Zobacz pełną wersję : jaka książka na absolutny początek?
w skrócie:
mam kolegę, który chce robic zdjęcia....
wiem, że to za mało... :)
ma jakąś hybrydkę i jedzie na automacie
nie wie co to przysłona, nie wie co to migawka....
ale chce żebym "cos mu pokazał, cos go nauczył...."
niestety talentu pedagogicznego bozia mi nie dała....
może kojarzycie jakąs książkę, która łopatą kładzie do głowy absolutne podstawy?
marszull
24-03-2011, 18:24
ja z dawnych czasow kojarze Fotografia dla żółtodziobów
bardziej bylo o analogu ale wiem ze paru moim znajomym pomogla
podstaw na pewno sie nauczy
dzięki... :)
może jeszcze ktoś?
aaaaaa to niech sobie przeczyta http://helion.pl/ksiazki/sekrety-mistrza-fotografii-cyfrowej-195-ujec-scotta-kelby-ego-scott-kelby,focwsv.htm
jak go wciągnie, sam zacznie kombinować czego mu jeszcze trzeba
RaV_Zory
24-03-2011, 22:11
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson tam jest prosto napisane co i jak.
Polecam również Bryan Paterson: Ekspozycja bez tajemnic oraz Kreatywna fotografia bez tajemnic. Książki napisane dla amerykanów więc każdy pojmie o co chodzi :)
nie ma lepszej na początek
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson
jak ktoś napisze coś innego dostanie banana ;-)
Peterson, trzymam wszystkie cztery do dziś.
Szkoła fotografowania National Geographic
autor Burian Peter K. , Caputo Robert
Ja bym polecił instrukcję obsługi na sam początek.
Peterson, trzymam wszystkie cztery do dziś.
A ja mam wszystkie pięć ;)
Zbyszek66
28-03-2011, 21:27
Cały zestaw B.Petersona -polecam
obiektiv
05-04-2011, 18:20
Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej - Scott Kelby wydał kilka fajnych książek wpisz w google i znajdziesz wszystkie tytuły.
CrommCruaich
19-04-2011, 22:20
A ja zacząłem niezupełnie z książką - Multimedialny kurs fotografii National Geographic. Potem "Ekspozycja bez tajemnic" Petersona i ksiązki Kelby'ego.
Ja bym polecił instrukcję obsługi na sam początek.
To najlepszy sposób na zamącenie najprostszych spraw.
mateoo117
21-04-2011, 16:41
Ja znam fajną książke sam sie z niej uczyłem.
ABC FOTOgrafii CYFROWEJ autor.Tomasz Wójcik.
To najlepszy sposób na zamącenie najprostszych spraw.
Akurat instrukcje Nikona tłumaczą podstawy, dodatkowo dodawane są książki o fotografii często "Radość fotografowania" lub druga. Poza tym bez instrukcji obsługi ciężko początkującemu ustawić aparat. Musi nauczyć się go obsługiwać. To jest podstawowy krok do robienia świadomych zdjęć.
To guano które leży na półkach księgarskich może doskonale służyć do podcierania zadka.
Polecam wszystkie książki Witolda Dederko. Na początek oczywiście. Dowiedz się najpierw sam od siebie czego chcesz i czego oczekujesz od fotografii. Czy chcesz robić fajne zdjątka czy chcesz coś swoją pracą przekazać od siebie. Gnothi Seauton ;-)
"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson
Już kilku początkującym w fotografii osobom pożyczyłem. Chwalą sobie.
Także polecam Ekspozycje bez tajemnic Petersona. Wszystko dobrze wytłumaczone, bardzo trafne przykłady zdjęć ogólnie dla amatora najlepsza.
Również podpisuję się pod postami wyżej, Peterson na początek bdb jest, jeszcze polceman książkę Davida duChemin "W Kadrze"
To ja też coś o ekspozycji:
"Ekspozycja. Warsztaty fotograficzne" Jeffa Wignalla - genialna książka.
Sapphiron
25-04-2011, 17:42
A ja będe nadal wredny i napiszę że na sam poczatek dobrze przeczytać instrukcję obsługi...