PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak na D90 + 2 szkła, lampę i laptopa

pet3r
21-03-2011, 16:06
Witam,

szukam plecaka na sprzęt:
D90 + 18-105 + w planach stałka
SB-600
laptop, najchętniej gdyby zmieścił się 17" bo być może taki zakupię (na razie 15,6)

musi mieć przegrodę na lapsa, inne mnie nie interesują.

będzie wisiał na moich plecach a ja będę często siedział na motocyklu więc musi być wygodny, nie krępujący ruchów i wodoszczelny (lub przynajmniej z pokrowcem, ale słabo widzę pokrowiec podczas jazdy w deszczu). cena najchętniej do 300 zł, nie musi być nowy.

devgru
21-03-2011, 16:18
LowePro CompuRover AW?

Wchodzi 17'' (Dell 1745), D-90 z gripem, 3-4 szkła, lampa i jest jeszcze trochę miejsca.
Po załadowaniu sprzętu(waga robi się całkiem spora) jest bardzo wygodny. Pas biodrowy i piersiowy świetnie się spisują.
Jest też miejsce na jakieś ubranie, jedzenie itp.

Z "minusów": nie ma szybkiego dostępu do aparatu. Jest też dość duży, ale takie już urok plecaków na lapki 17'' i trochę szkiełek.

sabur
21-03-2011, 16:24
a fastpack 350?
http://products.lowepro.com/product/Fastpack-350,2087,14.htm

3 Kieszenie: na laptopa 17", na 3-4 obiektywy + szybki dostęp. Może wsytarczy wersja 250. Cena też umiarkowana.

Wada? brak uchwytu na statyw.. ale można coś domodzić aby było jak przymocować statyw ;)

pet3r
21-03-2011, 16:39
o, zapomniałem, musi mieć uchwyt na statyw (albo przynajmniej tą część, gdzie wkłada się nóżki, górę da radę jakoś przypiąć :) )

sabur
21-03-2011, 16:42
czyli fastpack spełnia wymogi. Ma z jedej strony siatkę na drobiazgi, gdzie możesz włożyć nogi statywu. :)

http://www.youtube.com/watch?v=bJbcyM9stSI&feature=related rozwiązanie mocowania statywu ;)

pet3r
21-03-2011, 17:36
CompuRover niestety trochę za drogi, odpada.
Fastpack 250 wydaje się ok, ale mieści 15,6", 350 za to 17". szkoda, że nie mają paska piersiowego, tylko biodrowy. jak śmigałem na rowerze to piersiowy wydawał mi się niezastąpiony, ale też konstrukcję plecaka miałem inną.
u mnie w mieście nigdzie nie przymierzę niestety, a szkoda :/

zastanawia mnie też ten pokrowiec - czy nie zwieje go podczas jazdy?? wie ktoś może czy jest jakoś przypinany, czy tylko naciągany i trzyma się przy pomocy gumki??

Koliber44
22-03-2011, 09:49
wydaje mi sie ze ten bylby dla ciebie odpowiedni
http://www.kata-bags.com/product.asp?p_Id=19773&Version=Photo

ewentualnie zwrocil bym uwage na
naneu pro urbangear u120

login_87
22-03-2011, 09:59
Ja posiadam PLECAK KATA DR-466i. Wsrodku d90 + 18-105, 50 1.8 i s10-20. Jest tez kieszen na lapka (15,4) ALE NIESTETY sie nie miesci. Zapewne trzeba by kupic wersje dr-467 ktora jest na 17 cali i tam pewnie 15 by sie zmiescilo. Niewiem czy 17 by weszla. Rada dla Ciebie! Jak bedziesz kupowal plecak wez ze soba lapka i sprawdz czy sie zmiesci. Ja sie troche przejechalem :(

devgru
22-03-2011, 10:55
CompuRover tylko na allegro(czasami trzeba poczekać) :)
Za 350,- spokojnie powinieneś kupić używany w stanie... jak to LowePro - jak nówka :)

Mocowanie na statyw posiada. Nawet dość wygodne.

Vinci
22-03-2011, 11:23
Z Kata 467 problematyczne może być troczenie ciężkich statywów (sądzę, że z carbonowymi będzie lepiej). Poza tym plecak jest OK. Nie mam laptopa 17 żeby sprawdzić, ale mniejszy wejdzie spokojnie. Mam taki plecak nieużywany, jakbyś był zainteresowany, to pm.

slawomir1
22-03-2011, 12:40
Mam podobny dylemat jak kolega, tylko kieszeń na lapka może być mniejsza. Byłem wczoraj w MM i przymierzałem kilka różnych plecaków. Lowepro fastpack's to rozwiązanie z bocznym otwieraniem kieszeni jest, jak dla mnie, takie sobie. Bardzo przypadły mi plecaki CaseLogic SLRC-206, SLRC-4, XNSLR06 lub 07. Na stronie "caselogic" ceny są z kosmosu ale w necie wszystkie znalazłem do 350/400 pln.

login_87
22-03-2011, 19:37
Z Kata 467 problematyczne może być troczenie ciężkich statywów (sądzę, że z carbonowymi będzie lepiej). Poza tym plecak jest OK. Nie mam laptopa 17 żeby sprawdzić, ale mniejszy wejdzie spokojnie. Mam taki plecak nieużywany, jakbyś był zainteresowany, to pm.

a dlaczego problem ze statywem?? ja mam 466 czyli to samo i bardzo dobrze mi sie nosi statyw.

Vinci
22-03-2011, 19:59
Mam SLIKa 500 (dość ciężki i długi po złożeniu) i nijak go nie mogę dopasować do plecaka. Wystaje do góry poza plecak jak antena, a pasek boczny z plecaka obejmuje nóżki zbyt nisko (ponad siateczką) i cały statyw w tym układzie jest mocno niestabilny. Dlatego napisałem, że mały, lekki statyw może i owszem, ale na większy - lepszy byłby patent z dodatkowym uchwytem jak w 3N1

login_87
22-03-2011, 21:21
Moj statyw po zlozeniu ma kolo 42cm i miesci sie idealnie. Jedna noge przeplatam przez gorny pasek druga przez ten pasek ponizej + jedna z nog wkladam do kieszeni z siatki. W ten sposob jest zamocowany bardzo stabilnie.

Irpac
26-03-2011, 11:49
A ja z kolei polecę plecaczek Tramac Evolution 8. Jest bardzo funkcjonalny:
1) Po obu stronach posiada boczne klapy umożliwiające wyjęcie sprzętu foto z głównej komory. Dzięki temu, z jednej strony jest dostęp do aparatu, a z drugiej np. do dwóch obiektywów i lampy (dostęp bez konieczności zdejmowania plecaka z pleców).
2) Przegroda pomiędzy dolną, a górną komorą jest demontowalna, więc można w razie czego można wyrzucić wszystkie przegródki ze środka i zrobić jedną dużą przestrzeń.
3) Posiada uchwyt na statyw (z tyłu, więc ciężki statyw może być mniej wygodny do noszenia). Ja mam statyw o wysokości ok 65 cm i trzyma się bardzo stabilnie, nawet przy gwałtownych manewrach przy wyjmowaniu sprzętu z bocznych kieszeni.
4) Posiada sporo różnych kieszonek na akcesoria ułatwiających ich organizację.
5) Ma kieszeń na laptopa 15,6'' przy czym musi mieć rozmiar panoramiczny, bo kieszeń jest dość wąska.
6) Oczywiście ma pokrowiec przeciwdeszczowy.
7) Ma pas biodrowy i piersiowy, co się przydaje przy dłuższych wycieczkach.
8) W części foto mieści spokojnie D90 z kitowym 18-105 (z założonym tulipanem), lampę błyskową, trzy dodatkowe obiektywy, ładowarkę z kablem i aparat kompaktowy.
9) Pod spodem, w stopkach są szlufki umożliwiające podwieszenie pod plecakiem np.statywu lub spiwora/namiotu. Niestety w komplecie nie ma dodatkowych pasków.

Na temat trwałości niewiele mogę jeszcze powiedzieć, ale jakość wykonania robi bardzo dobre wrażenie.

Z minusów natomiast wymieniłbym brak "gąbeczki" na szelkach, co może powodować dyskomfort podczas upalnych wycieczek oraz brak zewnętrznej osłonki na suwaki. No i przydałby się jeszcze patent zamknięcia bocznych klap, taki jak stosuje vanguard, czyli podwójny suwak połączony uchwytem (otwiera się jednym szybkim ruchem), dodatkowy rzep "łapiący" klapę jeśli zapomnimy jej zamknąć na suwak (dodatkowe zabezpieczenie przed wypadnięciem sprzętu jak ktoś gapa) i jeszcze klamra którą trzeba odpiąć przed otwarciem klapy (zmniejsza ryzyko dostania się niepowołanej osoby do naszego sprzętu). W Tramacu zamykanie klap pojedynczym suwakiem też jest wygodnie, ale jak widać inni potrafią to robić lepiej.

Yova
27-03-2011, 14:58
A jak ktoś chce plecak po taniości polecam delte sx2 :) Ja plecaka używam tylko jak gdzieś wychodzę w celu niekoniecznie fotograficznym, ale chce zabrać aparat więc drogiego nie potrzebowałem. Mieści mi się d90 z gripem i założonym 16-35 + lampa i 2 szkiełka, a jeszcze trzecie by się zmieściło + komora na laptop (u mnie wchodzi 15,6" asus, ale to już na styk) no i zawsze jakieś kanapki czy puszki z energetykiem w drugą komorę wejdą. Ja z czystym sumieniem mogę polecić jeżeli ktoś nie potrzebuje profesjonalnego plecaka :)

Lucas Z
27-03-2011, 15:12
Polecam JPA Monster foto, używam od 2 lat, do kupienia na allegro