Zobacz pełną wersję : Czy potrzebne mi jeszcze jakieś szkło.
witam
jestem nowy na forum także pozdrawiam wszystkich od razu. Przejdę też od razu do sedna sprawy. Posiadam nikona d90 i następujące nikonowskie szkła:
18-105
70-300
50 f/1.8
oraz 3 stare manualne szkiełka.
Co fotografuję? głównie reporterkę uliczną to mnie najbardziej, czasem zdjęcia przyrodnicze, architekturę. Jestem amatorem, nie zarabiam na fotografii, może w przyszłości, ale na razie nie planuję, fotografuję przede wszystkim dla własnej przyjemności. W związku z tematem mam 2 pytania:
1. Czy na tym etapie potrzebne są mi jeszcze jakieś szkiełka?
2. Może się zdarzyć że będę u znajomych fotografował ślub w kościele, czy ten zestaw mi wystarczy (lampę mam), chodzi o szkło?
Jeśli powieliłem temat z góry przepraszam, a za poradę dziękuję.
login_87
25-03-2011, 19:15
Moze jeszcze jakas jasna stalka np 35 1.8 lub jasny zoom zamiast 18-105??
pawel777
25-03-2011, 19:47
Masz aparat... masz obiektywy... myślę że na swoje pytanie sam sobie odpowiesz we właściwym czasie... kiedy poczujesz że czegoś ci brakuje... To co masz to konkretny zestawik i może się równie dobrze okazać że nic więcej ci nie będzie potrzebne...
pozdrawiam serdecznie
Robert_P
25-03-2011, 19:47
1. Na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć . Jak czujesz że sprzęt Cię ogranicza wtedy znaczy to że potrzebujesz jakiegoś szkiełka. Jeśli jesteś zadowolony z efektów to nic Ci nie potrzeba.
2. Poza 50-ką masz ciemne szkiełka a w kościele przeważnie ciemno . Z dobrze użytą lampą dasz radę choć jeśli masz być jedynym fotografem i nie masz doświadczenia to rzucasz się na głęboką wodą . Pamiętaj że to nie jest prywatka tylko wydarzenie jedyne w życiu i zastanów się czy dasz radę.
PBmarkII
25-03-2011, 21:49
Tak jak poprzednicy musisz sam wyczuć co potrzebujesz. co do zestawu to całkiem inny bym wybrał na początek ale to juz twoja decyzja co juz kupiłeś. Co do fotografowania przyrody jesli chodzi ci o makro to oczywiście nie masz makro obiektywu.
A o ślubach to zapomnij narazie bo możesz bardziej przeszkadac niż robić niż być pożytecznym jeśli nie masz wiedzy a szczególnie z lampą... Sprzętu też za bardzo nie masz bo do kościoła potrzeba coś jasnego a sama 50 to niewiele.
Czytaj literature oraz dużo praktyki a na śluby przyjdzie czas.
Karbulot
26-03-2011, 10:56
Masz podstawowy zestaw, czyli 18-105 + 70-300. Masz jasną stałkę, Jeśli chcesz robić zdjęcia przyrodnicze - dobrym wyborem jest dokupienie rasowego szkła makro. Natomiast przy architekturze, ciekawe wariacje wychodzą fisheyem.
Jak reporterke uliczną i architekturę, to na pewno się przyda jakis szeroki kąt - Sigma 10-20, Tokina 11-16, 12-24.
Możesz też pomyśleć o taniej i świetnej (w swojej klasie i cenie oczywiście) 35/1.8.
Co do ślubu, ostatnio jak byłem jako gość to właśnie fotograf miał taki zestaw jak Ty - D90, 18-105, 50/1.8, do tego SB-900. Dać się da.. choć to zależy jaki masz kościół, salę, pogodę.. ale dobrze prawi Ci PBmarkII - najpierw praktyka.
A tak z innej beczki, to popatrz na szkiełko tamrona 17-50 / 2.8 - to cenowo ciekawa propozycja, powiela co prawda ognieskowe, ale tu chodzi o swiatło, nie mm. Ten obiektyw zaproponował mi właśnie kolega i będzie to prawdopodobnie następny mój zakup. Zawsze wtedy można sprzedać 50/1.8, bo tu zysk na swietle wynosi 2/3 ev, a w tamronie masz stałe 2,8
piotr.tr
28-03-2011, 14:06
Co prawda nie miałem Nikkora 50 1,8, ale miałem Tamrona 17-50 2,8. Zyska na świetle może nie powala, ale w stałce masz większy wpływ na operowanie głębią ostrości.
Marcin_gda
29-03-2011, 20:37
Jednym jest robienie zdjęć, drugim zadawanie szyku.
Jak masz mały wzrost, to nie ma problemu. Ale zawalisty chłop z 18-105??? Wstyd :)
A tak serio, zobacz, czego Ci brakuje...
A tak z innej beczki, to popatrz na szkiełko tamrona 17-50 / 2.8 - to cenowo ciekawa propozycja, powiela co prawda ognieskowe, ale tu chodzi o swiatło, nie mm. Ten obiektyw zaproponował mi właśnie kolega i będzie to prawdopodobnie następny mój zakup. Zawsze wtedy można sprzedać 50/1.8, bo tu zysk na swietle wynosi 2/3 ev, a w tamronie masz stałe 2,8
Różnica mięzy 1.8 a 2.8 to 1.33 EV czyli 4/3 a nie 2/3
50tka jest szybsza, przynajmniej od Tamrona z silnikiem.
Dziękuję wszystkim za poradę. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że przydałby mi się szeroki kąt i ewentualnie portretówka. I byłbym bardzo szczęśliwy człowiek:) Myślę o tokinie 12-24/f4 i tamronie 90 mm f/2.8. To chyba byłby dobry wybór?
Dziękuję wszystkim za poradę. Utwierdziłem się tylko w przekonaniu, że przydałby mi się szeroki kąt i ewentualnie portretówka. I byłbym bardzo szczęśliwy człowiek:) Myślę o tokinie 12-24/f4 i tamronie 90 mm f/2.8. To chyba byłby dobry wybór?
Jak portretówka, to Nikkor 85/1.8, bo ten Tamron, to taki dość umowny portret..