Zobacz pełną wersję : szeroki - o ostrości 50mm
marianopower
23-03-2011, 23:08
Witam
Proszę o pomoc w doborze szerokiego kąta przy następujących założeniach
1. będzie używany z D80
2. szeroki przynajmniej 12mm
3. może być manual
4. OSTROŚĆ mam stała 50mm Nikkora i jest ostry jak żyleta takiej ostrości oczekuje od szerokiego kąta
5. główne zastosowanie fotografia rodzinna dzieci
Jak macie jakieś propozycje to będę wdzięczny za podpowiedzi
Szeroki kąt do fotografii rodzinnej dzieci? Hmm... jeśli chcesz, aby dzieciaki były zniekształcone, to proszę bardzo. Jeżeli zaś oczekujesz ostrości od szerokiego kąta takiej jak w obiektywie standardowym, to musisz zweryfikować swoje wymagania. Niemniej jednak niezłymi i polecanymi obiektywami szerokokątnymi do matrycy DX są m. in. Sigma 10-20 (w dwóch wersjach, ze stałym światłem i ciemniejsza ze zmiennym), Sigma 8-16, Tokina 12-24, Tokina 11-16. Pooglądaj sample, poczytaj wątki na forum nt. tych obiektywów, trochę ich było. Każdy z tych obiektywów ma jakieś wady i zalety, ale wszystkie trzymają pewien poziom.
marianopower
24-03-2011, 10:06
1.
dlaczego szeroki kąt - chodzi o konieczność fotografii w pomieszczeniach - niestety malutkich pomieszczeniach w których trójka dzieci bawiących się na podłodze nie mieści się w kadrze przy 18mm - zniekształcenia hmm to mnie trochę odstrasza.
2.
Ostrość - tu mnie zmartwiłeś
Podsumowując
Poszukam możliwości porobienia sammpli z obiektywów o których piszesz, a dopóki to mi się nie uda cóż - idzie wiosna i światełko będzie można sie pobawić spacerzoomem
Kaczy_Grzmot
24-03-2011, 10:11
Witam
Proszę o pomoc w doborze szerokiego kąta przy następujących założeniach
1. będzie używany z D80
2. szeroki przynajmniej 12mm
3. może być manual
4. OSTROŚĆ mam stała 50mm Nikkora i jest ostry jak żyleta takiej ostrości oczekuje od szerokiego kąta
5. główne zastosowanie fotografia rodzinna dzieci
Jak macie jakieś propozycje to będę wdzięczny za podpowiedzi
Zwróć uwagę na Tokinę 12-24, o której już kolega wspomniał. Rewelacyjny obiektyw. Ma dwie wady - światło f4 oraz jest tylko pod DX (choć niektórzy używają pod FX). Za to jest bardzo ostrrry.
Chcesz ostro? Nikkor 14-24/2.8. Chcesz naprawdę szeroko i bez koszmarnych zniekształceń na rogach/brzegach? Kup rybie oko i dokup wtyczkę "fisheye-hemi" do Photoshopa (dostajesz obraz o kącie widzenia ~170 stopni). To moje kombo do ciasnot. Ale nie do ludzi. Chcesz fotografować ludzi, to raczej (raczej) unikaj szkieł szerszych niż 24/28 mm (18mm dla DX).
Ja na Twoim miejscu kupiłbym Tokinę 11-16/2.8. Bardzo chciałem to szkło mieć, ale nie zdążyłem, bo się przesiadłem na FX i się zmieniły priorytety...
Alternatywą są też oczywiście Sigmy 10-20.
I naprawdę MUSISZ mieć "żyletę", bo inaczej co się stanie? Nie bardzo rozumiem takie podejście do fotografii, szczerze mówiąc. Chyba że to jakieś reprodukcje znaczków pocztowych czy coś. Wszystkie szkła, które są wymienione w tym wątku są wystarczająco ostre i wystarczająco dobre, żeby robić świetne zdjęcia.