Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portrety w warunkach domowych
lordjoker
21-03-2011, 20:02
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/_cGSBFGawp5U/TYeLX5IhRII/AAAAAAAAE0w/01QybrIeUKM/s512/DSC_0118.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/_cGSBFGawp5U/TYeLdofUx4I/AAAAAAAAE00/X4-4dEb1VLY/s512/DSC_0263.jpg)
Z wygładzaniem twarzy przegłeś pałke.
lordjoker
21-03-2011, 20:53
Z wygładzaniem twarzy przegłeś pałke.
Z całym szacunkiem, ale wszedłem na Twoją stronę i nie widzę nic innego tylko same wygładzone twarze ;)
login_87
21-03-2011, 20:55
Jak dla mnie tez za bardzo wygladzone :/
Do tego na 2 usta mi sie nie podobaja.
wszedłem na Twoją stronę i nie widzę nic innego tylko same wygładzone twarze ;)
no i znowu przegłeś ;)
lordjoker
21-03-2011, 20:58
No cóż, w takim razie muszę jakoś przyjąć tę krytykę na klatę i próbować dalej. Dzięki.
Pojechałeś trochę za dalego z blurem, no i nad tłem można by popracować
lordjoker
21-03-2011, 20:59
no i znowu przegłeś ;)
No ale nie mam racji? Dlaczego niby Twój stopień wygładzania jest ok a mój nie? Wydaje mi się, że są do siebie podobne (bez urazy) :)
Z całym szacunkiem, ale wszedłem na Twoją stronę i nie widzę nic innego tylko same wygładzone twarze ;)
Z równym szacunkiem - u mnie w większości przypadków to bardzo dokładny, wykonany przez wizażystkę makijaż, nie gaussian blur, a tam, gdzie make-up został wspomożony cyfrowo są to zdjęcia studyjne, na których takie wygładzenie wygląda z goła inaczej niż zwykłe spontaniczne foto na tle domowych gratów.
Pozdrawiam
Edit - nie. nie są podobne.
lordjoker
21-03-2011, 21:01
Pojechałeś trochę za dalego z blurem, no i nad tłem można by popracować
No i masz, kolejny niezadowolony ;) Skoro jest tak wielu niezadowolonych to muszę się wybrać do okulisty ;) Albo lepiej, do sklepu komputerowego i nabyć lepszy monitor, bo ten 'laptopowy' chyba się nie nadaje ;)
lordjoker
21-03-2011, 21:02
Z równym szacunkiem - u mnie w większości przypadków to bardzo dokładny, wykonany przez wizażystkę makijaż, nie gaussian blur, a tam, gdzie make-up został wspomożony cyfrowo są to zdjęcia studyjne, na których takie wygładzenie wygląda z goła inaczej niż zwykłe spontaniczne foto na tle domowych gratów.
Pozdrawiam
Wiem, wiem. Zdaję sobie z tego sprawę. Z tym, że na moim laptopie to wszystko zlewa się w ten sam blur. Chyba czas kupić coś porządniejszego ;)
mariobor
21-03-2011, 21:05
lordjoker Zwykle gdy poznaje się jakiś nowy bajer obróbkowy na dzień dobry mocno się przesadza z tym efektem z czasem załapiesz że nie robi się wszystkiego na 100% kryciu warstwy.
Twoja riposta o wygładzaniu do kolegi coroner jest chybiona.
(bez obrazy) ;)
lordjoker
21-03-2011, 21:07
lordjoker Zwykle gdy poznaje się jakiś nowy bajer obróbkowy na dzień dobry mocno się przesadza z tym efektem z czasem załapiesz że nie robi się wszystkiego na 100% kryciu warstwy.
Twoja riposta o wygładzaniu do kolegi coroner jest chybiona.
(bez obrazy) ;)
Racja, co ja tutaj się rzucam skoro dopiero jestem na początku drogi. To jest mój 1 rok przygody z fotografowaniem. A i rację masz z tym poznawaniem oprogramowania.
No i masz, kolejny niezadowolony ;) Skoro jest tak wielu niezadowolonych to muszę się wybrać do okulisty ;)
Ja nie muszę być zadowolony, a u okulisty byłem tydzień temu i wszystko było ok :)
Kombinuj dalej ale zwracaj uwagę na tło bo różne rzeczy wychodzące z głowy źle wyglądają
Racja, co ja tutaj się rzucam skoro dopiero jestem na początku drogi. To jest mój 1 rok przygody z fotografowaniem. A i rację masz z tym poznawaniem oprogramowania.
Spoko :) Grunt to z każdej lekcji coś wynieść :)
tak jak napisał darko następnym razem pilnuj tła. Co do reszty zdjęcia, nie łapię, o co chodzi z tym wskazującym palcem na 1.
na 2 fajny kadr, i myślę, ze spokojnie by się sprawdził na jednolitym tle.
Grunt - nie zrażaj się, i próbuj dalej :) mało kto przy pierwszych wrzutach tutaj notował same zachwyty :)
Pozdrawiam
lordjoker
21-03-2011, 21:25
Dzięki Wam wszystkim. A teraz historia powstania zdjęcia nr 1. Jest na nim moja bratowa, która w momencie robienia zdjęcia pogroziła mi, żebym nie robił jej zdjęcia z takiego bliska bo wtedy widać wszystkie zmarszczki. No i już wiecie skąd blur. Lepiej nie podskakiwać rodzinie ;)
Dzięki Wam wszystkim. A teraz historia powstania zdjęcia nr 1. Jest na nim moja bratowa, która w momencie robienia zdjęcia pogroziła mi, żebym nie robił jej zdjęcia z takiego bliska bo wtedy widać wszystkie zmarszczki. No i już wiecie skąd blur. Lepiej nie podskakiwać rodzinie ;)
No to z uwagi na dobre intencje jesteś rozgrzeszony :)
Fakt, monitor zwykłego laptopa kompletnie się nie nadaje do obróbki. Ponoć istnieją laptopy z sensownymi matrycami, ale to prawie urban legend;)
I fakt, zdjęcia wg mnie zbyt zblurowane. Za to niewiasta sympatyczna:)
Blur blurem , ja o tle........ :)
Jeśli już w warunkach domowych - to lepiej na jednolitym tle, lub na jakimś tle bukietu kwiatów, lub na tle czegośkolwiek ciekawszego. A jeśli się nie da , to rozmyj tło. Jeśli nie obiektywem to w postprocesie (np blurem).
Pozdr :)
agatatoja
21-03-2011, 22:34
ano.. :( niestety za mocna obróbka twarzy. Ot, rzuca się w oczy, a tak chyba nie powinno być. Mało naturalnie wyszło i tyle..