Zobacz pełną wersję : SB-28DX umarła śmiercią nagłą ?
navigator_s9
22-03-2011, 21:20
Trochę dziwna spawa... kilka dni temu robiłem relację z pewnych zawodów sportowych. Głównie korzystałem z aparatu i obiektywem bez wykorzystania lampy. Do kilku ujęć podpiąłem SB-28DX która jak zawsze działała bez zarzutu. Po kilku zdjęciach (10 max) wyłączyłem ją i odłożyłem do torby. Po jakiejś godzinie ponownie potrzebowałem lampy więc ją podpiąłem z powrotem a ta nic. Nie włączała się... palnik się nie ruszał po włożeniu baterii itp. Eneloopy naładowane do pełna więc winą baterii to nie było. Co się mogło stać ? dziwi mnie to, że umarła po wyłączaniu, a nie w trakcie pracy.
Art Erie
22-03-2011, 21:25
Może być, że coś z elektroniką. Gdy pada palnik na ogół lampa początkowo zaczyna niedoświetlać.
navigator_s9
22-03-2011, 21:33
hmm... bardzo możliwe, że padł palnik... ostatnio faktycznie miał problemy z doświetlaniem. Dziwne by było jakby lampa się w ogóle nie włączała ze względu na przepalony palnik.
Art Erie
22-03-2011, 21:39
hmm... bardzo możliwe, że padł palnik... ostatnio faktycznie miał problemy z doświetlaniem. Dziwne by było jakby lampa się w ogóle nie włączała ze względu na przepalony palnik.
To by było rzeczywiście dziwne. Dwa tygodnie temu padł palnik w mojej SB-800, przed tym lampa niedoświetlała w zakresie 1-3EV, po czym całkowicie odmówiła współpracy w świeceniu. Po za tym jest całkowicie sprawna, całkiem normalnie się włącza, działa menu, a nawet "piszczy" podczas ładowania.
navigator_s9
22-03-2011, 21:45
Moja jest kompletnie nie żywa...
Art Erie
22-03-2011, 22:10
Dlatego stawiałbym na elektronikę; może jakaś błachostka ;)
navigator_s9
23-03-2011, 22:12
eeeeeeee.... ja nie wiem... może Sabina jako, że jest kobietą ma swoje "gorsze dni" bo przed chwilą podłączam akku i działa oO
Art Erie
23-03-2011, 22:16
Dlatego stawiałbym na elektronikę; może jakaś błachostka ;)
Może coś na stykach nie łączy, albo zimny lut..