Zobacz pełną wersję : Pixel Soldier + P6000 = problem
Witam,
Do tej pory odpalałem sb800 na Nikonie P6000 przez kabel synchro. Wszystko było ok. Kupiłem sobie Pixel Soldier TF-372 i kicha. Niby wszystko działa, lampa się odpala guzikiem na nadajniku, ale aparat nie widzi lampy. Jak zmontuję zestaw, to lampki na nadajniku i odbiorniku świecą się na zielono, kanały ustawione, grupy ustawione i nic. Aparat nie wykrywa lampy. Choć jak aparat i lampa przejdą w standby to wciśnięcie migawki wybudza lampę i aparat. Jakieś pomysły co jest nie tak?? Wina aparatu, czy walnięty Soldier i go reklamować??
Nie zakładaj 2 wątków w różnych działach. Wywaliłem tamten. Tu jest OK.
Wchodzę na forum, patrzę.. Jedna odpowiedź! Już myślałem, że się czegoś dowiem! ;)
Ale ok, sorry za dwa wątki..
marcinez
26-03-2011, 10:16
Wchodzę na forum, patrzę.. Jedna odpowiedź! Już myślałem, że się czegoś dowiem! ;)...
No cóż nie każdy ma taką konfigurację sprzetu... :)
Problem rozwiązany! :)
http://andyrakphoto.blogspot.com/2009/08/nikon-p6000-with-pocket-wizard.html
No cóż nie każdy ma taką konfigurację sprzetu... :)
I nie plujcie na Soldiery (b.fajne wyzwalacze), bo to nie ich wina, że ktoś nie wiedział co kupuje.
;)
Sapphiron
27-03-2011, 10:18
Przykro mi ale nawet i moje pożyczone Soldiery (prosto od kuriera ze sklepu ze świeżymi bateriami) dawały ciała gorzej niż Phottix Aster...
Także może coś jest na rzeczy...
dawały ciała ...
Czyli konkretnie?
marcinez
27-03-2011, 10:22
I nie plujcie na Soldiery (b.fajne wyzwalacze), bo to nie ich wina, że ktoś nie wiedział co kupuje.
;)
Chodziło mi o konfigurację sprzetu, a nie model wyzwalacza :)
Sapphiron
27-03-2011, 10:29
Czyli konkretnie?
Czyli konkretnie w studio było tak że co któraś klatka była niedoświetlona albo na pół doświetlona bo Pixele dawały sygnał za wcześnie albo za późno, nie znam się. Czasami w ogóle nie dawały sygnału na lampy... i to tylko na terenie studia coś koło 30m2...
Astery waliły niezmiennie 100% błysków w dobrym czasie...
No tak, teraz sprzętolodzy się rozgadali, jak problem rozwiązany ;)
Kundzior
29-03-2011, 19:14
Te PHOTTIXowe zabawki nie są takie głupie. Sam używam, różnych i pomimo taniości, Chinowatości radzą sobie dzielnie.
Aha. A że w stopce sklep z phottix to pewnie przypadek?
Jacekcz:
Wiedział co kupuje. Z D90 do tej pory śmigały. Problem dotyczył konkretnej sytuacji.
Chyba zaczynam kumać o co kaman na tym forum ;)
Kundzior
30-03-2011, 00:00
Nie nie, nie przypadek, nie oferuje klientom badziewia, taka jest moja dewiza, tylko to co sam sprawdziłem.
No tak, teraz sprzętolodzy się rozgadali, jak problem rozwiązany ;)
Strzelam:
a) ustawił tryb jak w tym blogu.
b) wyzwalacz (starszej generacji) bez żadnych dodatkowych pinów w ogóle nie jest wykrywany przez elektronikę od strony stopki, nic aparatu nie myli. Wyzwalacz który ma dodatkowe styki, budzi w aparacie "nadzieję" (która jest matką) na jakieś dogadanie się, a to nie następuje, bo wyzwalacz nie ma tych funkcji.
Ale że co? Ustawienie tego co w blogu napisane załatwiło sprawę, więc nie wiem w co i o co strzelasz? ;)
Po ustawieniach jak w blogu WSZYSTKO DZIAŁA. Temat zamknięty.
JacekCz pisał o wyzwalaczu starszej generacji, bez dodatkowych pinów. Może nie zwrócił uwagi na to, że Pixel Soldier ma wiele styków.
Zamykam.