Zobacz pełną wersję : D300s - jako kamera
Witam,
Mam do Was bardzo przewrotne pytanie. Co sądzicie do robieniu filmów za pomocą D300s? Generalnie chciałbym poznać Wasze odczucia wrażenia, refleksje. Oczywiście wiem, że aparat to nie kamera, itp. Niemniej chciałbym poznać praktyczne i subiektywne aspekty tego rozwiązania. Mam D300s od 3 tygodni i jeszcze nie włączyłem LV, a tym bardziej kamery :).
Pozdrawiam, Tomek
Jak dla mnie to cienizna, AF niby jest, ale w praktyce nie ma, kamerka za 800pln jest o niebo lepsza.
hostman22
23-03-2011, 19:09
Ja już przećwiczyłem kamery za 1tyś, JVC, Panasonic, Toshiba żadnej z nich już nie mam (jakość nagrania jak z komórki, AF jest ale jakby go nie było ;) ). D300s plus manualne szkło, jest jednak lepiej.
AF nieużywalny, dźwięk jak z studni (koniecznie trzeba zewnętrzny mikrofon albo podbijać w postprocessingu wysokie tony i obniżać niskie) ale jakość obrazu bez zastrzeżeń. Ja jestem zadowolony, ale filmiki od początku traktowałem jako funkcję poboczną. :)
kostek-brasil
23-03-2011, 19:47
Jak dla mnie, bardzo fajny dodatek, mimo licznych ograniczeń ( brak choćby dostatecznej kontroli nad ekspozycją, ISO, tylko 24 klatki na sekundę itp. ). Przydałby sie także do tego celu bardzo obiektyw ze stabilizacją, a takiego nie mam. Jednak jakość obrazu naprawdę bardzo mile mnie zaskoczyła. Obecnie bardziej skłaniam się już w każdym razie do kupna używanej lustrzanki Canona pod kątem filmowania niż do kamery HD, ale to co najwyżej "pieśń przyszłości", bo obecnie stan konta na ten cel 0,00... :) Popróbuj i sam zobaczysz co ci się podoba, a co nie. ;)
D300s plus manualne szkło, jest jednak lepiej.
Chyba plus kilka manualnych szkiełek ;)
1. 14mm
2. 24mm
3. 35mm
4. 50mm
5. 85mm
6. 105mm
7. 135mm
8. 180mm
+ ewentualnie
9. 300mm
Do tego jakiś dobry, konfigurowany RIG (i na ramię, i pod rękę, i coś statywowego), bo "gołą" puszką nijak się nie da pracować (w sensie trzymając tradycyjną metodą).
Kolejna sprawa do obowiązkowo Follow Focus (bez tego nawet nie zaczynaj pracy ;) )
No i na koniec dobry rejestrator dźwięku.
Przyałby się też jakiś "liliput", czyli dodatkowy ekran przymocowany do RIGa.
Może z tą szklarnią troszkę przesadziłem (24, 50, 85mm wystarczy na początek), ale pozostały szpej to minimum co trzeba mieć, żeby komfortowo i bezpiecznie (dla efektu końcowego) pracować.
EDIT:
No... chyba, że chodzi o szybką notatkę filmową danej sceny (typu backstage), to zestaw D300s+dowolne szkło jest wystarczający ;)
navigator_s9
23-03-2011, 20:28
do filmów Canon :) 7d, 5d. Kumpel bawi się w video i korzysta z 5dmkII... kupił specjalnie z myślą o filmach więc aparat do filmów. Jakość genialna... oczywiście nie kręci trzymając puszki w łapie bo to jest niewygodne. Glidecam załatwia sprawę. MZ aparaty wykorzystywane specjalnie do kręcenia nie powinny już dziwić
Tak jak komórki do robienia zdjęć? :wink:
czarna_owca
23-03-2011, 21:43
No ja też się zgodzę że do filmow tylko canon jak narazie ofc :) zobaczymy co nikon pokaże w nastepnych modelach ale narazie dostaje po pupie i to ostro w porównaniu z canonem niestety.
Jest na necie od zalania filmów z 5d oraz 7d mozesz sobie zobaczyc efekty ;)
obrazek z d300s w połączeniu z dobrą stałką to magia, żadna tania kamerka tego nie nadrobi. Niestety w przypadku marnego oświetlenia sztucznego d300s nie wyrobi, mikrofon też jest bardzo słaby, ale można się pobawic.
Jak się postarac to jak widac można wiele
http://vimeo.com/8790058
http://vimeo.com/13168804
Nagrywałem też nim koncerty, nagranie bywa znośne ale dźwięk trzeba już podkładac oddzielnie nagrany, bo to masakra.
Jak dla mnie to cienizna, AF niby jest, ale w praktyce nie ma, kamerka za 800pln jest o niebo lepsza.
Zrób coś takiego kamerką za 800 zł :-)
http://www.vimeo.com/16288736
http://www.vimeo.com/15321953
Jak się postarac to jak widac można wiele
http://vimeo.com/8790058
http://vimeo.com/13168804
Bardzo fajne te filmy, szczególnie drugi. Powiedziałbym tylko, że jak się umie, to można wiele.
Właśnie parę dni temu musiałem zrobić kilka krótkich ujęć, miałem kamerkę i swój D300s, którym próbowałem coś zrobić, niestety (dla D300s) kamerką wyszło znacznie lepiej. Niemniej nie twierdzę, że się nie da, co widać na tych filmikach wyżej :)
Co to znaczy lepiej?
Moim zdaniem lepiej dla Ciebie znaczy wygodniej.
Niestety nic nie ma za darmo, żeby zrobić dobre zdjęcie musisz targać swoje d300s - przecież można robić zdjęcia kompaktem.
Po pierwszych próbach z filmowaniem stwierdzam, że jest to trudna zajęcie. Trzeba się nauczyć akceptowalnego rozkładu głębi, ostrzenia ręcznego i jakoś ustabilizować obraz.
...lepiej w sensie, jakiś takie płynne ruchy ludzie mają, no i ostrość znacznie lepsza w bardziej dynamicznych ujęciach, sama jakość obrazu lepsza w nikonie :)
Od tygodnia jestem posiadaczem d300s... i mam pytanie co do filmowania. Jak najlepiej radzicie sobie z ustawianiem ostrości? Z tego co przeczytałem w instrukcji nie ma niestety ciągłego AF podczas nagrywania. Na chwile obecną przy filmowaniu ustawiam ostrość za pomocą przycisku AF-ON a gdy podczas nagrywania potrzebuje ją zmienić robię to już na obiektywie.. czy to jedyny sposób na filmowanie w d300s? Jak opanować to w dynamicznych scenach?
TeDe, kup sobie dodatkowy wizjer, zakładany na LCD -np. LCDVF. W znacznym stopniu ułatwi Ci to ręczne ostrzenie. Bo niestety tylko ręczne ostrzenie ma w D300s sens (W D7000 zresztą też). Dodatkowym ułatwieniem było by zamontowanie systemu Follow Focus, ale to niestety jest już spory wydatek :-(
lupus771
25-03-2011, 20:45
Fatman, jakiego programu używasz do montowania tych filmików, ewentualnie może innego do przycinania i obrabiania pojedynczych ujęć.
Mam już trochę różnych kawałków i czas pomyśleć nad jakimś programem żeby to ładnie pokroić i skleić.
http://www.youtube.com/watch?v=79vfGzRH1f8
Sony Vegas -polecam, bo fajny, dosyć intuicyjny i co ważne niedrogi (oczywiście nie mam na myśli wersji Pro) :-)
Kurcze, nie wiedziałem, że mój d300s tak może - dzięki Fatman:)
lupus771
25-03-2011, 23:12
Sony Vegas -polecam, bo fajny, dosyć intuicyjny i co ważne niedrogi (oczywiście nie mam na myśli wersji Pro) :-)
Dzięki
kostek-brasil
28-03-2011, 18:05
Już nie tęsknię za D7000 ( chciałem kupić, ale trafił mi się w sklepie egzemplarz z trefnym AF ), kamerą HD, ani za canonem w kwestii filmowania, bo co do zdjęć, od początku wierzyłem, że nikuś D300s w pełni mnie zadowoli. Filmuję trochę z przerwami od 1994 roku ( długi czas używałem Panasonic'a M3000 na poczciwe kasety VHS ). Obecnie mam też takiego malucha na kasetki mini DV ( Panasonic NV-GS90 ). Z D300s przy statywie i dość spokojnych, statycznych scenach w plenerze też było bardzo dobrze, gorzej w domu.. W sobotę przypomniało mi się, że na szafie leży jakiś statyw wideo ( w plenerze do zdjęć korzystam z manfrotki i głowicy kulowej ). Przeleżał bidok jakieś 3 latka, no i teraz nagle okazało się, że skończyły się problemy ze stabilizacją, można w chałupie kręcić! :smile: Jakość obrazu w porównaniu do w/w kamer jest dużo lepsza. Generalnie nie jest tym łatwo filmować, ale spokojnie idzie wyrobić, a rezultat udowodnił, że warto. ;)
TeDe, kup sobie dodatkowy wizjer, zakładany na LCD -np. LCDVF. W znacznym stopniu ułatwi Ci to ręczne ostrzenie. Bo niestety tylko ręczne ostrzenie ma w D300s sens (W D7000 zresztą też). Dodatkowym ułatwieniem było by zamontowanie systemu Follow Focus, ale to niestety jest już spory wydatek :-(
Chyba we wszystkich lustrzankach podczas filmowania w grę wchodzi jedynie ręczne ostrzenie. Nawet w C-7D. Niestety w pełni sprawny AF w LV to póki co marzenia producentów (i użytkowników).
Tak jak napisałem wyżej: Follow Focus to podstawa jeżeli chcemy na poważnie brać się za filmowanie lustrzanką (bez względu jaka ona będzie). Tym bardziej, że często do tego używa się jasnych stałek (np. 50/1.2), które są i tak manualne. Jeżeli ktoś się uprze używać autofokusa (detekcja kontrastu w LV) to i tak musi zainwestować w mikrofon, bo ten wbudowany "zbiera" hałas, który robi obiektyw podczas skakania ostrością (tak, tak, skakania).
Wszystko zależy jakich efektów się spodziewamy. Można sobie radzić też bez ustawiania ostrości, czyli filmować w hiperfokalnej na wyższym ISO. Niestety wtedy nie wykorzystamy jednego z walorów jasnych szkieł - małej głębi ostrości.
mam takie pytanie czy wiadomo moze kiedy bedzie nastepca 300s i czy bedzie poprawione w nim filmowanie
Najprawdopodobniej zobaczymy go w tym roku i na 100% będzie miał poprawione filmowanie -co najmniej będzie ono na poziomie Nikona D7000.
Najprawdopodobniej zobaczymy go w tym roku i na 100% będzie miał poprawione filmowanie -co najmniej będzie ono na poziomie Nikona D7000.
no wlasnie bo w 7000 juz fajnie to wyglada ;] zkladajac to jako dodatek do aparatu
a wiadomo kiedy dokladnie ? jaki miesiac ?
Niestety. Można strzelać tylko: wrzesień, październik ?
ale moim zdaniem i tak nie bedzie lepsze od canona. a projekty c5dmk3 są dość interesujące - a w zasadzie tylko plotki.
mi tylko wystarczy aby bylo 1080p ;] i cos kolo 30 klatek
tymancjo
28-04-2011, 14:25
Witam,
Bawiłem sie co prawda tylko d7000 z filmujących nikonów, jednak myślę że możliwości sa podobne. Jak koledzy wspomnieli na dzień dzisiejszy AF w trybie filmowania nie istnieje, jednak nie jest to wielka przeszkoda. Wspmniany wizjerek z powiekszeniem i spokojnie daje się rade ręcznie. Co do koniecznośći FollowFocusa, to jest bardzo pomocne to urządzenie, jednak nie jest niezbedne. No i mozna sobie poradzić metodami DIY. Rig naramienny sie przydaje, pozwolę sobie tutaj polecić zerknieci ena taki wynalazek klik (http://allegro.pl/st8-statyw-naramienny-do-kamer-wideo-kamery-video-i1564636368.html), sam se sprawiłem, i po lekkim dociązeniu tyłu sprawuje się zaskakująco dobrze!.
Nie wiem jakie jeszcze w nikonach sa niuanse, bo ja do zabawy w wideo kupiłem sobie c550d i adapter do nikonowskiej szklarni. No i musze przyznać, że jestem bardziej niż zadowolony :)
To całe video to naprawde fajna zabawa jest :) tylko to kolejna studnia bez dna na wydawanie kasy :)
moje boje:
http://mpvideo.pl/
http://www.youtube.com/user/tymancjo?feature=mhum
pozdrawiam,
Tomek
Witam. Własnie nabyłem d300s aparat całkiem ciekawy ale wyknałem dzisiaj kilka prób filmowania i się załamałem. Do tej pory filmowałem kamerą sony HD (nie specjalnie drogą) nie pamiętam modelu ale obraz z niej jest krystalicznie czysty po prostu piekny pomijając plastykę obiektywu. Tutaj bardzo to ładnie wygląda na wyswietlaczu aparatu ale po zgraniu do kompa jest masakra. sekwencja nagywane były w słoneczny dzien na balkonie i w domu. W domu straszne szumy mimo że było jasno na zewnątrz obraz jakby poddany kompresji nieciekawy mozno skontrastowany. Mam do was pytanie a szczególnie chyba Fatmana bo jego sekwencje wygladają jednak trochę lepiej niż moje próby. Czy jest to kwestią ustawień funkcji przetwarzania obrazu (zmieniłem na neutral) czy może jakis innych parametrów których nie mogę znaleźć. Już grzebałem w opcji ze statywem bez statywu zmieniałem czułość iso na najmniejszą przysłony itp. A może jest to kwestią przetworzenia w jakimś oprogramowaniu
... a ustawiłeś max rozdzielczość bo domyślnie to jest chyba ta średnia nastawiona
sebod, z D300s jest taki problem, że on wszystko robi na automatyce. Na dodatek automatyka nawet podczas filmowania, reaguje tak jak byś robił zdjęcia (np. nie uwzględnia zasady czas migawki = ilość fps x 2). Przez co niepotrzebnie skraca czas otwarcia migawki i za mocno podnosi iso. Jedyna metoda, na uzyskanie w miarę klarownego obrazu przy słabym/sztucznym świetle to blokowanie ekspozycji w odpowiednim momencie. Niestety nie jest to proste, bo wszystko robimy na oko -parametry jakie wyświetla D300s na LCD są przekłamane -oczywiście w trybie filmowania (poza przysłoną ;-) ).
kostek-brasil
16-05-2011, 18:42
Sebod, nie sądzę by D300s miał dawać gorszy, bardziej zaszumiony obraz od twojej kamery. Możesz mieć problemy np. ze stabilizacją, migotaniem obrazu w pewnych sytuacjach, dźwiękiem rejestrowanym przez wbudowany w aparat mikrofon i ogólnie z wygodą pracy w trybie filmowania. D300s w kwestii filmowania nie oferuje - jeśli chodzi o sterowanie - nic więcej niż dobór otworu przysłony ( przed rozpoczęciem nagrywania ), więc nie próbuj np. ustawiać czułości ISO ( tak, jak wspominał Fatman - automat i tyle ) ;).
Myślę, że jednak może to być wpływ oprogramowania. Tym bardziej, że wspomniałeś, iż odtwarzane filmy w wizjerze wyglądają lepiej niż po zgraniu na komputer. Mi się też nie podobały próby odtworzenia surowych plików motion avi w odtwarzaczu windows'a ( choć nawet tam nie raziło mnie zaszumienie ). Być może to tylko kwestia jakiś kodeków. Spróbowałem jednak w Ulead Video Studio 8 i tam było ok. Niedawno dokupiłem też - po odwiedzinach i zasięgnięciu rady na forach filmowych - program Sony Vegas Movie Studio HD Platinum. Na razie bardzo mi się podoba. Tani, stabilny, bdb. kodeki. Troszkę tylko niewygodny w obsłudze mi się wydaje, ale to tylko pewno kwestia praktyki. Kupiłem nieco droższą wersję z dodatkami, ale "goła" wersja to jakieś 200-250zł. Możesz bezpłatnie ściągnąć na próbę triala - działa bez ograniczeń, ale przez miesiąc - i zobaczyć, czy to tylko to. Powodzenia, jak dla mnie D300s to bardzo dobra kamerka i super aparat fot. :)
kostek niestety nie mogę się zgodzić co do różnicy w jakości obrazu aczkolwiek masz rację przeinstalowałem kodeki i obraz się poprawił. Mniej szumu natomiast nadal czuć kompresję obrazu. Natomiast wczoraj fotografując komunię syna kolegi zacząłem trochę bawić się filmowniem i niestety pojawiła się następna anomalia w postaci efektu tzw rolling shutter a czasem całkowitego zrywania płynności filmu. Powiedzcie czy opcaj LV ze statywem lub bez statywu ma na to jakiś wpływ czy może użycie zwykłej przeciętnej karty SD mogło spowodować jakąś anomalię w zapsie obrazu. Fatman dzieki za poradę. dzisiaj spróbuje potestować sposób z blokadą ekspozycji. Trochę mnie pocieszyliście bo po pierwszych próbach to się normalnie załamałem.
Powiedzcie czy opcaj LV ze statywem lub bez statywu ma na to jakiś wpływ czy może użycie zwykłej przeciętnej karty SD mogło spowodować jakąś anomalię w zapsie obrazu.
Nie ma to znaczenia, bo tryb "statywowy" lub "bez statywu" to tylko opcja jak aparat ma łapać ostrość podczas robienia zdjęć w LV.
To samo tyczy się karty, kompresja materiału jest bardzo mocna, dlatego bitrate nie powinien stanowić problemu dla nawet najbardziej podstawowej karty jaka jest teraz na rynku.
Co do blokady ekspozycji -warto zaprogramować przycisk tak aby nie trzeba go było trzymać -czyli raz wciskamy jest ON, drugi raz jest OFF.
kostek-brasil
16-05-2011, 20:38
Chyba się źle zrozumieliśmy. Nie neguję twojej opinii o tym, że uzyskujesz na tą chwilę lepszy obraz z kamery niż z D300s. ;) Nie zmienia to faktu, że matryca D300s nie daje gorszego. Jest większa od tej w kamerze i to daje jej dużą przewagę nie tylko w kwestii plastyki, ale także w zakresie ogólnej jego jakości. Fakt dość powszechnie znany i zauważ, że coraz więcej ludzi, którzy kręcą filmiki np. na uroczystościach ślubnych woli filmować lustrzanką ( najczęściej Canon'a ) niż kamerą i tu nie chodzi tylko o wymienną optykę, możliwość zawężenia głębii ostrości, ale ogólnie o jakość obrazowania. Poszukaj cierpliwie rozwiązania, albo po prostu ciesz się dalej filmami z kamery.
Karta pamięci oczywiście ma duży wpływ na zapisywany film. Powinna być solidna, szybka (15-20 Mb/s to chyba minimum ) i wystarczająco pojemna. Polecam np. sandiska.
Rolling shutter - napiszę krótko: powszechny i znany problem ( na pewno bardziej dokuczliwy w lustrzance niż w twojej kamerze ). Poszperaj w sieci, dowiesz sie więcej na ten temat.
Ustawienie "statyw", "bez statywu" oczywiście też ma znaczenie ( patrz instrukcja ). Osobiście używam wyłącznie opcji "statyw", gdyż filmuję prawie wyłącznie z trójnogu, choć przy dobrym oświetleniu i bliskich planach, z ręki też da rady.
kostek-brasil
16-05-2011, 23:53
Przepraszam za post pod postem, ale eydtować poprzedniego już chyba nie mogę. ;)
Chyba już się domyślam w czym może tkwić problem z większym zaszumieniem obrazu z D300s niż z kamerki. Gdyby oba urządzenia filmowały z takim samym ISO pewno lepszy obraz dałby nikuś, ale zrobimy założenie, że oba urządzenia mają tą samą przysłonę np. 3.5 i kręcą w tych samych warunkach. Wobec różnic w wielkości matryc, nikuś musi zrekompensować to wyzszym ISO, co pewno "ochoczo" czyni. :-) Niestety ISO w D300s nie da się przy filmowaniu ustawić samemu, jedynie przysłonę.. Pamiętasz jakiej przysłony używałeś? Czym mniejszy otworek przysłony, tym gorzej z szumami, ale przy dobrym oświetleniu i "jasnym" obiektywie powinno być mimo wszystko ładnie.
Możliwe, że kamera oferuje też lepszej jakości kodek niż nikoś ( lepszą jakość kompresji ). Swoją drogą, byłbym wdzięczny, gdybyś przy okazji sprawdził jak się zwie twoja kamerka. Jestem ciekawski typ i chętnie sobie to porównam.
Kurcze, nie pamiętam jaki jest bitrate z D300s. Zdaje sie, ze D7000 ma coś na poziomie 25 Mb/s a D300s chyba 15-20 Mb/s. Coś mi chodzi po łbie, że kiedyś nawet gdzieś czytałem w sieci, że możliwe jest chwilowo bitrate na maksymalnym poziomie nawet 40mb/s, ale to chyba wyjątkowo. Dlatego radziłbym jednak dla spokoju szybką kartę dobrej filmy, choć doświadczenie Fatmana jest bardzo duże i możliwe, ze nie jest to potrzebne. Filmiki szybko połykają miejsce, więc warto też dać większą pojemność. Osobiście używam do filmów SD extreme sandiska 20Mb/s, 8GB. Nie zauważyłem problemów ze zrywaniem płynności na razie.
Przy opcji "statyw" możesz dodatkowo korzystać z wykrywania ostrości na bazie kontrastu oraz w trybach A i M można ustawić przed rozpoczęciem filmowania wielkość przysłony. Potem to już tylko można ręcznie ostrzyć w trakcie filmowania - reszta automat niestety. Można i czasem warto jeszcze zablokowac sobie ekspozycję, o czym wspomniał Fatman. W opcji "bez statywu" nie można korzystać z ostrzenia na bazie kontrastu i podobno nie można też ustawić na stałe przysłony ( automat dobiera sam czas otw. migawki, wielkość przysłony i ISO ), choć jeszcze przyznam tego nie sprawdzałem, ale tak niby sugeruje instrukcja. Zastanawia mnie, czy w zamian ten tryb nie daje w odróżnieniu od trybu statyw możliwości wykorzystania stabilizacji w obiektywie, choć instrukcja na ten temat milczy?.. Nie mam takiego obiektywu, więc i tak zawsze mam na "statyw" ustawione. :)
To tyle, skrobnij jak ci poszły testy dalej. ;)
Na razie w testach nie posunąłem się do przodu. Co do kamery to jest to Sony HDR-SR12. Kamera z pewnością uzywa innego kodeka bo generuje pliki w formacie MTS które są wielokrotnie wieksze niż te z D300s. Jest z nimi zresztą duży problem w odtworzeniu na kompie. Dopiero po przkonwertowaniu do mpga sekwencje są płynnie odtwarzane. I muszę powedzieć że mpegi w jakości full HD są naprawdę dobre żeby nie powiedzieć rewelacyjne. Oczywiście nie ma tej plastyki obrazu generowanej przez obiektyw. Zresztą porównywałem ją z canonem 5D mkII i przegrywała tylko plastyką. Te pliki MTS to takie surówki coś jak Rawy.
Generowanie większego szumu może być żeczywiście związane z wielkością matrycy
Dzieki wam za podpowiedzi. Co do karty to muszę chyba coś porządnego kupić
znaczy ja się "przekonałem" kamera to to nie jest, ale zaleta taka, że niepowtarzalne sceny (gdzie jakość nie ma specjalnie znaczenia - aby lepsza od komórki :D) da się tym zatrzymać na dłużej ...
w samochodzie na podszybiu zamontowałem głowicę od statywu do kręcenia w czasie jazdy ... na mieście może być dowodem w sprawie (posądzenie o przejechanie na czerwonym)
Wyrażę swoje skromne zdanie - posiadam sony fx1000, który nagrywa w hdv i jestem z bardzo niego zadowolony. Zastanawiałem się nad kupnem d7000/d300s, ale jeszcze to nie to, niestety nikon na tej półce jeszcze raczkuje, a co innego canon ;) Do filmowania przyrody w mojej sytuacji to tylko kamera, gdyż ona mi daje obiektyw z 600mm na końcu. Zakup takowego odpowiednika w aparatach wyniósł by mnie minimum z 20tys złotych, więc wiecie. Jeżeli ktoś ma stajnie szkieł, to takowy d7k na pewno bedzie lepszym rozwiązaniem niż jakas pierdoła ledwo mieszcząca się w ręku (mała kamera)..bo wiadomo, że w lustrzance jest lepszy obiektyw;)
Jeśli ktoś kupił d7k to fotografowania + okazjonalnie filmy to jak najbardziej tak:D Należy pamietać, że chcąc filmować trzeba zakupić torbę akcesoriów do tego - follow focus; statywy naramienne, naziemne, odpowiednie głowice + może? szyny i krany ? :) - odpowiednie wizjery i uchwyty, a to wszystko swoje kosztuje...
kostek-brasil
17-05-2011, 23:29
Sebod, zaskoczyłeś mnie zaliczając swoją kamerę do niespecjalnie drogich. Gdyby mnie ktoś zapytał o wady D300s, to na pewno w pierwszej kolejności wymieniłbym jednak wysoką cenę, choć pamiętam gdy ten aparat kosztował dużo więcej. ;)
Masz bardzo dobrą kamerę, ale też według mnie jednak "niespecjanie tanią". :)
TMB, łobuziaku...ty to już zupełnie mnie rozłożyłeś na łopatki. Wspominasz o dodatkowych kosztach, a sam masz kamerkę w cenie jakiś 3 nowych D300s. :)
kostek-brasil - dwóch :razz:
kostek-brasil
18-05-2011, 16:33
Idzie to dostać w cenie mniejszej niż 12 tys. zł?.. chyba, że używaną.. :)
D300s plus manualne szkło, jest jednak lepiej.
A dlaczego akurat ma to być szkło manualne? W czym przeszkadza AF?
W tym, że szkła manualne zwykle są zrobione tak, aby pierścień ostrzenia był odpowiednio wygodny -te które mają AF (zwłaszcza tańsze) nie mają takiej precyzji.