PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - problem z ustawianiem przysłony.

Greg_k
19-03-2011, 14:52
Witam,

niecały tydzień od zakupu D700 i pojawił się problem...

Występuje on losowo i bardzo rzadko, ale jednak powoduje mój niepokój. Mianowicie po zrobieniu zdjęcia, albo wykonaniu podglądu głębi ostrości, pojawia się na wyświetlaczu górnym komunikat Err. Zdjęcie jest normalnie zapisywane na karcie.

Zdiagnozowałem, że komunikat pojawia się w związku z tym, że aparat domyka do końca przysłonę obiektywu niezależnie od wartości ustawionej w aparacie (exiff pokazuje wartość przysłony taką jak wybrana została w aparacie, czyli nieodpowiadająca rzeczywistemu jej domknięciu). Powoduje to oczywiście zapisanie na karcie mocno niedoświetlonego zdjęcia. Czasami jest tak, że już następne zdjęcie jest wykonywane prawidłowo, czasami trzeba popstrykać podglądem głębi ostrości kilka razy i w końcu zaskakuje na prawidłową wartość (można to zaobserwować patrząc sobie w obiektyw i wykonując podgąd GO).

Problem do dzisiaj występował tylko w jednym z moich obiektywów - 50mm F1.8, stąd uznałem, że to wina obiektywu. Dzisiaj niestety pojawił się również na pozostałych obiektywach (posiadających, jak i nie posiadających pierścienia przysłony).

Co ciekawe, usterka występuje zupełnie losowo i bardzo rzadko. Raz na kilkadziesiąt zdjęć. Dodatkowo dotyczy na przykład jednego, dwóch zdjęć, po czym wszystko wraca do normy. Powstrzymuje mnie to przed wysłaniem aparatu do serwisu, żeby nie wrócił z adnotacją "Wszystko OK. Koszt diagnozy X złotych". Póki co zatem daje sobie trochę czasu na przyjrzenie się tej usterce i częstotliwości jej występowania. Może znajdę jakiś klucz, albo usterka zacznie występować permanentnie.

Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką wadą? Czyżby awaria elektroniki? A może popychacz przysłony w body szwankuje...

Szkoda, że sprzęt za niemałe pieniądze od pierwszego tygodnia sprawia problemy.

pzdr.
Grzegorz Kałużny

wasilewk
19-03-2011, 15:52
Szkoda, że sprzęt za niemałe pieniądze od pierwszego tygodnia sprawia problemy.

A prom kosmiczny też sprawia problemy, a ile kosztuje ? A teleskop Hubble'a ?

Twoja rola, to znaleźć taką metodę, która jednoznacznie udowodni wadę aparatu.

robin102
19-03-2011, 15:56
Mimo, że aparat jest nowy to zaczął bym od sprawdzenia komunikacji miedzy body, a szkłami. Może z jakiegoś Twojego szkła syf się naniósł na styki w korpusie. Przetrzyj je IPA , a jak nie masz to spirytusem dogardłowym, tylko ostrożnie i z czuciem co byś do komory lustra nie zasyfił. Korpus otwarty trzymaj pod kątem 45 stopni pochylony do dołu i w ten sposób styki przetrzyj. Na bagnetach obiektywów zrobił bym to samo.

Jatin
08-04-2011, 14:30
Z tym promem czy teleskopem to trochę głupie porównanie bo to są sprzęty jednostkowe wysoce wyspecjalizowane i pracujące w krytycznych warunkach. Aparat to urządzenie masowe do robienia zdjęć dla zwykłych ludzi w normalnych warunkach.

wasilewk
08-04-2011, 19:49
Z tym promem czy teleskopem to trochę głupie porównanie bo to są sprzęty jednostkowe wysoce wyspecjalizowane i pracujące w krytycznych warunkach. Aparat to urządzenie masowe do robienia zdjęć dla zwykłych ludzi w normalnych warunkach.

Więc skoro te wysoko specjalizowane sprzęty mogą szwankować i nikt z tego powodu włosów na głowie nie rwie, to tym bardziej sprzętowi 'people produktion' można to pobłażać. Wg mnie przytaczanie: 'Za taką kasę !' nie ma tu zastosowania. Ta kasa pozwala na dodatkowe możliwości sprzętu a wcale nie gwarantuje jego niezawodności.