Zobacz pełną wersję : NIKON d80 brak zapisu na karte
Witam jestem tutaj nowym użytkownikiem na tym forum, jak również aparatyu nikon d80 > Sprzęt zakupiłem na allegro od pewnego sprzedawcy ale niestety nie okazał się dość uczciwy, zostałem z aparatem i problemem. Mój problem z nikonem jest następujący:
co jakiś czas aparat nagle przestaje zapisywać zdjęć na kartę pamięci. Wszystko działa poprawnie, karta zaczytana przez aparat, pokazuję się ilość wolnych klatek do zrobienia, aparat robi normalnie zdjęcie, ale niestety nie chce zapisywać na karcie pamięci. Resetowanie oprogramowaniem nie pomaga, resetowanie guziczkiem pod gumką zabezpieczającą też nie pomaga. Natomiast wyjęcie baterii z aparatu na około 10 min załatwia sprawę. Po czym po zrobieniu znów np 50, 120 bądź czasem 2 zdjęć problem pojawia się znów.
Może zna ktoś odpowiedź jak rozwiązać problem, może jakieś oprogramowanie diagnostyczne w sieci ? Sam już nie wiem, przyznam, że trochę mnie to zdołowało :(.
Liczę na jakiekolwiek odpowiedzi z Waszej strony.
Pozdrawiam serdecznie.
Pierwsze co przychodzi do głowy to wadliwa karta. Sprawdzałeś czy na innej karcie jest tak samo ?
wasilewk
19-03-2011, 12:31
1. Współczuję.
2. Sprawdź tę kartę w aparacie znajomego (nie musi być lustrzanka).
3. Jaka to karta ? Może pożycz na chwilę jakiegoś Sandiska (tylko takich używałem z D80) i zobacz.
4. Jaka bateria ? Może na chwilę podmień na inną. Ja, co prawda, używałem też BC-59 (jakiś zamiennik polimerowy), ale sprawowała się ok. D80 do czegokolwiek wymaga w pełni naładowanego akumulatora.
Pzdr.
Tak sprawdzałem na innych kartach, tzn nie są one nowe tylko z innych aparatów, ale po włóżeniu w inne aparaty wszyto działa jak nalezy, ale czy gdyby była wadliwa karta to po wyjęciu baterii z aparatu mogłaby normalnie działać i zapisywac zdjęcia ? ( oczywiście do pewnego momentu )
Moim zdaniem jeśli karta była by wadliwa to nie działałaby wcale i wyjęcie zasilania z aparatu by nic nie pomogło, ale ja się nie znam i to są tylko moje spekulację, niemniej jednak bardzo dziękuję za tak szybka odpowiedź
edit ::) wasilewk
1.moje karty to kingostona, spróbuje pożyczyć bądź zakupić Sandisca. Ale ma dwa kingostony i w momencie nie działania w nikonie wkładam ja do cyfrówki i wszystko działa, ale spróbuje jeszcze powalczyć z tymi kartami, może po prostu kupię jedną nową.
2. akumulator załadowany na full a przynajmniej tak pokazuje aparat
3. Akumulator to : Nikon EN-EL3e Li-ion 7,4 V 1500mAh
slawczyk
19-03-2011, 12:35
hmmm... A może puszka była zalana i styki zaśniedziały? Nie ma pod wyświetlaczami gdzieś śladów wilgoci, plamek itp?
Tak jak koledzy piszą - spróbuj też inna kartę.
wasilewk
19-03-2011, 12:37
Tak sprawdzałem na innych kartach, tzn nie są one nowe tylko z innych aparatów, ale po włóżeniu w inne aparaty wszyto działa jak nalezy, ale czy gdyby była wadliwa karta to po wyjęciu baterii z aparatu mogłaby normalnie działać i zapisywac zdjęcia ? ( oczywiście do pewnego momentu )
Moim zdaniem jeśli karta była by wadliwa to nie działałaby wcale i wyjęcie zasilania z aparatu by nic nie pomogło, ale ja się nie znam i to są tylko moje spekulację, niemniej jednak bardzo dziękuję za tak szybka odpowiedź :)
Nie masz racji ! Szczególnie karty z Chin zachowują się nieprzewidywalnie: zapisuje, potem przestaje, przełącznik raz styka, raz nie - niektóre karty wymagają formatowania softwarem systemowym producenta itd. Słuchaj tych, co mają doświadczenie w tym względzie.
Pzdr.
Dobrze, zwłaszcza, że trochę mnie podtrzymujecie na duchu z ta karta, myślałem że wydałem kasę i nabyłem problem, w takim razie jaką karte proponujecie żeby chociaż w 80 % wykluczyć problem karty pamięci ?
wasilewk
19-03-2011, 12:58
Dobrze, zwłaszcza, że trochę mnie podtrzymujecie na duchu z ta karta, myślałem że wydałem kasę i nabyłem problem, w takim razie jaką karte proponujecie żeby chociaż w 80 % wykluczyć problem karty pamięci ?
Tylko oryginalnego Sandiska !
Problem w tym, że trudno teraz kupić oryginała, żeby nie wziąć podróbki..
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150923
Pzdr.
okey w takim razie wylogowywuję się na kilka godzin, zakupie kartę i zrobię kilka testów i napisze co i jak.
PS. Takie pytanie jeszcze : gdzie czytałem wczoraj na form w nocy że jak komus aparat normalnie robi fotki a nie zapisuję ich na karcie to może być wina płyty głównej i koszt tego w warszawie w serwisie 700 zł, czy mnie także może dotyczyć taka sytuacja czy jednak stawiacie koledzy jednak na te kartę ?
wasilewk
19-03-2011, 13:06
... czy jednak stawiacie koledzy jednak na te kartę ?
Trudno powiedzieć, za mało danych.
Witam ponownie kolegów z forum, zakupiłem nową kartę sandics, puki co aparat robi zdjęcia i zapisuję je na niej, ale coprawda na kingstonie też potrafił zrobić do 120 fotek bez zająknięcia, jutro śmiagam na chrzciny więc bedzie okazja przetestować. napisze jakie były rezultaty a jeśli to nie karta to co ???
kusmiksa
19-03-2011, 15:25
tez miałem ten problem....U mnie to było tak: Miałem 3 karty i jedna z nich jakoś nie chciała współpracowac z moim d80....miejmy nadzieje, ze to wina karty..
Ale też trzeba było wyjmować baterie u ciebie ?
Witam ponownie, zakupiłem karte sandisc, niestety nic to nie dało, aparat zrobił 250 fotek bez zająknięcia a potem znów nie chciał zapisac fotek na karcie, wyjąłem baterie i włożyłem i było oki.
Macie jakieś sugestie co to może być ?
wasilewk
20-03-2011, 22:17
Jaka to karta ?
kusmiksa
21-03-2011, 17:54
Ale też trzeba było wyjmować baterie u ciebie ?
wyjmowalem baterie...wsadzalem nowa naladowana i bylo oki..nie wiem od czego to zalezy
witam ponownie, karta to : SanDisc Ultra 15MB/s 2 GB
wasilewk
21-03-2011, 23:01
witam ponownie, karta to : SanDisc Ultra 15MB/s 2 GB
A włóż 4-kę.
okey, ale 4 GB włoże dopiero jutro ponieważ chwilowo nie mam takiej na stanie, ale myślicie że to jednak wina karty ? Pytam bo powoli przestaje mieć nadzieje, że to jednak wina karty pamięci :(
kusmiksa u mnie to troche inaczej bo ja na naładowanej baterii robie czasem 2 a czasem 250 fotek zanim sie zawiesi aparat, a po zrobieniu nawet 250 fotek dopiero 50 % baterii mam złużyte
wasilewk
21-03-2011, 23:23
Zobacz co się na karcie nagrywa. Podejrzewam, że wgrywasz i NEF i JPG na Full - gdy ja tak miałem (a jeszcze braketing), to karta szybko się zapełniała. Teraz używam 64GB to nie ma strachu.
Pzdr.
P.S.
Na prawdę bardzo trudno jest teraz kupić oryginalną kartę Sandiska - przeważnie są to dobrze zrobione podróbki chińskie (zresztą w tej samej fabryce produkowane, co oryginały) --> o nieco obniżonych parametrach.
na karte zgrywane sa fotki *jpeg tylko i wyłącznie, nie ma mowy o zapełnieniu karty, zreszta jak pisałem wcześniej, czasem aparat zawiesi się przy 250tym zdjęciu a czasem juz na 2 sztuce :(. Co do kart to jutro włożę 4 GB ale wszystkie te karty które w tym aparacie szwankowały w innym aparacie działają bez problemu :(
wasilewk
22-03-2011, 09:40
Sprawdź też ustawienia bufora w aparacie, no i karta lepiej żeby była formatowana software'm dostarczonym przez jej producenta a nie przez Windows.
Hmm naprawde nie wiem juz do dalej, co do formatowania karty to formatowałem ją aparatem, komputerem ale wciąż jest tak samo, ustwienia są identyczne jak na kolegi D80, karty są przekładane już z lustrzanki do lustrzanki i na tych samych kartach moj nikon łapie zawieszki a jego nie :(
wasilewk
22-03-2011, 11:43
... na tych samych kartach moj nikon łapie zawieszki a jego nie :(
Obyś to mógł w serwisie udowodnić - wtedy jesteś w domu.
Pzdr.
No właśnie noszę się z zamiarem wysłać go do serwisu do nikon polska w warszawie, podobno diagnoza kosztuje 30 zł, tylko obawiam się że akurat u nich aparat będzie robił fotki i zapisywał na kartę, bo problem pojawia sie naprawde z nienacka, czas po 1 a czasem po 200 zdjęciach.