PDA

Zobacz pełną wersję : beauty dish Quantuum 70cm + uchwyt do lamp sys. BK-3 niekompatybilne. co w zamian?

korona.
22-03-2011, 21:49
Witam,
kupiłam beauty disha Quantuum 70cm + uchwyt Quantuuma do lamp systemowych BK-3. Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu okazało się, że nie ma szans na zamocowanie beauty 70cm na uchwyt. W opisie na stronie producenta jest wyraźnie napisane, że do BK-3 pasują wszystkie akcesoria systemowe, tymczasem na sparowanie tych dwóch nie ma szans.
Bez komentarza.

Wchodzi w grę zwrot obu elementów, jednak zależy mi na tym beauty właśnie w rozmiarze 70cm, dlatego moje pytanie brzmi:

Czy świeci ktoś lampami systemowymi z podpiętym beauty 70cm i może polecić jakiś uchwyt?

z góry dzięki za odp

marszull
22-03-2011, 22:28
a ze tak zapytam z ciekawosci, w jaki sposob jest to niekompatybilne?
bo jesli mocuje sie na lampe bowens to tak samo powinno sie mocowac na mocowanie

korona.
22-03-2011, 23:01
Takie to oczywiste, prawda?;) Dlatego nawet nie próbowałam tego montować na sklepie, a trzeba było.

Quantuum czegoś nie przemyślał w konstrukcji uchwytu i jeden z jego elementów jest na tyle odstający, że nie pozwala na równe przyłożenie czaszy do uchwytu, a za czym idzie i zamocowanie. Nie wiem czy dotyczy to tylko beauty 70cm czy też mniejszych rozmiarów, ale ewidentnie ktoś coś spieprzył.

marszull
22-03-2011, 23:11
ok juz sobie obejrzalem zdjecie bk-3 i wiem o co biega

po krotkiej przygodzie z bk-3, ja uzywam interfit strobies xs
tylko w Polsce ciezko dostac, ale jak go obejrzalem teraz to nie bedzie problemow z mocowaniem

w twoim wypadku chyba ten (http://afe.pl/catalog/uchwyt-mocowanie-bowens-lamp-systemowych-p-1583.html) bedzie git

otherside
22-03-2011, 23:53
Kątownik doskonale rozwiązuje problem. Sam przećwiczyłem, co prawda na BD 42cm. Inna sprawa, ze Beauty Dish to nie parasolka i daje dość duże straty światła. Jak dla mnie na tyle duże, ze wyklucza to stosowanie go z SB-900

morzon
23-03-2011, 02:20
Ogólnie chyba stosowanie BD z Sb-900 z jej schowanym palnikiem ma niewielki sens... Przy 70cm to sobie nie wyobrażam już kompletnie.

korona.
23-03-2011, 18:17
marszull dzięki za linka. Chociaż muszę przyznać, że trochę boję się F&V, kupiłam u nich kiedyś statyw i dosłownie rozsypywał mi się w rękach. Uchwyt Quantuuma BK-3 to solidna konstrukcja z wygodną regulacją pochylenia rozpraszacza. Generalnie mam przykre doświadczenie z uchwytami do lamp systemowych, dlatego rozważam zostawienie tego BK-3 na rzecz komfortu obsługi, a zamiany BD na 55cm (bo podobno jednak pasuje), albo zrobienie wgniecenia w czaszy tej 70-tki, żeby udało się nakręcić na uchwyt. Chociaż może warto też popytać na forum o ten uchwyt F&V..

othersaid/S4INT: na schowany palnik lamp systemowy jest sposób, wystarczy zamontować na palnik dyfuzor typu Lightsphere np. taki http://allegro.pl/dyfuzor-lightsphere-p1-2-nasadki-sb600-sb800-i1520010673.html. Znajomy pracuje na takim układzie i jest bardzo zadowolony z efektów. Koszt Lightsphere'a z przesyłką to 36zł - nie majątek, a dyfuzor przyda się też do reportażu.