PDA

Zobacz pełną wersję : Subdomena w nazwa.pl - Jak?

gregzorba
26-03-2011, 13:04
Witam, posiadam 2 domeny, ale chcę z jednej zrezygnować i w zamian tego otworzyć subdomenę.
Jak to się robi?

w chwili obecnej mam tak, że z głównej domeny klikam w jedną zakładkę (galeria cos tam) i otwiera mi się kolejna domena na której jest w/w galeria.

A ja chce to zmienić, żeby otwierała się subdomena, np. galeriacostam.nazwa.pl

Jak mam to zrobić w nazwa.pl?

sea21
26-03-2011, 13:06
Dodajesz kolejną domenę w panelu.
Np. moja domena to przemekmalysz.pl i w panelu dodałem sobie subdomenę blog.przemekmalysz.pl

gregzorba
26-03-2011, 13:12
Dodajesz kolejną domenę w panelu.
Np. moja domena to przemekmalysz.pl i w panelu dodałem sobie subdomenę blog.przemekmalysz.pl
ok, ale gdzie dokładnie i co mam kliknąć? bo nie mam tam zakładki typu dodaj domene?. Moge natomiast kupic kolejną, ale nie o to nam chodzi.

sea21
26-03-2011, 13:17
Ja mam w panelu admin.nazwa.pl "dodaj domenę". Masz w ogóle wykupioną domenę czy tylko serwer?

gregzorba
26-03-2011, 17:03
ok, udało się.

A teraz co mam zrobic żeby przetransportować cała stronę którą miałem pod ta inną domeną(która idzie w odstawkę).

Jak mam to przeadresować pod ftp?

sea21
26-03-2011, 17:06
Musisz przypisać domenę do folderu w którym znajduje się strona. Robisz to w panelu admina. Jeżeli chcesz całkiem pozbyć się starej domeny to trzeba coś pogrzebać w kodzie strony ale w tym momencie moja wiedza się kończy ;) Może ktoś inny pomoże:)

ajt
26-03-2011, 17:13
W wykazie domen w panelu klikasz na tę założoną i przekierowujesz ją na katalog, gdzie siedzi strona (jeśli główny to na /) i już.

Ewentualnie pod ftp zakładasz jakiś katalog i umieszczasz w nim pliki wchodzące w skład strony. Potem w panelu, tam gdzie dodałeś domenę, przekierowujesz ją na ten katalog. W ten sposób możesz mieć dowolną liczbę domen, każda wskazująca na inną stronę siedzącą w osobnym katalogu (lub wiele domen może prowadzić do tego samego katalogu, jeśli chcesz).

gregzorba
26-03-2011, 17:30
Super, wszystko działa doskonale, ale jeszcze jeden problemik........

Gdy klikam właśnie w ten folder co przekierowalismy, to otwiera mi sie wszystko w nowym oknie. Czy da sie żeby to otwierało sie w tym samym oknie?

gregzorba
26-03-2011, 17:51
ok juz mam,

tak więc bardzo wam dziekuję za pomoc.

Sapphiron
26-03-2011, 19:30
no dobra, a ja się zapytam inaczej.

Mając domenę na nazwa.pl a nie mając u nich serwera mogę dodać subdomenę? Jeśli tak to jak?

sea21
26-03-2011, 19:34
Musisz przekierować domenę na serwer i w panelu admina (tam gdzie jest serwer) dodajesz sobie subdomeny. Mój kumpel ma u mnie bloga i folio a domenę w jakiejś innej firmie. Zrobiliśmy przekierowanie i wszystko śmiga jak należy :)

Sapphiron
26-03-2011, 19:50
sea, stronka stoi jakiś czas, tylko chciałem postawić subdomenę na oddzielną stronę dla mojej dziewczyny-wizażystki. Musze rejestrować to coś od nowa czy jak?

chwilowo nie moge dojść jakie miałem hasło na serwerze (wiem wiem to sie pamieta) ale jak se przypomne to sprawdzę jak to tam działa...

gregzorba
26-03-2011, 22:59
kurde no i mam zonka...... nagle znikła mi strona z domeny...... gdy wpisuję adres strony, wyswietla mi się nazwa.pl

Ksiazkiewicz
26-03-2011, 23:20
możesz chyba w panelu administracyjnym serwera do którego masz dołączoną domenę.

bo panelu activ.admin do samej domeny chyba nie dają...bo i po co.

gregzorba jeśli podłączałeś domenę pod inny serwer jest to ich czas na przekierowanie...

gregzorba
26-03-2011, 23:27
gregzorba jeśli podłączałeś domenę pod inny serwer jest to ich czas na przekierowanie...

Ale wszystko działało doskonale przez 3h. Teraz wracam z miasta patrze a tu zonk.

główną domenę mam przekierowana do katalogu głównego (ftp) " / "
a subdomenę do folderu w katalogu " /blebleble "

Ksiazkiewicz
26-03-2011, 23:28
w folderze blebleble jest plik index?

gregzorba
26-03-2011, 23:30
w folderze blebleble jest plik index?

tak

Ksiazkiewicz
26-03-2011, 23:35
sprawdź dobrze przekierowanie w panelu activ.admin bo innej możliwości pomyłki nie ma.

gregzorba
26-03-2011, 23:49
sprawdź dobrze przekierowanie w panelu activ.admin bo innej możliwości pomyłki nie ma.
wszystko jest dobrze, ale nie rozumiem jednego, bo teraz strona działa właśnie z tej domeny którą wykluczyłem, a nie działa z tej głównej. A z kolei adres bub domeny tez wywala na Nazwa.pl.
Czyli np.: bleble.pl i nowa subdomena galeria.bleble.pl zostaja przekierowane na Nazwa.pl, a domena która wykluczyłem, bo chciałem z niej zrezygnować " jajajaja.pl, działa, ale tak jak by była główną domeną. tzn. pod jajaja.pl jest teraz zawartość która była pod bleble.pl, ale klikając w zakładkę galeria.bleble.pl, zostaje przekierowany na Nazwa.pl.

Wszystko się totalnie poprzewracało.

Maciek R
26-03-2011, 23:50
Istnieje chyba szansa, że DNS'y aktualizują się nawet do 24h z tego, co pamiętam. Więc, jesli to było kilka godzin temu - chyba nie ma powodu do paniki. ;)

Aczkolwiek pewności, co do tego nie mam, dawno się w tym nie orientowałem.

gregzorba
26-03-2011, 23:56
zauważyłem, że w konfiguracji domeny bleble.pl zostało wyłączone przekierowanie na serwer........... nie wiem czemu, bo nic nie zmieniałem w tym. No ale teraz dałem przekierowanie z powrotem na serwer, więc może to pomoże, ale teraz to nie działa, może za kilka godzin zadziała

gregzorba
27-03-2011, 00:01
ok, działa już, ale jeszcze sub domena nie działa. Widocznie problemem było to samoistne wyłączenie przekierowania domeny na mój serwer

działa już :)