Zobacz pełną wersję : Body Dxx i szkła portretowe.
czarna_owca
22-03-2011, 02:25
Witam. Niebawem mam zamiar nabyć body nikona z seri dxx :) chodzi mi o body jak najtańsze ale zeby było jakieś sensowne do portretu no i moze troche glamour :) (dlaczego najtańsze ? wole mieć przynajmniej troche kasy na szklarnie a nie kupic wypas body i kit 18-55...) Co byście doradzali ? Wstępnie myślałem o d80 albo d70s, oczywiście inne body też biorę pod uwagę tylko jakie warto ?
Co do szklarni Napewno będzie to 50 1.4 + do tego 85 :) tylko tu powstaje problem. czy brać 85 nikora 1.8 czy samajanga 1.4 ? A co do dodatkowych szkieł to myśle nad 35 1.8 lub 2.0 :D nei wiem czemu tak w zasadzie 2.0 jest droższe :P no i nie wiem czy do mojej dziedziny czy będzie używany bardzo sporadycznie czy będzie się przydawać. W zasadzie jeśli nie będzie często używane to wolał bym tamiego 17-50 do spacerkow ż małżonką.
Szklarnie będę rozwijać tylko narazie na tyle mozliwości około mój budżet przewiduje :) wiadomo +/- :D zawsze trochę można nagiąć.
Ps. Jeśli mi ktoś mogł przy okazji odpowiedzieć czy różnica 50 w wersji D/G jest tylko taka że G dziala z body bez silniczka ? czy jest jeszcze cos ? która wersje lepiej wziąśc?
Pozdrawiam.
czy brać 85 nikora 1.8 czy samajanga 1.4 ?
Jeśli lubisz ostrzyć ręcznie, a to na d80 czy d70 łatwe nie jest, to zdecydowanie samyang. Inaczej nikkor.
A co do dodatkowych szkieł to myśle nad 35 1.8 lub 2.0 :D nei wiem czemu tak w zasadzie 2.0 jest droższe :P
Do DX tylko i wyłącznie 35 1.8 - jest lepsza chyba pod każdym względem.
brunnerius
22-03-2011, 07:54
Ile masz kasy?
Poszukaj Canona 40d lub 50d i do tego obiektyw Ef 85/1.8. W tych aparatach masz znakomity AF i wymienną matówkę. Można wstawić matówkę do ręcznego ostrzenia. Ten zestaw ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Jak do portretu, to tylko body z silnikiem. Będziesz robił jasnymi szkłami i raczej w dobrych warunkach, więc nie potrzebujesz dużego ISO. Wybrałbym D80. Matryce CCD mają poza tym lepsze oddanie koloru skóry. A na słońcu przyda się ISO 100.
brunnerius
22-03-2011, 08:56
Witam. Niebawem mam zamiar nabyć body nikona z seri dxx :) chodzi mi o body jak najtańsze ale zeby było jakieś sensowne do portretu no i moze troche glamour :) (dlaczego najtańsze ? wole mieć przynajmniej troche kasy na szklarnie a nie kupic wypas body i kit 18-55...) Co byście doradzali ? Wstępnie myślałem o d80 albo d70s, oczywiście inne body też biorę pod uwagę tylko jakie warto ?
Weź D80
Co do szklarni Napewno będzie to 50 1.4 + do tego 85 :) tylko tu powstaje problem. czy brać 85 nikora 1.8 czy samajanga 1.4 ? A co do dodatkowych szkieł to myśle nad 35 1.8 lub 2.0 :D nei wiem czemu tak w zasadzie 2.0 jest droższe :P no i nie wiem czy do mojej dziedziny czy będzie używany bardzo sporadycznie czy będzie się przydawać. W zasadzie jeśli nie będzie często używane to wolał bym tamiego 17-50 do spacerkow ż małżonką.
Jak chcesz uniwersalnie to Tamron 17-50/2.8 a do portretu N85/1.8 i nie przejmuj się dziurami w ogniskowych. Taki zestaw dłuugo miałem i jest to moim zdaniem optimum jasności i uniwersalności :)
Szklarnie będę rozwijać tylko narazie na tyle mozliwości około mój budżet przewiduje :) wiadomo +/- :D zawsze trochę można nagiąć.
Ps. Jeśli mi ktoś mogł przy okazji odpowiedzieć czy różnica 50 w wersji D/G jest tylko taka że G dziala z body bez silniczka ? czy jest jeszcze cos ? która wersje lepiej wziąśc?
Pozdrawiam.
50/1.4 G jest w cyfrze "bardziejsza" mam G, miałem zwykłą, G jest lepsze m.in. dzięki zaokrąglonym listkom przysłony i jest ostrzejsze.
LordRamzes
22-03-2011, 09:23
Pozdrawiam.
weź d80 lub d90 i do tego 85 f1,8 i nic więcej a przekonasz się ,że 50 jest Ci do szczęscia nie potrzebna :)
mateo912
22-03-2011, 09:47
weź d80 lub d90 i do tego 85 f1,8 i nic więcej a przekonasz się ,że 50 jest Ci do szczęscia nie potrzebna :)
Ja bym sugerował d90 i samyanga 85 1,4 AE(z chipem)
d90 ponieważ LV się przyda przy tak jasnym szkle, oczywiście na matówce też można ostrzyć ale na LV jest szybciej.
A n85 1,8 leży i kwiczy przy optyce samyanga.
LordRamzes
22-03-2011, 09:49
Ja bym sugerował d90 i samyanga 85 1,4 AE(z chipem)
d90 ponieważ LV się przyda przy tak jasnym szkle, oczywiście na matówce też można ostrzyć ale na LV jest szybciej.
A n85 1,8 leży i kwiczy przy optyce samyanga.
ale dla niektórych ostrzenie manualne jest problemem a dobrze wybrana 85 nikkora odwdzięczy się pięknymi zdjęciami
pawelpiotrm
22-03-2011, 09:58
Fakt kwiczy, ale pod warunkiem że chce się pracować bez AF i umie. Ja Ciamcianga sobie sprawię, ale nie będzie podstawowym szkłem. Inaczej jednak 85 1,8 jest wyśmienita. Wystarczy popatrzeć w sieci, albo uśmiechnąć się do jakiegoś forumowicza. Ja bym polecił D90 z kitem plus 85 lub ewentualnie 50 ( 1,4), bo w pomieszczeniach 85 jest za długa. A z czasem wspomnianna 35 1,8. Dla mnie D90, oprócz zawodnego AF ( w 20% w słabym świetle) jest puszką naprawdę przyzwoitą ;-), a teraz cena jest wyśmienita.
cz4rnuch
22-03-2011, 13:20
Cena jest taka jaka była choćby 1,5 roku temu, kiedy go kupowałem, więc nie ma się czym podniecać. Z drugiej strony za tą kaskę nie masz zbyt wielu innych opcji.
D80 + Tamron 17-50/2.8 (ew. Sigma 18-50/2.8 ) + 85/1.8 i masz w sam raz zestaw, nie tylko portretowy.
siwyozzman
22-03-2011, 17:54
D80 + nikkor 85/1.8D do portretu będzie rozsądnym rozwiązaniem za sensowne pieniądze.
Do tego kit 18-70 + (lub) któraś z 35 -tek w przyszłości i masz zestaw jak się patrzy do fotografowania ludzi i nie tylko :)
czarna_owca
22-03-2011, 20:39
widze co do body to d80 najwiecej albo d90 glosów :D nikt nie podał niższego modelu body ;)
Co do samej szklarni to napisałem że kupie napewno 50 oraz 85 :) dziekuję za wyjaśnienie symboliki 50 :) a co do 85 to nadal mam rosterkę bo nie wiem jak się ostrzy z matówką bo nigdy tego nie robiłem... nie wiem jakie różnice to wnosi... chyba jednak nikora zakupie pomimo iż samajang podobno lepszy optycznie.
A 2 pytanie było czy do tych stałek lepiej dokupić tamiego 17-50 2.8 czy 35 :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D
Tami uniwersalniejszy , na jakiś widoczek, do wąskiego wnętrza czy po prostu spacer...
LordRamzes
22-03-2011, 23:20
widze co do body to d80 najwiecej albo d90 glosów :D nikt nie podał niższego modelu body ;)
Co do samej szklarni to napisałem że kupie napewno 50 oraz 85 :) dziekuję za wyjaśnienie symboliki 50 :) a co do 85 to nadal mam rosterkę bo nie wiem jak się ostrzy z matówką bo nigdy tego nie robiłem... nie wiem jakie różnice to wnosi... chyba jednak nikora zakupie pomimo iż samajang podobno lepszy optycznie.
A 2 pytanie było czy do tych stałek lepiej dokupić tamiego 17-50 2.8 czy 35 :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D
ale 85 nikkora nie musisz ostrzyć ręcznie tam w d90 , d80 będziesz miał AF a WIESZ mi będzie dużo lepsza od 50' (chyba ,że lubisz duże nosy brody itd) , co do 2 pytania szczerze dobrze dobrany tamron jest b przydatny tylko go przetestuj a odwdzięczy Ci się zob :)
czarna_owca
23-03-2011, 00:19
Chyba źle się wyraziłem :) to wiem że nikor bedzie miał AF :P dlatego go właśnie wezmę zamiast samajanga bo w samajangu bym musiał robić to ręcznie a nigdy nie kożystałem z matówki do tego i nie wiem czy bym umiał. A to że 85 jest dużo lepsze od 50 to czytałem juz w kilku tematach tylko właśnie boję się mieć jakis wiekszych luk w ogniskowej :) jesli bym brał tamrona to problem z glowy bo on ma 50 ale jesli stałke 30 to juz wolał bym miec te 50 wrazie czego :D Zastanawia mnie tylko czy warto dopłacać do d90... jak tak czytam na internecie to d80 jest bardzo dobre i tu pytanie o ile lepsze od d90 :) ja będę kupował używkę więc to różnica około 800-900 zł...
Jeżeli zależy Ci na mniejszych szumach na wysokich ISO to bez zastanowienia bierz CMOS-owe D90 - naprawdę warto dołożyć.
Jeżeli zaś rzadko przekraczasz ISO800, to bym brał D80 z matrycą CCD (natywne ISO100 bywa przydatne), a różnicę dołożył na lepsze szkiełko.
pioter m
23-03-2011, 08:46
D80 nie jest lepsze od d90.
Dziury w ogniskowych? Nie bardzo wiesz, o czym piszesz. Te 15mm to jest nic i nie warto sobie tym glowy zawracac. Kup sobie najpierw zoomiaka i obadaj, jakie ogniskowe sa ci potrzebne.
Kupuje sie to, co ci potrzebne, a nie zeby pokryc ogniskowe. To akurat jest najglupszy powod do zakupu obiektywu. Glupszy nawet od checi zaszpanowania.
Co do szkieł to tradycyjnie N85/1.8 z uwagi na autofocus. Trudno się precyzyjnie ustawia ostrość na matówce nie przystosowanej do ręcznego ostrzenia. Wymaga to pewnej wprawy i oka, które jedni mają a inni nie (ja nie mam).
Dawno temu :) matówki miały np. kliny, które pomagały w ręcznym ostrzeniu. Czytałem, że można kupić takie matówki i do D80 i do D90.
Do tego kup jakiegoś jasnego zooma typu 17-50 lub 17-70 albo stałkę N35/1.8. Zależy jak się spaceruję, ja na spacerach rzadko korzystam z szerokiego kąta i bym wziął N35/1.8. Bo wiesz ogólnie to można się od obiektu oddalić lub do obiektu zbliżyć a nie tylko zoomować :)
A dlaczego nie D7000? Właśnie go sobie kupiłem do zabawy w filmowanie, a skończyło się na tym, że inne puszki leżą i się kurzą, mimo że to nie FX. Moim zdaniem o wiele fajniejszy od jakiegokolwiek Dxxx.
Co do szkieł, zwłaszcza do portretu, budowałbym zestaw z:
35/1.8 DX (lub 35/2, jeśli masz w planach przesiadkę na FX kiedyś)
50/1.4 (wersja bez znaczenia, choć ja wolę G niż D, ale D ma szybszy AF, chociaż śrubokręt)
85/1.8 (chyba że Cię stać na 1.4, wersja też bez znaczenia raczej, G jest może lepsza, ale D można kupić sporo taniej).
Jeśli już naprawdę potrzebujesz zooma, to 18-70 DX (tanio) lub 17-55/2.8 DX (jasno), ale podobno któryś Tamron 2.8 jest niezły też, pisali o tym koledzy wyżej.
LordRamzes
23-03-2011, 10:59
Chyba źle się wyraziłem :) to wiem że nikor bedzie miał AF :P dlatego go właśnie wezmę zamiast samajanga bo w samajangu bym musiał robić to ręcznie a nigdy nie kożystałem z matówki do tego i nie wiem czy bym umiał. A to że 85 jest dużo lepsze od 50 to czytałem juz w kilku tematach tylko właśnie boję się mieć jakis wiekszych luk w ogniskowej :) jesli bym brał tamrona to problem z glowy bo on ma 50 ale jesli stałke 30 to juz wolał bym miec te 50 wrazie czego :D Zastanawia mnie tylko czy warto dopłacać do d90... jak tak czytam na internecie to d80 jest bardzo dobre i tu pytanie o ile lepsze od d90 :) ja będę kupował używkę więc to różnica około 800-900 zł...
Mam d90 i d80 ale jakoś wole portrety robić d80 nie wiem czemu choć nie wychodzę poza iso 400 nim a najczęściej max 200 , Zaufaj mi sam mam t17-50 ale prawie nigdy go do portretu nie używam tylko szkieł od 90 w górę , czasami ale b rzadko 70-300 VR , zaufaj mi nie kupuj 50 , kup raz a dobrze i "prawdziwe szkło portretowe czyli 85 , i ostatnie pytanie czy warto dopłacać do d90 ??? warto bo jednak iso lepsze zyskasz też na tonalności jak od razu przyzwyczaisz się do smosa to będzisz nim robił jak napisałem ja wole d80 ale to kwestia przyzwyczajeń , dobrze CI radze kup 85 i jako uzupełnienie 17-50 ale nie na odwrót chyba ,że planujesz jakieś inne zastosowania bo jak portret to tylko 85 w górę tu masz przykład tamron 90
90
http://lordramzes-fotografia-slubna-dobczyce.strefa.pl/images/126.jpg
a tu masz z 50 f1,8 jednak są zniekształcenia
http://lordramzes-fotografia-slubna-dobczyce.strefa.pl/images/128.jpg
pioter m
23-03-2011, 12:36
I ja potwierdzam, co napisal LordRamzes. 50-ka to swietny obiektyw, ale do specyficznych kadrów. Do zdjec dyplomowych i ciasniejszych NIE NADAJE sie. 85mm to raczej minimum do tego typu kadrow.
Dawno temu :) matówki miały np. kliny, które pomagały w ręcznym ostrzeniu. Czytałem, że można kupić takie matówki i do D80 i do D90.
A jeszcze dawniej matówki nie miały żadnych klinów, były gładkie jak pupa noworodka, a jednak dawało się ostrzyć i robić zdjęcia. :)
A jeszcze dawniej matówki nie miały żadnych klinów, były gładkie jak pupa noworodka, a jednak dawało się ostrzyć i robić zdjęcia. :)
Ale wtedy nikt nie robił powiększeń metr na półtora (coś jak dzisiejsze 100%) i nie wyszukiwał nieostrości, jak to teraz jest w zwyczaju.
czarna_owca
23-03-2011, 15:32
d7000 odpada bo za drogo. co do pioter m to niestety ja mowilem o dziurach przy stałkach a pomiedzy 35 a 85 nie jest 15 :P
Raczej będę się skłaniał bliżej d80 i do tego lepsze szkła. 85 1.8 oraz tamron 17-55 2.8 :) tylko powiedzcie brać z VC ? to w sumie mala ogniskowa wiec czy warto ?
A i teraz co do oświetlenia :D co byście polecali ? myślałem o lampie przenośnej z softboxem plus do tego sabinka ? tylko jaka wersje bralibyscie ? wystarczy lampa 300-tka i sabinka sb-600 ?
W plener lampa 300tka może być słaba, zwłaszcza w słoneczne dni. rekomendowałbym jednak minimum 600Ws. Sabina 600 może być, tym bardziej może być np Metz 50 AF-1 czy SB-900.
Tamron i 85tka to dobry wybór. Co do racjonalności VC, jest ona względna - zależna od zastosowań. Jeśli planujesz robić portrety w niezbyt jasnych pomieszczeniach, czy też po zmroku w świetle zastanym - może się przydać. Jeśli planujesz robić zdjęcia za dnia lub dopalając lampami (Strobist), to stabilizację raczej bym sobie odpuścił.
Kupno 50 nie ma sensu. Ja wiem, że to 1.4, i ładnie potem wygląda w stopce na forum. Ale to nie jest ogniskowa, bez której nie można się obejść. Za blisko jej do 85, która w portrecie daje niebo lepsze rezultaty (głębia ostrości, perspektywa), a z kolei szerokiego kadu tym nie zrobisz, nawet na pełnoklatkowej matrycy.
Co do 35 - super szkiełko, ostre i plastyczne o ładnym bokehu i oddaniu barw, jednak mając T17-50 kupowałbym je w dalszej kolejności, jako uzupełnienie.
czarna_owca
24-03-2011, 13:24
No to niestety chyba lampe z softboxem sobie narazie odpuszcze i kupie tylko sb900 a zbierać będe dalej na 600tke. to chyba najlepsze wyjscie ;)