Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grip do D3100

abraham2ooo
20-03-2011, 22:45
Jak wiadomo Nikon zapowiedział, że nie wypuści gripa do D3100, cały czas czekam na Phottixa, ale jak na razie nie wyszedł. 3 dni temu na e-bay pojawił się jakiś grip, ale jeszcze nigdzie go nie przetestowali. Czy ktoś ma możliwość zakupu na e-bay angielskim? Nigdy nie korzystałem z tego serwisu i nie kupowałem nic za granicą. Może ktoś pomoże? Cena jest całkiem przystępna KLIK (http://cgi.ebay.com/Vertical-Battery-Grip-Holder-Nikon-D3100-EN-EL14-/190512701446#ht_2445wt_1139). Chętnie zakupiłbym taki.

wosik
20-03-2011, 23:10
moim zdaniem Nikon lepiej by wyszedl gdyby wypuscil gripy do wszystkich modeli aparatow. bylo by wieksze parce na to a tak to trzeba sie bujac z jakimis zamiennikami i nie wiadomo czy to dziadostwo w ogole zadziala. swoja droga cofamy sie w rozwoju. grip z wezykiem byl za czasow D70. sory nie mam polskich znakow

Cysiu
21-03-2011, 08:39
Ten spust jet jakiś taki... Nienikonowy...

abraham2ooo
22-03-2011, 13:27
Próbowałem dzisiaj zamówić grip z Amazon.com, ale nie wysyłają od Polski... Jest jakiś sposób żeby go ściągnąć? Jak pojawi się na alledrogo to pewnie będzie droższy...

abraham2ooo
24-03-2011, 06:31
Jest filmik przedstawiający wygląd gripu http://www.youtube.com/watch?v=6VbJQ9PTJjs

Mariusz888
24-03-2011, 18:00
moim zdaniem Nikon lepiej by wyszedl gdyby wypuscil gripy do wszystkich modeli aparatow. bylo by wieksze parce na to
Taaaa na pewno... a mało jest wątków że oryginały za drogie i jaki kupić zamiennik? Co najbardziej mnie śmieszy to narzekanie przez osoby mające np D700 za 7k zł podczas gdy oryginał można używany kupić za np 550zł a zamiennik za np 300 - to przy cenie puszki jest poooowaaaalaająca różnica ;) więc nie wiem czy nikonowi by się to opłacało skoro wiele osób nie chce kupować nawet tych które są ;)

abraham2ooo
31-03-2011, 11:33
No i cena poszła w górę o 10 USD.

tomekzi
01-04-2011, 09:21
Zamówiłem dzisiaj to cudo KLIK (http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=180645808070), ciekawe czy będzie dobrze działało. Martwi mnie kwestia zasilania, aby nie było tak jak w przypadku innych zamienników, że bateria w aparacie jest jeszcze pełna a Grip pokazuje, że rozładowana. Miałem tak w gripie do D70s i D50. Inne kwestie mnie nie interesują, ma tylko zwiększyć aparat aby z dużymi obiektywami wygodniej się pracowało.

abraham2ooo
01-04-2011, 16:53
...ma tylko zwiększyć aparat aby z dużymi obiektywami wygodniej się pracowało.
Dokładnie o to samo mi chodziło, szkoda, że nie pisałeś wcześniej, bo ja nadal nie zamówiłem, tak dwa naraz to wyszło by taniej z wysyłką.

somrozen
11-04-2011, 00:48
jak ktoś będzie planował kupno gripa do D3100 poza Alledrogo, proszę mnie również wpisać na listę, jestem zdecydowany, w grupie wyjdzie taniej, kontakt przez PM

tomekzi
11-04-2011, 17:21
Doszedł do mnie grip. Trudno mi cokolwiek napisać na jego temat. Standard wykonania jak delta. Plastik w odcieniu jest nieco jaśniejszy, jakby z domieszką grafitu, jego struktura przypomina tą z aparatu. W dotyku jest jakby taki chłodniejszy, twardszy - taki chiński. Spust działa dobrze, z wyczuwalną wyraznie pozycją do ustawiania AF i dalej do wyzwolenia migawki. Szkoda, że producent nie przewidział fabrycznego battery packa wtedy nie trzeba by było tego kabelka używać do spustu. Z drugiej strony do dobrze, że ten spust jest bo przy długim fotografowaniu kadrów pionowych można sobie podłączyć i wtedy jest zdecydowanie wygodniej, a w plecaku czy torbie miejsca nie zajmuje praktycznie żadnego. Nie wiem jeszcze jak wygląda kwestia zasilania bo mam naładowaną do pełna baterię. Co do wysyłki z tego miejsca gdzie ja zamawiałem to cała transakcja trwała 10 dni.

Jatin
12-04-2011, 12:32
Ne przejmuj się aparat też jest taki Chiński więc pasują do siebie. :)

tomekzi
12-04-2011, 20:32
Zgadza się, na szczęście troszkę zdjęciami nadrabia pod warunkiem, że jest w rękach kogoś kto ma o tym pojęcie. Chiński ale fajny ;-)

barkowx
22-04-2011, 15:35
A co z zamiennikiem akumulatora do D3100, coś się pokazało na rynku? na allegro nic nie znalazłem a płacić 200zł za orginal to lekka przesada.

barkowx
06-05-2011, 17:16
GRIP Nikon zamiennik Phottix BG-D3100 Basic do D3100 http://www.balta.pl/opis.php3?ID=52712

qba1pl
09-05-2011, 23:21
Witam wszystkich. Mam pytanie czy próbował ktoś z was wrzucić do gripa nieoryginalny akumulator.
Zastanawiam się czy grip ma w sobie jakiś układ "udający" oryginalną baterię, czy to tylko przedłużenie styków akumulatora.

Polikon
04-06-2011, 09:38
Taaaa na pewno... a mało jest wątków że oryginały za drogie i jaki kupić zamiennik? Co najbardziej mnie śmieszy to narzekanie przez osoby mające np D700 za 7k zł podczas gdy oryginał można używany kupić za np 550zł a zamiennik za np 300 - to przy cenie puszki jest poooowaaaalaająca różnica ;) więc nie wiem czy nikonowi by się to opłacało skoro wiele osób nie chce kupować nawet tych które są ;)

No tutaj pojechałeś dość ostro, jako obrońca funduszy Nikona. Pewnie masz jakieś akcje Nikona.
To, że ktoś wysupłał na puszkę 7k zł. Nie oznacza, że będzie dalej finansował Nikona płacąc za dodatkowe elementy wyposażenia, wyssane z palca bajońskie ceny. Kilka przykładów. Wiadomo, że mikrofon montowany w D5.1k, D3.1k itp. Całkowicie nie zdaje egzaminu, bo łapie cały hałas silnika AF. I tu Nikon, aby rozwiązać ten problem zaoferował zewnętrzny mikrofon za jedyne 1000zł !!! Za ta tą cenę można kupić Nikona Coolpix S710. Pilot, który powinien być w zestawie, cena z kosmosu około 160zł. Płacić za same logo Nikona145zł, to lekka przesada. Piszę, że 145zł, bo można kupić nie ORYGINAŁ za 15zł (sam kupiłem) Ładowarka do akumulatora 260zł za to można kupić Nikona Coolpix L23.
Pamiętaj puszki D3.1k i D5.1k są amatorskie. Ceny powinny być ustalane tak. Jak puszka jest dla zawodowców i służy do zarabiania, to np. akumulator do niej powinien kosztować 2000zł a do puszek amatorskich 20zł. A nie żeby ze wszystkich zdzierać na żywca skórę.
Ja osobiście zaczynam żałować, że kupiłem swoją puszkę, mogłem sprawdzić najpierw czy można dokupić zamienniki oprzyrządowania za normalne pieniądze. Po za tym, brak pełnej instrukcji obsługi, drukowanej. W której i tak nie ma opisanych wszystkich funkcji w puszce, a zwłaszcza jak włączyć pewne funkcje. Często pojawia się taka informacja w menu puszki. „Ta opcja jest nie dostępna przy bieżących ustawieniach lub w bieżącym stanie aparatu” I nigdzie nie ma opisu jak ustawić aparat, aby dana funkcja była dostępna.
Więcej profesjonalizmu oczekiwałem od tej firmy. Teraz dla mnie Nikon to dno, i to za spore pieniądze.

witek309
09-06-2011, 21:18
witam, właśnie kupiłem ten grip do d3100, czy ktoś może mi pomóc, ja go zamontować, a dokładnie jak zdjąć klapkę z baterii, boję się, że ją urwę, z góry dzięki za pomoc.....

Polikon
11-06-2011, 23:09
witam, właśnie kupiłem ten grip do d3100, czy ktoś może mi pomóc, ja go zamontować, a dokładnie jak zdjąć klapkę z baterii, boję się, że ją urwę, z góry dzięki za pomoc.....

Po postu wyciągnij z zawiasów ustawiając pod kątem 45 stopni do puszki.
Widać jak są ułożone sanki zawiasów.

Na różnych forach pojawiły się fotki, że niby ten grip psuje do D5.1k.
NIE pasuje do D5.1K. Ale na upartego przy pomocy nożyka można go dostosować do D5.1k ale nie będzie pasował idealnie.
Wpust do zasilania i śruba mocująca pasują, tylko obrys gripa od strony tego wpustu, który wchodzi zamiast baterii wystaje a z drugiej strony jest za krótki.

bboy4
02-08-2013, 13:34
Witam - Odgrzewam kotleta , ale musze zapytać jasno - Czy jest jakas firma Grip-ów , która ma lepsze wykonanie od pozostałych producentów?? Planuje zakup Gripa i wolałbym kupić takiego producenta , którego jakość wykonania jest jak najlepsza (spasowanie i wygląd).

Z góry Dziękuję za Odpowiedzi :-)

GonzoG
02-08-2013, 15:26
Witam - Odgrzewam kotleta , ale musze zapytać jasno - Czy jest jakas firma Grip-ów , która ma lepsze wykonanie od pozostałych producentów?? Planuje zakup Gripa i wolałbym kupić takiego producenta , którego jakość wykonania jest jak najlepsza (spasowanie i wygląd).

Z góry Dziękuję za Odpowiedzi :-)

Wszystkie są jednakowe. Jak są różnice, to minimalne w fakturze. W jakości wykonania - zapewne żadnych. Podejrzewam, że wszystkie te gripy idą z jednej fabryki, tylko mają różne naklejki.