PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Z cegłą w tle

pes
22-03-2011, 23:47
Mój debiut w tym dziale. Jak oceniacie? Pozdrawiam ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/i/247q.jpg/)

bizoner
23-03-2011, 00:54
Fajnie powyciągane cienie, coś w rodzaju HDR. Obróbka mi się podoba. Ogólnie na plus tylko kadr mi nie leży.

Pozdrawiam

NBA
23-03-2011, 01:04
Fajne mimo minusów... Ale ma coś w sobie... i model ciekawy

mOSAd
23-03-2011, 23:52
Daje radę.

Pienia
24-03-2011, 11:23
jest dobrze, fajne b&w...

Martini30
24-03-2011, 11:34
A nie była za krotka ogniskowa ? Troszkę wygląda na przerysowane. Sama obróbka na tak.

stig
24-03-2011, 12:11
A nie była za krotka ogniskowa ? Troszkę wygląda na przerysowane. Sama obróbka na tak.A portret nigdy nie moze byc przerysowany? Zawsze ma byc taki jak do paszportu? :)

Co do zdjecia... Jest ok, ale mimo wszystko cegla mi troszke nie lezy. Wydaje mi sie, ze do tego czlowieka bardziej pasowaloby tlo ze sciana upackana graffiti.

ekonet
24-03-2011, 12:14
mimo minusów...
Jakie to minusy?

Coś dziwnego jest na nosie modela. Nie wiem, czy to światło z góry, ślad po spijaniu śmietanki z kadzi czy też specyficzny makijaż.

Martini30
24-03-2011, 12:14
A portret nigdy nie moze byc przerysowany? Zawsze ma byc taki jak do paszportu? :)

Pewnie że może ;) A tutaj Ci to przerysowanie odpowiada ?

stig
24-03-2011, 12:19
Pewnie że może ;) A tutaj Ci to przerysowanie odpowiada ?A jestes w 100% pewny, ze twarz jest przerysowana, i ze akurat jest to wina/zasluga dobranej ogniskowej? Znasz tego czlowieka, robiles mu zdjecia na typowo portretowych ogniskowych?

Martini30
24-03-2011, 12:21
A jestes w 100% pewny, ze twarz jest przerysowana, i ze akurat jest to wina/zasluga dobranej ogniskowej? Znasz tego czlowieka, robiles mu zdjecia na typowo portretowych ogniskowych?

Nie znam,dlatego na wstępie pytałem a nie stwierdziłem. Ty rozumiem znasz człowieka ?

stig
24-03-2011, 12:24
Nie znam,dlatego na wstępie pytałem a nie stwierdziłem. Ty rozumiem znasz człowieka ?Oczywiscie, ze nie znam. Ale to nie ja przeciez napisalem, ze "troszke wyglada na przerysowane". :) Dlatego pytalem Ciebie -- skad to stwierdzenie. Nie oceniasz przeciez fotografii szescianu czy kola, zebys mogl to stwierdzic. :)

Martini30
24-03-2011, 12:29
Generalnie pytanie było do autora, który z pewnością wyjaśniłby mi tą kwestię. Pytałem, bo byłaby to dla mnie cenna wskazówka. A tak to robi się niepotrzebny OT.

stig
24-03-2011, 12:34
Generalnie pytanie było do autora, który z pewnością wyjaśniłby mi tą kwestię. Pytałem, bo byłaby to dla mnie cenna wskazówka. A tak to robi się niepotrzebny OT.Trzeba wiec bylo skonczyc na pytaniu, jaka zastosowal ogniskowa, a nie sugerowac ze byla za krotka, bo portret wyglada na przerysowany (jakbys w ogole mial na podstawie czego stwierdzic ten fakt). :) Poza tym co ma do tego rozwiazanie techniczne jakie zastosowal autor? Oceniasz zdjecie a nie jakies *******y jak ogniskowa. Na moje moglby je zrobic nawet na 14 mm albo i fishem. Oceniamy efekt koncowy, a nie drazymy czy autor aby na pewno zastosowal podrecznikowa ogniskowa. :)

Martini30
24-03-2011, 12:41
Trzeba wiec bylo skonczyc na pytaniu, jaka zastosowal ogniskowa, a nie sugerowac ze byla za krotka, bo portret wyglada na przerysowany (jakbys w ogole mial na podstawie czego stwierdzic ten fakt). :) Poza tym co ma do tego rozwiazanie techniczne jakie zastosowal autor? Oceniasz zdjecie a nie jakies *******y jak ogniskowa. Na moje moglby je zrobic nawet na 14 mm albo i fishem. Oceniamy efekt koncowy, a nie drazymy czy autor aby na pewno zastosowal podrecznikowa ogniskowa. :)

Masz rację, mój błąd. Mogę tylko przeprosić,co czynię.

matys
24-03-2011, 12:48
No proszę, jaka tu kultura...... Wtrącając się w wyrażanie opinii - bardzo fajny kadr, światło i obróbka B&W - jedyne co mi się rzuca w oczy, to jego prawe ucho - jakby się zawinęło pod czapką ;) - pozdrawiam

pes
24-03-2011, 13:05
Ooo, jaka dyskusja się wywiązała :) Bazą był HDR (-2,0,+2 EV). Konwersja do B&W, zabawa z cieniami, kontrastem, etc. Fakt, jakieś wysprejowane tło mogłoby być ciekawsze. Warunki oświetleniowe zastane ;) Ogniskowej w sumie nie pamiętam, musiałbym do jednego z nefów zerknąć...