Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Z cegłą w tle
Mój debiut w tym dziale. Jak oceniacie? Pozdrawiam ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/i/247q.jpg/)
Fajnie powyciągane cienie, coś w rodzaju HDR. Obróbka mi się podoba. Ogólnie na plus tylko kadr mi nie leży.
Pozdrawiam
Fajne mimo minusów... Ale ma coś w sobie... i model ciekawy
jest dobrze, fajne b&w...
Martini30
24-03-2011, 11:34
A nie była za krotka ogniskowa ? Troszkę wygląda na przerysowane. Sama obróbka na tak.
A nie była za krotka ogniskowa ? Troszkę wygląda na przerysowane. Sama obróbka na tak.A portret nigdy nie moze byc przerysowany? Zawsze ma byc taki jak do paszportu? :)
Co do zdjecia... Jest ok, ale mimo wszystko cegla mi troszke nie lezy. Wydaje mi sie, ze do tego czlowieka bardziej pasowaloby tlo ze sciana upackana graffiti.
mimo minusów...
Jakie to minusy?
Coś dziwnego jest na nosie modela. Nie wiem, czy to światło z góry, ślad po spijaniu śmietanki z kadzi czy też specyficzny makijaż.
Martini30
24-03-2011, 12:14
A portret nigdy nie moze byc przerysowany? Zawsze ma byc taki jak do paszportu? :)
Pewnie że może ;) A tutaj Ci to przerysowanie odpowiada ?
Pewnie że może ;) A tutaj Ci to przerysowanie odpowiada ?A jestes w 100% pewny, ze twarz jest przerysowana, i ze akurat jest to wina/zasluga dobranej ogniskowej? Znasz tego czlowieka, robiles mu zdjecia na typowo portretowych ogniskowych?
Martini30
24-03-2011, 12:21
A jestes w 100% pewny, ze twarz jest przerysowana, i ze akurat jest to wina/zasluga dobranej ogniskowej? Znasz tego czlowieka, robiles mu zdjecia na typowo portretowych ogniskowych?
Nie znam,dlatego na wstępie pytałem a nie stwierdziłem. Ty rozumiem znasz człowieka ?
Nie znam,dlatego na wstępie pytałem a nie stwierdziłem. Ty rozumiem znasz człowieka ?Oczywiscie, ze nie znam. Ale to nie ja przeciez napisalem, ze "troszke wyglada na przerysowane". :) Dlatego pytalem Ciebie -- skad to stwierdzenie. Nie oceniasz przeciez fotografii szescianu czy kola, zebys mogl to stwierdzic. :)
Martini30
24-03-2011, 12:29
Generalnie pytanie było do autora, który z pewnością wyjaśniłby mi tą kwestię. Pytałem, bo byłaby to dla mnie cenna wskazówka. A tak to robi się niepotrzebny OT.
Generalnie pytanie było do autora, który z pewnością wyjaśniłby mi tą kwestię. Pytałem, bo byłaby to dla mnie cenna wskazówka. A tak to robi się niepotrzebny OT.Trzeba wiec bylo skonczyc na pytaniu, jaka zastosowal ogniskowa, a nie sugerowac ze byla za krotka, bo portret wyglada na przerysowany (jakbys w ogole mial na podstawie czego stwierdzic ten fakt). :) Poza tym co ma do tego rozwiazanie techniczne jakie zastosowal autor? Oceniasz zdjecie a nie jakies *******y jak ogniskowa. Na moje moglby je zrobic nawet na 14 mm albo i fishem. Oceniamy efekt koncowy, a nie drazymy czy autor aby na pewno zastosowal podrecznikowa ogniskowa. :)
Martini30
24-03-2011, 12:41
Trzeba wiec bylo skonczyc na pytaniu, jaka zastosowal ogniskowa, a nie sugerowac ze byla za krotka, bo portret wyglada na przerysowany (jakbys w ogole mial na podstawie czego stwierdzic ten fakt). :) Poza tym co ma do tego rozwiazanie techniczne jakie zastosowal autor? Oceniasz zdjecie a nie jakies *******y jak ogniskowa. Na moje moglby je zrobic nawet na 14 mm albo i fishem. Oceniamy efekt koncowy, a nie drazymy czy autor aby na pewno zastosowal podrecznikowa ogniskowa. :)
Masz rację, mój błąd. Mogę tylko przeprosić,co czynię.
No proszę, jaka tu kultura...... Wtrącając się w wyrażanie opinii - bardzo fajny kadr, światło i obróbka B&W - jedyne co mi się rzuca w oczy, to jego prawe ucho - jakby się zawinęło pod czapką ;) - pozdrawiam
Ooo, jaka dyskusja się wywiązała :) Bazą był HDR (-2,0,+2 EV). Konwersja do B&W, zabawa z cieniami, kontrastem, etc. Fakt, jakieś wysprejowane tło mogłoby być ciekawsze. Warunki oświetleniowe zastane ;) Ogniskowej w sumie nie pamiętam, musiałbym do jednego z nefów zerknąć...