PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Staruszka.

damian.dab85
20-03-2011, 18:56
Zapraszam do komentowania.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/1862/staruszka.jpg)

2.

I może, coś takiego.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/67/staruszkabw2.jpg)

Pozdrawiam.

lechupe
20-03-2011, 21:23
ja tu widzę jakieś rozdwojenie fotografa - tu staruszka miała być najważniejsza ?
To po kiego te zdjecie w architekturze ?

A jak chciałes architekturę pokazać - to gdzie ona ? I po diabła wtedy staruszka :-)

NiKtos
21-03-2011, 23:43
Taaaaaak to teraz nie ja będę tym gorszym i napiszę: ot! zwykły pstryk!"

pozdrawiam! :)

damian.dab85
22-03-2011, 08:31
Nie zgodzę się z Tobą "Niktos", bo jak patrzę na Twoje zdjęcia, to dopiero mogę napisać "ot, zwykły pstrykI". Uważam, że nie jest to zwykły pstryk :) Tak! Masz prawo się ze mną nie zgodzić, ale skoro sam nie robisz dobrych zdjęć, to po co oceniasz kadry innych ? (Twoja, uwaga jest dla mnie najmniej cenna) Ja, mam jedną zasadę, skoro nie posiadam jeszcze wystarczającej wiedzy, umiejętności, etc. TO NIE OCENIAM ZDJĘĆ!

Pozdrawiam.

pastwisko
22-03-2011, 18:22
Albo staruszka albo budynek, bo w tej chwili to albo albo. Jak architektura to po co babuszka, jak babuszka to juz lepiej, ale też mnie nie przekonuje do konca.

NiKtos
22-03-2011, 23:38
Nie zgodzę się z Tobą "Niktos", bo jak patrzę na Twoje zdjęcia, to dopiero mogę napisać "ot, zwykły pstrykI". Uważam, że nie jest to zwykły pstryk :) Tak! Masz prawo się ze mną nie zgodzić, ale skoro sam nie robisz dobrych zdjęć, to po co oceniasz kadry innych ? (Twoja, uwaga jest dla mnie najmniej cenna) Ja, mam jedną zasadę, skoro nie posiadam jeszcze wystarczającej wiedzy, umiejętności, etc. TO NIE OCENIAM ZDJĘĆ!

Pozdrawiam.

To niech profesjonaliści doszukują się jakiegoś ukrytego przesłania, dla mnie amatora, zdjęcie jest po prostu do dupy (to przykre, że pisze to właśnie laik :( ) Nie no, wyraziłem własną opinię, gdybym napisał: "Super zdjęcie!" to zapewne moje stwierdzenie byłoby dla Pana cenne. Poza tym ja nie bulwersuje się, gdy ktoś krytycznie oceni moje zdjęcie, uważam wręcz, że jest to dla mnie motywacja do dalszego działania (haha) ^^

PS Nie powiedziałem na wstępie, że moje zdjęcie byłoby lepsze :)

Pozdrawiam starszych, doświadczonych kolegów!

damian.dab85
23-03-2011, 10:54
Rozumiem, gdyby w twojej wypowiedzi były jakiekolwiek treści merytoryczne. Ale tego brakuje. Brak jakichkolwiek wskazówek, dotyczących ekspozycji, zagadnień technicznych etc. Może dlatego, że sam nie umiesz robić dobrych zdjęć!. Brak ci wiedzy. Stwierdzenie "Super zdjęcie!" nie byłoby dla mnie cenne. Dalej!? W twojej wypowiedzi, nie ma dozy motywacji. Tak! Może dla ciebie wypowiedź " super zdjęcie", "bardzo dobre zdjęcie", jest czynnikiem motywującym.

Ja, oczekuję znacznie więcej!.

Pozdrawiam.

creep
23-03-2011, 12:50
Jeśli ta staruszka nie zsunęła się przed chwilą po tym bluszczu, to jej obecność w tym miejscu zdjęcia nie jest dla mnie wytłumaczalna tradycyjnymi regułami fotografii. Oczywiście, można dorabiać ideologię, że skosy, że staruszka zjeżdżająca po tych skosach i ucięta w połowie powoduje niepokój u oglądającego poprzez stworzenie nastroju ucieczki i odczłowieczenia terenu, itd itp. Ale to są działania okołotwórcze, wykraczające poza fotografię, najczęściej dorabianie ideologii ahtyzmu do zdjęć które nie bronią się same (tak samo jako "ahtyzm na siłę" odbieram to agresywne b&w, winietę i grube ziarno na Twojej wersji 2).
To nie jest ciekawe zdjęcie, ze staruszką czy bez staruszki. Budynek niespecjalnie urokliwy, pod tym kątem po prostu nieciekawy. Ciężko jest zaintrygować takim tematem, aczkolwiek znacznie lepiej wyszło Ci tutaj (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175683).

Jędrula
23-03-2011, 16:22
... Ciężko jest zaintrygować takim tematem, aczkolwiek znacznie lepiej wyszło Ci tutaj

No i wyszło śmiesznie, bo ja mu przy tym właśnie zdjęciu wyrzucałem brak sztafażu (np. staruszki :-) ), co by go usprawiedliwiło przed ewentualnymi zarzutami niewyprostowania krzywizn.

creep
23-03-2011, 16:44
Zapomniałem dodać: "moim skromnym zdaniem" ;) A serio, to uważam że lepszy tamten brak sztafażu niż ta staruszka tutaj.
PS. A to się autor zdziwi, chwilę go nie ma a tak mu wątki rozruszaliśmy :)

NiKtos
23-03-2011, 16:45
Krytyk filmowy nie robi filmów. Zdjęcie mi się nie podoba, budynek pokazany od d..y strony i nawet Pani przechodząca nie wnosi nic do tematu. Poza tym nigdy nie wstawiałem zdjęć architektury, a to co innego niz fotografia ptakow.

PS Bylem dzisiaj w Stargardzie i jest tam wiele ciekawszych obiektów do fotografowania.

damian.dab85
23-03-2011, 17:04
Ja, szukam nieciekawych obiektów do fotografowania. Ile razy można oglądać te same zdjęcia tj. Bramy, Kościoły, Mury etc. To już wszystko było i jest na każdej stargardzkiej widokówce. Skoro, byłeś w Stargardzie, to trzeba było chwycić aparat w dłoń i sfotografować "wiele ciekawych obiektów".

NiKtos
23-03-2011, 23:24
Niestety nie jestem az taki kozak zeby prowadzić samochod, a byłem przejazdem :) Długo jeszcze się Pan bedzie na mnie wyżywał, że powiedziałem, że to zdjęcie jest słabe? :)

mOOnlight78
29-03-2011, 12:40
W temacie staruszki [choć nie wiem czy mogę, jako amator się wypowiedzieć :) ], że staruszka jak już jest, to mogła by być w ruchu, czyli dłuższy czas naświetlania, byłaby dynamicznym dodatkiem do statycznego kadru.
A całość pracy ani sie podoba, ani nie... takie bez wyrazu chyba jednak
Natomiast bardzo intrygująco brzmiał sam tytuł "Staruszka" w dziale Architektura :)