PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d5000 .wady pomoc naprawa porady

franciszek-g
25-03-2011, 00:05
Kupiłem nikona d5000 już trzy razy był w serwisie .co mu dolega ? Ciemne pasy na monitorze przechodzące z góry na dół . Ziarno tak wielkie ,że nie mozna usunąć w żadnym ustawieniu . Nie ostrzy ,barwy zszarzałe .totalna porażka. Serwis upiera się , że jest wszystko w porządku . Wysłałem im zdjęcia na cd jak robił z poczatku a jak robi teraz. Proszę o poradę może ktoś miał taki problem.

rdcom
25-03-2011, 07:31
Kupiłem nikona d5000 już trzy razy był w serwisie .co mu dolega ? Ciemne pasy na monitorze przechodzące z góry na dół . Ziarno tak wielkie ,że nie mozna usunąć w żadnym ustawieniu . Nie ostrzy ,barwy zszarzałe .totalna porażka. Serwis upiera się , że jest wszystko w porządku . Wysłałem im zdjęcia na cd jak robił z poczatku a jak robi teraz. Proszę o poradę może ktoś miał taki problem.

zamieść może jakieś zdjęcia z tego aparatu

darkmajin
25-03-2011, 08:56
ciemne pasy - tulipan na 18-55 :D
ziarno - iso hi1.0
nie ostrzy - manual/coś z obiektywem
barwy zszarzałe - profil natural

:D

za rdcom'em poka zdjęcia ,chociaż akurat bym się nie zdziwił gdyby matryca była uszkodzona, a serwis twierdził że wszystko gra :D

Kundzior
25-03-2011, 17:26
Ciemne pasy mogą być spowodowane oświetleniem żarowym w pomieszczeniu. Wynika to z częstotliwości prądu 50hz i takie tam.

franciszek-g
25-03-2011, 18:28
Dopiero się zarejestrowłem i nie wiem jak zamieścić zdjęcie . Prubowałem wielu sposobów i nic .pozdrawiam.prosze o jakąś wskazówkę.

franciszek-g
25-03-2011, 18:57
http://img864.imageshack.us/i/dsc0072w.jpg/ PRZED AWARIA
http://img638.imageshack.us/i/69032292.jpg/ PO AWARII

ad2122
25-03-2011, 18:59
wrzuć zdjęcie na jakiś serwer np. http://imageshack.us/ i później wklej link do niego

Ps. przykład: skorzystaj z opcji wstaw adres URL dostępnej w menu edycji postu (taka ikonka na górze okienka w kształcie ogniwa łańcucha z globusikiem w tle ;))

Możesz również wkleić link jako text np. http://img34.imageshack.us/i/dsc3471p.jpg/

ad2122
25-03-2011, 19:26
franciszek-g wstaw fotki bez skalowania, w pełnej rozdziałce.

W sumie, to o co Ci chodzi, że niby co jest źle "po awarii"?

Kundzior
25-03-2011, 19:28
Nic niepokojącego nie widzę na zdjęciach, ale, ale widzę że kolega liczy na to że aparat sam zrobi ładne zdjęcie. IMHO wszystko jest w porządku z aparatem. Proszę czytać, chłonąć wiedzę.....a i instrukcja....

darkmajin
26-03-2011, 11:41
- mam dziwne wrażenie że czarne pasy to winieta :D
- kolory tak jak mówiłem na "przed awarią" jest coś w stylu vivid
- ziarenka nie widzę za małe zdjęcie / brak - chyba że chodzi o przeostrzenie
- nie ostrzy też nie zauważyłem w krajobrazach przymykaj będzie większe go

na czym polegała "awaria" ? dla mnie jest ok

Yova
27-03-2011, 15:16
:| według mnie wszystko ok, zdjęcie "przed awarią" robiłeś podczas ładnej pogody ze słoneczkiem, to i kolory są ładne, zdjęcie "po awarii" podczas pochmurnej pogody... Szumu tez jakoś specjalnie nie widać no ale dobra podeślij oryginał może na zmniejszonym nie widać, co do czarnych pasów tez jakoś ich nie znajduję i w sumie nie dziwie się serwisowi że nic nie znajdują. Pamiętam kiedyś mieliśmy klienta, który sobie ubzdurał jakaś usterkę, po 4 reklamacji serwis odpisał że jeżeli jeszcze raz klient będzie reklamował coś co nie jest zepsute to odesle aparat na jego koszt i obciąży ekspertyzami :) tylko to chyba w canonie było.

Pozdrawiam

franciszek-g
27-03-2011, 23:14
- mam dziwne wrażenie że czarne pasy to winieta :d
- kolory tak jak mówiłem na "przed awarią" jest coś w stylu vivid
- ziarenka nie widzę za małe zdjęcie / brak - chyba że chodzi o przeostrzenie
- nie ostrzy też nie zauważyłem w krajobrazach przymykaj będzie większe go

na czym polegała "awaria" ? Dla mnie jest ok

ma pierwszym zdjeciu obraz jest ostry wyrażny w kolorach ,na drugim przymglony i zamazany choć robione oba zdjęcia przy podobnej pogodzie .robi aparat zdjecia z małęj odległości względnie ostro , ale nic szczegulnego , natomias na dalszą odległość wszystko nie jest ostre i zamazane brak kolorów byłem dzis na asp u profesora od fotografi i stwierdził stanowczo , ze jest coś nie tak., napewno to nie jest to jak powinien robić fotki.trzy razy był w serwisie i powtarzają jak mantre ,ze jest ok. Co mogę w tej sytuacji zrobić?sprubuje wstawic oryginalna wielkość zdjęć .pozdrawiam i dziękuję z góry

franciszek-g
27-03-2011, 23:29
:| według mnie wszystko ok, zdjęcie "przed awarią" robiłeś podczas ładnej pogody ze słoneczkiem, to i kolory są ładne, zdjęcie "po awarii" podczas pochmurnej pogody... Szumu tez jakoś specjalnie nie widać no ale dobra podeślij oryginał może na zmniejszonym nie widać, co do czarnych pasów tez jakoś ich nie znajduję i w sumie nie dziwie się serwisowi że nic nie znajdują. Pamiętam kiedyś mieliśmy klienta, który sobie ubzdurał jakaś usterkę, po 4 reklamacji serwis odpisał że jeżeli jeszcze raz klient będzie reklamował coś co nie jest zepsute to odesle aparat na jego koszt i obciąży ekspertyzami :) tylko to chyba w canonie było.

Pozdrawiam

http://img856.imageshack.us/f/dsc00722z.jpg/
http://img814.imageshack.us/f/dsc0100dl.jpg/
Pasy pojawiaja sie przy nagrywaniu filmu .Pozdrawiam franciszek-g
Aparat robi teraz tylko takie zdjęcia bez koloru i nie ostre

franciszek-g
27-03-2011, 23:39

franciszek-g
27-03-2011, 23:53
Aparat robi teraz tylko takie zdjęcia bez koloru i nie ostre

Yova
28-03-2011, 07:53
ale te 2 zdjęcia nie były robione przy takiej samej pogodzie ani nawet podobnej więc to oczywiste że na standardowych ustawieniach przy takiej pogodzie jak na drugim zdjęciu aparat zrobi zdjęcie lekko wyprane z kolorów (inna sprawa że przy takiej pogodzie kolory są wyprane)... Zrób jakieś "świeże" zdjęcie i podeślij nefka. Co do pasów podczas nagrywania, to przy jakim świetle nagrywałeś?

darkmajin
28-03-2011, 07:57
powtórzę się ... wszystko gra dla pewności możesz teraz strzelić zdjęcie czegoś..

1. robiłeś pierwsze na profilu vivid, idę prawie o zakład
2. pierwsze f/10 obiektywem 18-55 drugie to f/5.6 czyli jeżeli się nie mylę pełna dziura w tym szkle & tej ogniskowej ,a to automatycznie mówi że go jest mniejsza niż przy f/10 i że jest większe mydło niż po przymknięciu
3. do krajobrazu się przymyka żeby go była większa i tym samym wszystko ostre
4. wiatr 1/160 kiepska ręka to też się mogło przyczynić w jakimś stopniu

po wnikliwiej analizie stwierdzam że Pan profesor powinien pójść na emeryturkę ,a skopane zdjęcie to wyłącznie twoja zasługa :)

ps.: -pasy to oddzielna sprawa popatrz na inne wątki / pokaż jakiś film
-nadal nie napisałeś na czym polegała usterka
-strzel zdjęcie na tej samej ogniskowej f5.6 i f10 sprawdź które jest ostrzejsze
-no offence, ale przeczytaj instrukcje ,przeglądnij podstawy fotografii ( może nawet profesor dr hab inż mgr się czegoś później od Ciebie nauczy!)

franciszek-g
28-03-2011, 21:55
[QUOTE=darkmajin;2338596]powtórzę się ... wszystko gra dla pewności możesz teraz strzelić zdjęcie czegoś..

1. robiłeś pierwsze na profilu vivid, idę prawie o zakład
2. pierwsze f/10 obiektywem 18-55 drugie to f/5.6 czyli jeżeli się nie mylę pełna dziura w tym szkle & tej ogniskowej ,a to automatycznie mówi że go jest mniejsza niż przy f/10 i że jest większe mydło niż po przymknięciu
3. do krajobrazu się przymyka żeby go była większa i tym samym wszystko ostre
4. wiatr 1/160 kiepska ręka to też się mogło przyczynić w jakimś stopniu

po wnikliwiej analizie stwierdzam że Pan profesor powinien pójść na emeryturkę ,a skopane zdjęcie to wyłącznie twoja zasługa :)

ps.: -pasy to oddzielna sprawa popatrz na inne wątki / pokaż jakiś film
-nadal nie napisałeś na czym polegała usterka
-strzel zdjęcie na tej samej ogniskowej f5.6 i f10 sprawdź które jest ostrzejsze
-no offence, ale przeczytaj instrukcje ,przeglądnij podstawy fotografii ( może nawet profesor dr hab inż mgr się czegoś później od Ciebie nauczy!.

Bardzo przepraszam , ale napisałem , że obecnie aparat robi zdjęcia w każdym ustawieniu nie ostre, bez koloru i zamglone.Pozdrawiam.

ad2122
29-03-2011, 14:48
Bardzo przepraszam , ale napisałem , że obecnie aparat robi zdjęcia w każdym ustawieniu nie ostre, bez koloru i zamglone.Pozdrawiam.
To pokaż te "nie ostre, bez koloru i zamglone" zdjęcia, bo te zalinkowane wyglądają OK - oczywiście jeśli chodzi o body.
Jak już Ci wcześniej Koledzy wyłuszczyli, nie można porównywać obu pokazanych przez Ciebie fotek, bo wykonałeś je w zupełnie różnych warunkach oświetleniowych i przy innych ustawieniach.
Pierwsze, wg Ciebie lepsze, wykonałeś na przysłonie f=10 i na ogniskowej obiektywu 30 mm, a drugie odpowiednio f=5,6 oraz 46 mm. Akurat kombinacja maksymalnej przysłony (najmniejsza wartość), w tym wypadku 5,6, oraz ogniskowej bliskiej maksymalnej zdecydowanie pogarsza jakość obrazka z 18-55 VR na brzegu kadru >>link (http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczość_obrazu.html)<<. Stąd może Twój taki, a nie inny odbiór jakości zdjęcia "gorszego. Ogólnie jakość obrazka z 18-55 VR na brzegu kadru ulega znacznej degradacji względem centrum kadru. Inna spawa, że przy słabszych warunkach oświetleniowych (to gorsze wg Ciebie zdjęcie) ten obiektyw robi IMO mdłe fotki, dokładnie takie, jak zapodałeś.

Moim zdaniem szukasz dziury w całym i Twoje body jest OK.

PS. A w kwestii formalnej, to jakim obiektywem były robione obie fotki? - chyba nie pisałeś nic na ten temat.

franciszek-g
30-03-2011, 15:22
To pokaż te "nie ostre, bez koloru i zamglone" zdjęcia, bo te zalinkowane wyglądają OK - oczywiście jeśli chodzi o body.
Jak już Ci wcześniej Koledzy wyłuszczyli, nie można porównywać obu pokazanych przez Ciebie fotek, bo wykonałeś je w zupełnie różnych warunkach oświetleniowych i przy innych ustawieniach.
Pierwsze, wg Ciebie lepsze, wykonałeś na przysłonie f=10 i na ogniskowej obiektywu 30 mm, a drugie odpowiednio f=5,6 oraz 46 mm. Akurat kombinacja maksymalnej przysłony (najmniejsza wartość), w tym wypadku 5,6, oraz ogniskowej bliskiej maksymalnej zdecydowanie pogarsza jakość obrazka z 18-55 VR na brzegu kadru >>link (http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczość_obrazu.html)<<. Stąd może Twój taki, a nie inny odbiór jakości zdjęcia "gorszego. Ogólnie jakość obrazka z 18-55 VR na brzegu kadru ulega znacznej degradacji względem centrum kadru. Inna spawa, że przy słabszych warunkach oświetleniowych (to gorsze wg Ciebie zdjęcie) ten obiektyw robi IMO mdłe fotki, dokładnie takie, jak zapodałeś.

Moim zdaniem szukasz dziury w całym i Twoje body jest OK.

PS. A w kwestii formalnej, to jakim obiektywem były robione obie fotki? - chyba nie pisałeś nic na ten temat.

Robiłem obiektywem 18-55 VR Kit .Dziękuję kolegom i pozdrawiam.

Wozlow
30-03-2011, 22:37
Nie chciałbym być niemiły ale nie lepiej było kupić sobie dobry kompakt zamiast męczyć się z tą trudną do opanowania obsługą lustrzanki?

franciszek-g
01-04-2011, 23:43
Nie chciałbym być niemiły ale nie lepiej było kupić sobie dobry kompakt zamiast męczyć się z tą trudną do opanowania obsługą lustrzanki?

Zrezygnowałem z gwarancji i oddałem do zwykłego serwisu , okazało sie ,że obiektyw jest uszkodzony soczewki były nie dokręcone . 120 zł . i aparat jak nowy, jak najszybciej sprzedać by się nie popsuł . UF. Dziwne że nie widzieli tego w serwisie nikona.
STWIERDZIENIE . Najgorszy serwis w całej Uni Europejskiej.
STWIERDZENIE . Nigdy więcej nikona . Z jakości pozostała tylko nazwa.
Dwa miesiące testowania , sprawdzania i nic nie mogli znalezć. Większość opini na tema nikona to opinie negatywne z powodu byle jakiego serwisu w Polsce "...choćby aparat był zepsuty a serwis by powiedział ,że jest dobry , to jest dobry i koniec..." Konkluzja końcowa "Serwis nikona ma zawsze rację" Pozdrawiam kolegów .

Kundzior
01-04-2011, 23:52
Zrezygnowałem z gwarancji i oddałem do zwykłego serwisu , okazało sie ,że obiektyw jest uszkodzony soczewki były nie dokręcone . 120 zł . i aparat jak nowy, jak najszybciej sprzedać by się nie popsuł . UF. Dziwne że nie widzieli tego w serwisie nikona.
STWIERDZIENIE . Najgorszy serwis w całej Uni Europejskiej.
STWIERDZENIE . Nigdy więcej nikona . Z jakości pozostała tylko nazwa.
Dwa miesiące testowania , sprawdzania i nic nie mogli znalezć. Większość opini na tema nikona to opinie negatywne z powodu byle jakiego serwisu w Polsce "...choćby aparat był zepsuty a serwis by powiedział ,że jest dobry , to jest dobry i koniec..." Konkluzja końcowa "Serwis nikona ma zawsze rację" Pozdrawiam kolegów .

WoW, nieźle, ale skoro już działa jak należy, rób zdjęcia, pokaż na co Cię stać!!! czekam na Twoje wypocinki.

bizoner
01-04-2011, 23:57
Ja to Was podziwiam za cierpliwosc:D sorry za OT.

Sent from my iPhone using Tapatalk

JanJakubowicz
08-05-2011, 09:03
Witam wszystkich. Zakupiłem D5000. Po 2-ch miesiącach wysłałem do naprawy. Seria się zgadzała, zasilanie padało. Zwrócili pieniążki jako rekompensatę. Wszystko działa bez zarzutów poza jednym. Teraz, co pewien czas włącza się tryb filmowania w trybie robienia zdjęć ( „A” ). Czy ktoś ma podobne objawy po naprawie?!.

rdcom
08-05-2011, 11:42
Witam wszystkich. Zakupiłem D5000. Po 2-ch miesiącach wysłałem do naprawy. Seria się zgadzała, zasilanie padało. Zwrócili pieniążki jako rekompensatę. Wszystko działa bez zarzutów poza jednym. Teraz, co pewien czas włącza się tryb filmowania w trybie robienia zdjęć ( „A” ). Czy ktoś ma podobne objawy po naprawie?!.

nie mam