Zobacz pełną wersję : Laser czy tam inne stroboskopowe ustrojsto vs matryca
Mariusz888
24-03-2011, 18:38
Tak mnie zaczęło nurtować takie pytanie - kiedyś rozkręciła się taka rozmowa ze znajomym o to czy fotografując na koncercie czy weselu gdzie są stosowane takie wynalazki, to czy jest to bezpieczne dla aparatów. Swego czasu dosyć głośno zrobiło się kiedy na dużym stadionowym koncercie czy pokazie laserów uszkodziło C 5D MkII. Nie pytam o takie stadionowe - bardziej chodzi mi o np takie weselne bo od jakiegoś czasu zauważyłem, że chyba coraz więcej się pojawia takiego oświetlenia ;)
Może ktoś coś słyszał albo wie na ten temat - zaciekawiło mnie to i chciałbym poznać rozwiązanie czy nie ma prawa nic się stać czy może należy na to uważam i nie focić "pod światło" ;)
Filmik o 5D o którym wspominasz
http://www.youtube.com/watch?v=J0TgaGePhJA&feature=player_embedded
Myślę, że ostre typowe światło raczej nie powinno nic zrobić matrycy, ale niestety laser to trochę inna bajka. To tak jak patrzenie na wskaźnik laserowy. Raczej niebezpieczna zabawa.
To było raczej uszkodzenie powstałe w trybie filmowania. Kumple, którzy robią u nas na imprezach efekty laserowe, ostrzegają przed taką możliwością. Niektóre firmy realizujące transmisje, odmawiają pracy na imprezach, na których używa się większych laserów. W przypadku samego fotografowania, prawdopodobieństwo uszkodzeń jest raczej znikome. Ja w każdym razie czegoś takiego nie zauważyłem ;)
Mariusz888
24-03-2011, 18:49
Mhm :) no nie chodzi mi o filmowanie tylko stricte o zdjęcia czyli tam idę np, jest wesele, jakiś zakręcony DJ mruga wszystkim co przytargał (a czasem oni miewają różne rzeczy więc i pewnie coś laserowego się trafi) i czy jak np strzelam fotkę, to czy jest jakieś ryzyko :) zaciekawiło mnie to bo to dosyć kontrowersyjny temat a jak szukaliśmy fotografa (przejrzeliśmy już ho ofert ale ciąż nie ma jednoznacznej decyzji :D ) to często są fotki z takim laserowym (?) oświetleniem w tle święcącym np w stronę fotografa. :)
robin102
24-03-2011, 19:47
Nie raz się zdarzało, że poszło w matryce.
W praktyce strzał z lasera w obiektyw wygląda tak jak poniżej, ani matrycy, ani mi nic się nie stało :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/ED-436.jpg)
Art Erie
24-03-2011, 19:58
Ludzie posiadaja takie wynalazki, a nie potrafią się nimi posługiwać. Laserem nie można świecić "po oczach", więc nie powinno dojść do sytuacji gdy promień lasera pada na matrycę.
pastwisko
24-03-2011, 22:05
Laserem nie można świecić "po oczach", więc nie powinno dojść do sytuacji gdy promień lasera pada na matrycę.
Nie powinno się też jeździć po alkoholu, powinno się zapinać pasy, nie przechodzić na czerwonym swietle... Ja bym raczej nie zawierzał cudzemu rozsądkowi :)
Mariusz888
25-03-2011, 09:04
Nie no oczywiście że tak jak z tą jazdą po alkoholu to wiadomo - nie raz się widuje głupie zachowania. Ale jazda po alkoholu to nie laser i matryca ;) Czyli ogólna konkluzja jest taka że jak się da to unikać, ale w razie czego prawdopodobieństwo jest znikome? ;) Interesuje mnie to też bo piszecie np o wpływie takiej wiązki na wzrok - a przecież np na ślubie często ma się podniesione ISO i matryca przy np ISO 3200 czy 6400 powinna być jeszcze bardziej wrażliwa na działanie takiego promienia...
bialogardzianin
25-03-2011, 10:23
Nie raz się zdarzało, że poszło w matryce.
W praktyce strzał z lasera w obiektyw wygląda tak jak poniżej, ani matrycy, ani mi nic się nie stało :)
Ooo! robin102 odważył się wstawić fotę ślubną na forum! Święto jakieś, hi hi! ;)
Przechodząc do tematu wątku, to też swego czasu miałem dylemat czy wręcz celowo nie wpuścić od czasu do czasu jakiegoś fajnego laserowego promyka do kadru przy okazji różnych "eventów", ale bałem się, że matrycę taka zabawa może uszkodzić. Losu kusić nie będę jednak. :)
Art Erie
25-03-2011, 10:50
Moc laserów jest podzielone na klasy między innymi ze względu na bezpieczeństwo. Na przykład ten laser dyskotekowy http://allegro.pl/laser-dyskotekowy-z-wbudowanym-reflektorem-led-i1500355305.html zakwalifikowany do klasy 3b jest niebezpieczny dla oczu, sądzę też że światło laserowe nie jest obojętne dla matrycy; choć uszkodzenie może się ujawnić z opóznieniem.
* 1 - Lasery które są bezpieczne w racjonalnych warunkach pracy
* 1M - Lasery emitujące promieniowanie w zakresie długości fal od 302,5 nm do 4000 nm, które są bezpieczne w racjonalnych warunkach pracy, ale mogą być niebezpieczne podczas patrzenia w wiązkę przez przyrządy optyczne.
* 2 - Lasery emitujące promieniowanie widzialne w przedziale długości fal od 400 do 700 nm. Ochrona oka jest zapewniona w sposób naturalny przez instynktowne reakcje obronne
* 2M - Lasery emitujące promieniowanie widzialne w przedziale długości fal od 400 do 700 nm. Ochrona oka jest zapewniona w sposób naturalny przez instynktowne reakcje obronne, ale mogą być niebezpieczne podczas patrzenia w wiązkę przez przyrządy optyczne
* 3R - Lasery emitujące promieniowanie w zakresie długości fal od 302,5 nm do 106 nm, dla których bezpośrednie patrzenie w wiązkę jest potencjalnie niebezpieczne.
* 3B - Lasery, które są niebezpieczne podczas bezpośredniej ekspozycji promieniowania. Patrzenie na odbicia rozproszone jest zwykle bezpieczne.
* 4 - Lasery, które wytwarzają niebezpieczne odbicia rozproszone. Mogą one powodować uszkodzenie skóry oraz stwarzają zagrożenie pożarem. Podczas obsługi laserów klasy 4 należy zachować szczególną ostrożność.
Jednym z najważniejszych elementów oznakowania urządzeń laserowych są etykiety informujące o klasie lasera. Tekst na tych etykietach powinien być napisany czarnymi literami na żółtym tle
Art Erie
25-03-2011, 11:35
Klasyfikacja laserów jest cytatem z wikipedii.
Rafał_Sz
25-03-2011, 11:44
Zarówno D300, jak i D7000 "naraziłem" na półgodzinną ekspozycję na dość silny promień laserów na pokazach. D300 wykonał ok 800 zdjęć, D7000 kręcił film. Obie puszki ustawione w odległości ok 15-20 m od źródła światła (na wprost). Żadnych uszkodzeń czy zmian nie stwierdziłem.
Panie - takie rzeczy tylko w Canonie