PDA

Zobacz pełną wersję : Witam prosze o pomoc nikon d5000 a Samyang fish-eye mc 8mm f 3.5

hublands
26-03-2011, 11:44
czy jest jakis sens kupic ten obiektyw Samyang fish-eye mc 8mm f 3.5 jesli nie mam silnika w body ??

prosze o odpowiedzi

marciing
26-03-2011, 11:58
Nawet jakbyś miał silnik w body to i tak z tym obiektywem nie miałbyś AF.

A czy jest sens? Sam sobie odpowiedz czy Ci potrzebny ten obiektyw. Jak tak to jest sens a jak nie to .....

hublands
26-03-2011, 12:24
czyli jest on manualny ??ze wszystkimi body trzepa ostrzyc manualnie ?? jesli tak czy jest to problematyczne nie mam niestety gdzie sprawdzic jak to jest ten obiektyw działaby w moim body pozzdro

hublands
26-03-2011, 12:26
sory za pewnie banalne pytanie :D

Sapphiron
26-03-2011, 12:29
czyli jest on manualny ??ze wszystkimi body trzepa ostrzyc manualnie ?? jesli tak czy jest to problematyczne nie mam niestety gdzie sprawdzic jak to jest ten obiektyw działaby w moim body pozzdro

tak jest manualny, tak ze wszystkimi body trzeba ostrzyć manualnie, nie, nie jest to problematyczne na body z potwierdzeniem ostrości, ekspozycji i większym wizjerem...

hublands
26-03-2011, 12:36
wiec czy z d5000 bede miał problem bo juz sam nie wiem , potwierdzenie ostrosci mam ekspozycji tez, nie jestem pewny co do wizjera ??

marciing
26-03-2011, 13:53
niezależnie jaki masz obiektyw ustaw go na tryb M i sprawdź czy będzie Ci się chciało manualnie ustawiać ostrość ;)

Dreadunio
26-03-2011, 20:04
Akurat rybie oko Samyanga to obiektyw w przypadku brak AF prawie w ogóle nie przeszkadza. Ustawiasz przysłonę na f/8, ostrość na obiektywie na 0,5m (tak przynajmniej było u mnie, chociaż wydaje mi się że miałem przesuniętą skalę ostrości) i masz ostro wszędzie :). Na upartego można by zakleić ten obiektyw z takimi ustawieniami bo i tak poniżej f/8 jest raczej kiepsko.

W przypadku D5000 bardziej skupiłbym się na braku pomiaru światła (A,P,S,tematyczne odpadają).
Ale zawsze możesz ustawić aparat na tryb M i sprawdź czy będzie Ci się chciało manualnie ustawiać ekspozycję ;).

Umbra
26-03-2011, 20:21
Będziesz miał problem z ustawianiem jasności. Miałem z tym aparatem Samyanga, ale 85/1.4 i jakkolwiek optycznie był bardzo fajny, to jednak ustawianie wszystkich parametrów było nie na moje nerwy.

wasilewk
26-03-2011, 20:29
... i sprawdź czy będzie Ci się chciało manualnie ustawiać ekspozycję ;).

Na przysłonie roboczej ! Niestety.
Czyli:
- ustawienie max dziury w obiektywie,
- ustawienie ostrości,
- przymknięcie przysłony do wartości zgodnej z drabinką,
- wykonanie zdjęcia.
I tak z każdym nowym zdjęciem.

Tak się kiedyś robiło (lata 70-te) na Psix-ie.

Pzdr.

amirez
26-03-2011, 20:34
1. Generalnie koszt nie jest zabójczy. Zawsze będzie można sprzedać, jak się nie spodoba.
2. Manualne ustawianie nie każdemu pasuje, zwłaszcza jak się rozleniwi automatyką ;)
3. Zależy co ciebie kręci. Jak masz pstryknąć kilka zdjęć, bo chcę sprawdzić - to szkoda kasy.

hublands
27-03-2011, 14:39
tz jak narazie to cały czas bawie sie manualnie na obiektywach m42
ale f 8 to troche ciemno chyba będzie nie wiem juz sam podobają mi się strasznie zdjęcia wykonane tym obiektywem dają zupełnie inny efekt :)
dzięki wszystkim za podpowiedzi opinie i pomoc

hublands
29-03-2011, 17:50
jeszcze raz wszystkim dziękuje