PDA

Zobacz pełną wersję : Brudna matryca a przysłona?

milczek77
19-03-2011, 10:27
Zauważyłem, że mam plamkę na matrycy (na matrycy nie widać jak patrzę do wnętrza) ale widzę na zdjęciu jakby po kropelce wody. I tu pytanie, czy na matrycy taka plamka nie powinna być widoczna na każdym zdjęciu? u mnie widac dopiero kiedy obiektyw przymknę min do 11 przysłony. Poniżej 11 nie widać tego, myślałem, że to obiektyw brudny, ale na z drugim obiektywem identycznie się zachowuje dopiero po przymknięciu widać plamkę. Hmm dziwne. Sorki za laickie pytanie.

wasilewk
19-03-2011, 10:33
Brud jest na filtrze dolnoprzepustowym doklejonym do matrycy - a więc nieco przed płaszczyzną rysowania obrazu. Przymknięcie obiektywu skutkuje większą Głębią Ostrości i taki brudek lepiej widać.

P.S.
Mogłeś choć napisać jaki aparat.

milczek77
19-03-2011, 11:07
No tak nie napisałem racja sorki. To jest d700.Nie widać tej plamki za mocno, więc dam sobie luz i nie bedę ruszał tego, tym bardziej , ze zbyt pewnej ręki do czyszczenia matrycy to nie mam :-) przy okazji kiedyś dam do czyszczenia....

wasilewk
19-03-2011, 11:10
Ja u siebie stwierdziłem taką samą plamkę, ale obejrzałem ją w powiększeniu. Okazało się, że to plamka oliwy najprawdopodobniej z migawki. Dlatego wolałem dać do czyszczenia.

Pzdr.

drdln
19-03-2011, 11:14
Aparat nie ma tu nic do rzeczy. Jest to typowy paproch na matrycy (konkretnie na filtrze przed matryca, jak to kolega wyżej napisał). Brudy te zawsze wyłażą na większych przyslonach, ustaw sobie f/22, albo wyżej, zrób zdjęcie nieba i dopiero zobaczysz co się będzie działo. Jak ci to mocno przeszkadza to oddaj to do czyszczenia.

wasilewk
19-03-2011, 11:18
Aparat nie ma tu nic do rzeczy. Jest to typowy paproch na matrycy (konkretnie na filtrze przed matryca, jak to kolega wyżej napisał). Brudy te zawsze wyłażą na większych przyslonach, ustaw sobie f/22, albo wyżej, zrób zdjęcie nieba i dopiero zobaczysz co się będzie działo. Jak ci to mocno przeszkadza to oddaj to do czyszczenia.

A ma !
Nie we wszystkich migawkach nowych aparatów oliwa pryska na matrycę. W D700 już w kilku przypadkach o tym czytałem, ale np. w D50 - nigdzie nie mogłem znaleźć takiej przypadłości. Ja wiem: migawka mechaniczna różni się od elektronicznej ! Czyli jednak typ aparatu ma znaczenie.

drdln
19-03-2011, 11:25
Jeśli chodzi o olej - być może, sam nigdy nie spotkałem się z taka sytuacją. Natomiast paprochy mogą zdarzyć się w każdej lustrzance i na każdej matrycy.

milczek77
19-03-2011, 11:44
Tak też robie olewam, plamka po przymknięciu dopiero widoczna i to malutko, możno ja usunąś w obróbce. A to , ze plamki parochy się pojawiają to normalne jak się używa sprzętu, w moim 24-70 paprochy pojawiły się już po miesiącu użytkowania:-) a co do matrycy to tak jak pisałem poczekam jak więcej syfu się pojawi to oddam do czyszczenia :-) a co do plamiki oliwy któż to wie któż to wie czy to nie to bo to plamka a nie typowy paproch do zdmuchnięcia. Ale jak pisałem nie będę się przejmować tylko będę robił zdjęcia :-) interesowało mnie tylko to czemu widoczność plamki jest zależna od przysłony skoro na matrycy ale dzięki za odpowiedzi wszystkim teraz już wiem :-)

Dzięki

Passiv
19-03-2011, 14:44
W d300 nie miałem ani jednej plamy oleju, a paprochy się zdarzają co jakiś czas. Dmuchnięcie gruszką załatwia sprawę i nie trzeba być mega zręcznym.

wasilewk
19-03-2011, 14:49
... Dmuchnięcie gruszką załatwia sprawę i nie trzeba być mega zręcznym.

Żeby to była prawda !

milczek77
19-03-2011, 15:11
No gdyby to był paproch to racja, ale to ewidentnie przedstawia si e jako wyschnięta po czymś kropka.

Passiv
19-03-2011, 16:02
Jeżeli jest to wyschnięty ślad to nic się nie stanie jak dmuchniesz, ja bym próbował.

milczek77
19-03-2011, 17:23
No i dmuchnąłem, i nic nie dało, to trzeba kiedyś przy okazji dać do czyszczenia na mokro, sam się za to nie wezmę.

airspec
19-03-2011, 20:16
W 300tce masz czyszczenie matrycy :) W 700 o ile wiem, tego rowiazania zabraklo.

wasilewk
19-03-2011, 20:18
W 300tce masz czyszczenie matrycy :) W 700 o ile wiem, tego rowiazania zabraklo.

Nie zabrakło.

wosik
19-03-2011, 21:51
w sumie jak to plamka i się nie przemieszcza to też bym nie ruszal, gorzej jak paproch slyszalem, że mogą dostać się jakoś pod filtr i już nie poczyścisz

LordRamzes
19-03-2011, 22:05
Dmuchnięcie gruszką załatwia sprawę i nie trzeba być mega zręcznym.

:) oj nie załatwia po prostu przedmu****esz ten sam pył w inne miejsce , który i tak w końcu siądzie ponownie na matrycy , gruszka to tylko "odciąga w czasie" to co i tak konieczne czyli czyszczenie na mokro :)

siedemczwartych
20-03-2011, 17:30
co prawda w D3 się to zdarzyło, ale napiszę ku przestrodze.
Kolega (Sebastian) postanowił przeczyścić matryce.
Miał już doświadczenie więc zabrał się w miarę pewnie za czyszczenie.
Oczywiście używając do tego odpowiedniego zestawu.
Wszystko było OK do chwili..... kiedy stan baterii spadł poniżej (nie pamiętam dokładnie) chyba 40 lub 30%.
(Przy tym stanie naładowania wcale nie można otworzyć migawki.)
Kolega zaczynając pracę miał więcej energii i migawka się otworzyła, ale właśnie pdczas czyszczenia się zamknęła.... niestety w momencie kiedy czyścik był na matrycy.
Do wymiany: matryca i migawka
KOSZT: 5000
Szczerze współczułem Sebastianowi, bo to równy gość.... :)

nyny1
21-03-2011, 14:36
A w instrukcji jak byk stoi napisane aby uwazac na zasilanie i zapewnic jak najwiecej prundu.
I tez jest napisane, ze ponizej 45% (o ile dobrze pamietam) nie podniesiemy lustra.
Ale szczerze wspolczuje bo to zabolalo po kieszeni.

pozdro

LordRamzes
21-03-2011, 23:07
co prawda w D3 się to zdarzyło, ale napiszę ku przestrodze.
Kolega (Sebastian) postanowił przeczyścić matryce.
Miał już doświadczenie więc zabrał się w miarę pewnie za czyszczenie.
Oczywiście używając do tego odpowiedniego zestawu.
Wszystko było OK do chwili..... kiedy stan baterii spadł poniżej (nie pamiętam dokładnie) chyba 40 lub 30%.
(Przy tym stanie naładowania wcale nie można otworzyć migawki.)
Kolega zaczynając pracę miał więcej energii i migawka się otworzyła, ale właśnie pdczas czyszczenia się zamknęła.... niestety w momencie kiedy czyścik był na matrycy.
Do wymiany: matryca i migawka
KOSZT: 5000
Szczerze współczułem Sebastianowi, bo to równy gość.... :)

jak się nie przestrzega pewnych reguł to się płaci za to , jak Kolega w instrukcji jest napisane aby czyścić po naładowanej baterii