Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] eksperymenty
marschal
20-03-2011, 17:23
Witam, nie jest to zdjecie typowe dla tego dzialu. Mimo to wydaje mi sie ciekawe i ciekaw jestem Waszych opinii i
sugestii. co sadzicie a cmentarnej aurze ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/5227/treesmalll.jpg)
Bramshott Hamshire w czasie pelni
Gdybyś to zrobił dobrze mogłoby być świetne zdjęcie. Rzuca się w oczy nadmiar magenty(dlaczego niebo jest fioletowe?), oraz przepały (tam gdzie żółto). No i nagrobki świecą. Powalczyłbym z obróbką, bo temat ma potencjał. Chyba, że celowałeś w dział "Digart" i Ci zeszło.
marschal
20-03-2011, 18:10
W miare swoich mozliwosci walczylem z kolorami, calosc jest dosc mocno wyciagana z cieni... Co mnie osobiscie wkurza to daleki plan, w tej zoltej plami widac ze cos dziwnego sie dzieje z samochodem ( po prawej miedzy nagrobkami). Jak proponujesz ustawic wb przy takim swietle latarni ulicznych ?
RzeckiDG
20-03-2011, 19:11
W miare swoich mozliwosci walczylem z kolorami, calosc jest dosc mocno wyciagana z cieni... Co mnie osobiscie wkurza to daleki plan, w tej zoltej plami widac ze cos dziwnego sie dzieje z samochodem ( po prawej miedzy nagrobkami). Jak proponujesz ustawic wb przy takim swietle latarni ulicznych ?
Ja bym walczył metodą prób i błędów z kroplomierzem. O ile masz rawa i taki soft;D.Choć w fotografii nocnej kluczowe są ustawienia przed a nie po...W każdym razie im efekt bliższy rzeczywistemu stanowi rzeczy tym lepszy...
marschal
21-03-2011, 15:21
Ja bym walczył metodą prób i błędów z kroplomierzem. O ile masz rawa i taki soft;D.Choć w fotografii nocnej kluczowe są ustawienia przed a nie po...W każdym razie im efekt bliższy rzeczywistemu stanowi rzeczy tym lepszy...
w rzeczywistosci to bylo tam ciemno jak w d..... pamietam ze walczylem z focuem, bo nie mial sie czego chwycic. Do tematu, miejsca napewno wroce. Tylko 5min od domu ;) Zgadzam sie co do Waszych uwag ws obrobki, ale z kadru jakotakiego jestem zadowolony. Mysle ze to drzewo jeszcze zobaczycie... ;)
To zdjęcie, wg mnie jest doskonałym kandydatem do wyrzucenia do kosza. Wygląda co najwyżej jakbyś chciał pokazać komuś jaki zapas tonalny ma Twoja matryca i jak działa suwak w acrze.
Bartekkw
21-03-2011, 15:38
Nie obraź się, ale fatalnie to wygląda....ani kadr, ani kolory
Nikonozaur
21-03-2011, 16:53
Nie obraź się, ale fatalnie to wygląda....ani kadr, ani kolory
Popieram w 100%.
Sądzę, że powinieneś zapomnieć o tej fotce, jeśli jednak ten kadr nadal Cię intryguje pobróbuj jeszcze raz popstrykać.
cheyenne
21-03-2011, 20:18
To zdjęcie, wg mnie jest doskonałym kandydatem do wyrzucenia do kosza. Wygląda co najwyżej jakbyś chciał pokazać komuś jaki zapas tonalny ma Twoja matryca i jak działa suwak w acrze.
myślę identycznie
skieruj je do kosza
marschal
22-03-2011, 14:42
kosz kosz kosz..... got the message
moze jakies sugestie jak wybiore sie tam kolejnym razem ? jakie ustawienia, na co zwrocic uwage ?
Statyw i długo naświetlać, żeby nie wyciągać potem w PS'ie. Zakładając, że w ogóle ten kadr jest godny uwieczniania...
marschal
22-03-2011, 19:58
Statyw i długo naświetlać, żeby nie wyciągać potem w PS'ie. Zakładając, że w ogóle ten kadr jest godny uwieczniania...
patrzyles w exifa ?
czas : 20 sec
iso: 1000 ( nizej naprawde malo matryca lapala)
jak okielznac ta lapme uliczna ? to mnie trapi.
Nie patrzyłem. Jak masz za dużą rozpiętość tonalną to HDR. Albo 2 zdjęcia - jedno żeby dobrze naświetlić scenę z tą lampą uliczną, drugie do reszty i skleić potem całość.
I wg mnie lepiej dłużej naświetlać ale na niższym iso. Poza tym jak masz niedaleki plan to zawsze możesz rzucić kilka błysków nawet chodząc z lampą przed obiektywem bo i tak matryca nie zarejestruje postaci.