PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścienie kenko lub inne do 180mm/2.8 (macro)

deep
23-03-2011, 22:03
Czy ktoś z was próbował zakładać pierścienie pośrednie do AF180/2.8ED w celach uzyskania szkiełka macro? Interesuje mnie skala odwzorowania 1:2. Ile tych pierścieni i jak z jakością takiego zestawu?

RomanZWrocławia
23-03-2011, 22:20
Podłączałem 180 do zestawu trzech pierścieni firmy Phottix Made in China. Pierścienie z metalowym bagnetem i gniazdem obiektywu, z przeniesieniem Af i AF-S i automatyki. Po podłączeniu 180 do wszystkich trzech ciężar obiektywu był na tyle duży, że ujawniał luzy w jednym z pierścieni i dźwignia przenosząca mechanicznie wartość przesłony nie zazębiała się w odpowiednim miejscu w obiektywie. Na Manfrotto 550 z głowica kulową wszystko było "rozedrgane". Spróbuję odnaleźć i podlinkować rawy, ale po sprzedaniu 180 mogłem ten materiał usunąć. Mam 60 macro i wg. m nie jakość obrazu z tego obiektywu jest wyraźnie lepsza niż z 180 w trybie macro.

deep
23-03-2011, 22:33
Może to też wina kiepskich pierścieni. Szczególnie jestem ciekaw zachowania z pierścieniami Kenko. Przenoszą wszystko i wykonanie też jest niezłe. Nie zależy mi na skali 1:1, połowa tego wystarczy. Ważniejsza jest dla mnie odległość przedmiotowa. A może ktoś wie jaką skalę ma 180 po podpięciu konwertera kenko x1.4? Może taki układ będzie dobry, tzn konwerter x1.4 i jeden pierścionek? Za chwilę będę mógł sam się przekonać, ale chętnie wysłucham opini osób które już to przerabiały.
Osobiście sprawdzałem AF-S70-200/2.8G + TC (od 1.4 do 2.0) w celach macro i ten zestaw nie zaspakajał mnie jakościowo, dlatego skłaniam się do 180 plus pierścienie.

darko
23-03-2011, 22:57
Podłączę się pod temat, bo myślęnad pierścieniami kenko do sigmy 70-200, ma ktoś może sample z takiego zestawu

RomanZWrocławia
23-03-2011, 23:03
deep sorry, sample wyleciały z komputera. Nie mierzyłem skali odwzorowania, ale odległość przedmiotowa była duża, więcej niż metr jak sądzę. Gdyby nie robota przy komputerze to mógłbym podłączyć 70-200 i zrobić test, ale to dopiero w przyszłym tygodniu. Jakby co to pisz.

deep
23-03-2011, 23:12
OK, dzięki. 70-200 już nie mam i nie chcę. Interesuje mnie na tą chwilę 180 + Pierścionki

alpaczino
24-03-2011, 01:31
deep - pomierzyłem dla Ciebie. ;-) Do 180f2.8 założyłem cały komplet pierścieni Kenko tj. 68mm i tak:
- przy ustawieniu na nieskończoność - odległość przedmiotowa wynosi 90cm od matrycy (64cm od przodu obiektywu ze schowaną osłoną),
- przy ustawieniu na najmniejszą odległość tj. ok. 1,5m - odległość przedmiotowa wynosi 76cm od matrycy (50cm od przodu obiektywu ze schowaną osłoną).
Znaczy, że osiągniesz interesującą Cię skalę odwzorowania 1:2, ba nawet 1:1,9 (jeśli się nie mylę - licząc w głowie i na szybko). :cool:
Jeśli chodzi o stabilność takiego "kompletu" to jak to mówią "szału nie urywa", :mrgreen: to znaczy wszystko chodzi i pasuje, ale IMHO 180f2.8 to jest max, co można do kompletu Kenko podpinać ponieważ ciężar obiektywu jest na dość długim ramieniu. Przy statycznym użytkowaniu - nie ma problemu, ale np. nie nosiłbym skręconych razem statywu z puszką i do tego zapiętą 180'tką z pierścieniami.

RomanZWrocławia
24-03-2011, 01:32
miałem na myśli odległość przedmiotową przy ogniskowej 180 i wybranej kombinacji pierścień/pierścieni i skali odwzorowania.

EDYTA:
alpaczino odpowiedział na pytania, a ja nie zauważyłem

EDYTA2:
bo pisaliśmy w tym samym momencie :)

deep
24-03-2011, 01:41
Super, dzięki za odpowiedź. To do dynamicznej fotografii potrzebuję, żadnych statywów itp.

alpaczino
24-03-2011, 01:51
"Z ręki" na pewno zadziała. ;-)

alpaczino
24-03-2011, 01:54
[...]
EDYTA:
alpaczino odpowiedział na pytania, a ja nie zauważyłem

EDYTA2:
bo pisaliśmy w tym samym momencie :)

Ja zacząłem pisać wcześniej. ;-) :lol:

pioter m
24-03-2011, 17:08
Z takimi kobylami, jak sigma 70-200 to sprzet mocujemy do statywu przez mocowanie na obiektywie i szafa gra.
Jak bylem mlodszy i glupszy, to zainstalowalem nikkora 70-300vr na komplecie kenko. Dzialalo wszystko i luzow nie bylo. Natomiast dobrze, ze nie wyrwalem mocowania z aparatu.

Telekonwerter tez mozna zapiac, ale wazna jest kolejnosc. Do body podpinamy najpierw TC, a potem pierscienie do TC. Przy zamianie tej kolejnosci odwzorowanie mocno maleje. Sprawdzilem.

alpaczino
25-03-2011, 00:01
Z takimi kobylami, jak sigma 70-200 to sprzet mocujemy do statywu przez mocowanie na obiektywie i szafa gra.
[...]

Tylko, że ja pisałem o N180f2.8 z pierścieniami Kenko ( autor wątku pytał właśnie o N180f2.8 ) a ten obiektyw nie ma mocowania do statywu. :-?
Test przeprowadziłem w warunkach domowych, wyłącznie na potrzeby pomiarów i ostrzegłem przed "hasaniem" z takim zestawem przytwierdzonym do statywu.

pioter m
25-03-2011, 12:53
Tylko, że ja pisałem o N180f2.8 z pierścieniami Kenko ( autor wątku pytał właśnie o N180f2.8 ) a ten obiektyw nie ma mocowania do statywu. :-?
Test przeprowadziłem w warunkach domowych, wyłącznie na potrzeby pomiarów i ostrzegłem przed "hasaniem" z takim zestawem przytwierdzonym do statywu.
Jesli znajdziesz odpowiednia srednice, to mozna zalozyc na najszerszy pierscien i bedzie mocowanie. Inaczej to mozna nadwyrezyc mocowanie w puszce i trudno ustawic statyw, bo moze masa nie jest szczegolnie duza, ale ramie robi sie juz sporej dlugosci.

PS. Nie wiem, czy 70-200/4 canona nie mial odpowiedniej srednicy.