PDA

Zobacz pełną wersję : Faktura VAT dla klienta z UE

piwkoo
18-03-2011, 21:12
Przewertowałem troszkę wujka google i nadal mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
Mam klienta, konkretnie firmę z Irlandii i chciałbym wystawić jej fakturę za usługę.

Dostałem nazwę, adres, numer VAT i teraz pojawia się problem bo:
- nie posiadam EU numeru NIP czy mimo wszystko mogę wystawić taką fakturę?
- jeśli powyższa odpowiedź jest twierdząca to czy w miejsce naszego NIP mogę wpisać ich numer VAT ? (nie mam innego pola do wpisania w programie do fakturowania)
- po kwartale składam oprócz deklaracji VAT-7 dodatkowo deklarację VAT-UE ?

czy o czymś jeszcze trzeba w takiej sytuacji pamiętać?

miron19j
18-03-2011, 23:18

niestety, nie możesz wystawić faktury. Musisz mieć numer VAT UE
Jeżeli to ma być jednorazowa transakcja, to poszukaj kogoś, kto może. I za "drobny wyraz wdzięczności" Cię wyręczy.

pikpok
18-03-2011, 23:53
wszystkie odpowiedzi masz tu : http://www.twoja-firma.pl/ekspert/pytanie/221,czy-nie-bedac-podatnikiem-vat-mozna-otrzymac-nip-ue.html

piwkoo
18-03-2011, 23:53
Właśnie poczytałem więcej o tym i masz rację :) trzeba mieć NIP EU, a z uwagi na to, że nie często wpada mi zagraniczne zlecenie więc wolę spasować :)

wszystkie odpowiedzi masz tu : http://www.twoja-firma.pl/ekspert/pytanie/221,czy-nie-bedac-podatnikiem-vat-mozna-otrzymac-nip-ue.html
dzięki, ale to nie dotyczy mnie, ja jestem VATowcem :) ale nie występowałem o NIP EU

fIlek
18-03-2011, 23:56
Właśnie poczytałem więcej o tym i masz rację :) trzeba mieć NIP EU, a z uwagi na to, że nie często wpada mi zagraniczne zlecenie więc wolę spasować :)

dzięki!

Ale nadanie numeru europejskiego to moment, możesz używać go już bodaj dobę po złożeniu deklaracji. Jedyny minus - czas oczekiwania na zwrot VATu (jeśli takowy czasem Ci przysługuje) trwa dłużej.

piwkoo
19-03-2011, 00:03
Jutro jeszcze podzwonię i zobaczę.

Majek
19-03-2011, 00:28
Ale nadanie numeru europejskiego to moment, możesz używać go już bodaj dobę po złożeniu deklaracji.Dokładnie. Twój VAT UE będzie się różnił tym, że dostaniesz przedrostek PL przed numerem i znikną kreseczki. W obrocie krajowym dalej będziesz posługiwał się zwykłym NIPem. Warto to zrobić chociażby po to, żeby mieć.

piwkoo
19-03-2011, 01:07
To akurat wiedziałem, że to ten sam nip tylko, że bez kreseczek i PL na początku :)

Szperając po necie zaciekawiło mnie takie coś, na ile to prawda nie wiem :/
- jeśli firma nie przeprowadziła transakcji przez rok czasu (z firmą z UE oczywiście) to US zawiesza ten NIP i żeby ponownie z niego skorzystać trzeba składać ponownie podanie. Czyli nie może być przerwy rocznej pomiędzy takimi transakcjami... hmmmm.....

miron19j
19-03-2011, 02:23
ale zdecydowanie różni się sprawozdawczość. To nie tylko kwestia nadania numeru EU. Składasz zeznania miesięczne, kwartalne i roczne.

freefly
20-03-2011, 04:55
Przewertowałem troszkę wujka google i nadal mam kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
Mam klienta, konkretnie firmę z Irlandii i chciałbym wystawić jej fakturę za usługę.

Dostałem nazwę, adres, numer VAT i teraz pojawia się problem bo:
- jeśli powyższa odpowiedź jest twierdząca to czy w miejsce naszego NIP mogę wpisać ich numer VAT ? (nie mam innego pola do wpisania w programie do fakturowania)
- po kwartale składam oprócz deklaracji VAT-7 dodatkowo deklarację VAT-UE ?

czy o czymś jeszcze trzeba w takiej sytuacji pamiętać?

Żeby sprzedawać usługi lub towary do innych krajów UE nie musisz mieć VAT UE.
VAT UE jest po to, żeby przy wewnątrzwspólnotowej dostawie towarów i usług nie naliczać VAT-u.
Jeśli "nie masz" VAT UE, to wystawiasz klientowi fakturę Brutto. Jeśli "masz", to wystawiasz NETTO, ale pod warunkiem, że Twój klient w innym kraju UE również "ma" VAT UE.

Przyjrzyj sobie Art.42 ustawy o podatku od towarów i usług.

piwkoo
20-03-2011, 13:00
Dzięki feefly, właśnie natknąłem się na takie coś w necie i nie wiedziałem czy to prawda.
Wynika z tego, że firma, która otrzyma ode mnie fakturę w kwocie brutto i tak będzie musiała doliczyć sobie drugi raz VAT zgodnie ze stawką, która obowiązuje w danym kraju. Czyli straci na tym ok 23% chyba, że się mylę? :)

freefly
20-03-2011, 13:27
Dzięki feefly, właśnie natknąłem się na takie coś w necie i nie wiedziałem czy to prawda.
Wynika z tego, że firma, która otrzyma ode mnie fakturę w kwocie brutto i tak będzie musiała doliczyć sobie drugi raz VAT zgodnie ze stawką, która obowiązuje w danym kraju. Czyli straci na tym ok 23% chyba, że się mylę? :)

Nic nie będą dodatkowo doliczać. Uproszczony przykład:
zapłacą brutto i zapłacony Tobie VAT sobie odliczą i wystąpią o zwrot do US.
Gdy obaj macie VAT UE, to TY sprzedajesz netto, a oni tylko na papierze sobie VAT naliczają i na papierze odliczają, w efekcie czego efekt jest taki, że ich US nie mysi im zwracać tego VAT-u, bo fizycznie go nie zapłacili.

piwkoo
20-03-2011, 13:54
oki, wszystko jasne :) Dzięki