Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Blagam POMOZCIE FILTR HAMA...

MRZK
22-01-2007, 12:56
Prosze bo nie oritntuje sie nic w temacie....
Jestem posiadaczem NIKONA D50 i obiektywu SIGMA APO DG 70-300, mam dostep do tych filtrow, ktore umieszczam ponizej, ale nie znam sie na nich .... NIee dysponuje wiedza w tej dziedzinie.co moge dobrac do tego obiektywu , ktory filtr? czy te hamy sa OK ? Bardzo wam wszystkim dziekuje i choc zdaje sobie sprawe ze kazdy z filtro ktory tutaj sie znajdzie jest do czegos innego, prosze poradzcie moze cos uniwersalnaego. Aaa i jeszcze jedno czy kazdy da sie wkrecic na ten obiektyw i kazdy da sie zamontowac? czy musze szukac czegos szczegolenego. Oto filtru do ktorych mam dostep:

FILTRY HAMA !!!

FILTR UV M:52
FILTR UV M:55
FILTR UV M:58
FILTR UV M:62
FILTR UV M:67
FILTR UV390 (0-HAZE) M:52
FILTR UV M:72
FILTR UV390 (0-HAZE) M:55
FILTR UV M:77
FILTR UV390 (0-HAZE) M:58
FILTR UV390 (0-HAZE) M:62
FILTR UV390 (0-HAZE) M:67
FILTR POLAR. KOŁOWY M:52
FILTR POLAR. KOŁOWY M:55
FILTR UV390 (0-HAZE) M:72
FILTR POLAR. KOŁOWY M:58
FILTR UV390 (0-HAZE) M:77
FILTR POLAR. KOŁOWY M:62
FILTR POLAR. KOŁOWY M:67
FILTR POLAR. KOŁOWY M:72
FILTR POLAR. KOŁOWY M:77

Cichy
22-01-2007, 13:13
Radzę zapomnieć o filtrach firmy Hama, które niestety również filtrują ostrość obiektywu :)

shaddixx
22-01-2007, 13:16
Jak nie wiesz do czego sa dane filtry to po co chcesz je kupic?? Tylko po to zeby je miec? Ja ci powiem ze filtry hama mozesz sobie darowac.
M: xx - srednica filtra. Ciebie beda interesowac 67 mm.

sokrates
22-01-2007, 13:27
hehe dawno nie widziałem takiego śmiesznego posta :-)

puchbeary
22-01-2007, 13:53
no dobra(ale tylko w duzym skrócie):
Filtr UV - bardziej nasycone kolory (bardzo niewiele), mniej zamgleń w fotografii krajobrazowej - głownie gór(teoretycznie), ochrona obiektywu(praktycznie)
filtr Polaryzacyjny - polaryzuje światło widzialne dzięki czemu na powierzchniach błyszczących jest mniej odbić(np. na wodzie, szkle wystawowym), popularny efekt stosowania to nasycone błekitno-granatowe niebo.Filtr raczej nie do stosowania a co dzień. Reszty szukaj sobie w sieci.
Filtry hama nadaja sie glównie do ochrony obiektywu przed uszkodzeniami mechanicznymi i niewiele ponad to. W zamian dostaje się w gratisie w fotografi pod światło blikowanie jak jasna cholera

Zbigniew
22-01-2007, 14:51
Interesować Cię może filtr ochronny, więc weź sobie odpowiedniej średnicy UV, tylko nie Hama - niech to będzie przynajmniej Hoya. I poszukaj na forum o filtrach - jest tego od cholery.

ALF
24-01-2007, 01:36
MRZK (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5559) zajrzyj na moją stronkę, tam masz poradnik dotyczący filtrów (również do pobrania)...generalnie hama robi jeden przyzwoity filtr HTMC...reszta to denka :)

KeRaD
04-02-2007, 21:54
hehe dawno nie widziałem takiego śmiesznego posta :-)

Drogi Marcinie,

A coz cie tak rozsmieszylo w tym poscie? czyz nie po to mamy forum zeby sobie pomagac? czy ty urodziles sie z wiedza o filtrach?

czesto strony fachowe sa absolutnie niezrozumiale dla amatorow. tylko dlatego ze ty cas wiesz a inni nie to nie uprawnia cie do drwin. Ktos powiedzial - 'kto pyta jest glupi przez 5 minut, kto nie pyta jest glupi cale zycie'

Gamling
04-02-2007, 22:14
MRZK (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5559) zajrzyj na moją stronkę, tam masz poradnik dotyczący filtrów (również do pobrania)...generalnie hama robi jeden przyzwoity filtr HTMC...reszta to denka :)

Zeby chociaz sama robila :) Hama to tylko nazwa handlowa, nawet nie wiesz co kupujesz.

puchbeary
04-02-2007, 22:20
KeRaD (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=8057) masz trochę racji w twierdzeniu że forum jest po to by sobie pomagać - sam kiedyś pełen świętego oburzenia pisałem prawie te same słowa co ty. Dziś przyznaję też i rację tym co się złoszczą, ironizują, czy żartują z początkujących. Masz rację że należy pomagać innym ale "inni" powinni dać z siebie choć trochę i użyć forumowej szukajki. Było już o filtrach wiele razy. Wiele razy równiez poruszany był problem jakości filtrów hama i wiele razy forumowicze wyrażali swoje niepochlebne opinie o nich. Poza tym o filtrach można znaleśc dużo choćby przy pomocy google. Napiszę to co już kiedyś pisałem - jak się odpowiada na jakieś pytanie n-ty raz to po prostu się odechciewa pomagać bo masz świadomość że odpowiedź na to pytanie jest tylko komuś nie chciało się szukać i poszedł na łatwiznę.