Zobacz pełną wersję : macro i odwrotne mocowanie obiektywu
zamocowalem N50 1,8 odwrotnie do mojego aparatu z T17-50 ostrzy to z okolo 4cm ale niewiem jak zrobic by ostrzyl np z 10cm. chodzi mi o to ze z odleglosci 4cm obiekt niemiesci mi sie w kadrze:)
W robieniu zdjęć makro przy odwrotnym mocowaniu czy też przy użyciu pierścieni pośrednich z obiektywami nieprzeznaczonymi do fotografii makro nie da się uzyskać dużej odległości odejścia, zwykle będzie to odległość rzędu właśnie kilku cm przed przodem obiektywu. Można kombinować z ogniskową i z ustawieniem pierścienia ostrości, jakieś zmiany zawsze są, ale z 4 cm nagle nie zrobi się np. 40 cm.
skoro obiekt się nie mieści, to masz za dużą skalę odwzorowania. Zamiast mocowania odwrotnego zamocuj 50/1.8 na pierścieniach, wtedy możesz regulować skalę.
janewalker123
30-06-2011, 13:39
[QUOTE = TOP67; 2337633] if the object does not fit, you have a large-scale mapping. Instead of mounting the 50/1.8 reverse attach rings, then you can adjust the scale. [/ QUOTE]
izostało postawione w błąd, za pomocą 50/1.8 pierścieni. wydaje się, błąd ten sposób i fotografowania wpływa również źle przez zmianę mojej skali .. co teraz zrobić? Jak mogę to naprawić lub powinny i Odinstalowanie aplikacji, a następnie ponowne zainstalowanie.?
cz4rnuch
30-06-2011, 17:16
izostało postawione w błąd, za pomocą 50/1.8 pierścieni. wydaje się, błąd ten sposób i fotografowania wpływa również źle przez zmianę mojej skali .. co teraz zrobić? Jak mogę to naprawić lub powinny i Odinstalowanie aplikacji, a następnie ponowne zainstalowanie.?
No właśnie, co uczynić by minąć błędy i zły wpływ skali? Odinstalowywać, czy nie? A może coś zrobić za pomocą pierścieni :) Za oceanem już nas nawet czytają więc nie dajcie plamy i nie postawcie w błąd.
Edit: Sory za śmietnik, ale to tłumaczenie wprawiło mnie w dobry humor do końca dnia.