Zobacz pełną wersję : Nowy "Lisek" od dzisiaj w finalnej wersji..
Ci co siedzą na FireFoxie wiedzą o co chodzi. Dzisiaj ukazała się nowa wersja Mozilli.
Wgrałem i na początku mały chaos, o co kaman z tym nowym układem. Dobrze, że przy update nie straciłem zakładek etc ^^ Upodobniłem go sobie trochę do wersji 3.XX.
A wam podoba się nowy FOX ?
EDIT: To dobry dział na tego typu rozmowę ? :> Jc, proszę o przeniesienie do Cafe.
No i jak to chodzi? Jest jakaś wyraźna różnica w szybkości działania?
Ja się jeszcze wstrzymam. Znając życie miałbym problemy z przelewami bankowymi bo wtyczki zapewne jeszcze nie działają na nowym FF.
Chodzi szybciej, bynajmniej ja mam takie wrażenie :)
Co do wtyczek czy rozszerzeń, na razie nie ma z tym problemu. Używam ok 10ciu, a FireFox nie sapał nic przy aktualizacji, że wtyczki są za stare. Chyba tylko "firebug" mi się aktualizował ;]
btw. zauważyłem, że FOX na siłę chce się upodobnić do Chrome. Cały czas wygląda inaczej, choć strasznie przypomina produkt google. Co do działania i wczytywania stron, to myślę że cały czas FireFox jest przed konkurencją.
Ja też jeszcze poczekam chwilę, aż podciągną wtyksy pod nową wersję. Choć niektóre już są. Nie podoba mi się trochę to, że nowy FF jest bardzo do Opery upodobniony. Nie żebym miał coś konkretnego zarzucić wyglądowi/układowi/interfejsowi Opery, ale jakoś mi nie podchodzi... Sam nie wiem, jak to opisać. A mam wrażenie, że teraz FF jest zerżnięty.
hydra_nt
22-03-2011, 23:15
Chodzi szybciej, bynajmniej ja mam takie wrażenie :)
BTW. Sprawdź kolego znaczenie tego słowa, szczególnie w kontekście tego zdania i nie używaj go bezsensownie. Choćby TUTAJ (http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej).
BTW. Sprawdź kolego znaczenie tego słowa, szczególnie w kontekście tego zdania i nie używaj go bezsensownie. Choćby TUTAJ (http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej).
Serdecznie dziękuje za link. Zapoznałem się z problemem, a raczej błędem jaki popełniłem.
BTW. Nie jestem twoim kolegą :)
Pozdrawiam
Mam wrażenie, że jest trochę szybciej. Z rozszerzeń tylko mi gesty myszy wyłączył. Najważniejsze - TabMixPlus - działa poprawnie. ;)
Na liście życzeń była obsługa ICC v4. Ciekawe czy jest... ?
Wieczorkiem sobie zapodam nową wersję, zobaczymy co to warte :)
Rafał_Sz
23-03-2011, 09:55
Opis zmian dla 4.0
http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/features/
Wart sobie odhaczyć opcję "karty na górze". Wygląda wtedy "po staremu" :)
Mnie się tam nowy wygląd podoba :) Co do innych obserwacji (używam od kilku dni):
1. Nie wiesza się multimedia container (wtyczka flash)
2. Działa wyraźnie szybciej
3. Mniej obciąża system
4. Nie urasta w RAMie do monstrualnych rozmiarów po minimalizacji do paska
5. Jest zaskakująco stabilny
bety 4.0 uzywam od dobrego miesiaca - jest duzo ciekawiej niz wersje 3.x
rozszerzen zbyt duzo nie uzywam, ale w koncu jest jako tako porzadna stabilnosc, no i nie zjada olbrzymich ilosci RAMu
sporo szybciej sie uruchamia i dziala
jak dla mnie same plusu :)
a i nowy wyglad bardzo mi sie podoba :)
Też się skusiłem na instalację, ale wcześniej zabezpieczyłem się ściągając starszą instalkę.
Wkurza mnie trochę to, że jak już wychodzi coś nowego, to stare wersje oprogramowania są skutecznie zakopywane i czasem trzeba się nieźle naszukać, żeby je znaleźć.
Do rzeczy. Najbardziej martwiłem się o plugin z Banku i w zasadzie miałem uzasadnione obawy. Po logowaniu do banku FF nie wykrywa niezbędnego pluginu.
Na szczęście da się to załatwić "na piechotę", bo plugin de facto jest kompatybilny.
Poza tym całkiem nieźle to wygląda i chodzi. Zakładki na górze oszczędzają miejsce, więc obszar wyświetlania jest nieco większy. Reszta pewnie wyjdzie w praniu.
Odnoszę wrażenie, że nieznacznie zmienił się rozmiar renderowanych czcionek.
Rafał_Sz
23-03-2011, 13:24
Inaczej wyglądają niektóre opcje tego forum, np. okno do wpisywania linków.
Odnoszę wrażenie, że nieznacznie zmienił się rozmiar renderowanych czcionek.
tez mialem takie wrazenie
jak porownuje z chromem, to wogole sa mega jazdy :D
Czy może wiecie czy da się wyłączyć ten biały pasek z adresami, wyskakujący w lewej dolnej części ekranu. Okropnie jest to denerwujące.
sokrates
23-03-2011, 14:09
Ja póki co zostaję przy Operze 11. Za to z ciekawością przyglądam się IE9.
Czy może wiecie czy da się wyłączyć ten biały pasek z adresami, wyskakujący w lewej dolnej części ekranu. Okropnie jest to denerwujące.
Zainstaluj -> https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/status-4-evar/
Potem:
Tools -> Addons ->Status-4-Evar->Options->Add-on Bar->Ticknij Show Close Button. Pojawi się nowy-stary status bar. Kliknij [X] i zniknie całkiem.
Valdek_Tychy
23-03-2011, 16:45
Zainstalowałem,potrzymałem z godzinkę i wróciłem do poprzedniej wersji.Przekombinowane,nieczytelne i niezrozumiałe dla mnie. Nie żebym do końca był przy ver.3,6 pewnie w koncu przejdę na 4 ale dopiero jak poprawią to i owo i dostępne będą dodatki do których przyzwyczaiłem się w obecnie używanej wersji
mishieck
23-03-2011, 20:40
A mnie wk.... to, że zamienili miejscami "otwórz w nowej karcie" i "otwórz w nowym oknie". Co z rozpędu kliknę to otwiera się nowe okno... :mad:
hm.. zainstalowałem na dwóch kompach. Na jednym FF nie wyświetla na dole paska stanu... hmm...
edit: pomogło doinstalowanie tego:
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/status-4-evar/
National
23-03-2011, 20:55
Jak dla mnie tylko Opera. :)
FireFox używam sporadycznie gdyż nigdy nie sprostał moim oczekiwaniom pod względem funkcjonalności.
Niestety :/, ale czasem używam do trudnych zadań i jak do tej pory jest ok.
A mnie wk.... to, że zamienili miejscami "otwórz w nowej karcie" i "otwórz w nowym oknie". Co z rozpędu kliknę to otwiera się nowe okno... :mad:
Nigdy nie rozumiałem, dlaczego wcześniej było odwrotnie. Swoją drogą to przeglądanie stron na FF bez środkowego klawisza myszy to jakaś katorga ;)
To zainstaluj edit menu -> https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/menu-editor/ i sobie przestaw.
Jak dla mnie tylko Opera. :)
Można wiedzieć dlaczego? :)
obsługuje to cos CMS? :)
boje sie instalowac bo moge stracic duzo bardzo zakladek, wiem wiem mozna export ale jak ostatnio dwa razy zrobilem to cos sie pokrzaczylo z winy FF :) dlatego pytam o ten CMS zanim zainstaluje
2 pytania przed instalacją:
- nie ma problemu ze starymi wtyczkami?
- jest wersja x64?
jednak zainstalowalem
i tak, iCC nie obsluguje w domyślnych ustawieniach, w about:config - color management ustawialem na 0 i 2 i 1 i nic to nie zmienilo
natomiast szybkoscia powala na kolana
Michal_C
24-03-2011, 10:15
Wydaje mi się, że ciągle nie ma wersji 64bit. Dziwi mnie to.
Czemu mam problem z wejściem do banków?
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że ciągle nie ma wersji 64bit.
Na japko jest. :mrgreen:
Sendilkelm
24-03-2011, 10:26
Mnie też. :) W sumie teraz jest ok, ale się już przyzwyczaiłem. Na szczęście w 50% przypadków otwieram linki w nowej karcie poprzez ctrl+LPM.
Michal_C
24-03-2011, 10:26
No tak jabłko rules :)
Michal_C
24-03-2011, 10:30
i do poczty na onecie też nie mogę się zalogować :(
używam od kilku miesięcy, potrafi nawet do 3 GB ram pożreć, nie żebym żałował ale nie wiedzieć czemu już przy około 700 MB zaczyna zamulać. Na ubuntu też używam mniej więcej tyle samo czasu i tak nie zamula, ale też ram pożera...
Rafał_Sz
24-03-2011, 10:50
i do poczty na onecie też nie mogę się zalogować :(
U mnie nie ma problemów z OP. Może to Adblock?
Sendilkelm
24-03-2011, 12:41
1. Grupowanie kart - bardzo fajna sprawa.
2. Karty aplikacji (chyba ściągnięte z chrome) - też fajna sprawa
3. Działa szybciej niż ver 3
Zacząłem też używać synchronizację, ale żeby zobaczyć w pełni jak działa to muszę podłączyć innego kompa (z domu) więc nie teraz, ale jeśli ktoś wie to może mi pomóc. Zaznaczyłem synchronizowanie kart. Otwieram wiele stron, synchronizuję, zamykam FF. Włączam FF, synchronizuję i kart tamtych nie ma. Jestem ciekawy czy to powinno zadziałać czy nie? W pomocy nic o tym nie ma, a nie wiem czy przy synchronizacji zapisuje on skąd dana synchronizacja była wykonywana. I żeby zapisać karty i otworzyć je później w domu, to przed zamknięciem FF muszę wykonać synchronizacje? Czy wysyła on to sam.
Ale chaos.... :) Dobra bawię się dalej.
1. Grupowanie kart - bardzo fajna sprawa.
2. Karty aplikacji (chyba ściągnięte z chrome) - też fajna sprawa
3. Działa szybciej niż ver 3
Zacząłem też używać synchronizację, ale żeby zobaczyć w pełni jak działa to muszę podłączyć innego kompa (z domu) więc nie teraz, ale jeśli ktoś wie to może mi pomóc. Zaznaczyłem synchronizowanie kart. Otwieram wiele stron, synchronizuję, zamykam FF. Włączam FF, synchronizuję i kart tamtych nie ma. Jestem ciekawy czy to powinno zadziałać czy nie? W pomocy nic o tym nie ma, a nie wiem czy przy synchronizacji zapisuje on skąd dana synchronizacja była wykonywana. I żeby zapisać karty i otworzyć je później w domu, to przed zamknięciem FF muszę wykonać synchronizacje? Czy wysyła on to sam.
Ale chaos.... :) Dobra bawię się dalej.
do synchronizacji ulubionych itd. na dowch kompach zainstalowalem wtyczke Xmarks. Dane przechowywane sa na ichniejszym serwerze, a kazde dodanie nowej zakladki a jednym z komputerow skutkuje dodaniem zakladki na drugim kompie (przy uruchamianiu FF)
jak dla mnie dziala calkiem przyjemnie :)
Rafał_Sz
24-03-2011, 12:57
do synchronizacji ulubionych itd. na dowch kompach zainstalowalem wtyczke Xmarks. Dane przechowywane sa na ichniejszym serwerze, a kazde dodanie nowej zakladki a jednym z komputerow skutkuje dodaniem zakladki na drugim kompie (przy uruchamianiu FF)
No dobrze. A jak w biurze ma jeden zestaw zakładek, a w domu inny, to co wtedy?
No dobrze. A jak w biurze ma jeden zestaw zakładek, a w domu inny, to co wtedy?
mozesz ustawic, czy ma laczyc, czy zamienieniac
Michal_C
24-03-2011, 13:03
rsz no własnie nie. Mieli mieli i nic nie wyświetla i pokazuje, że przekroczono limit czasu.
Dziwne
Sendilkelm
24-03-2011, 13:05
Dzięki, jeśli nie zadziała to orig. to spróbuję. Na razie poczekam aż będę mógł sprawdzić na 2 kompach, na razie jestem w pracy i mam dostępny tylko jeden. Może faktycznie zakładki nie synchronizują się na tym samym komputerze, bo uznaje on, że skoro usunąłem zakładkę na tym kompie to po co ma ją dodawać z synchronizacji z tego samego komputera.
Sapphiron
24-03-2011, 13:06
Zainstalowałem tego nowego liska i po parunastu minutach wywaliłem i zainstalowałem starą wersję... Muli niesamowicie, ma laga przy pisaniu, ma problemy z Adblockiem...
Starszy Lisek chodzi płynnie jak ta lala...
Nenene... Wtedy masz wszędzie jeden zestaw zakładek. ;-)
Zainstalowałem czwóreczkę, popstrykałem, polubiłem. Trzeba się będzie przyzwyczaić do zakładek na górze, jak w Chromie, ale to jak do wszystkiego nowego. Fajnie nowy Lisek wygląda w połączeniu z Vistowym/7-kowym Aero. W 3.6 tez można było tak zrobić dodatkiem Glasser. Myślałem, że cały czas działa, a tu się okazało, że niekompatybilny, ale za to program sam z siebie jest szkiełkowy.
Fajne jest jeszcze to, że w 7-ce integruje się z paskiem zadań i wyświetla podgląd zakładek jak IE8. Podobało mi się to w IE8, trochę brakowało w FF. Teraz jetem cały hepi. :-)
BTW:
Wiecie, że z nazwą FireFox, to nie chodzi o lisa, tylko o Pandę Czerwoną, która jest nota bene oficjalną maskotką Mozilli.
Strasznie słitaśne stforki: http://www.idg.pl/news/364734/Mozilla.adoptowala.prawdziwe.firefoksy.html
Trzeba się będzie przyzwyczaić do zakładek na górze,
po co sie przyzwyczajac na sile skoro jednym kliknieciem mozna to zmienic...
Sendilkelm
24-03-2011, 13:14
zakładek. ;-)
Kart.
No właśnie :) Ja już mam na dole.
rsz no własnie nie. Mieli mieli i nic nie wyświetla i pokazuje, że przekroczono limit czasu.
Dziwne
Specjalnie ja też sprawdziłem. Mogę bez problemu. Może miałeś jakieś wtyczki, które się nie zaktualizowały i teraz stwarzają jakiś problem.
Michal_C
24-03-2011, 13:34
Sendilkelm (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38180) wiesz co nie. Mam go na firmowym w pracy więc nic nie mam. Może dlatego, że wychodzę przez łacze via austria. Nie bzdura a co to ma do rzeczy.
Masakra
Kart.
No przecież właśnie mówię, że zakładek, nie? ;-)
No właśnie :) Ja już mam na dole.
Ano faktycznie. I teraz to już sam nie wiem, jak mi się bardziej podoba... Eeej... Namieszaliście mi w głowie... ;-)
Naprawde nikt z nic nie wie co z tym CMS? szperam w necie i nie moge zaleźć....
Rafał_Sz
24-03-2011, 15:26
mozesz ustawic, czy ma laczyc, czy zamienieniac
Dziwne
No to mam jasność w temacie. :D
Ok, sam spróbuję. :)
Michal_C
24-03-2011, 17:53
kymaj (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=20062)
FF-->about:config-->gfx.color_management.mode-->wstawiasz 2 i git dział wstawiasz 0 i nie działa.
Możesz sprawdzić na testowych stronach np tu (http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg)
dzieki Michal, z Twoim obrazkiem smiga, nawet jak mam 1 w color management ale sprawdz z tym http://www.color.org/version4html.xalter
na poprzednich wersjach FF obrazek z mojego testu prawidlowo sie wyswietlal, nie wiem czy to blad czy Twoj test obsluguje tylko wersje "v2 GBR v2 Adobe RGB" a nie "v4 e-sRGB v4 YCC-RGB"
kymaj (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=20062)
FF-->about:config-->gfx.color_management.mode-->wstawiasz 2 i git dział wstawiasz 0 i nie działa.
Możesz sprawdzić na testowych stronach np tu (http://monitory.mastiff.pl/temp/cmm.jpg)
Ja mam wartość 1 i jest OK (zresztą tak samo jak w poprzedniej wersji).
Z dwójką mam przesycone barwy (monitor szeroko gamutowy).
A zauważyliście, że pole tekstowe, w które wprowadza się tekst można sobie dowolnie rozciągać? Zajefajny bajer, teraz to właśnie zauważyłem.
Zauważyłem, że nie widać wyskakujących okienek komunikatów (np. okna powiadomienia o prywatnej wiadomości z tego forum) a jedynie ich zawartość (pola tekstowe, przyciski itp.).
Michal_C
25-03-2011, 10:59
kymaj, przmo u mnie po zainstalowaniu na kompie FF miałem od razu cyfrę 2. Dlatego sugerowałem ją. Trudno jednak znaleźć na stronach pomocy FF szczegółowe info o CM.
Pozdrawiam
kymaj, przmo u mnie po zainstalowaniu na kompie FF miałem od razu cyfrę 2. Dlatego sugerowałem ją. Trudno jednak znaleźć na stronach pomocy FF szczegółowe info o CM.
Pozdrawiam
Mozilla trochę z tym namieszała, bo kiedyś ten wpis nazywał sie ciut inaczej i żeby obśługiwała profile to rzeczywiście wpisywało się 2. Od którejś wersji zmienił się wpis i trzeba z kolei wpisać 1 by to działało :)
m.gawronski
25-03-2011, 12:22
a czy komuś udało się rozwiązać problem z widocznością zdjęć w picasie ? Nie wiem jakiego dodatku mi brakuje i czy jest to problem lisa gdyż kolega ma starszą wersję lisa i zdjęcia widzi. kto podpowie ?
a czy komuś udało się rozwiązać problem z widocznością zdjęć w picasie ? Nie wiem jakiego dodatku mi brakuje i czy jest to problem lisa gdyż kolega ma starszą wersję lisa i zdjęcia widzi. kto podpowie ?
U mnie zdjęcia się wyświetlają bez problemu.
u mnie również jest ok.
Jest jakaś różnica między wartością 1, a 2 management.mode ?
Właśnie rozkminiam dodatek - Tab Mix, wcześniej go nie używałem, a ma niby ułatwić przeglądanie stron w kartach :P
u mnie również jest ok.
Jest jakaś różnica między wartością 1, a 2 management.mode ?
Właśnie rozkminiam dodatek - Tab Mix, wcześniej go nie używałem, a ma niby ułatwić przeglądanie stron w kartach :P
Domyślna wartość 2 aktywuje zarządzanie barwą dla otagowanych treści. Ponieważ w internecie 99% treści jest nieotagowanych, funkcja pomaga jak zmarłemu kadzidło. Na szczęście po przełączeniu na 1 aplikacja zarządza barwą nieotagowanych treści, domyślnie przyjmując że są one wyrenderowane do sRGB.
Dzięki za dokładne wyjaśnienie ;-) Nie mam już więcej pytań.
Kundzior
25-03-2011, 17:39
U mnie FF jak się wyłożył w poprzedniej wersji, tak ta nowa też nie qma, próbowałem to i tamto poczyścić, zainstalkowac nową no i się instaluje, lecz nie wszystkie treści wyświetla. Jednak wole Chrome.
Mariusz888
26-03-2011, 01:28
Ja zmieniłem na razie na lapku i powiem że mimo wywrócenia wszystkiego "do góry kołami" to mi się podoba ;) chodzi nieźle i jak na razie się nie wyłożyła ale dopiero kilka godz. jest zainstalowana tak więc na stacjonarnym też będzie update :)
Zainstalowałem na nie-za-mocnym laptopie. Wow! Renderowanie błyskawicznie szybkie. Śmiga wszystko szybciutko. Pamięci zajmuje też IMO mniej niż poprzedni (wiadomo, jak się otworzy dużo kart YT i załaduje filmy to urośnie). Ale przy ciągłym działaniu, nie rośnie samo z siebie (mam przeglądarkę włączona niemal cały czas, kompa zamiast wyłączać daje w stan wstrzymania, wiec FF zdarza się pracować po kilkadziesiąt godzin). Dodatków jakieś 15-20 tylko IEtab jeszcze nie jest zgodny, ale to pewnie kwestia chwili, albo jest coś innego.
Podoba mi się opcja synchronizacji. Kiedyś była taka wtyczka - używałem jej gdy miałem jednocześnie laptopa i kompa stacjonarnego. Teraz fajnie, bo rozszerzyła funkcjonalność do zakładek, historii, haseł, etc. Teoretycznie niezauważalna będzie przesiadka między komputerami.
Interfejs można bardzo szybko przystosować do starych przyzwyczajeń, nie wiem z czym niektórzy mają problem. Odznaczamy "karty na górze", wybieramy "dostosuj" przestawiając guziki. Chmurka pojawiająca się w dolnym rogu, zamiast paska stanu, też mi się podoba - więcej miejsca na ekranie.
Póki co - same plusy. A drobne minusy (jeśli faktycznie to minusy, a nie nabyte przyzwyczajenia) szybko można poprawić.
A mnie wk.... to, że zamienili miejscami "otwórz w nowej karcie" i "otwórz w nowym oknie". Co z rozpędu kliknę to otwiera się nowe okno... :mad:Też tak mam :)
. Trudno jednak znaleźć na stronach pomocy FF szczegółowe info o CM.Właśnie. Ktoś może objaśnić co z zarządzaniem kolorem? Jak sprawdzić co jest, jak zmienić. Łopatologicznie :)
Domyślna wartość 2 aktywuje zarządzanie barwą dla otagowanych treści. Ponieważ w internecie 99% treści jest nieotagowanych, funkcja pomaga jak zmarłemu kadzidło. Na szczęście po przełączeniu na 1 aplikacja zarządza barwą nieotagowanych treści, domyślnie przyjmując że są one wyrenderowane do sRGB.Gdzie to się zmienia?
Czy to wszystko co można zrobić w kwestii CM ?
Co do moich uwag co do FF4. Przeszedłem z 3.0, a nie z 3.6. Jest zdecydowanie szybsze uruchamianie się tej nowej przeglądarki. Niestety mam pewien problem. Używałem wtyczki Fast Dial, miałem tam poukładanych około 40 stron. Nagle (wcale nie po pierwszym otwarciu FF4) zniknęła ta moja układanka. Robiłem różne zabiegi, odinstalowałem i instalowałem ponownie te wtyczkę. Przywracałem (bo przed przejściem na FF4 zrobiłem eksport zakładek) stare zakładki. Wyczyściłem wszystko CCleanerem. Nic to nie dało. Ba, po instalacji fast dial na poczyszczonym FF4 .. otwierała się strona z załadowanymi kilkoma kartami, a nie pusta. To były ostatnio dodane zakładki. Jak je chciałem usunąć z Fast Dial, by to zrobić po swojemu, to mi je usuwało w ogóle z zakładek w FF. Koszmar. Ze 2 godziny kombinowałem na wszystkie sposoby. W efekcie musiałem zrezygnować z Fast Dial. Zainstalowałem sobie podobną wtyczkę - Speed Dial. Niestety oceniam ją gorzej niż Fast Dial, chodzi wolniej, głupio przelicza miniaturki, wolno je załadowuje przy otwieraniu karty itd. Ktoś miał taki problem?W google nic nie znalazłem.
Gdzie to się zmienia?
Czy to wszystko co można zrobić w kwestii CM ?
Należy wpisać w pasku adresu polecenie about:config, wyszukać tag gfx.color_management.mode i zmienić jego wartość z domyślnego "2" na "1". To w zasadzie wszystko, co jest do szczęścia potrzebne.
Dodatków jakieś 15-20 tylko IEtab jeszcze nie jest zgodny, ale to pewnie kwestia chwili, albo jest coś innego.
Jest dostępny zgodny IEtab 2.
Póki co - same plusy. A drobne minusy (jeśli faktycznie to minusy, a nie nabyte przyzwyczajenia) szybko można poprawić.
No niestety, wielkim minusem jest, niezgodna z poprzednią wersją, wielkości renderowanych czcionek.
sokrates
26-03-2011, 15:23
Zastanawiam po co się męczyć z "rudym" skoro jest 'rewela' opera, no i od biedy (o)błędny chrome ;-)
P.S. Mi to osobiście przy 4GB RAM różnicy nie robi, ale opera po kilku godzinach 'pracy' otwarte kilka(naście) kart zajmuje w pamięci 70 - 150 MB. FF przy podobnym dociążeniu potrafił zjeść dobrze ze 2 i 3 razy tyle. Może to mieć znaczenie dla osób z małą ilością RAM, i mających uruchomione inne programy niz sama przegladarka.
Rafał_Sz
27-03-2011, 18:41
Co do moich uwag co do FF4. Przeszedłem z 3.0, a nie z 3.6. Jest zdecydowanie szybsze uruchamianie się tej nowej przeglądarki. Niestety mam pewien problem. Używałem wtyczki Fast Dial, miałem tam poukładanych około 40 stron. Nagle (wcale nie po pierwszym otwarciu FF4) zniknęła ta moja układanka. Robiłem różne zabiegi, odinstalowałem i instalowałem ponownie te wtyczkę. Przywracałem (bo przed przejściem na FF4 zrobiłem eksport zakładek) stare zakładki. Wyczyściłem wszystko CCleanerem. Nic to nie dało. Ba, po instalacji fast dial na poczyszczonym FF4 .. otwierała się strona z załadowanymi kilkoma kartami, a nie pusta. To były ostatnio dodane zakładki. Jak je chciałem usunąć z Fast Dial, by to zrobić po swojemu, to mi je usuwało w ogóle z zakładek w FF. Koszmar. Ze 2 godziny kombinowałem na wszystkie sposoby. W efekcie musiałem zrezygnować z Fast Dial. Zainstalowałem sobie podobną wtyczkę - Speed Dial. Niestety oceniam ją gorzej niż Fast Dial, chodzi wolniej, głupio przelicza miniaturki, wolno je załadowuje przy otwieraniu karty itd. Ktoś miał taki problem?W google nic nie znalazłem.
To ciekawe. Ja też używam FastDial. Po przejściu na 4 nic mi się nie zmieniło i FD działa jak należy.
Należy wpisać w pasku adresu polecenie about:config, wyszukać tag gfx.color_management.mode i zmienić jego wartość z domyślnego "2" na "1". To w zasadzie wszystko, co jest do szczęścia potrzebne.
Dzięki! :)
Zastanawiam po co się męczyć z "rudym" skoro jest 'rewela' opera ...
(...)
Pewnie po to, że jak dotąd w operze nikt nie pokusił się o dołączenie modułu zarządzania barwą, a fotoamatorom taka funkcjonalność przeglądarki może się przydać.
Nie sądzisz?
Dzięki. Sporo się zmieniło. Nawet tło forum (ja używam "białego") z błękitnego stało się szarawe. Dziwne.
Pytanie. Mam otwarte wiele kart i zamykam przeglądarkę. Następnie otwieram przeglądarkę i ... mam odpaloną tylko jedną kartę, te ustawiona jako startową. Gdzie zmienić opcje, by pokazywał sie taki zestaw kart jaki był przy zamykaniu?
Pytanie. Mam otwarte wiele kart i zamykam przeglądarkę. Następnie otwieram przeglądarkę i ... mam odpaloną tylko jedną kartę, te ustawiona jako startową. Gdzie zmienić opcje, by pokazywał sie taki zestaw kart jaki był przy zamykaniu?
W "Opcje" w zakładce "Karty" należy zaptaszkować "Ostrzegaj przed zamknięciem wielu kart".
Zamykając przeglądarkę wyskoczy komunikat z pytaniem czy zapisać otwarte karty przed zamknięciem. Jeśli klikniemy "Tak", to po ponownym jej odpaleniu otworzą się te, które były otwarte w momencie zamykania.
To chyba nie działa przy jednej tylko otwartej karcie. Zamykając przeglądarkę po ponownym jej włączeniu odpala się strona startowa.
Mnie z kolei brakuje przycisku "Odśwież", i muszę latać do F5;)
Mnie z kolei brakuje przycisku "Odśwież", i muszę latać do F5;)
a u mnie jest ;)
kliknji prawym myszki na gornym pasku i wybierz dostosuj. Wrzuc strzaleczke odswierzania w dowolne miejsce :)
Zamykając przeglądarkę wyskoczy komunikat z pytaniem czy zapisać otwarte karty przed zamknięciem.
Nie ma takiego komuniatu, tzn pytania czy zapisać karty.
Jest ostrzeżenie, że zamykam wiele kart i pyta czy ostrzegać w przyszłości, czy nie.
Nie ma takiego komuniatu, tzn pytania czy zapisać karty.
Jest ostrzeżenie, że zamykam wiele kart i pyta czy ostrzegać w przyszłości, czy nie.
Faktycznie nie ma takiego komunikatu, jest tylko ostrzeżenie. Jakoś u mnie to działa. I przywraca zamknięte karty. Jeśli jest ich oczywiście więcej niż jedna.
Już kojarzę, w poprzedniej wersji - 3.6 miałem tak, że w tym ostrzeżeniu było "Zapisz i zakończ" lub "Zakończ". Zawsze klikałem tą pierwszą opcję;) i może ta nowa wersja się dostosowała;)
A może w "Opcje" "Ogólne" trzeba wybrać "Po uruchomieniu programu Firefox-wyświetl okna i karty z poprzedniej sesji"?
a u mnie jest ;)
kliknij prawym myszki na gornym pasku i wybierz dostosuj. Wrzuc strzaleczke odswierzania w dowolne miejsce :)
Jakoś nie mogę tej strzałeczki tam znaleźć:(
Znalazłem. Jest z prawej strony paska adresowego. Od zawsze byłem przyzwyczajony do lokalizacji "Odświeżania" pomiędzy strzałkami "Przejdź do poprzedniej strony" a "Przejdź do następnej strony" :)
A może w "Opcje" "Ogólne" trzeba wybrać "Po uruchomieniu programu Firefox-wyświetl okna i karty z poprzedniej sesji"?
tylko wtedy pozbawiam sie mozliwości odpalenia przeglądarki z otwartą ulubioną stroną startową
tylko wtedy pozbawiam sie mozliwości odpalenia przeglądarki z otwartą ulubioną stroną startową
Tak.
Właśnie zaznaczyłem tę opcję, żeby otwierały się okna i karty z poprzedniej sesji. I przy zamykaniu przestał informować, że zamykam kilka kart.
Po włączeniu przeglądarka otwiera mi jednak te karty ponownie.
Niestety teraz nie ma wybranej strony startowej.
No i tak sobie sprawdzam jak to będzie działać, kiedy jednak ustawię sobie znów stronę startową i zamknę jak jeszcze kilkanaście minut temu przeglądarkę z kilkoma otwartymi kartami. I co? I się zepsuło:(
Komunikat o zamknięciu kilku kart mi wyskakuje, owszem. Ale już ich ponownie nie otwiera. Tylko strona startowa.
Więc teraz ja też mam tak działającą przeglądarkę.
Musiałem się bawić:(
Ale może znajdzie się jakiś sposób, żeby to działało tak jak kiedyś;) A nawet jak nie to trudno.
Będzie albo Ulubiona strona startowa albo Karty z ostatniej sesji:)
Dam sobie rękę uciąć, że gdzieś widziałem przycisk "Przywróć poprzednią sesję". Na pewno da się to zrobić w menu "Historia", ale wydaje mi się, że przycisk też widziałem gdzieś, taki do wyjęcia na wierzch.
Sendilkelm
28-03-2011, 13:48
Ja mam tylko problem z dodatkiem(aplikacją) do Notowań Giełdowych Online DMBZWBK. Po instalacji FF było ok, ale dziś jest komunikat, że nie jest ona zainstalowana. Zainstalowałem ponownie i nadal jest ten sam komunikat. Ok, może jej nie dostosowali, ale to czemu pierwszego dnia działała. Firefox odpalany był kilkadziesiąt razy i nadal było ok.
No właśnie. U mnie wtyczka FastDial też działała przez kilkanaście pierwszych otwarć FF4.
Coś tam jeszcze jest nie dopracowane, a wtyczki nie dostosowane. Robimy za beta-testerów :)
Sendilkelm
28-03-2011, 14:02
No właśnie. U mnie wtyczka FastDial też działała przez kilkanaście pierwszych otwarć FF4.
Coś tam jeszcze jest nie dopracowane, a wtyczki nie dostosowane. Robimy za beta-testerów :)
Pewni tak :) Ja zostałem w tej chwili zmuszony korzystać z tego w Chrome albo IE.
Co do tematu o stronie startowej. Z tego co widzę, to jest tak, że albo mamy stronę startową albo poprzednią sesję. Żadnych problemów tutaj nie ma. Może istnieje jakieś obejście tego, żeby mieć poprzednią sesją plus dodatkowo stronę startową. Ja mam ustawioną poprzednią sesję i w niej mam najważniejsze strony, których i tak nie chce zamykać. Dla mnie to jest nawet logiczne. Albo mam jedną ważną stronę, albo kilka :) A te najważniejsze, dodatkowo mam przypięte jako aplikacje.
EDIT:
Aby mieć komunikat z przyciskiem ZAPISZ przy zamknięciu trzeba wszystkie poniższe wartości ustawić na true. (w about:config)
browser.tabs.warnOnClose
browser.warnOnQuit
browser.warnOnRestart
browser.showQuitWarning
Podejrzewam, że zwykłe opcje nie uwzględniają wszystkich wpisów w about:config i przy zabawie ze stroną startową można je pomieszać.
Ja mam kilka ważnych, ale nie chcę by zawsze na starcie się odpalały wszystkie, bo nie zawsze wszystkie potrzebuję, a szkoda czasu na ładowanie wszystkich. Stąd był zainstalowany Fast Dial.
Czasami chce się otwierać zestaw nie kart ulubionych, ale zestaw jaki się miało ostatni na kompie. Jak kończę buszowanie w necie o 2 w nocy i czasem nie mam już chęci przeglądania kart, które sobie pootwierałem łażąc po róznych www. Chciałbym móc dokończyc to następnego dnia.
Sendilkelm
28-03-2011, 14:21
Ja mam kilka ważnych, ale nie chcę by zawsze na starcie się odpalały wszystkie, bo nie zawsze wszystkie potrzebuję, a szkoda czasu na ładowanie wszystkich. Stąd był zainstalowany Fast Dial.
Czasami chce się otwierać zestaw nie kart ulubionych, ale zestaw jaki się miało ostatni na kompie. Jak kończę buszowanie w necie o 2 w nocy i czasem nie mam już chęci przeglądania kart, które sobie pootwierałem łażąc po róznych www. Chciałbym móc dokończyc to następnego dnia.
W takim wypadku pozostaje chyba opcja strony startowej + ręczne odzyskiwanie poprzedniej sesji. Jeśli ostatnia sesja jest tak rzadko potrzebna, to można ją ręcznie przywrócić.
Istnieje jeszcze możliwość korzystania z grupowania zakładek, ale wydaje mi się, że w tym przypadku też wszystko się odświeża przy starcie.
.
Aby mieć komunikat z przyciskiem ZAPISZ przy zamknięciu trzeba wszystkie poniższe wartości ustawić na true. (w about:config)
browser.tabs.warnOnClose
browser.warnOnQuit
browser.warnOnRestart
browser.showQuitWarning
browser.tabs.warnOnClose - miałem true
browser.warnOnQuit
browser.warnOnRestart
browser.showQuitWarning
tych trzech linijek nie mam wcale, więc nie mogę przestawić wartości na true :mrgreen:
chyba sobie zainstaluje kolejnego FF4 :)
Sendilkelm
28-03-2011, 14:26
A ja właśnie odkryłem, nigdy z tego nie korzystałem, że można mieć kilka stron startowych oddzielając je znakiem '|'. :)
browser.tabs.warnOnClose - miałem true
browser.warnOnQuit
browser.warnOnRestart
browser.showQuitWarning
tych trzech linijek nie mam wcale, więc nie mogę przestawić wartości na true :mrgreen:
chyba sobie zainstaluje kolejnego FF4 :smile:
Nie musisz. Wystarczy kliknąć PPM i je dodać (wartość Boolean). :) Tym bardziej, że ten FF niektóre ustawienia zapamiętuje jeśli instalujesz na poprzednią wersję. Instalowałem już na 3 różnych komputerach i połowa ustawień zostawała z poprzednich wersji.
EDIT:
browser.tabs.warnOnClose
browser.warnOnQuit
browser.warnOnRestart
browser.showQuitWarning
Podejrzewam, że zwykłe opcje nie uwzględniają wszystkich wpisów w about:config i przy zabawie ze stroną startową można je pomieszać.
Działa:D
Ja mam wszystkie cztery linijki, w dwóch pozmieniałem na true i wróciło do normy:)
Podziękował ładnie za ten przepis.
.Wystarczy kliknąć PPM i je dodać (wartość Boolean)..Łopatologiczniej poproszę :)
Sendilkelm
28-03-2011, 14:39
Łopatologiczniej poproszę :)
:)
1. Wchodzisz do about:config (zakładam z powyższych postów, że to już umiesz).
2. Klikasz prawym przyciskiem myszy na okienku z wartościami (gdziekolwiek) tak aby pojawiło się menu z:
- Modyfikuj
- kopiuj
- kopiuj ustawienie z
- Dodaj nową wartość typu (wybierasz tę opcję) -> Wartość logiczna (boolean)
3. Nazwę nowego ustawienia wpisujesz: browser.warnOnQuit
4.Wybierasz w następnym okienku wartość True.
Powtarzasz analogicznie dla 2 następnych opcji, których nie masz wpisanych.
zrobione, ale ..
- nie pyta o nic przy zamykaniu kart. Nawet nie ostrzega jak przedtem, że zamykam kilka kart.
- otwiera ostatnią kombinacje kart. Jesli gdy zamykałem była jedna karta, to otwierał włąśnie na niej, a nie na domyślnej.
czyli nadal działa inaczej niż stary FF3.0
po co oni zmienili coś co było bardzo dobre?
ja wiem że mnie zakrzyczycie, ale mi się podoba IE, tylko, że na Win XP mogę miec tylko IE8, do IE9 potrzeba Win7. No i używam FF tylko dlatego, że sprawdza pisownie. Gdyby tak IE sprawdzał j. polski....
Sendilkelm
28-03-2011, 15:01
Aby to działało musisz mieć ustawione:
Narzędzia -> Opcje -> Po uruchomieniu FireFox wyświetl stronę startową.
Jeśli tak masz to może faktycznie przeinstaluj FF, może coś namieszał.
Nikt Cię nie skrzyczy, napinanie się na to, która przeglądarka jest lepsza i bezpieczniejsza jest i tak bez sensu. :) Znam tyle samo informatyków, którzy korzystają z WIN + IE i nie mają wirusów, co krzykaczy, którzy mają linuxa+mozille (bo to jest "trendi") a nie potrafią sobie z tym poradzić. :)
Aby to działało musisz mieć ustawione:
Narzędzia -> Opcje -> Po uruchomieniu FireFox wyświetl stronę startową.BINGO :) :) :)
wielkie dzięki :)
PS - a to o wirusy chodzi? ja mam noda32 od 3 lat i nie mam problemów - odpukać.
Sendilkelm
28-03-2011, 15:21
BINGO :) :) :)PS - a to o wirusy chodzi? ja mam noda32 od 3 lat i nie mam problemów - odpukać.
Nie tylko, ale z tego co pamiętam wojna zaczęła się właśnie od dziur i poprawnego wyświetlania stron wg standardów. EOT :)
adolfik9501
29-03-2011, 12:49
Jakby komu nie działały dodatki w nowym FF to może zastosować:
Firefox 4 - jak odblokowac starsze rozszerzenia (http://www.idg.pl/news/368623/Firefox.4.jak.odblokowac.starsze.rozszerzenia.html )
Może w twoim przypadku sprawdziłby się dodatek Session Manager. Ma mnóstwo opcji: można ustawić co ma robić przy starcie, można sobie zapisać wiele sesji i potem je przełączać w razie potrzeby (nie zapisuje tylko kart, ale cały układ okna-karty), robi kopie zapasowe na wszelki wypadek i ma sporo innych funkcji.
Ja mam ciągle otwarte ok. 60 kart (z których klika(naście) zmienia się w trakcie sesji) i nie mógłbym żyć bez Session Managera :). Kiedyś wystarczyło, że coś się popsuło, albo ktoś inny pozamykał mi wszystkie karty i była kupa - musiałem sobie przypominać co miałem ostatnio otwarte. A teraz wystarczy, że z listy poprzednich sesji wybiorę sobie tę moją i już :).
i tak, iCC nie obsluguje w domyślnych ustawieniach, w about:config - color management ustawialem na 0 i 2 i 1 i nic to nie zmienilo
Obsługuje, obsługuje i to od bardzo dawna.
na poprzednich wersjach FF obrazek z mojego testu prawidlowo sie wyswietlal, nie wiem czy to blad czy Twoj test obsluguje tylko wersje "v2 GBR v2 Adobe RGB" a nie "v4 e-sRGB v4 YCC-RGB"
Nigdy FF nie obsługiwał profili v4. Jeśli się wyświetlało co innego, to był błąd.
Proponuję założyć folder w pasku zakładek, wrzucić swoje ulubione adresy i otwarcie wszystkich jest zrealizowane przez "otwórz wszystkie w kartach".
Obsługuje, obsługuje i to od bardzo dawna.
Nigdy FF nie obsługiwał profili v4. Jeśli się wyświetlało co innego, to był błąd.
zawsze mialem v4 dlatego sie zdziwilem, dzieki za info
robin102
18-04-2011, 14:19
Jakby ktoś potrzebował to STARY0ostatni lisek jest do pobrania tu w wielu jeżykach w polskim też :)
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-older.html
tylko pliczek trzeba prawym myszy "zapisz element docelowy jako.. " bo standardowo to się pewnie będzie zmierzał lisek chytrusek do od razu instalacji.
Ja się nowego wystraszyłem :(
ściągłem se na wszelki wypadek na zapas starego
Czwóreczka u mnie śmiga jak złoto. Mam Win7.
Były problemy z kilkoma stronami, wtyczkami, ale po zastosowaniu porady:
Jakby komu nie działały dodatki w nowym FF to może zastosować:
Firefox 4 - jak odblokowac starsze rozszerzenia (http://www.idg.pl/news/368623/Firefox.4.jak.odblokowac.starsze.rozszerzenia.html )
wszystko jest OK.
Sendilkelm
21-04-2011, 15:53
Znalezione w necie:
http://www.chip.pl/artykuly/porady/2011/04/jak-ponad-2-krotnie-przyspieszyc-firefoksa-4-0
Znalezione w necie:
http://www.chip.pl/artykuly/porady/2011/04/jak-ponad-2-krotnie-przyspieszyc-firefoksa-4-0
Rudy dostał takiego speeda, że będę go musiał chyba przywiązać łańcuchem do kaloryfera ;-) Dzięki za podpowiedź.
Znalezione w necie:
nie widziałem o tym.
Właśnie zmieniłem wartości i Foxik zapierdziela aż miło :DD
Jja cie... Faktycznie dostał kopa. Aż dziwnie jakoś...
przecież ten trick jest znany od bez mała 10 lat :)
Rafał_Sz
24-04-2011, 08:48
Nie psuj atmosfery.
;):)
Nie psuj atmosfery.
;):)
sorrrrrrrrrriiiiiiii
tyle lat używam Mozilli i o nim nie słyszałem ^^
Sapphiron
03-06-2011, 15:17
Pytanie do użytkowników...
Czy warto zmienić przeglądarkę z FF 3.6 na proponowane przez mozille 4.1?
Sprzęt to P4 3.0HT 2Gb DDR, karta AGP x800GTO...
Potrzebuje przeglądarki która będzie szybka i funkcjonalna, a przyzwyczaiłem się do FF niestety...
Ja myślę, że warto. Poza tym co za problem spróbować. Wcześniej tylko ściągnij sobie instalkę starej wersji na wszelki wypadek (no chyba że masz na dysku)
Sam oceń, potestuj. I tak Ci nic nie da, jak ktoś powie że będzie chodziła szybko/wolno. To są subiektywne odczucia, a testowanie nic nie kosztuje ;)
Co do przyzwyczajeń, to albo będziesz musiał sobie ją przekonfigurować na stary wygląd, albo przyzwyczajać się do FF od nowa ;) bo trochę się w niej zmieniło.
Sapphiron
03-06-2011, 15:30
no dobra, jak zrobić backup danych firefoxowych przed aktualizacją? tak żeby potem wgrać jak będę musiał usunąć program?
Rozumiem, że chodzi o zakładki??
W opcjach zakładek dajesz sobie eksport albo kopia zapasowa. Wszystkie zakładki eksportują się do pliku.
Jeśli chodzi o zapisane hasła to nie wiem :(
Sapphiron
03-06-2011, 15:41
no własnie chodzi o pełny backup czyli hasła, zakładki itp...
lukas.skov
03-06-2011, 15:46
mozbackup
http://mozbackup.jasnapaka.com/
Jeśli chodzi o zakładki to tak jak pisałem, nie ma problemu.
Co do haseł, to może wystarczy cache przenieść.
Nie pamiętam czy przypadkiem przy przejściu na wyższy FF takie rzeczy się nie importują z automatu (zakładki na pewno, nie wiem jak hasła). Problem mógłby być z powrotem na starszą wersję.
2pompony
03-06-2011, 16:22
MozBackup robi wszystko: archiwizuje bookmarki, hasła, loginy do kont na sieci, wpisywane adresy, ciastka, historię, skórki, extensions, i w ogóle całego Liska - po prostu cały profil usera. Można je zarówno backupować, jak i przywracać selektywnie, to znaczy zbakupować wszytko, ale przywrócić tylko niektóre rzeczy, wedle uznania.
Nie wierzyłem, dokąd nie przeniosłem sobie całego Liska ze wszystkimi ustawieniami z XP na Win7 bez najmniejszej zmiany! :) Przy czym rzecz dotyczyła tej samej wersji, nie próbowałem w locie zmieniać na wyższą.
Rafał_Sz
03-06-2011, 17:47
Mozbackup "robi" też kopię (wszystko co się chce) Thunderbirda.
Można też skorzystać z wbudowanego Firefox Sync.
mateo912
03-06-2011, 19:28
ściągnij sobie wtyczkę xmarks (http://www.xmarks.com/) to będziesz miał u nich na serwerze zsynchronizowane zakładki hasła i co jeszcze dusza zapragnie, co fajniejsze działa to z wszytkimi chyba przeglądarkami naraz czyli nie ma problemu żeby na stacjonarnym mieć FF na lapku chroma i wszędzie te same zakładki/zapisane hasła itp
Sapphiron
03-06-2011, 19:41
ściągnij sobie wtyczkę xmarks (http://www.xmarks.com/) to będziesz miał u nich na serwerze zsynchronizowane zakładki hasła i co jeszcze dusza zapragnie, co fajniejsze działa to z wszytkimi chyba przeglądarkami naraz czyli nie ma problemu żeby na stacjonarnym mieć FF na lapku chroma i wszędzie te same zakładki/zapisane hasła itp
Wybacz ale wolę nie przesyłać haseł ustawień i niczego innego do osób trzecich...
Użyłem Mozbackup (nie trzeba instalować), odinstalowałem 3.6, wyczyściłem rejestr i dysk, sp;rawdziłem ccleanerem, restart i nowy FF 4.1 siedzi już na maszynie.
Spoooooro szybciej działa... wcześniej FF uruchamiał się coś koło 60 do 100 sekund... Teraz starcza mu "aż" 5 do 10 sekund... I to z tymi samymi zakładkami, pluginami, hasłami itp...
Jedyne co mnie denerwuje to to że karty są nad paskiem adresu a nie tak jak było w 3.6 że karty są bezpośrednio nad treścią strony... Da się to jakoś przemieścić?
lukas.skov
03-06-2011, 19:46
Karty pod paskiem adresu
Firefox - Customize - Tabs on top (odznaczyć).
Sapphiron
03-06-2011, 19:56
a w polskiej wersji?
mateo912
03-06-2011, 19:58
Wybacz ale wolę nie przesyłać haseł ustawień i niczego innego do osób trzecich...
Użyłem Mozbackup (nie trzeba instalować), odinstalowałem 3.6, wyczyściłem rejestr i dysk, sp;rawdziłem ccleanerem, restart i nowy FF 4.1 siedzi już na maszynie.
Spoooooro szybciej działa... wcześniej FF uruchamiał się coś koło 60 do 100 sekund... Teraz starcza mu "aż" 5 do 10 sekund... I to z tymi samymi zakładkami, pluginami, hasłami itp...
Jedyne co mnie denerwuje to to że karty są nad paskiem adresu a nie tak jak było w 3.6 że karty są bezpośrednio nad treścią strony... Da się to jakoś przemieścić?
Wysyłane dane są szyfrowane a Ty ustawiasz pin bez którego nie można się dostać do wysłanych rzeczy.
Ale co kto lubi ;)
firefox-> opcje -> karty na górze
Sapphiron
03-06-2011, 20:03
Ok, ustawione co trzeba i wygląda jak stara dobra 3.6 ale działa idealnie :)
po zainstalowaniu tego mozilla backup przestal mi odtwarzac radiowa trojke :( i nie moge sobie poradzic...
2pompony
04-06-2011, 00:42
U mnie program nazywa się Mozbackup (nie mozilla backup) i nie trzeba go było instalować. Działał po rozpakowaniu zipa do byle jakiego foldera. Może zainstalowałeś co innego?
Sapphiron
04-06-2011, 08:02
U mnie program nazywa się Mozbackup (nie mozilla backup) i nie trzeba go było instalować. Działał po rozpakowaniu zipa do byle jakiego foldera. Może zainstalowałeś co innego?
Dokładnie :)
Ale swoją drogą jak można stracić dostęp do 3jki? no masakra...
ja tez uzylem mozbackup. co ciekawe, wszystkie streamy dzialaja youtube dziala, tylko stream trojki przestal dzialac... :( co wiecej.. na IE chodzi bez zarzutu :)
odinstalowanie i ponowne zainstalowanie flasha tez nie pomaga... czary mary... nie?
ja tez uzylem mozbackup. co ciekawe, wszystkie streamy dzialaja youtube dziala, tylko stream trojki przestal dzialac... :( co wiecej.. na IE chodzi bez zarzutu :)
odinstalowanie i ponowne zainstalowanie flasha tez nie pomaga... czary mary... nie?
miałem podobnie z inną rozgłośnią - pomogło zablokowanie adblocka na tej stronie
tak generalnie zeby zgrac wszystko co mamy w FF wystarczy przerzucic katalog Profilu (tam sie tworzy zawsze taki smieszny katalog w stylu x8263zytyci.default - sciezka domyslna: c:\documents and settings\user\dane aplikacji\mozilla\firefox\profiles\x8263zytyci.def ault)
po zgraniu na nowej instalce tego co jest w tym 8263... do nowo utworzonego katalogu domyslnego w Profiles bedziemy mieli wszystko po staremu. nie probowalem dla roznych wersji FF ale dla tej samej dziala (lacznie z haslami, historia, kartami, kolorkami, itp)
tak samo robi sie z thunderbirdem i nie potrzeba jakis dodatkowych programow.
2pompony
04-06-2011, 19:31
Oczywiście, pewnie każdy przez to przechodził... Plusem stosowania tego małego sofciku jest to, że możesz sobie zbackupować wszystko, ale przywrócić tylko niektóre rzeczy - np. na obcym kompie (w pracy, albo gdzieś) nie przywracać haseł i ciastek, ale bookmarki i extensions tak...
poradzilem sobie ;)
żeś normalnie bardziej tajemniczy nie mógł być ...
moglbym... moglem napisac tylko "poradzilem" ;)
Rafał_Sz
22-06-2011, 14:27
Właśnie zainstalowałem Firefox 5. Różnic na razie nie widzę.
:)
wydaje mi się ( :P ), że się szybciej odpala z dużą ilością zakładek - zmyślnie doładowywuje kolejne karty i jest szybciej gotowy do pracy. i minimalnie jakby szybciej otwieral strony - czego przy przejsciu 3.x - 4.0 nie odczulem zbytnio. generalnie 'w porzo' :D tylko czemu od razu pięć-zero ?
By szybko dorównać IE, który ma aż 9.0 :) i dlatego też szybko wejdą kolejne numery FF
Też mi się wydaje, że to tylko marketing.
--Richie--
23-06-2011, 23:54
wydaje mi się ( :P ), że się szybciej odpala z dużą ilością zakładek - zmyślnie doładowywuje kolejne karty i jest szybciej gotowy do pracy. i minimalnie jakby szybciej otwieral strony - czego przy przejsciu 3.x - 4.0 nie odczulem zbytnio. generalnie 'w porzo' :D tylko czemu od razu pięć-zero ?
Ja zostałem przy 3.6.18.....wersja 4.x była mułem bagiennym.Piątki jak na razie nie ściągam.
no wlasnie mam na dwoch kompach rozne wersje - w tym aktualne 3.x i nie odczuwalem roznicy w predkosci do 4.x , tylko w przycisku Nowa karta pod prawym myszki ;) za to 5.0 jakby cosik lepiej - dlatego proponuje przetestowac.
a z tym 5.0 pewnie macie racje, bo jakos nie afiszuja sie co takiego nowego dodali w tej wersji.
2pompony
24-06-2011, 00:53
Ja mam dwa na jednym systemie i jednej konfiguracji i odczuwam znaczny wzrost prędkości piątki w porównaniu do trójki. Nawet doprowadziłem do tego (po ciężkich bojach), żeby mieć ten sam zestaw extensions w obu wersjach - i powtarzam, że piątka jest u mnie sporo szybsza - szybciej wstaje, szybciej renderuje strony.
Boryszuk
26-06-2011, 19:11
Mi się dzisiaj uaktualniły rozszerzenia i Multirow toolbar, mimo że nie informuje o błędach, nie działa. Nie wiem jak to ogarnąć :/
Poza tym przeglądarka jak przeglądarka ;)
Boryszuk - zainstaluj sobie Tab Mix Plus i po kłopocie. Do tego - jeśli ktoś ma panoramiczne wyświetlacze - Vertical Tabs i mamy całą wysokość monitora do dyspozycji w przypadku większej ilości zakładek.
Wg mnie FF5 to faktycznie lekki update poprzedniej wersji. Po zainstalowaniu, wszystkie zapisane hasła i pluginy (nawet te bankowe) pozostały nienaruszone. Nawet ustawienia niestandardowe typu przyspieszenie FF pokazane we wcześniejszych postach też pozostały. Inaczej było podczas przejścia z 3.x na 4. Poza tym zmian nie widać za bardzo. Jedyną jaką zauważyłem, to jak zamykam zakładki na górnym pasku, to dopiero po jakimś czasie pozostałe zakładki wypełniają niezajęty obszar. Efekt jest taki, że mam otwarte ze 3 zakładki a ich szerokość jest taka jakbym miał otwarte z 10. Oczywiście przez parę sekund, potem wszystko wraca do normy.
Jedyną jaką zauważyłem, to jak zamykam zakładki na górnym pasku, to dopiero po jakimś czasie pozostałe zakładki wypełniają niezajęty obszar. Efekt jest taki, że mam otwarte ze 3 zakładki a ich szerokość jest taka jakbym miał otwarte z 10. Oczywiście przez parę sekund, potem wszystko wraca do normy.
mnie wlasnie tego brakowalo w FF (chrome ma taka opcje od dawna). Majac otwartych 10 i wiecej zakladek i probujac je zamykac, musialm ciagle ruszac myszka, zeby trafiac na kolejne. Teraz zamykane po prostu znikaja, a pozostale przesuwaja sie nie zmieniac swojego rozmiaru :)
U mnie nie robi PhotoME z FF5.
robin102
27-06-2011, 14:59
Ledwo się odważyłem na przejście w świat liska 4.0 a tu proszę już piąteczka jest :)
Tak przy okazji jak używałem wersjii 3.16 to miałem przy połączniech szyfrowanych kłódeczke, a teraz jej nie widzę ? Mimo, że w opcjach mam ustawione szyfrowanie. Czy da się przenisć karty otwarte pod pasek adresowy, a nie jak jest standardowo, że są nad.
Czy da się przenisć karty otwarte pod pasek adresowy, a nie jak jest standardowo, że są nad.
pomaranczowa ikona Firefox -> Opcje -> odhacz karty na gorze ;)
U mnie nie robi PhotoME z FF5.
Odpaliłem przed chwilą i już robi.
Boryszuk
27-06-2011, 15:34
to miałem przy połączniech szyfrowanych kłódeczke, a teraz jej nie widzę ? Mimo, że w opcjach mam ustawione szyfrowanie.
A u mnie to wygląda tak
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/497/zrzutekranu3zk.png)
robin102
27-06-2011, 21:31
No to coś mam nie teges :( bo pojawia się w tym miejscu komunikat:
" Ta witryna nie dostarcza informacji o swojej tożsamości "
przecież to wielki popularny banek, czyżby to było możliwe w tak popularnym banku internetowym ?
żarcik jakiś czy cuś ?
W drugim moim banku mniej internetowym już pojawia się komunikat jak u Ciebie o prawidłowej weryfikacji strony.
robin102
29-06-2011, 21:30
No i Liska 5.0 trzeba było odinstalować bo na W7 64 bit okna podnosiły sie z opóźnieniem szczegolnie przy pierwszym uruchomieniu przeglądarki po starcie komputera długo dlugo okno przeglądarki bez treści strony. Wróciłem do 4.01 i wszystko śmiga cacy.
U mnie 5.0 bez problemów też na W7 64bit. Ten sam system na laptopie i też Piątka bez problemów.
Może coś z aktualizacją W7??
5.0 na WIN7 64 śmiga przepięknie
Dj_Direct
30-06-2011, 13:06
ale to w dalszym ciągu sa wersje 32bitowe... 64bitowy Minefield jest ciągle w fazie rozwojowej. Jakkolwiek działa u mnie sprawnie od ubiegłego roku, to jednak problemy się trafiają z akceptowaniem różnych wtyczek. Zrobili by w końcu oficjalne 64bit...
ale to w dalszym ciągu sa wersje 32bitowe... 64bitowy Minefield jest ciągle w fazie rozwojowej. Jakkolwiek działa u mnie sprawnie od ubiegłego roku, to jednak problemy się trafiają z akceptowaniem różnych wtyczek. Zrobili by w końcu oficjalne 64bit...
ABP działa ?
Flash działa ?
Xmarks działa?
PDF download działa
a lokalizacja jest ?
bo się przymierzam :)
Dj_Direct
01-07-2011, 15:53
w wersji 64bit Flash jest tez rozwojowy i eksperymentalny, PDF - jesli mowisz o jakimś darmowym postscript printerze typu Primo PDF - to cziala. Xmarks - nie wiem co to, tak samo jak ABP (kojarzy mi sie z ArcyBiskuPem).
Lokalizacja ?? Chyba wyjdę na jakiegoś lamusa.... ;)
w wersji 64bit Flash jest tez rozwojowy i eksperymentalny, PDF - jesli mowisz o jakimś darmowym postscript printerze typu Primo PDF - to cziala. Xmarks - nie wiem co to, tak samo jak ABP (kojarzy mi sie z ArcyBiskuPem).
Lokalizacja ?? Chyba wyjdę na jakiegoś lamusa.... ;)
wiem,że flash to rozwojówka - ale czy działa :)
ABP to najważniejsza wtyczka w FF :) - Adblock Plus :D
Xmarks - to cudo do synchronizacji zakładek i historii
Dj_Direct
01-07-2011, 21:10
U mnie Flash Square 64bit działa, jedynie player na www.polskieradio.pl/trojka - nie bardzo chce się z nim dogadać :/
Adblocker Plus - nie używam. Autopager w każdym razie działa. Exif Viewer działa. Xmarks - nie znam, ale muszę sprawdzić, skoro cudo :)
wylacz plugin container i trojka bedzie dzialac.
Dzisiaj mi się zaktualizowała przeglądarka do wersji 5 i... nie widzę żadnej różnicy... Z wyjątkiem tego, że dwa wtyksy przestały mi działać. Na szczęści jednego udało się na chama przywrócić do pracy, drugi jest mi absolutnie zbędny, więc dałem sobie z nim spokój.
Yyy... Chyba ciut inaczej czcionki renderuje...
inaczej zachowuje się pasek kart.
robin102
03-07-2011, 21:12
U mnie 5.0 bez problemów też na W7 64bit. Ten sam system na laptopie i też Piątka bez problemów.
Może coś z aktualizacją W7??
System wskazuje , że nie ma nowszych aktualizacji, ale już chyba wiem co jest przyczyną,z e po pierwszym uruchomieniu przeglądarki okno się wyświetla przez chwilę bez treści -biała plansza po prostu. Chwilka mija i jest oki.
Złapałem taki komunikat który na czasem się pojawia , czasem jest czasem tak krótko, że nie zauważałem. Nie potrzebnie odinstalowałem FX 5.0 :( bo na FX4.0 też ten sam problem się zdarza.
Jak to naprawić ? Może coś doradzicie. podobno W7 to świetny system i sam z siebie coś sobie zepsuł :(
Użyć opcji naprawiania systemu z płyty, czy jakoś inaczej ?
HELP do specjalistów od oprogramowania
poniżej zrzut pulpitu mego
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/problem-1.jpg)
coś tam sobie chwile wyszukuje i komunikat znika, ale przeglądarka przy pierwszym uruchamianiu nie działa jak trzeba
Mam pytanie: w wersji 3.6 w pasku adresowym wpisuję np. flickr, naciskam enter i pojawia się ww strona. W wersji 5 pokazują się natomiast wyniki wyszukiwania. Co jest grane?
mam tak samo :) lecz mi to w ogóle nie przeszkadza.
Boryszuk
08-07-2011, 11:44
Mam pytanie: w wersji 3.6 w pasku adresowym wpisuję np. flickr, naciskam enter i pojawia się ww strona. W wersji 5 pokazują się natomiast wyniki wyszukiwania. Co jest grane?
mam tak samo :) lecz mi to w ogóle nie przeszkadza.
U mnie po wpisaniu w pasek flickr wyświetla się www.flickr.com, po wpisaniu lloyds wyświetla się www.lloyds.com
Cytat: (napisał Boryszuk)
U mnie po wpisaniu w pasek flickr wyświetla się www.flickr.com, po wpisaniu lloyds wyświetla się www.lloyds.com
Tak, ale w 3.6 czy w 5 ?
Boryszuk
09-07-2011, 15:28
5
wszystko zależy od konfiguracji
about:config
keyword.enabled
true - wyniki
false - strona
tu jest szerszy opis:
http://support.mozilla.com/en-US/kb/Location%20bar%20search
Boryszuk
10-07-2011, 10:40
Dziwne, u mnie jest "true" a też mi działa :D
http://img845.imageshack.us/img845/8372/zrzutekranu1jk.png
Hmm... A powiedzcie mi taką rzecz... Mam FF5 w kompie w robocie i w domu. W firmowym kompie, jak kliknę środkowym przyciskiem na linka otwiera, to mi w kartę obok tej, na której obecnie jestem. Natomiast w domu, gdy zrobię to samo, kolejna karta pojawia się na samym końcu. Nie mam żadnych wtyksów do zarządzania kartami ani w jednym, ani w drugim Firefoxie. W starszych wersjach, w opcjach, było możliwe (tak mi się wydaję) ustawienie, czy karta ma się otwierać obok, czy na końcu. Teraz tego nie ma, a przynajmniej ja nie widzę. Oba Firefoxy mam zainstalowane od hen, hen dawien, dawna i kolejne wersje były nakładane na poprzednie. Być może kiedyś miałem inaczej obie przeglądarki ustawione i te ustawienia przeszły przez kolejne wersje, natomiast w tej chwili nie ma możliwości tego zmienić w oczywisty sposób. I teraz pytanie. Czy da się to jakoś przestawić? Pytam, zanim zacznę ślęczeć nad about:config, bo być może jest jakiś inny sposób, albo może ktoś z Was wie, gdzie dokładnie w konfigu tego szukać.
about:config
może to ten parametr:
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent
może porównaj jego wartość w obydwu przeglądarkach
Hmm... Wszystko wskazuje na to, że to by było to. ;-) Dzięki.
Od chwili jak zaktualizowałem Firefox-a do wersji 5, program ten przestał nadawać się do użytku. Tak muli, że przy otwieraniu stron można zasnąć. Myślałem, ze to wina łącza i dla próby zainstalowałem Chrome. Strony ładują się błyskawicznie. Czy ktoś ma podobne odczucia co do spowolnienia "Liska" i czy da się z tym coś zrobić ?
coś masz gdzieś namieszanie
ja używam liska nr 6 działa bez zarzutu.
sokrates
16-08-2011, 11:42
Od chwili jak zaktualizowałem Firefox-a do wersji 5, program ten przestał nadawać się do użytku. Tak muli, że przy otwieraniu stron można zasnąć. Myślałem, ze to wina łącza i dla próby zainstalowałem Chrome. Strony ładują się błyskawicznie. Czy ktoś ma podobne odczucia co do spowolnienia "Liska" i czy da się z tym coś zrobić ?
dziwne, właśnie nastawiam się psychicznie na przejście z chrome na FF 5 (lub 6) - powód - po aktualizacji chrome do 13 zdecydowanie wolniej otwierają się strony zawierające dużo grafiki (np. wszelkiego rodzaj galerie) porownując tą samą stronę FF5 vs chrome 13 - chrome wczutuje stronę 2 - 3x wolniej
właśnie dorwałem się do testu i porównania popularnych przeglądarek. Myślę, że redakcja benchmarku jest trochę mało obiektywna tzn. za bardzo Chrome zachwalają :P
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Przegladarki_internetowe_Firefox%2C_Opera%2C_Chrom e%2C_IE9%2C_Safari_-_porownanie-4040.html
Czy ktoś mnie oświeci, co się zmieniło w 6 w stosunku do 5? Oprócz tego, że znów jeden ważny wtyks przestał mi działać... Oni chyba serio chcą dogonić numeracją IE albo Operę...
Oni chyba serio chcą dogonić numeracją IE albo Operę...
Normalne. Pamięta Pan jak wiele lat temu Microsoft Word przeskoczył za jednym zamachem z numeracją wersji z 2.0 na 6.0 dlatego że konkurencja opublikowała wersję 6.0? ;)
Psychologia silnym narzędziem jest.
Czy ktoś mnie oświeci, co się zmieniło w 6 w stosunku do 5? Oprócz tego, że znów jeden ważny wtyks przestał mi działać... Oni chyba serio chcą dogonić numeracją IE albo Operę...
Numeracja po prostu nie ma już żadnego znaczenia, tak samo jak w przypadku Chrome. Zmiany w 6 są raczej kosmetyczne.
od jakiegoś czasu mam 5 i co jakiś czas program przestaje odpowiadać - po prostu sie zacina i trzeba chwile przeczekać... ktoś wie co może być tego powodem?
Zacznij od aktualizacji do 6.
2pompony
18-08-2011, 16:42
Zacznij od aktualizacji do 6.
A to jest standartowa odpowiedź odczepna, czy czymś podparta? Ta szóstka, to rzeczywiście cośma inaczej/lepiej, czy to numerek? Coś mi się wydaje, że taka szybka zmiana wersji z 5 od razu na 6 to tylko marketing...
To jest standardowa odpowiedź w przypadku korzystania z softu niewspieranego już przez producenta. Następna sugestia to wyłączenie rozszerzeń, być może któreś z nich powoduje spowolnienia.
Jak pisałem wyżej, numer wersji nie ma istotnego znaczenia, chodzi o to, aby użytkowników przekonać do korzystania z najnowszej obecnie wersji. Fx będzie wprowadzać małe zmiany regularnie co kilka miesięcy albo i częściej, a nie wielką aktualizację raz na kilkanaście miesięcy.
2pompony
18-08-2011, 17:07
To co mówisz ma sens, tylko mi się nie podoba, że producent zmusza mnie co chwilę do aktualizacji, która - wbrew pozorom - nei jest bezproblemowa. TO znaczy sama instalacja Foxa jeszcze jest do przejścia, cały problem w tym, że fox służy jako host wielu innym pluginom ułatwiającym życie, i zawsze kłopot jest z nimi właśnie... A to odmawiają współpracy, a to trzeba ręcznie grzebać i wpisywać im wyższe numerki (co wcale nie znaczy, że będą działać dobrze), i tak dalej...
Ideałem byłoby, gdyby w ramach jeden wersji - powiedzmy piątki - pojawiały się poprawki: 5.1, 5.2, 5.3 i tak dalej, a wszystkie pluginy działałyby z update'u na update. Doppiero jakaś rewolucyjna zmiana kwalifikowałaby zmianę numerka o całą jedną wersję do góry. Przy czym wcale nie upieram się przy numerku, on jest drugorzędny. Upieram się, że łatwiej by mi było update'ować, gdybym wiedział, że nie wiąże się to z ponowną mordęgą przy klikunastu pluginach co każdy update.
Ale może wymagam za dużo.
Fx odchodzi od takiego modelu rozwoju, ponieważ nie sprawdza się on przy takim rozwoju WWW, jaki jest obecnie. Nie będzie wielkich aktualizacji oczekiwanych przez kilkanaście miesięcy, a mniejsze, wprowadzane kilka razy w roku.
Co do niedziałających pluginów - to oczywiście jest pewien problem, ale wina jest raczej po stronie ich autorów... Jak coś nie działa po zmianie z 5 na 6 (u mnie 1 plugin z 6), to równie dobrze mógłoby paść przy zmianie z 5.1 na 5.2.
2pompony
18-08-2011, 17:24
Ale nie działa, bo odmawia instalacji z uwagi na numer hosta, czy się instaluje, ale po prostu nie chce robić tego, do czego jest przeznaczony?
....TO znaczy sama instalacja Foxa jeszcze jest do przejścia, cały problem w tym, że fox służy jako host wielu innym pluginom ułatwiającym życie, i zawsze kłopot jest z nimi właśnie... A to odmawiają współpracy, a to trzeba ...
Dokładnie. Ja liska nie lubię, jestem dziwny i podoba mi sie IE. No tylko te wtyczki - głównie chodzi o sprawdzanie pisowni postów, ortografię :) i ze 3 inne.
2pompony
18-08-2011, 17:30
Fox sprawdza pisownię i ma słownik ortograficzny. TO, że są ludzie, którzy najwyraźniej z tego nie korzystają, to inna sprawa..
Ale nie działa, bo odmawia instalacji z uwagi na numer hosta, czy się instaluje, ale po prostu nie chce robić tego, do czego jest przeznaczony?
Jest wyłączony jako niezgodny z Fx 6. Nie wnikałem specjalnie czemu, bo używam go raz na ruski miesiąc. Podobnież po ręcznej poprawce wersji powinien zadziałać.
2pompony
18-08-2011, 17:43
No właśnie. Ja przesiadłem się z wersji 3 Foxa od razu na piątkę i żaden plugin mi się nie zainstalował - nei dziwię się zresztą, skok numeracji był za duży. Ale wystarczyło ręcznie każdemu wpisać że ma działać - i działa! Czyli jak się chce, to się da - tylko producent, zamiast przyjąć drogę 5.1, 5.2, 5.3 - gdzie wszystko by działało z automatu i bezproblemowo, przyjął inną, gdzie trzeba ręcznie... I to mi się właśnie nie bardzo podoba.
Pewnie nie jestem wyjątkiem, więc ludzi, którzy nie będą tak często update'ować przy każdej dupereli będzie więcej.
Jeżeli chodzi o kompatybilność rozszerzeń dla FF, polecam zainstalować dodatek Add-on Compatibility Reporter (https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/), który pozwala uruchamiać niekompatybilne rozszerzenia, dedykowane dla tej przeglądarki.
Władca Pixeli
18-08-2011, 18:41
tylko producent, zamiast przyjąć drogę 5.1, 5.2, 5.3 - gdzie wszystko by działało z automatu i bezproblemowo, przyjął inną, gdzie trzeba ręcznie... I to mi się właśnie nie bardzo podoba.
Ale wszyscy zaczęli tak postępować. Co nowy model aparatu to nowe baterie, oprogramowanie trzeba nowe bo starego już nie poprawią. Tak jest z telefonami. Zasilacz ma inne wtyczki, bateria ma inny kształt, aby ktoś przypadkiem nie miał starej jako zapasowej itd.
2pompony
18-08-2011, 18:51
Wiem, ale to wcale nie musi mi się podobać. Podobno nawet unijni biurokraci to zauważyli i prawnie chcą wymóc, aby wszystkie komorki (to na początek przynajmniej) miały jednakowe wtyczki ładowarek.
Może dojdzie kiedyś do tego, żeby człowiek, który ma ze sobą parę urządzeń przenośnych typu komórka, samochodowy GPS, tablet, dysk przenośny, aparat czy jeszcze coś innego nie musiał brać 10 różnych ładowarek tylko dlatego, że różnią się wtyczkami...
Pebal, dzięki za zwrócenie uwagi!
Lisek śmiga już w 7-mej wersji.
Boryszuk
22-08-2011, 16:05
Tydzien temu byla szosta. Chyba rzeczywiscie chca doscignac IE :D
To beta.
"As of August 2011, work for versions 7, 8 and 9 is in progress with a scheduled release to the release, Beta and Aurora channels of the respective versions on September 27, 2011. Firefox 8 is scheduled to be released on November 8, 2011. Firefox 9 is scheduled to be released on December 20, 2011." [wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Firefox)]
Zacznij od aktualizacji do 6.Zaraz po napisaniu to zrobiłem i zmian nie zauważyłem. Dalej przycina na 5-10 sekund, co utrudnia strasznie korzystanie z internetu.
Chyba pozostaje mi korzystanie z ósemki, która póki co takich problemów nie ma :D
2pompony
22-08-2011, 17:09
Człowiek wraca sterany życiem z imprezy po weekendzie, a tu mu się nagle wersja zestarzała o dwa numery...
No właśnie i co za idiota wymyślił te imprezy:lol:
2pompony
22-08-2011, 17:24
NIe, takie że można było epokę przespać (albo przetańczyć), to były za poprzedniego systemu. Teraz to normalnie: gryl, narzeczona, płyny, prysznic, gryl, narzeczona, płyny, do domu, prysznic i można w końcu odpocząć.
(...)
Teraz to normalnie: gryl, narzeczona, płyny, prysznic, gryl, narzeczona, płyny, do domu, prysznic i można w końcu odpocząć.
... ale te płyny to w sensie zażywania, czy wymiany, bo już się troszkę gubię? :)
2pompony
22-08-2011, 17:59
Dżentelmeni o takich rzeczach szczegółowiej nei rozmawiają, chyba, że w klubie. :)
cholercia - nowa wersja i znowu odrobine inne czcionki. Troche mnie to juz denerwuje
Forum wyświetla się tak samo
Niee, inaczej renderuje czcionki. Chyba mi się bardziej podoba. Póki co, to jedyna zmiana, jaką zauważyłem. No oczywiście poza tym, że znowu część wtyksów wykazało się brakiem zgodności...
Człowiek wraca sterany życiem z imprezy po weekendzie, a tu mu się nagle wersja zestarzała o dwa numery...
Gonią chłopaki, gonią numerację IE. :)
Albo Operę. ;-)
Microsoft goni Operę a Mozilla Microsoft. ;)
A na czele peletonu i tak jest Chrome. :-)
A na czele peletonu i tak jest Chrome. :-)
A jaki to ma numerek teraz? Z ciekawości pytam bo unikam raczej tego jak zarazy jakiej.
Yyymm... 13?
A ile czasu Chrome istnieje? Pewnie co miesiąc oczko w górę.
sokrates
30-09-2011, 21:27
Yyymmm ... 14.0.835.186m - taką wersję mam, choć i tak w większości korzystam z FF :-)
A tak wracając do FF. Na jednym kompie sam mi się zaktualizował, jeż nawet do 7.0.1 w tej chwili, a na dwóch pozostałych ciągle siedzi 6.0.cośtam i jakoś nie ma zamiaru się aktualizować. Nie, żeby mnie to specjalnie uwierało, ale jakoś tak dziwnie ten mechanizm działa.
A tak wracając do FF. Na jednym kompie sam mi się zaktualizował, jeż nawet do 7.0.1 w tej chwili, a na dwóch pozostałych ciągle siedzi 6.0.cośtam i jakoś nie ma zamiaru się aktualizować. Nie, żeby mnie to specjalnie uwierało, ale jakoś tak dziwnie ten mechanizm działa.
może do crona wpisuje się w zależności od dnia instalacji?
Dziwnie działa potwierdzam. Natomiast Chroma ostatnio Microsoft wywalał z systemu jako wirusa ;)
Dziwnie działa potwierdzam. Natomiast Chroma ostatnio Microsoft wywalał z systemu jako wirusa ;)
Tu (http://vbeta.pl/2011/10/01/microsoft-stwierdzil-ze-chrome-to-malware-dlaczego)
jest wyjaśnienie.
samson09
04-10-2011, 11:06
Dla mnie używanie chrome dyskwalifikuje brak możliwości zainstalowanie wtyczki vshare do oglądanie meczów na żywo online. Dlatego lisek teraz w wersji 7.0.1 gości u mnie od wielu lat.
sokrates
06-10-2011, 18:44
...Dlatego lisek teraz w wersji 7.0.1 gości u mnie od wielu lat.
to ile LAT ma wersja 7.0.1 ;-) Bo coś mnie chyba ominęło... którym mamy rok? 2019 :-)
Mozilla wypuściła niedawno nową wersję Firefoxa 10.0a1 (prebeta czyli alfa) o kryptonimie testowym Nightly. Spróbowałem i nie mogę się doczekać na oficjalną wersję, java śmiga aż miło. Wszystkie stronki skonstruowane we flashu ładują się szybciej, ogólnie wydaje mi się że lisek chodzi szybciej tzn biega truchtem i mniej pamięci przy tym zużywa.
Niestety wszystkie pluginy nie są kompatybilne więc zassałem go tylko na próbę. Jakby ktoś chciał spróbować to niech sobie zrobi wcześniej wszystkie backupy z firefox i pluginów jakie tylko możliwe. Instaluje się w osobnym folderze jako Nightly ale korzysta z tych samych ustawień użytkownika co FF więc należy uważać przy odinstalowywaniu.
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla-central/
więcej tu:
http://nightly.mozilla.org/
tylko dla zaawansowanych!
Niestety wszystkie pluginy nie są kompatybilne więc zassałem go tylko na próbę.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/add-on-compatibility-reporter/
Ten dodatek powinien pomóc.
Dzięki Paffel, a raczej dzięki w imieniu programistów Mozilli. ;)
Sądziłem że FF beta wysyła takie info automatycznie, nie wiedziałem że potrzebny dodatkowy plugin do tego.
A tak w ogóle to witamy na forum. :)
I hop, oczko do góry. Ja tak tylko, jakby ktoś przeoczył czasem... :-)
Zarówno TB, jak i FF otrzymały dziś aktualizacje. Aczkolwiek skok o jedną wzwyż jest już od dawna na wyrost, bo tak naprawdę zmiany od kilku wersji obu tych programów są kosmetyczne.
Władca Pixeli
09-11-2011, 04:53
Czy nie lepiej od razu zmienić numerację wersji na 2012 :mrgreen:
Jak tam u was '8' działa? Jakieś programy do archiwizacji - xmarks?
Czy nie lepiej od razu zmienić numerację wersji na 2012 :mrgreen:
Spokojnie, do stycznia dojdą już do takiej wersji...po kolei ;)
trzeba odświeżyć wątek :D a więc.. FireFox 9 już od wczoraj do pobrania !!
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Pliki_Mozilla_Firefox_9_-_popularna_przegladarka_internetowa_download-36945.html
Władca Pixeli
22-12-2011, 22:26
trzeba odświeżyć wątek :D a więc.. FireFox 9 już od wczoraj do pobrania !!
Ciekawe czy teraz jak dogonili IE to zwolnią z numeracją czy będę gonić Operę?:mrgreen:
Pany co jest z tym xmarksem. Jestem zalogowany na str. mogę nanosić poprawki w danych a ni cholery nie chce zsynchronizować??!! Restart liska nic nie daje. Lisek v. 9.0.1
1.
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/6905/xmarkssynchroniz.jpg)
2.
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/2245/myxmarks.jpg)
W Bookmarks powinno coś być nie?
Nagle dzisiaj pojawiły się moje zakładki na xmarks. Chyba trzeba było poczekać na weryfikację - ale została przyjęta.
Może polecę do Paribas Bank po kredyt jak mam takiego farta :) - dawno nie mniałem :) :)
Ciekawe czy teraz jak dogonili IE to zwolnią z numeracją czy będę gonić Operę?:mrgreen:
Chyba dogonili bo właśnie jest wersja 10.0.
marszull
31-01-2012, 23:47
Zainstalowalem dzis 9.0.1 i wlasnie zauwazylem ze zle mi zaczela wyswietlac kolor
kawalek zrzutu ekranu
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/5784/zrzutekranu20120131godz.jpg)
obydwa obrazki powinny byc biale, maja inna kolorystyke
najlepsze to jak teraz jak wrzucilem screena na imageshack i tu taj do posta
to tez sie zle wyswietla ;) znaczy zamiast bialy jest zazolcony
na wersji 5.0 tak nie mialem, w zasadzie przed chwila ;(
w innych programach tez jest ok, obrazek testowy (ten z gora) wyswietal mi sie do polowy ok czyli niby jest arzadzanie kolorem w przegladarce, ale niestety jest zle
pewnei trzeba cos poprzestawiac w tym zarzadzaniu kolorem w FF tylko nie wiem co
moglby mnie ktos oswiecic
EDIT juz jest chyba ok pogooglalem i znalazlem to
Wpisać w polu adresu about:config i potwierdzić klawiszem Enter. W oknie przeglądarki ukaże się ekran z ustawieniami przeglądarki.
W polu Filter wpisać gfx. Ukaże się lista opcji związanych z wyświetlaniem grafiki.
Kliknąć dwukrotnie parametr gfx.color_management.enabled, którego wartość domyślnie ustawiona jest na False. Parametr ten zostanie przestawiony na True.
Wyłączyć przeglądarkę i uruchomić ją ponownie.
Teraz jest ok i gorka (http://www.color.org/version4html.xalter) wyswietla cala (z mala biala kreseczka ale to chyba blad samego obrazka) czyli obsluguje juz orofile w wersji 4
Ale Tu jesteś zacofany... Przecież wersja 10.0 jest już dostępna. ;-)
marszull
01-02-2012, 00:21
Ale Tu jesteś zacofany... Przecież wersja 10.0 jest już dostępna. ;-)
wiem, ale mi to nie przeszkadza ;) bardzo dlugo mialem 3 a do teraz 5 ;)
Khehe, to był żart. Wersja 10 wyszła oficjalnie dosłownie kilka godzin temu. :-) W zasadzie wszedłem do tego wątku, żeby tradycyjnie poinformować brać o kolejnym szczebelku. Akurat się Twój post napatoczył. ;-)
... i FF 10.0 wydaje się znacznie szybszy od poprzedniej wersji 9.0.1...
A, i na nowej wersji nie działa Xmarks 4.0.5.
Nie wiem co sie stalo, ale od ktorej wersji FF totalnie sie spieprzyl, a przeciez od zawsze uwazalem ja za lepsza przegladarke anizeli Chrome czy Opera (chociaz "wywodze sie" z niej). Niestety, nowsze wersje sa totalnie niezjadliwe jako portable apps, a na kompie nie dzialaja niektore skrypty JS. Dlatego tez z bolem serca od jakiegos czasu zaczynam uzywac Chrome :(
Ja zawsze wolałem .... IE :confused: (nie bijcie). Gdyby nie słownik j. polskiego, to bym nie używał liska.
Jakie inne przeglądarki mają polski słownik (sprawdzanie pisowni)? Chrome ma?
a dlaczego z "bólem serca"? czyżby google ci nie pasowało? wg mnie gmail - za brak spamu, google - za... zreszta po co tlumaczyć, wystarczy wspomnieć bing.. i wszystko wiadomo no i chrome... chrome, opera, safari taka kolejnosc reszta dla mnie pomijalna...
Ja zawsze wolałem .... IE :confused: (nie bijcie). Gdyby nie słownik j. polskiego, to bym nie używał liska.
Jakie inne przeglądarki mają polski słownik (sprawdzanie pisowni)? Chrome ma?A reklamy Ci nie przeszkadzają? IE 9.0 nie jest taki zły, gdyby właśnie nie brak słownika i brak czegoś do blokowania reklam. Dla Firefoxa jest Adblock+ i ja już zapomniałem, co to są reklamy w internecie. I za każdym razem, gdy siadam do IE (a czasem mi się zdarza), przeżywam szok.
marszull
01-02-2012, 14:50
Adblock+ to podstawa do korzystania z netu
w sumie sie zastanawiam jak przed instalaja tej wtyczki moglem tak spokojnie przegladac siec ;)
Adblock+ to podstawa do korzystania z netuTo nie jedyna opcja. Ja używam czego innego: flashblock i uważam, że to lepsze. jpgi i gify w reklamach to nie problem, to małe pliki. Gorzej jest z flashem, a flashblock go blokuje. Mi to wystarcza.
marszull
01-02-2012, 20:34
Zainstalowalem dzis 9.0.1 i wlasnie zauwazylem ze zle mi zaczela wyswietlac kolor
kawalek zrzutu ekranu
źródło (http://img694.imageshack.us/img694/5784/zrzutekranu20120131godz.jpg)
obydwa obrazki powinny byc biale, maja inna kolorystyke
najlepsze to jak teraz jak wrzucilem screena na imageshack i tu taj do posta
to tez sie zle wyswietla ;) znaczy zamiast bialy jest zazolcony
na wersji 5.0 tak nie mialem, w zasadzie przed chwila ;(
w innych programach tez jest ok, obrazek testowy (ten z gora) wyswietal mi sie do polowy ok czyli niby jest arzadzanie kolorem w przegladarce, ale niestety jest zle
pewnei trzeba cos poprzestawiac w tym zarzadzaniu kolorem w FF tylko nie wiem co
moglby mnie ktos oswiecic
EDIT juz jest chyba ok pogooglalem i znalazlem to
Wpisać w polu adresu about:config i potwierdzić klawiszem Enter. W oknie przeglądarki ukaże się ekran z ustawieniami przeglądarki.
W polu Filter wpisać gfx. Ukaże się lista opcji związanych z wyświetlaniem grafiki.
Kliknąć dwukrotnie parametr gfx.color_management.enabled, którego wartość domyślnie ustawiona jest na False. Parametr ten zostanie przestawiony na True.
Teraz jest ok i gorka (http://www.color.org/version4html.xalter) wyswietla cala (z mala biala kreseczka ale to chyba blad samego obrazka) czyli obsluguje juz orofile w wersji 4
Zacytowalem siebie ;) bo jednak wcale nie jest dobrze
przy wlaczonym (true) gfx.color_management.enablev4 niestety niektore obrazki wyswietlaja sie zle
gora wlaczone (true) dol wylaczony (false)
źródło (http://img205.imageshack.us/img205/3466/zrzuty1.jpg)
przy ustawieniu gfx.color_management.mode probowalem tez roznych ustawien (dla otagowanych 2, dla wszystkich 1)
kurcze sam juz nie wiem co jest nie tak i jak mam to ustawic
aha jelsi to cos pomoze to monitor mam o normalnym gamucie (nie szerokim)
Podsumowanie ;)
przy ustawieniu false i 2 mam znowu sytuacje jak ze screena pierwszego
przy ustawieniu false i 1 mam wszystko zazolcone
przy ustawieniu false i 0 mam ok (ale wtedy chyba nie mam zarzadzania kolorem w zdjeciach tzn profile nie sa czytane)
przy ustawieniu true i 1 mam wszystko niebieskie
przy ustawieniu true i 2 mam niektore obrazki niebieskie (jak screen z ebay)
przy ustawieniu true i 0 mam ok (ale czy wtedy przegladarka czyta profile)
nie wiem juz nic ;)
gfx.color_management.mode ma być na 1. Reszta domyślnie. Profil monitora ma być poprawny i w wersji v2. MUSI działać. Poproszę o bezpośrednie linki tych "żółtych" rzeczy, powiem jak wyglądają naprawdę.
EDIT: Tło logotypu slodkokwasna.pl na wielkim F jest białe. Oczywiście w FF 9.0.1. Czyli ma Pan coś zrąbane z profilem wyświetlania.
marszull
02-02-2012, 13:03
a gfx.color_management.enablev4 jak ma byc? true czy false ?
ps dzieki za pomoc, w tej chwili nie jestem w domu jak wroce to ustawie wszystko i sprawdze
ale jak mam gfx.color_management.enablev4 na true i wartosc 1 to wyswietla mi wszystko na niebiesko (lacznie ze strona startowa googla)
w profilach monitora nic nie zmienialem a przy popredniej wersji FF (6) bylo ok
a gfx.color_management.enablev4 jak ma byc? true czy false ?
Ma być false. Obsługa profili v4 to nowość w FF i nie wiadomo na razie czy i jak to działa. Nie miałem czasu tego sprawdzać. Swoją drogą profile v4 maja pewne cechy przydatne w proofingu. Nie ma żadnego uzasadnienia używania ich jako profili wyświetlania.