Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Dilara
Proszę koleżanki i kolegów o opinie i porady do tego portretu.
Mam wątpliwości, czy cień nosa jest do zaakceptowania. Jeśli nie jest, to jak oświetlić twarz aby cień nosa nie był tak dominujący, a jednocześnie nie utracić zacienienia nad lewym okiem. Poza tym, w prawym oku odbijają się rzęsy - czy takie szczegóły powinno się usunąć? Próbowałem doświetlić z dołu, ale twarz traciła wtedy na wyrazie tajemniczości. Modelka ma z natury na cerze delikatną „kaszkę” nie chciałem w to bardziej ingerować, by uniknąć efektu sztucznej porcelany. Ja oglądam zdjęcia na monitorze z odległości około 80 cm i cera wygląda według mnie ładnie, jak Wy to widzicie? Nie trafiłem też z ostrością idealnie w źrenicę oka – chyba jednak sprawię sobie lustrzankę:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/03/Sesja201903112000012a_pp20pk2-1.jpg
źródło (http://www.frontera.com.pl/zdjecia/Sesja%2019.03.11%2000012a_pp%20pk2.jpg)
jacek.gold
20-03-2011, 22:50
spraw sobie lustrzanke i trafiaj precyzyjnie ale jak już prosisz o opinię to nie bądź szowinistyczna świnia (bez urazy) i koleżankom też pozwól się wypowiedzieć
zdjęcie się mi nie podoba za bardzo
ps: obejrzyj z metra
spraw sobie lustrzanke i trafiaj precyzyjnie ale jak już prosisz o opinię to nie bądź szowinistyczna świnia (bez urazy) i koleżankom też pozwól się wypowiedzieć
zdjęcie się mi nie podoba za bardzo
ps: obejrzyj z metra
Już poprawiłem na "koleżanki i kolegów" Dziękuję za uwagę, choć nie udało Ci się tego zrobić bez urazy - nie znasz mnie.
jacek.gold
20-03-2011, 23:02
Już poprawiłem na "koleżanki i kolegów" Dziękuję za uwagę, choć nie udało Ci się tego zrobić bez urazy - nie znasz mnie.
już wiem że się szybko czujesz urażony
poznaję powoli ;)
Nie słuchaj Jacka_Golda bo koleś nic tu nigdy mądrego nie pisze, tylko kompleksy leczy. A w zasadzie ogląda.
Moim zdaniem ostrośc jest wystarczająco dobra. Pytasz o szczegóły - ten cień pod nosem jest niewielki.
Mi się zdjęcie bardzo podoba. :)
To co z tego , że robione Sony dscr1.
ładna modelka.
jacek.gold
21-03-2011, 00:26
Nie słuchaj Jacka_Golda bo koleś nic tu nigdy mądrego nie pisze, tylko kompleksy leczy. A w zasadzie ogląda.
no a co mam robić? tańczyć i lizać?
oglądam
leczę
i jakoś idzie do przodu
fufinek ależ jesteś psycholoszka
hoho ;)
...no w końcu pojechałeś mu od świń... Ale zostawmy wycieczki.
A jak to było oświetlane? bo może parasolka albo softbox by pomogły...?
: O jego sprawa, czy chce od kolegów czy od koleżanek, poza tym to taka forma, którą się tu na forum często stosuje i chyba żadna koleżanka by się nie obraziła. Masz misje od Boga wszystkich prostować czy szlifujesz ten niewydarzony sarkazm ?
Nie bądź *&^%$# ( bez urazy oczywiście )
PS nie kminie po co wprowadzać taką niezdrową atmosfere na takie zyczliwe i KOLEŻEŃSKIE forum...
Co do foty to mnie się strasznie podoba, choć ten cień faktycznie kole w oczy.
Amadeusz
21-03-2011, 11:12
Wyszło bardzo "afgańsko". Jest czysto, dobre spojrzenie, mnie pasuje tak jak jest. Sam nawiązałeś do cieni; pod nosem i od rzęs - nie mam wprawy ale próbowałbym chyba doświetlić z lewej od dołu ?
Chętnie przeczytam wypowiedź na ten temat.
Marek-frotka
23-03-2011, 00:13
Witam !
Jak dla mnie , to bardzo fajnie wyszło.
1. Podoba mi się kadr – jak zwykle u Ciebie perfekcyjnie dopracowany.
2. Kolory – mocne , ale naturalne.
3. Świetne spojrzenie modelki.
4. Dobra obróbka – ładnie pokazana faktura skóry.
Co do cienia pod nosem – sam nie wiem , trochę sam sprowokowałeś dyskusję na ten temat.
Czyżbyś używał tylko jednej lampy ? Tak to wygląda.
Już wspominano tu o parasolce – lekko od dołu i powinno być lepiej , a cień o którym mówisz i tak będzie od lampy głównej.
Powodzenia na następnej sesji z tą modelką :-)
pozdrawiam
Marek
psychopulse
23-03-2011, 09:10
Bardzo mi się podoba. Może minimalnie zbyt ciepło i pewnie możnaby twarz czymś lepiej doświetlić, nawet blendą ale i tak nieźle. Fajna modelka ;)
Zdjęcie dobre, przyjemne, kolorowe, odpowiednio nasycone. Klimatyczne. Nie do końca pasuje mi takie obramowanie kadru. Co do światła, to wydaje mi się, że próbując likwidować wspomniane problemy, przysporzysz sobie kolejnych, takich jak nienaturalność lub wspomniana utrata klimatu (kontrastu). Można by próbować doświetlić lekko z prawego-dołu, ale z dokładną kontrolą, wrotami, czy przysłonami, gdzie światło poleci. Tak by leciutko zmniejszyć cień od nosa, ale schować się jeszcze za chustą, lub dodatkowa przysłona za kadrem, niepozwalającą dosięgnąć oka. Nie wiem jednak, czy nie wyszłoby to dziwnie.
Gdyby modelka minimalnie podniosła kąciki ust, odbiór mógłby być pozytywniejszy. Właściwie jest to do sprawdzenia manipulacją w PSie. :) Aktualnie kobieta wygląda trochę za smutno, za poważnie jak na moje oko.
Kadr przesuwałbym w dół i w lewo, obcinając górę i dodając z lewej (lub ujmując z prawej).
Dziękuję wszystkim za komentarze do zdjęcia, jak i za cenne sugestie, co do sposobów poprawienia efektu przy następnym razie. Podam dla informacji, że świeciłem z jednego źródła, a był to Beauty Dish 40cm z Diffusorem.
Mnie się podoba :) jedynie to do czego bym się przyczepił to cień pod nosem.