Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Król jest tylko jeden
evilseed
19-03-2011, 23:34
Jako, że brak czasu dotyka mnie nieustająco - szuflada
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img859.imageshack.us/img859/3817/dsc1325g.jpg)
Pozdrawiam i zapraszam do oceniania :)
zbyt jednolicie jak dla mnie.....wyszlo plasko, za mocno powyciagane cienie....
pastwisko
20-03-2011, 00:43
Trochę jak z mikroskopu elektronowego :)
evilseed
20-03-2011, 00:44
W ogóle nie wyciągałem cieni, zmiana koloru podłoża jest całkowicie naturalna :)
Trochę jak z mikroskopu elektronowego :)
Ciekawe skojarzenie, na to nie wpadłem ;)
Robi wrażenie. Podoba mi się.
Karbulot
20-03-2011, 11:31
Nawet ciekawie to wyszło, chociaż ja standardowo bym nieco podostrzył, tylko selektywnie, nie całość. Jeśli jak piszesz, nie wyciągałeś cieni, to rzeczywiście warunki miałeś znakomite.
wolnyslimak
20-03-2011, 12:01
Bardzo mi się podoba ta monotonia kolorów. Może postarałbym się wyciągnąć nieco brązu z drzew dla podbicia kontrastu ale ogólne wrażenie bardzo pozytywne.
mz. masz niewłaściwy WB, jest zbyt zdominowany zielenią, pobawiłem się trochę i przy skorygowanym WB po prawej na dole i trochę wyżej pojawiają się drobniutkie niebieskie kwiatki, a pod pierwszym drzewem jest ładny różowy kwiatek, u Ciebie jest to zaledwie plamka, nie pokazuję tej fotki, bo z tej pokazanej w wątku, jest naprawdę trudno ustalić prawidłowy WB dla całego obszaru :)
Moim zdaniem również zielonego jest za dużo, aż strach byłoby wejść do tej strefy radioaktywnej,
Karbulot
20-03-2011, 18:51
No na pewno jest za ciepło.
evilseed
20-03-2011, 23:44
Dziękuję bardzo za opinie :)
Jednakże moja lubiąca polemikę natura, zmusza mnie do wyjaśnienia pewnych kwestii, które frapowały moją głowę podczas popełniania tego zdjęcia. Otóż obraz bardzo wiernie oddaje moment jaki zastałem w Killarney National Park pewnego pięknego poranka. Balans bieli uważam za poprawny, gdyż światło jakie zastałem powodowało, że nawet ludzka skóra miała odcień zielony. Ba! Nawet zależało mi na tym, żeby pokazać ten swego rodzaju ciepły Green-Brown (Black-White) oraz mnogość niemalże identycznie obrośniętych drzew nasuwających mi pewne skojarzenie. Kwiatek pod drzewem dla mnie nie miał znaczenia :) Aż do dziś ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję, będę miał nad czym myśleć w przyszłości :)