PDA

Zobacz pełną wersję : D3000 problem z lampą

krrk90
25-03-2011, 00:42
Witam w ubiegłym miesiącu lustrzanka upadla mi na ziemie i był otwarty flash, plastik chroniący żaróweczkę pękł i odpadł no i oczywiście sama żaróweczka (czy jak to sie tam nazywa) również pękła, wiec jestem bez Flasha.
Tak więc mam pytanie: Czy można wymienić gdzieś taka żaróweczkę jakiś serwis czy coś? (może nie Nikona od razu :P)

Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz, mianowicie - kupiłem lampę błyskową na gorącą stopkę, synchronizacja ze zrobieniem zdjęcia jest ok, ale jeśli w pomieszczeniu jest ciemno, lustrzanka zrobi zdjęcie razem z lampą, ale nie ustawia ostrości, wychodzi rozmazane tzn. robi zdjęcie tak jakby bez lampy w słabym oświetleniu, że długo zamyka lustro (chyba tak to sie mówi :P) ale zdjęcie wychodzi jasne. I oczywiście gdy wbudowana lampa jest zamknięta to po naciśnięciu spustu otwiera sie (lecz jak wspominałem nie działa)
I chciałem zapytać czy istnieje opcja, żeby lampa zewnętrzna tak jakby przejęła funkcje lampy wbudowane? Jestem w tym nowy i pewnie zadaje proste pytanie na która jest niestety negatywna dla mnie odpowiedź, ale wolałem zapytać

Pozdrawiam :))

apple
26-03-2011, 12:03
Do serwisu nikona jak jest na gwarancji (bo strasznie zdzierają) a jak nie to można gdzieś indziej pokombinować.

Jaka to lampa? Pewnie aparat jej nie wykrywa bo jest bez iTTL, musisz sam zadbać o ustawienia. Funkcje lampy wbudowanej i dużo więcej mają właśnie lampy z iTTL. Pozdrawiam.

TOP67
27-03-2011, 09:58
Lepiej kupić SB-400, ostatnio staniały. Wyjdzie pewnie podobnie jak naprawa, a możliwości dużo większe. I dokładnie zastępuje tą wbudowaną, wszystkie jej parametry ustawia się w menu aparatu.
Natomiast ta którą kupiłeś jest pewnie jakimś tanim manualem, musisz ustawić w aparacie czas 1/60s.

Spytaj jeszcze o palnik tu (http://www.fototech-serwis.pl/7-rozne)

krrk90
27-03-2011, 23:27
Tak aparat jest na gwarancji jeszcze, no ale przecież to z mojej winy się stało, że aparat upadł i sie zepsuło, przyjmą takie coś na gwarancje?

No tak dokładnie to tani manual, wiec pewnie jak piszesz, nie ma opcji ustawienia tego, choć ten czas 1/60s jest wiec spróbuje tak zrobić.

TOP67 dzięki za podsunięcie nazwy, że to palnik :P

Myślicie, że jak kupił bym ten palnik dal by ktoś rade to wmontować tam czy coś? ;>

Pozdrawiam :)