Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] sekundy to krople...
Adam Trzcionka
22-01-2007, 01:59
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/9122/tnjozkat4lt.jpg)
Świetne, na prawdę, faktóra skóry, papieros, dym, spojrzenie, drugie oko przymróżone: "tej historii nikt nie poznał do końca..."
sprocket
22-01-2007, 02:30
Zyleta (lubie ostre zdjecia)
Bardzo lubię takie zdjęcia. Trochę jak na mój gust za mocno ścięta głowa tego pana.
Ja też lubię takie fotki, ale czy tu przypadkiem ostrość nieco nie uciekła z oczu?
Adam Trzcionka
22-01-2007, 10:38
ostrość nie uciekła, jest dokładnie na bohaterce wydarzenia ;-)
cięcie "przez głowę" zamierzone, głowa tu nie gra ;-)
Czy można wiedzieć jaką ogniskową użyłeś do tego zdjęcia ?
Adam Trzcionka
22-01-2007, 10:43
50/1.8 - f/2.8 1/250
cede 50 mm użył :)
Habakuk - podoba się zdjęcie.
Zbigniew
22-01-2007, 10:44
50/1.8 trochę przymknięty ? Świetne zdjęcie, wyraziste, bardzo się podoba :)
Istotnie. Bardzo dobre zdjęcie.
Sebastiann
22-01-2007, 11:24
Wow, super wyszlo:)
szczebrzeszyn
22-01-2007, 11:36
Co to za Pan :) swietne zdjęcie ostrość na 6+
ostrość nie uciekła, jest dokładnie na bohaterce wydarzenia ;-)
cięcie "przez głowę" zamierzone, głowa tu nie gra ;-)
Hehe, chyba, że tak. Mój wzrok po prostu uciekł na twarz, stąd moje pytanie :)
Rewelacja, dłoń+fajka - mistrz... :D
Robisz te wszystkie zdjęcia ludziom spotkanym na ulicy, w miescie itp? Nie bulwersują się? :lol: Jakieś formalnosci względem publikacji itp załatwiasz? Ciągle mam opory do robienia zdjęć obcym ;)
Adam Trzcionka
22-01-2007, 14:10
Moi „bohaterowie” to znajomi, przyjaciele, mieszkańcy domu pomocy społecznej, ciepli, przesympatyczni, czasem zaglądam tam z małą pomocą ;-)
puchbeary
22-01-2007, 18:44
Klimatyczna fotka bardzo - myślę że chciałbym żeby mi ktoś takie foto na starość pstryknął :| Taki ślad że się żyło ...
kapitalne zdjęcie, wyszło rewelacyjnie
a ja pana znam z plfoto:)
dobre ujecie, no i model fotogieniczny
tylko za duzo pali, ciagle z fajka na zdjeciu
Adam Trzcionka
22-01-2007, 19:56
a ja pana znam z plfoto:)
eee, chyba nie ;-) próbowałem kiedyś coś tam wstawić, ale mi kiepsko szło, nie chciało zasysać zdjęć. chyba, że zassało, żyją tam, a ja o tym nie wiem i ich nie odwiedzam :)
meliszipak
22-01-2007, 20:22
Ja to widzę koniecznie w kwadracie.
No i to jest to czego można zazdrościć :)
Archangel
22-01-2007, 21:09
świetna fota!
100% kadru ? bo mi troszke góry brakuje ;)
swietne swiatlo, rewelacyjna twarz i extra kadr. bardzo mi przypomina kobiete z papierosem plfotowej lanoliny, ktora byla dlugi czas moim ulubionym zdjeciem na tamtym serwisie. gratulacje.
Gratuluje. Swietny, wyrazisty portret. Zycie wypisane na twarzy.
TAK! Dla mnie fantastico! I pytanko małe zarazem - dlaczego nie bierze udziału w konkursie tzw. tygodniówce?
Piekne zdjecie , historia...
Głowa tu nie gra, a szkoda, bo to taki "aktor" charakterystyczny - taki trochę USZAT;-) jak ś.p. Kazimierz Górski...
zkrzysztof
23-01-2007, 13:20
Mz. bardzo dobre.
eee, chyba nie ;-) próbowałem kiedyś coś tam wstawić, ale mi kiepsko szło, nie chciało zasysać zdjęć. chyba, że zassało, żyją tam, a ja o tym nie wiem i ich nie odwiedzam :)
pomylilem sie ... teraz sobie przypominam, pokazywales juz tego Pana na forum
takiej twarzy bym nie zapomnial!!
to ja tez dopisze kilka pozytywnych słów. zdjęcie bardzo mi sie podoba. kompozycja, model, rekwizyt;)
Z uwagi na znajomość nie chciałbym ci kadzić, ale tonalność tego zdjęcia to po prostu całkowite mistrzostwo świata!!! Faktycznie, szkoda trochę tego zdjęcia - miałbyś wygraną w konkursie jak w banku...
Niedzwiedz
24-01-2007, 16:22
rewelacja !!!! zazdroszcze :)
ja cie nie przepraszam!!!!!!! miod!
bajka, bardzo dobra foto :)
maly oftop ale mysle ze moge sobie pozwolic[?]
takie pytanie malozaawansowanego pstrykacza; czy swietna jakosc tego zdjecia wynika bardziej z tego ze obiektyw jest bossski czy body doskonale?;> czy gdyby tą 50mm zadzialac z d50 to nadal bylo by tak dobre?technicznie oczywiscie
Adam Trzcionka
27-01-2007, 14:02
D200 to duża matryca, oddaje duzo szczegółów. Z drugiej strony to nie jest cały kadr. Myślę, że d50 z 50/1.8 swobodnie dałoby taką ostrość, tym bardziej, że oglądany obrazek to maleństwo 800x533, w miarę udanie wyostrzony po zmniejszeniu.
Fantastyczne. Jednak to portret - więc dałbym więcej góry, by była nie obcieta brew. Za to bardziej obciąl rekaw koszuli. Zrobiło by sie blizej kwadratu (te uwagi to dlatego, że piszesz, że to wykadrowane)
Super konwersja do BW. Nie lubię ostrych portretów - ale tu ma to swoje uzasadnienie i jestem na tak. To podkreśla zmarszczki - coś co tu gra.
Technicznie zdjęcie świetnie - ale przecież nie o to chodzi - a o modela, jego naturalność, to co przeżył, jak lubi tego papieroska - pewnie ostatnią jego przyjemność. O jego oczy, spojżenie.
Naprawdę jedno z najlepszych ostatnio zdjęć z działu ludzie. Pięć gwiazdek zasłużenie.
PS - 50/1.8 - ogniskowa do nawet ciasnego portretu okazuje się OK, a bokeh tu nie ma nic do rzeczy. To nie reguła, ale jak widać można tak robić z dużym powodzeniem.
swietne swiatlo miales, to czyni ten fot wyjatkowym oczywiscie procz modela :]