzącego na obrazek, pomijalna, w przeciwieństwie do ceny, która jest nie raz kilkukrotnie większa.
pluszaczekd
30-03-2011, 21:06
Doczepie sie i ja. Jutro mam zamiar isc kupic jessopie nikona D3100. Dodam ze jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej uzywalem fuji S6500fd, ale oczekiwanie na mozliwosc zrobienia kolejnego zdjecia (RAW) dobijala mnie. Aparat dale bratu a ja chcialbym kupic lustro. Bawilem sie canonem d500 ale nie jestem canonierem. Zawsze ciagnelo mnie w strone nikona. Teraz zasadnicze pytanie. Jest we wspomnianym sklepie ow D3100 w dwoch wersjach http://www.jessops.com/online.store/products/79294/show.html lub http://www.jessops.com/online.store/products/78032/show.html
Jesli mozecie wypowiedzcie sie czy dokonuje dobrego wyboru. D90 jest trochu zadroga dla mnie.
Pozdrawiam
orchidea
30-03-2011, 21:22
To ty musisz wiedzieć czy potrzebujesz filtra torby i karty za 80 funtów. Ja bym kupiła golasa z obiektywem + kartę pamięci.
Karolina
pluszaczekd
30-03-2011, 22:19
Tez tak mysle. Przynajmniej zona bedzie miala wtedy rozwiazany problem co mi kupic na prezent. Powodow bedzie miec pod dostatkiem wtedy. Co do obiektywu to chyba na poczatek sam kit a wiem ze kumpel ma do sprzedania tamrona 70-300 za pol ceny czyli ok 50 funtow pewnie wiec go dokupie.
Btw. Jaki jest sredni rozmiar zdjecia raw na tym aparacie?
kamoreks
30-03-2011, 23:44
Żadne D3100, chyba że mu dolutujecie pokretlo pomocnicze, i wyswietlacz pomocniczy. To naprawdę ogromny komfort.
Ja własnie kupiłem D90. Nie wiem czy sprzedam D3000 bo to sympatyczny aparacik, ale D3000 a także D3100 pod względem ergonomii to żart w porównaniu do 90. Jesli chcesz robić zdjęcia szybko bez szukania godzinami (tzn waznymi) sekundami potrzebnych ustawień to kupuj D90. Zwłaszcza ze body kosztuje nowe 2300
sam kupiłem D90 na pierwszą lustrzankę i szczerze polecam - jak ktoś ma zamiar przeczytać te 270 stron instrukcji, jakąś książkę i bawić się obróbką na kompie. lustrzanka to tylko narzędzie i wcale nie jest powiedziane, że będzie robiła mega zdjęcia - to zależy od tego, jak to narzędzie zostanie użyte. jak ktoś ma zamiar aparat brać raz na 2 tygodnie na weekendowy wypad i używać go tylko w trybie zielonym, ew od czasu do czasu portret lub krajobraz - to nie ma sensu W OGÓLE zastanawiać się nad lustrem. hybrydowe kompakty (tzw. superzoomy) za 1000 zł spokojnie wystarczą do zrobienia zdjęcia zameczku, koleżanki czy samochodu kolegi. jeżeli fotografia nie wciągnęła kogoś na poziomie kompaktu, tzn nie zaczęło komuś brakować ISO, pokręteł, klawiszologii czy ogólnie rzecz biorąc większego wpływu na fotografię, to lustrzanka jest zbędnym wydatkiem.
kox - z tego, co napisałeś - D3100 powinno styknąć. jeżeli czujesz, że możesz się w to wciągnąć - kup D90 lub poczekaj co pokaże Nikon z D5100.
Doczepie sie i ja. Jutro mam zamiar isc kupic jessopie nikona D3100. Dodam ze jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej uzywalem fuji S6500fd, ale oczekiwanie na mozliwosc zrobienia kolejnego zdjecia (RAW) dobijala mnie. Aparat dale bratu a ja chcialbym kupic lustro. Bawilem sie canonem d500 ale nie jestem canonierem. Zawsze ciagnelo mnie w strone nikona. Teraz zasadnicze pytanie. Jest we wspomnianym sklepie ow D3100 w dwoch wersjach http://www.jessops.com/online.store/products/79294/show.html lub http://www.jessops.com/online.store/products/78032/show.html
Jesli mozecie wypowiedzcie sie czy dokonuje dobrego wyboru. D90 jest trochu zadroga dla mnie.
Pozdrawiam
Ja kupiłem niedawno (ale nie w Jessopie tylko w Jacobs-ie) taki zestaw: http://www.jacobsdigital.co.uk/p-42382-jacobs-digital-nikon-d3100-body.aspx i do tego http://www.jacobsdigital.co.uk/p-37734-jacobs-digital-nikon-18-105mm-f35-56g-af-s-vr-ed.aspx taki zestaw polecam i Tobie. Nie mogłem się zdecydować co wybrać D90 czy D3100 ale jednak wybrałem D3100. Nie ma pomiędzy nimi aż takiej dużej różnicy w cenie http://www.jacobsdigital.co.uk/p-37733-jacobs-digital-nikon-d90-18-105mm-f35-56g-ed-vr.aspx ale wybór nalezy do Ciebie :)
Kupując w Anglii poproś sprzedawce by podsteplował Ci gwarancje bo bez stępla jest ona w Polsce nie ważna dzwoniłem do Nikona Polska aby się dowiedzieć ( nie mam pojęcia dlaczego tak jest ale niestety tak jest:) Przecież gwarancja jest europejska i w innych państwach potrzebny jest tylko paragon a nie jakieś stemple na gwarancjii)
Do Nikona D3100 jest jeszcze zwrot 40 funciaków jesli go kupisz do 4 maja.
Ze sprzętu jestem jak na razie bardzo zadowolony i mam nadzieję, że tak już zostanie.
pluszaczekd
Ja bym wybieral w tym sklepie pomiędzy:
Nikon D5000 18-55 and 55-200mm VR Twin Lens Kit -£499.00
Nikon D90 + 18-105mm VR Lens Kit -£679.95
Powtórzę coś, co było pisane x razy na tym forum - "idź do sklepu i weź do ręki" i jedna puchę i drugą.
Ja bym się jednak skłaniał ku D90. To jednak solidna pucha.
Chcesz używać szkieł bez silnika - bierz D90, nie chcesz - bierz D3100/D5000.
Miałem w ręku ostatnio D3100 kolegi i porównując ją do swojego D90 to taka strasznie zabawkowata się wydawała ta puszka. Mając taki wybór nie zastanawiał bym się i brał D90.
Umbra dlaczego tak uważasz ?
Powiem szczerze mi dziś szczęka opadła jak na iso 3200 braktycznie bezszumiaste zdj zrobiłem D90 :| wielkie mozliwosci daje.
Kupisz D3100 i po miesiącu bedzie cie szlag trafiał ze nie masz czegoś pod ręką. Ja wreszcie mam to co chciałem :) drugi wyswietlacz, dwa pokretła, więcej przycisków że tak powiem funkcyjnych, dołączanie rawu przyciskiem (programowalnym), Kelwinowy balans bieli i t d.
Wydaje mi sie ze D90 to aparat który wystarczy kazdemu.
PS. Czy 3100 ma obsługe CLS to tez istotna sprawa.
Tak jak mowie. Body D90 NOWE to kwota 2300 nad czym sie tu zastanawiac
Pytanie może głupie i moze z innej beczki. Nigdy sie nad tym nie zastanawiałem do dzis. Jak jest silnik w obiektywie i silnik w body jak ustawiana jest ostrosc ?? Którym napędem ?
rdcom człowieku co wchodze w jakiś temat to jedziesz po wszystkich którzy mają lepszy model aparatu od ciebie. Wyglada to dosc załosnie zwłaszcza ze kazdy wie ze nie aparat robi zdjęcia. Jednak jesli uwazasz ze nie jest śrubokręt ważny to gratuluje. Tamron 90 bez silnika 300 zł taniej, 50 nikkora 600 zł róznicy miedzy najtańszym bez a z. Gadasz o "pro" D90 itd, a wychodzi na to że masz jakiś totalnie ogromny kompleks.
Swoją drogą Ferrari jest do dupy i przereklamowane
No dobra powiedzmy że kupie D90 i teraz które szkło:
1. Nikkor 50mm F1.8 D AF £100
2. Nikkor 50mm F1.4 D AF £230
3. Nikkor 50mm F1,4 G AF-S £290
Pytanie może głupie i moze z innej beczki. Nigdy sie nad tym nie zastanawiałem do dzis. Jak jest silnik w obiektywie i silnik w body jak ustawiana jest ostrosc ?? Którym napędem ?
he He He ;)
oczywiscie ze jesli szkło ma napęd to ustawiane jest silnikiem w szkle. szkła z napędem włąsnym, nie mają "dziurki" na sprzęgiełko AF.
Wszytkie obiektywy z silnikiem (SWM, HSM itd) działąją z każdą puszką.
Wszytkie obiektywy af i af-d działaja tylko z tymi puszkami które mają "srubokręt"
kolego d5000, ja bym kupił Sigmę 50/1.4 EX DG, zacne szkło :)
a jeśli nie to 50/1.8 D
ale to tylko moje zdanie, bo ogniskowa 50mm bardzo lubie, i własciwie wszytkie wersje testowałem. Ostatecznie, zostałem z Sigmą. wersje 1.4 sa moim prywatnym zdaniem nie warte swojej ceny.
pioter m
01-04-2011, 06:44
A zdajesz sobie sprawe, ze to obiektyw do bardzo specyficznych zdjec? Dla wielu fotografujacych malo uzyteczny.
Zobacz lepiej na zoomiaku, ktore ogniskowe ci potrzebne i kupuj, ale zeby kupic, bo taki dobry i tani to kiepski pomysl.
Aparaty tez poogladaj. D3100 nie jest najgorszy. Glupota jest porywanie sie na drozszy sprzet w sytuacji, kiedy jest sie zoltodziobem, bo nie wiesz, co jest tobie potrzebne, ani czy naprawde sie wciagniesz. Bylo wielu takich na forum, ktory pozniej odsprzedawali aparaty z wyzszej polki, ktore mialy smiesznie male przebiegi i praktycznie zadnych oznak zuzycia.
Mozesz sobie myslec, co chcesz, ale taniej wychodzi kupic cos mniej wyszukanego na poczatek. D3100 z 18-105vr to zestaw dla kogos takiego, jak ty. Ma tez nowoczesniejsza matryce i przyjemniejszy dla oka szum niz d90. Przy d7000 tez nie musi sie wstydzic. Optyczni twierdza nawet, ze to d7000 powinien sie wstydzic, ale ja im nie dowierzam. Nie ufam testom z zasady, poniewaz sa subiektywne podobnie, jak porady kolegow na forum.
Pozdrawiam.
Szczerze powiedziawszy, to kusiłbym się na 35/1.8 G
Z tej trójki najlepsza jest ... Sigma 50/1.4 HSM. :)
Ale czy warto płacic więcej, za obiektyw z silnikiem do puszki która ma wbudowany napęd?
dziękuje za wyrozumiałość
rzuć okiem w stopke kolegi. 35/1.8G jak byk tam stoi.
co do 50, jak juz mowilem, sigma :D
Ale czy warto płacic więcej, za obiektyw z silnikiem do puszki która ma wbudowany napęd?
Czytaj co do Ciebie piszemy.
Powtórzę się jescze raz:
AF-S czyli silnik SWM wbudowany w szkło 50mm/1.4G i 35mm/1.8 G jest dużo dokładniejszy jesli chodzi o "doostrzanie" niz wersja "srubokrętowa" ma to o tyle duze znaczenie, ze są to super jasne obiektywy, w których głębia ostrości jest dość papierowa.
AF-D poprostu nie złapie bardzo małych zmian w położeniu obiektu, nie będzie w stanie przeostrzyc te pare mm.
Inna sprawa ze SWM SWM'owi nie równy. porównując np predkosc działania af w 24-70 i 35/1.8 ... no coż..
natomiast srubokręt jest tak szybki jak pozwala na to moc silnika w body ;) z d200 i d700 delikatnie mowiac zapier... :D
pluszaczekd
01-04-2011, 16:52
O tej zbednej inwetycji dobrze wspommiales kolego. Moze to byc pierwsza i ostatnia lustrzanka, wiec nie ma sensu wykladac kasy na cos co nie przynosi zysku. Ja takie mam myslenie. No chyba ze ktos jest gadzeciazem wtedy kasa dla niego nie gra roli pod warunkiem ze ja ma :)
A ja bym brał D90. Do filmów to jest kamera a sam aparat mz jest lepszy niż D3100. Przede wszystkim ma silnik a to jest naprawdę świetna sprawa! Mój znajomy zakupił D5000 i teraz bardzo żałuje, że nie kupił D90 właśnie ze względu na silnik. Takie szkła jak 50/1.8 czy 35/2 i wiele innych to bardzo ciekawe szkła, które na 3100 będziesz miał tylko w manualu a na D90 będą działały bardzo fajnie. Dodatkowo CLS i kilka innych rzeczy, o których wspominano tu i tam wiele razy to spory atut D90. O ile się nie mylę to chyba najbardziej popularny aparat dla zaawansowanego amatora. Ja zacząłem moją przygodę z lustrzankami właśnie od niego i złego słowa na ten model nie powiem. W zestawie z N18-105vr to BARDZO uniwersalna maszyna!
pluszaczekd
01-04-2011, 18:35
Wlasnie wrocilem ze sklepu i powiem tak: zgodnie z zaleceniami kolegow poszedlem "pomacac" aparat. D3100 moze i fajny ale nie dosc ze maly, lekki to ieszcze taki strasznie plastikowy. Klapka od karty sie rusza, grip taki jaki maly jak na moja reke. Natomiast po dotknieciu D90 to mi sie micha usmiechnela zaraz. Poczulem go zaraz, masywna budowa wiekszy i jak dla mnie wogole nie do porownania z d3100. Wrocilem do domu i gryze sie ....
No to już wiesz:).....gratuluje przyszłego zakupu :)
Wlasnie wrocilem ze sklepu i powiem tak: zgodnie z zaleceniami kolegow poszedlem "pomacac" aparat. D3100 moze i fajny ale nie dosc ze maly, lekki to ieszcze taki strasznie plastikowy. Klapka od karty sie rusza, grip taki jaki maly jak na moja reke. Natomiast po dotknieciu D90 to mi sie micha usmiechnela zaraz. Poczulem go zaraz, masywna budowa wiekszy i jak dla mnie wogole nie do porownania z d3100. Wrocilem do domu i gryze sie ....
No to się nie gryź, tylko dozbieraj trochę więcej kasy i kup D90, bo potem będziesz się zadręczał, że go nie wybrałeś. Do tego jakaś karta, mała torba i już... wystarczy na długo.
Albo, jeśli cię to nie odstrasza, szukaj dobrych okazji wśród używanych. Ja z nowych rzeczy to mam chyba tylko filtry :)
ulmus102
03-04-2011, 11:17
heh, ja jak byłem pomacać 3100 to też byłem zaskoczony i zniesmaczony - jaki on mały. Obiektyw jakiś taki malutki, no nie leżał mi na całej linni. Obok na półce leżał d7000. Sięgnąłem po niego i już wiem, że to aparat dla mnie :)
MZ ten zakup ma mi sprawić frajdę, jakbym pożałował sobie kasy, to cały czas bym sięgał po aparat z niesmakiem.
Robi się ciekawiej, oficjalnie zaprezentowano D5100 http://www.dpreview.com/previews/nikond5100/ :-) Też malutki ale bebechy bardzo interesujące. Dla mnie im mniejszy tym lepszy, łatwiej schować do zwykłej torby/plecaka wkładając tylko w neoprenik - nie trzeba torby zawsze nosić, a co za tym idzie to częściej można mieć przy sobie aparat i chwytać ulotne chwile :-) Właśnie D3100 jest mały ale leży mi super, przyznaje że D7000 jeszcze lepiej ale oba są po prostu hand-friendly :-)