PDA

Zobacz pełną wersję : Intel Core i7-870 vs Intel Core i5-760 vs AMD Phenom II X6 1100T

onia
21-03-2011, 15:28
Jak w temacie który ?
Zastosowanie :

DTP, obróbka zdjęć, Dziewczyny u nas w firmie maja czasem otwarte po 100 - 150 fot na raz.
do tego planujemy 8 lub 16 GB ramu.

Procesor pierwszym krokiem przy wyborze całości zestawu. A więc który ? najlepszy ? najwydajniejszy ?

onia
21-03-2011, 15:30
Ahas chcielibyśmy się ze tak powiem zamknąć w budżecie w okolicy 3500 - 4000 zł za skrzynkę.
Zastanawiałem się jeszcze nad : Intel Core i7 960 ale tutaj cena płyty pod to jest dla mnie ... zabójcza :)

Potrzebuje dwa takie komputery. Do tego SSD na system i 1 TB na dane.

Kyle
21-03-2011, 15:47
Nic z powyższych. Najlepiej obecnie i7 2600

HYPER
21-03-2011, 15:51
najlepszy jest i7-2600k

ja wydalem na swoj jakies 4500zl. sprzet zlozylem tydzien temu. z tym, ze ja troche zaszalalem z zasilaczem i obudowa. kupujac cos mniej ekstrawaganckiego spokojnie sie zmiescisz w cenie. ja mam i7-2600k, 16GB Ramu i 2TB na dane.

Kyle
21-03-2011, 15:53
najlepszy jest i7-2600kJak nie będzie podkręcał to nie. ... a firma to nie miejsce na zabawy w OC. To ma działać ... i to stabilnie.

ps. w sumie to chyba nawet w zwykłych wersjach można podkręcić mnożnikiem o 400 Mhz ... dopiero jak więcej to potrzeba wersji całkowicie odblokowanej

HYPER
21-03-2011, 15:55
podkrecenie 2600k do 3,8 - 4 GHz to nie zadna zabawa. Ten procesor zostal do tego zaprojektowany i 100% procesorow (obojetnie na jaka sztuke sie trafi) chodzi calkowicie stabilnie na tych parametrach. Nawet chlodzonych pasywnie.

zabawa przy tym procesorze to sei zaczyna od 4,5GHz w gore.

Kyle
21-03-2011, 16:35
podkrecenie 2600k do 3,8 - 4 GHz to nie zadna zabawa. Ten procesor zostal do tego zaprojektowany i 100% procesorow (obojetnie na jaka sztuke sie trafi) chodzi calkowicie stabilnie na tych parametrach. Nawet chlodzonych pasywnie.I7 2600K chodzi stabilnie przy 3,9 Ghz (+-1) na chłodzeniu pasywnym ?? ... na jakim radiatorze (bo BOX chyba nie miałeś na myśli)? Jakie Temp. osiąga (po kilku godzinnym obciążeniu wszystkich rdzeni w 100%)?

kisio
21-03-2011, 16:44
A czemu nie i5-2500K? Czy zysk z podwónej ilości wątków jest wart różnicy w cenie?

Kyle
21-03-2011, 17:23
A czemu nie i5-2500K? Czy zysk z podwónej ilości wątków jest wart różnicy w cenie?Zależy do jakiej aplikacji. W PS dużej różnicy nie ma
http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Image-Processing-Adobe-Photoshop-CS-5,2426.html

5iatka
21-03-2011, 18:11
do ps'a to się będzie każdy nadawał - za żadnym z nich operator nie nadąży

nowart
21-03-2011, 18:12
I7 2600K chodzi stabilnie przy 3,9 Ghz (+-1) na chłodzeniu pasywnym ?? ... na jakim radiatorze (bo BOX chyba nie miałeś na myśli)? Jakie Temp. osiąga (po kilku godzinnym obciążeniu wszystkich rdzeni w 100%)?

Firma to nie miejsce na zabawy w syntetyczne benchmarki i gierki 8-)
nie wiem cóż takiego musieliby robić z setką fotek w PS-ie, żeby przez kilkadziesiąt minut obciążyć tego procka w 100%. O paru godzinach nie wspomnę...

Kyle
21-03-2011, 18:15
Firma to nie miejsce na zabawy w syntetyczne benchmarki i gierki 8-)
nie wiem cóż takiego musieliby robić z setką fotek w PS-ie, żeby przez kilkadziesiąt minut obciążyć tego procka w 100%. O paru godzinach nie wspomnę...

do ps'a to się będzie każdy nadawał - za żadnym z nich operator nie nadąży

A Ja nie wiem co rozumiecie Panowie przez stabilność. ... bo dla mnie stabilność, nie ważne czy przy kierkach czy PS, to brak zwiech po XX godzinach/dniach przy 100% obciążeniu.

Ale widzę że jedni mają wymagania, a inni "wymagania". Ja tam dziadostwa nie lubię w przeciwieństwie do WAS.

ps. współczuję ludziom którym sprzedajecie swoje zajechane trupy

HYPER
21-03-2011, 19:15
Kyle co sie tak rzucasz? Ja mam mojego procka ustawionego na 3,8GHz i z pasywnym chlodzeniem HR-02 i pasta IC Diamond (swoja droga pasta rewelacja - dzieki Nowart za sugestie) pod obciazeniem mam temperatury w granicach 72-80 stopni (zaleznie od rdzenia i od programu, ktorym mierze). Nie robie zadnych benchmarkow bo to mi nie jest potrzebne, ale podane wartosci mam po kilku godzinach konwersji filmow Full HD w 50fps, więc konkret. Przy graniu podobnie (Empire Total War). Nigdy nie mialem jakiegokolwiek problemu ze stabilnoscia kompa a na probe podkrecalem procka do 4,4 GHz (z wentylatorem) i bawilem sie w edycje wideo przez ponad 3 godziny.

Jesli ktos ma ochote, to zakladajac jakikolwiek wentylator 500 czy 600RPM, czyli taki, ktorego nie sposob uslyszec moze zejsc z temperatura o kilka stopni bez najmniejszego problemu (albo podjechac z czestotliwoscia w gore nadal majac stabilnego peceta).

Podsumowujac - nadal podtrzymuje, ze i7-2600k jest duzo lepszym wyborem niz wersja bez K.

kisio
21-03-2011, 19:54
yyyy... przecież one się różnią TYLKO wersją jednostki graficznej! I niczym więcej. Skoro kręcisz go to domyślam się, że masz chipset P67 a nie H67 czyli i tak nie masz możliwości skorzystania z niej.

Biorąc pod uwagę, że wiele aplikacji ledwo sobie radzi z czterema wątkami pod wieloma względami niewiele się sprzęt postawiony na i7-2600K będzie różnił od i5-2500 nawet bez 'K' ;) 400zł różnicy w cenie lepiej wydać na większy i/lub szybszy dysk SSD, więcej przyniesie korzyści.

statler
21-03-2011, 20:34
do firmy to chyba lepiej wziąć della z 3letnią gwarancją NBD, jak coś się schrzani to nie będziesz musiał szukać rozwiązań po forach i tracić niepotrzebnie nerwów.

HYPER
21-03-2011, 21:02
yyyy... przecież one się różnią TYLKO wersją jednostki graficznej! I niczym więcej.

no nie tylko, bo roznia sie tez iloscia cache'u i czestotliwoscia bazowa. to jednak sa roznice nieznaczne. ja pisalem o 2600k w odniesieniu do 2600 'golasa'. z testow wynika, ze i7 ma jednak wieksza wydajnosc niz i5 i dlatego go bardziej polecam. jak ktos woli to moze byc i i5. nie ma problemu.

Kyle
21-03-2011, 21:36
Kyle co sie tak rzucasz?Wybacz.

Ja mam mojego procka ustawionego na 3,8GHz i z pasywnym chlodzeniem HR-02 i pasta IC Diamond (swoja droga pasta rewelacja - dzieki Nowart za sugestie) pod obciazeniem mam temperatury w granicach 72-80 stopni Dzięki za konkretne info.

kisio
21-03-2011, 22:02
HYPER>
wersje 'K' od 'nie K' różnią się tylko układem graficznym (HD 3000 zamiast HD 2000) i tym, że w wersji 'nie K' podkręcać można tylko w ograniczonym zakresie, a w 'K' teoretycznie do 5,7GHz.
Natomiast wszystkie pozostałe parametry, w tym ilość cache i częstotliwość bazowa są takie same. Dla kogoś kto nie zamierza podkręcać procesora jest to 100zł wyrzucone w błoto (w przypadku i7-2600K, różnica w cenie między i5-2500 a 2500K jest symboliczna).

Różnice występują pomiędzy i7 a i5 i tu cache odpowiednio 8 i 6, częstotliwość odpowiednio 3,4 i 3,3 i ta jedna faktycznie odczuwalna ale tylko w niektórych zastosowaniach - odpowiednio 8 i 4 wątki

HYPER
21-03-2011, 22:29
ale chyba sie nie zrozumielismy. ja wypisalem roznice miedzy i5 i i7. jest oczywiste, ze k i nie k roznia sie mozliwoscia podkrecania. wlasnie to chcialem powiedziec - glupota by bylo nie doplacic tych paru zlotych do wersji bez K biorac pod uwage, ze tak banalne jest podkrecenie i zauwazalny wzrost wydajnosci bez zadnego pogorszenia stabilnosci.

de Fresz
21-03-2011, 22:59
DTP, obróbka zdjęć, Dziewczyny u nas w firmie maja czasem otwarte po 100 - 150 fot na raz.

Sugerowałbym najpierw wysłanie tych pań na intensywny kurs efektywnej pracy, na bank okaże się, że komputery które już mają są aż nadto szybkie. A tak poza tym w tej działce wciąż aktualna jest zasada: mniej rdzeni (wątków), jak najszybsze.

siona
21-03-2011, 23:00
to ja się troszkę wtrącę :)
ciekawi mnie czy znajdę gdzieś w necie porównanie wydajności obejmujące mobilne wersje nowych procków z serii SB z prockami stacjonarnymi ?

nowart
21-03-2011, 23:42
Ale widzę że jedni mają wymagania, a inni "wymagania". Ja tam dziadostwa nie lubię w przeciwieństwie do WAS.

I między innymi dlatego przeszła mi ochota na jakiekolwiek udzielanie się, doradzanie innym w tym dziale.
Żenada na całej linii...
EOT, już nie przeszkadzam :)

onia
22-03-2011, 10:53
Sugerowałbym najpierw wysłanie tych pań na intensywny kurs efektywnej pracy, na bank okaże się, że komputery które już mają są aż nadto szybkie. A tak poza tym w tej działce wciąż aktualna jest zasada: mniej rdzeni (wątków), jak najszybsze.

Ale tu nie chodzi juz o efektywna prace .. .czasem trzeba wybrać coś z kilkunasty / kilkudziesięciu / kilkuset zdjęć ...
Tutaj już nie chodzi o efektywność pracy ale o prace np przy pliku PSD zawierającym kilkaset warstw. Zle się wyraziłem o tych zdjęciach ... chodziło mi o warstwy :) mój błąd - przepraszam :)
ale myślałem chyba o zdjęciach jak to pisałem :)

Zrobił się tutaj watek o podkręcaniu .. a czy ja napisałem ze to ma być podkręcane ? nie ma być postawione i ma działać.

kisio
22-03-2011, 11:05
Jak bez podkręcania to i5-2500K i płyta na H67 żeby wykorzystać wbudowaną kartę graficzną. Zawsze to mniej wydatków i ciepła w obudowie. A zaoszczędzoną kasę w szybkie dyski, które dużo więcej pomogą przy pracy na wielu plikach.

de Fresz
22-03-2011, 11:59
Ale tu nie chodzi juz o efektywna prace .. .czasem trzeba wybrać coś z kilkunasty / kilkudziesięciu / kilkuset zdjęć ...

Do tego są lepsze programy niż Szop. Od biedy Bridge (od biedy, bo osobiście nie lubię), Expression Media itd.

Tutaj już nie chodzi o efektywność pracy ale o prace np przy pliku PSD zawierającym kilkaset warstw.

Kilkaset warstw?! Szit, sam dość rozrzutnie traktuję Layersy (kiedyś nawet koledzy nadali mi taką ksywkę), ale to już chyba lekka przeginka. A jakiej wielkości bazowej te pliki i na czym koleżanki pracują teraz? Przy pracy z naprawdę dużymi plikami (od 2 GB w górę) warto pomyśleć o RAID 0. SSD w praktyce okazuje się takie sobie (chyba że mowa o serwerowych Intelach po ponad 2k zł sztuka).

maly5
22-03-2011, 13:24
Jak bez podkręcania to i5-2500K i płyta na H67 żeby wykorzystać wbudowaną kartę graficzną. Zawsze to mniej wydatków i ciepła w obudowie. A zaoszczędzoną kasę w szybkie dyski, które dużo więcej pomogą przy pracy na wielu plikach.

przychylam sie do i5. nie widze sensu przy PSie do 8 watkow. minimalna roznica w wydajnosci wykorzystywana 3 sekundy w tygodniu.

A Ja nie wiem co rozumiecie Panowie przez stabilność. ... bo dla mnie stabilność, nie ważne czy przy kierkach czy PS, to brak zwiech po XX godzinach/dniach przy 100% obciążeniu.

z tego co kojarze to Ty masz jakiegos trupa. to wielogodzinne obciazenie 100% u Ciebie to pewnie przegladarka i winamp, i czasem kierki ? nie tna sie ?

ps. a Twoj trup nie jest zajechany ?

onia
22-03-2011, 13:45
Kilkaset warstw?! Szit, sam dość rozrzutnie traktuję Layersy (kiedyś nawet koledzy nadali mi taką ksywkę), ale to już chyba lekka przeginka. A jakiej wielkości bazowej te pliki i na czym koleżanki pracują teraz? Przy pracy z naprawdę dużymi plikami (od 2 GB w górę) warto pomyśleć o RAID 0. SSD w praktyce okazuje się takie sobie (chyba że mowa o serwerowych Intelach po ponad 2k zł sztuka).

no np otwarte nie wiem wydanie gazetki 16 stronnicowej 4* A3 łamane do A4 i na tym wszystkim powiedzmy wrzucone 600 produktów :) w plikach psd wielkosci od 10 - 40 MB kazdy.

Tzn z mojej strony to tak wygląda ... ale ja się nie znam na składzie :)
wiem tylko ze są afery i mam zrobić rozeznanie :)

de Fresz
22-03-2011, 14:33
no np otwarte nie wiem wydanie gazetki 16 stronnicowej 4* A3 łamane do A4 i na tym wszystkim powiedzmy wrzucone 600 produktów :) w plikach psd wielkosci od 10 - 40 MB kazdy.

I one to łamią w Szopie??? Masakra jakaś. Od takich rzeczy jest Indyk. Ale w dalszym ciągu, przy takich plikach i umiarkowanej choćby higienie pracy (której tu może brakować), nawet ze 2-3 letni komp powinien to ciągnąć bez zająknięcia.

Tzn z mojej strony to tak wygląda ... ale ja się nie znam na składzie :)
wiem tylko ze są afery i mam zrobić rozeznanie :)

Jak pisałem wcześniej, szukaj platformy z małą ilością rdzeni (2, góra 4), a jak najszybszą wydajnością pojedynczego jajka (niestety od jakiegoś czasu same MHz są niemiarodajne) – produkty detepowe Adobe dość marnie się skalują powyżej 2, góra 4 rdzeni, wręcz znane są przypadki spadku wydajności przy 6-8 i więcej.

kisio
22-03-2011, 14:34
Aparatem też starasz się nie robić zdjęć, żeby przyszłemu nabywcy dłużej służył? :D

Po pierwsze: nie demonizuj tak temperatury pracy. 60 stopni to całkiem normalna temperatura dla procesora. Jak zapniesz boxowy cooler to spokojnie to przekroczysz bez podkręcania.

Po drugie: co mnie obchodzi hipotetyczny przyszły nabywca takiego procka. Kupowanie 5letniego jakiegokolwiek elementu komputera to loteria, a biorąc pod uwagę ceny budżetowych nowych rozwiązań w sklepie wątpliwy zysk.

I po trzecie: miałem kiedyś (w sumie mam nadal) Athlona XP 1700+ podkręconego na 2600+ (czyli z 1433 MHz na 2160), który nie przekroczył nigdy 46 stopni a nie powiedziałbym, że nie był katowany :> (no dobra, raz przekroczył jak pompka nie wystartowała, ale przynajmniej przekonałem się, że pół kilo miedzi wcale nie nagrzewa się tak szybko)

Komputer to narzędzie pracy. Jeśli taka jest potrzeba (a w grafice jest potrzeba) to ma zasuwać najszybciej jak się da. A czy przeżyje dzięki temu 5 lat czy 10? Kogo to obchodzi? Po 3-4 i tak zostanie wymieniony na nowszy.

onia
22-03-2011, 15:14
A nie możecie sobie koledzy założyć własnego wątku i się w nim napierdzielać ?

aTomek
22-03-2011, 20:58
A nie możecie sobie koledzy założyć własnego wątku i się w nim napierdzielać ?

:mrgreen:

onia
24-03-2011, 14:28
Jak rozumiem poza napierdzielaniem się co się lepiej i o ile podkręca nikt nie ma nic do powiedzenia ?

HYPER
24-03-2011, 14:35
wszystko juz zostalo powiedziane w 3 poscie.

kisio
25-03-2011, 10:33
Przecież napisaliśmy. i7-2600K lub ekonomicznie i5-2500K - oba zjadają wszystkie z tematu wątku na śniadanie. Wersja najbardziej ekono to właśnie i5-2500K i płyta na chipsecie H67, żeby wykorzystać grafikę w procesorze, wtedy bez podkręcania.

Czornyj
25-03-2011, 10:51
Jak rozumiem poza napierdzielaniem się co się lepiej i o ile podkręca nikt nie ma nic do powiedzenia ?

Moc obliczeniowa procesorów w dtp ma znaczenie marginalne - nawet w przypadku 1000 warstwowych psd. W przypadku pracy z tego typu pliczorami skoncentrowałbym się na sporej ilości RAM i szybkich HDD/SSD, procesor kupiłbym możliwie tani. A jeszcze lepiej zainwestować w InDesigna, to przyniesie najlepszy rezultat - składanie wielostronicowch publikacji w PS to metoda desperacka, skrajnie niewydajna i niehigieniczna.

Kyle
25-03-2011, 11:22
Przecież napisaliśmy. i7-2600K lub ekonomicznie i5-2500K - oba zjadają wszystkie z tematu wątku na śniadanie. Wersja najbardziej ekono to właśnie i5-2500K i płyta na chipsecie H67, żeby wykorzystać grafikę w procesorze, wtedy bez podkręcania.W tej wersji bez OC, procesor wybrałbym bez K ;)

kisio
25-03-2011, 12:58
No tak, sam o tym pisałem wcześniej. W przypadku i5 różnica jest symboliczna w cenie, ale przy i7 to już stówka do przodu. I tak jak pisaliśmy wcześniej i Czornyj teraz - kasę zaoszczędzoną na procku i karcie graficznej wpakować w szybkie dyski.

bialogardzianin
26-03-2011, 02:53
... Wersja najbardziej ekono to właśnie i5-2500K i płyta na chipsecie H67, żeby wykorzystać grafikę w procesorze, wtedy bez podkręcania.

http://www.in4.pl/nb_forum.htm?forum_id=1&strona_no=all&post_id=522881

Kyle
26-03-2011, 04:40
http://www.in4.pl/nb_forum.htm?forum_id=1&strona_no=all&post_id=522881Heh ... Ty to masz reflex ;) Teraz już są na rynku płyty z chipsetem w wersji "B3" z usuniętym błędem kontrolera SATA w układach intela (przy zakupie warto sprawdzić by nie naciąć się na starszą, wadliwą wersję).

Jeszcze jest jeden błąd tym razem już w procesorach intela ... a dokładnie w zintegrowanych weń układach graficznych. Są mianowicie problemy z odtwarzaniem filmów mających 23,97 fps (regularne przycinki). Więc jak ktoś chce oglądać filmy, to lepiej niech kupi "tradycyjną" kartę graficzną.

raptor88
26-03-2011, 13:33
Problem z 23.976 istniał już w poprzedniej generacji procków z integrami. Radek 5450 rozwiązuje problem, ale niestety jest dodatkowym kosztem.

Azazel85
27-03-2011, 01:22
Ja też myślałem o przesiadce na Sandy Bridge.
Mojemu dziadkowi niedługo 5 latek stuknie, co w świecie kompów jest niemałą epoką. Niby nic wyszukanego nie robię, czasem jakaś gra, czasem film w wyższej rozdzielczości, w PS trochę podłubać i takie tam, ale lubię mieć sprawnie chodzący sprzęt.

Ale, jako że bardzo mi się nie spieszy, poczekam na chipset Z68 (http://www.benchmark.pl/aktualnosci/CeBIT_plyty_glowne_z_chipsetem_Intel_Z68-33546.html), czyli pozwalający i trochę kręcić procka, i wykorzystujący zintegrowaną grafę. Ale, poczekam aż zrobią tak jak działa to w laptopach - tzn jak latam sobie po necie, przeglądam zdjęcia czy oglądam film, hula wszystko na integrze, a dopiero jak odpalam coś bardziej wymagającego załącza się właściwe GPU. Dzięki czemu w kompie jest ciszej, chłodniej, i mniej prądu żre :)
Gdzieś już czytałem że ponoć w fazie testów coś takiego już jest...

A to że parę zł trzeba będzie do tego dołożyć, to nie widzę w tym problemu, jeśli faktycznie będzie można kupić za to realnie wyższą kulturę pracy komputera :)

A czy tak w rzeczywistości będzie, czy będzie to tylko marzenie ściętej głowy, czas pokaże.

nowart
29-03-2011, 09:33
Na dzień dzisiejszy, przy P67A też nie mam takich dylematów. Tania, dobra karta pasywna i masz zarówno kulturę pracy komputera jak i wydajność na tyle przyzwoitą, żeby zagrać w trochę bardziej rozwinięte kulki :)
Nie widzę sensu pakowania większej kasy w drogie chipsety skoro za 150-200zł mam osobną, w zupełności wystarczającą, chłodną i bezgłośną, osobną kartę graficzną.

Tom01
29-03-2011, 09:59
Na dzień dzisiejszy

W kwestii formalnej: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7444 ;)

nowart
29-03-2011, 13:34
no patrz jaki purysta językowy ;)

Mam dwa sztuki MBP, dość katowane... :p